30 Eylül 2017 Cumartesi

2017 EYLÜL 2


16 EYLÜL 2017  CUMARTESİ  9. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri
Kırklareli'de geleneksel hale gelen Yayla Parkı Şenliklerini gezdim ve arıcı arkadaşlarla karşılaştım.


17 EYLÜL 2017 PAZAR   Arılıkta son zamanlarda çıkan oğullara besin desteği yapıldı. Kırmızı biber ve domates alındı.

18 EYLÜL 2017 PAZARTESİ Ülkemizde 2017-2018 eğitim - öğretim yılı başladı.

19 EYLÜL 2017 SALI .... Eylül ayıyla birlikte çok sıcak günler yaşıyoruz. ortalama sıcaklık 32-35 derece arası... Gündüzleri çok açık bir hava,  bulut yok, nem düşük.

20 EYLÜL 2017 ÇARŞAMBA Akşama doğru arılığa uğradım. Bu sene pek verimli olmayan büyük kovanlardan biri yağmalanıyor. Bu saatte yapacak bir şey yok. Çok arı var.

21 EYLÜL 2017 PERŞEMBE Bu gün yaz mevsiminin bitip, sonbaharın başladığı gün. Sıcak geçen bir yazdan sonra bakalım sonbahar nasıl geçecek?
Hava tahmincileri bugün yağmur yağacak diyordu. Sabah uzaklardan gelen gök gürültüleriyle uyandım. Dışarı baktım, gökyüzü kapkara bulutlarla kaplı. Biraz sonra yağmur başladı. Yağdığı zaman çok şiddetliydi, o yağmurda 20 metre kadar yürüseniz üzerinizde kuru bir tarafınız kalmaz. Hava serinlemeye başladı.

22 EYLÜL 2017 CUMA ... Dünkü yağmurdan sonra hava serinledi. Formik asit vermek için malzeme temin edildi.

23 EYLÜL 2017 CUMARTESİ  25 derecelerde bir hava... Kovan tiplerine göre formik asit hazırladım. Öğleden sonra katlı kovanlardan 20 kadarına formik asit verdim.
Tek katlı oğul arılara ikişer adet bayvarol, altı çerçevelik kovanlara birer tane bayvarol verdim.
20 eylül gününün akşamında yağmalanırken gördüğüm kovanı açtım. Yalancıya kaçma olayı yok, hatta çerçevelerden birinde çıkamayan kapalı yavrular gördüm. Kendini savunacak arısı kalmamış. Arılığın en propolisçi arısıydı.

24 EYLÜL 2017 PAZAR  Öğleden sonra İnece'ye gittim. Daha sonra arılığa uğradım. Büyük kovanlara formik asit vermek için ön  hazırlık yaptım. Büyük kovanların 20 tanesi 14 çerçevelik, 25 tanesi 12 çerçeveliktir. Henüz katlarını almadım. Bu kovanlardan 12 çıtalık olanlar polen toplama özellikli ve  tabanı alüminyum perfore saçtandır. Tabanın alt kısmında ise sürgülü çekmeceli saç vardır. 14 çıtalık kovanların tabanı elek tellidir. İşte bu gün bu kovanların bir kısmına formik asit verdim. Asiti verdikten 2-3 gün sonra alttaki çekmeceyi çekerek fotoğraflarını çekeceğim ve kovanlardaki varroa hakkında bilgim olacak. Geçen yıllarda bu işlemi yaparken birkaç kovan anarısız   kalmıştı. Bu yıl hem havaların 25 derecelere düşmesini bekledim hem de asiti daha az verdim.
Normal kovanların bir kısmına formik asit, bir kısmına ise bayvarol vermeye devam ediyorum. Önden ikinci ve üçüncü sıradaki normal kovanlara bakmaya zamanım kalmadı. Bundan sonra sıra onlarda.

25 EYLÜL 2017 PAZARTESİ  Yarın için kuvvetli yağmur beklentisi var. Baraj kenarındaki arılara gitmem lazım. İş çıkışı baraj kenarındaki arılara gittim. Geçen gün yağan yağmur arıların olduğu mıntıkada bayağı etkili olmuş. Buradaki arılara bayvarol verdim. Bazı arıları kuluçkalığa topladım, bazılarıysa iki katlı kaldı şimdilik. On kadar arıya baktıktan sonra etrafımda arılar toplanmaya başladı. Açtığım kovana hücum etmeye başladılar, kalan arılara rahat bakamadım.
 
 
Kovanın birinde kuş desem kuş değil, kelebek desem kelebek standartlarının üstünde bir yapıya sahip, hiç böyle bir arı da görmedim şimdiye kadar. Tutup kovan dışına attım. zirt zirt diye ses çıkarıyor. Kanadı var ama uçmadı yürümeyi tercih ediyor.

26 EYLÜL 2017  SALI   Başta Meteoroloji ve Freemeteo olmak üzere  Kırklareli hava durumunu tahmin edenlerin tahmini şimdilik tutmadı. Çünkü şiddetli yağmur tahmin ediyorlardı, damla bile düşmedi. Yağmursuz, karışık bir hava var.

27 EYLÜL 2017 ÇARŞAMBA  Arı ile ilgili hiç bir etkinliğim olmadı. Hava serin, öğleye doğru çok az bir yağmur çiseledi.

28 EYLÜL 2017 PERŞEMBE   17-18 Derecelerde seyreden bir hava, akşam saatlerinde 15 derece. yağış yok.  Tenekeciye beklenen tenekeler gelmiş, gidip aldım.

29 EYLÜL 2017 CUMA  Hava serin ve bulutlu, az az yağmur çiseledi. İkindi saatlerinde arılığa uğradım. Bazı kovanlara arı giriş - çıkışı yok, bazılarına ise tek tük polen taşıyan arılar gördüm.
Geçen pazar günü formik asit verdiğim kovanların çekmecesini çekerek fotoğraflarını çektim. Çekmecelere beyaz kağıt üstüne formik asit koyduğum peçeteli tabakları yerleştirmiştim. Rüzgarlı havada fotoğraf çekmek biraz zahmetli oldu.
Bazı kovanlarda varroa miktarı fazla, bazılarında ise az görüldü.






30 EYLÜL 2017 CUMARTESİ   Dünya Arıcılık Kongresi, bu kongre arıcılığın dünya kupası gibi bir şey. Birkaç yıl ara ile düzenlenir. Dünyada arıcılık alanındaki gelişmeler kongrelerde sunulur. Ayrıca arı malzemeleri üreten ve satanlar işin fuar kısmında ürünlerini sergilerler. Arı ve arı ürünleri üretenler, ürünlerini tüketicilere sunma imkanı bulurlar. Bu organizasyonun ülkemizde yapılmasını sağlayanlara teşekkürler, dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek ülkemizdeki bu organizasyona katılan akademisyen, sanayici, arıcı, ziyaretçi gibi arıcı dostlara teşekkürler. Umarım buraya gelen herkes olumlu düşünce ve duygularla ayrılırlar.
Avustralya'dan gelen göremedim. Diğer bütün kıtalardan katılımcı gördüm. Çin'den Arjantin'e, Etiyopya'dan Finlandiya'ya kadar Meksikalı, Brezilyalı, Koreli, Rus, Rusya Federasyon'u üyeleri, Asyalı akraba devletler, Alman, Fransız, İspanyol, Polonyalı, İranlı ve komşu Balkanlardan çok sayıda ülkenin standı vardı. ABD ve İngiltere var mıydı, yok muydu fark edemedim.
Arıcılıkta kullanılan malzemelerin kalitesi her geçen gün gelişiyor. On yıl önce kullandığımız bal süzme makineleri ile günümüzdeki makineler arasında dağlar kadar fark var. Şimdiki makineler 304 kalite paslanmaz malzemeden yapılmış, bir defada süzülen çerçeve sayısı artırılmış, çerçeveleri çıkarmadan iki yönlü süzebilen motorlu makinelerle artık bal süzmek çok kolay. Hem bizim yerli üreticiler hem de yabancı üreticiler kaliteli ürünler getirmişler. Yabancılardan Polonyalıların standı geniş ve ürün çeşidi boldu. Almanların temel petek yapma makinesi, Fransızların bal süzme ve paketleme, Finlandiyalıların arıcı ekipmanları,  Çin adına ise katılımın çok olması ilgi çekiciydi.
Dikkatimi çeken başka bir şey arılardan elde edilen işlenmiş ve güzelce ambalajlanmış ürünlerin çokluğu idi.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder