24 Nisan 2024 Çarşamba

NİSAN 2024

Nisan ayında ihtiyacı olan arıları besleme ile geçti. Yeterli balı olan arılara besin vermedim ama gerek şerbetle, gerekse fondan şekerle beslenen arılar daha iyi gelişme gösterdi ve doğadan daha çok faydalandı.

Geçen sonbaharda arılar sıcaklığın etkisiyle ve de kuraklığın etkisiyle polen sıkıntısı çekti ve kışa zayıf girdi. Eylül ve ekim aylarında özellikle bahardan ve yazdan kalan polenli kara peteklere mum güveleri büyük zarar verdi ve üç yüz kadar mumlu çerçeve ziyan oldu. Nisan ayında o mumlu çerçevelerin kalan mumunu erittim, çerçeveleri kazanda kaynattım ve temizledim.

Bu yayını hazırlarken kovanlarda arılarla çalışırken fotoğraf çekmemişim. Dolayısıyla arı fotoğrafı yok.  

1 NİSAN 2024 PAZARTESİ Baraj kıyısına gittim. Hava güneşli, hafif lodos var, 25 derece dolaylarında bir hava... Burada 2008 ve 2009 yıllarında aldığım kovanlardan çoğu eskidi. Bugün iki adet boş kovan getirdim ve iyi gelişme gösteren kovanı eski iki arıyı yeni kovanlarına aktardım. Maşallah buradaki kovanlarda da arılar bal taşımaya başlamış. Şu anda ahlatlar, güvemler, yabani erikler çiçek açtı ya da açmak üzere, daha adını bilmediğim bir sürü ağaç var...

Bazı kovanlara şerbet verdim ama böyle giderse arı doğadan nektar alıyor beslemeye gerek yok.

Kovanların gelişimi iyi, bazı kovanlara erkek arılar girip çıkmaya başlamış. 29 Mart günü anaarısız kalan bir kovana günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim. O kovana baktım, iki adet yüksük yapmaya başlamışlar.

Yukarıdaki kovanlara geçtim, burada da bazı kovanlara şerbet verdim. Geçen sene anaarısını değiştiren bir damızlık vardı, ona baktım. Hayret ettim çünkü bu hattan arıların çoğu kat atmaya yakın bunda dört çerçeve yavru var ve çerçeveleri kontrole başlayınca hırçınlaştı, belki akşama yakın olduğu için de saldırganlaşabilir. Beklediğim sakinlikte değildi.

3 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA Mum eritme ve çerçeve kaynatıp, yıkamakla geçti günüm. Geçen yıl özellikle sonbaharda eski kara petekleri korumakta sıkıntı çektim ve mum güvesi ile başımız belaya girdi. Mum güvelerinin zarar verdiği çerçevelerin kalan mumlarını aldım ve eritmeye çalışıyorum. Çerçeveleri de büyük kazan yaptırdım, bir defada 30 kadar çerçeveyi kaynatıp, sonra temizliyorum.

4 NİSAN 2024 PERŞEMBE Mum eritme ve çerçeve temizleme işlerine devam edildi. Kısa süreliğine arılığa uğradım. Bu bölgeye üç haftadır yağış düşmedi, havalar sıcak ve rüzgarlı, ektiğim bir şeyler vardı, onlara su verdim. Laleler çiçek açmaya başlamış.

6 NİSAN 2023 CUMARTESİ İnece'de mum eritme ve çerçeve temizlemeye devam edildi. 

7 NİSAN 2024 PAZAR İnece'de mum eritme ve çerçeve temizleme işine devam edildi.                        

Bir ara arılığa geçtim. Arısı ölen kovanlardaki eski petekleri aldım. 28 Mart 2024 tarihinde anaarısız kalan iki kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim onları kontrol ettim. Ana arı memesi yapmışlar.  17 martta günlük yumurtalı çerçeve verdiğim ve anaarı yapmayan kovanı açtım. O çerçevedeki işçi arılar çıkmış ama birkaç tane varrao mağduru kanatları hasarlı yavrular gördüm ve moralim bozuldu. Bu kovana da damızlıklardan birinden günlük yumurtalı çerçeve verdim. Ayrıca kovanın çekmecesine formik asit döktüm. Daha önce çerçeve aldığım kovana da formik asit verdim. Geçenlerde zayıf bir kovana  kuvvetli kovanlardan birinden aldığım arılı ve kapalı yavrulu bir çerçeve vermiştim. Kovanı kontrol ettim, işler yolunda kraliçeyi gördüm, günlük yumurta atıyor.

Damızlıklardan birine kat verdim.

8 NİSAN 2024 PAZARTESİ Demircihalil'de baraj kıyısındayım. Önce Şerif abiyle birkaç kovanı ön inceleme yaptık. Benimkilerden üçünü kata saldık. Yani ballık verdik. Sonra aşağıya geçtim. Daha önce anaarısız kalan bir kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim. Geçen haftaki kontrolde iki adet anaarı yüksüğü vardı. Bugün ne yüksük görebildim, ne de anaarı... Kovanı değiştirdim, arıları kovan önüne silkeledim, anaarı göremedim.

Geçen yıl oğula yönelen siyah anaarılı bir kovandan anaarıları çıkmak üzere olan anaarı yüksükleri alıp, bölme kovanlardan ikisine vermiştim. Bugün o kovanlara da baktım, maşallah sakin arılar ve gelişimleri iyi. Burada da dört kovanın katını verdim. Bulabildiğim birkaç kara, eski mumlu çerçeveyi aldım.

 9 NİSAN 2023 SALI Ramazan Bayramı arifesi... İnece'ye gittik.25-26 derecelerde güneşli bir hava... Dün baraj kıyısından aldığım kara petekleri arabadan indirdim. Mezarlık ziyareti sonrası arılığa geçtim. Bazı çiçeklere su verdim. Arılar güzel çalışıyor.



12 NİSAN 2024 CUMA İkindi saatlerinde bahçeye gittim. Kestiğim ağaç dallarını yaktım. Anaarısız kalan ve günlük yumurtalı çerçeve verdiğim kovanı kontrol ettim. Anaarı yüksüğü yapmakta nazlanıyor. Kovandaki arıları kovan dışına silkeledim. Damızlıklardan birinin kuluçkalık ile ballık arasındaki örtü tahtasını kaldırdım ve arıyı kata saldım.

13 NİSAN 2024 CUMARTESİ Bayramda dinlenmiştim. Bugün bayağı yorucu bir gün geçirdim. Kara petekleri kesmeye devam ettim. Çerçevelerdeki mum ve propolisleri kazıdım. Hurda mumları eritmeye devam. Akşam üzeri evin avlusunun ve bahçenin otlarını motorlu tırpanla kestim.

14 NİSAN 2024  PAZAR İnece'de arılığa uğradım, diktiklerime su verdim. İki kovanı kata saldım. Eve geçtim. Mum eritme ve çerçeve yıkayıp temizleme işlerine devam ettim.




15 NİSAN 2024 PAZARTESİ Eski mumları temel mum petekle değiştim. Beş kilo eski muma bir kilo temel petek karşılığı... 

16 NİSAN 2024 SALI Baraj kıyısına gittim. 25 derecelerde bir sıcaklık... Yukarıdaki arılara baktım. Büyük kovanlardan birinin gelişimi iyi değildi. Bugün baktım, beklenen gelişme yok, küçük kovana aktardım. Başka bir arının kovanını değiştirdim.( Küçük kovana aktarılan arı birkaç gün sonra yağmalandı.)

 Buranın gözde arılarından yan yana iki kardeşe baktım. Durumları 16 nisan tarihi için oldukça iyi, kat ister ama önümüzde yaklaşık bir hafta kadar sürecek yağışlı ve serin bir havaya gireceğiz. yağışlı sistem geçince katlar verilecek...

Baraj kıyısına indim. Bir arının kovanı çok eskiydi, o arının kovanını değiştirdim. Burada anaarısız kalan ve yalancı ana yapan bir kovana daha önce ( 27 martta ) günlük yumurtalı çerçeve verdim ama arı anaarı yapmadı. Bugün tekrar balcı kovanın birinden aldığım günlük yumurtalı çerçeve verdim. 

Burada son baharda en kuvvetli görünen ve şubattan bu yana beslediğim bir kovana geçen hafta kat vermiştim. Bugün baktım maşallah ballıktaki çerçevelere bal gelmiş. Burada varroa için amitraz içerikli duman verecektim. Balı görünce duman vermekten vazgeçtim. 

Buraya ilk geldiğim yıllarda oğullardan biri 2015 veya 2016 olabilir felaket saldırgan çıktı. Arılığa gidip de ilkönce o kovana bakarsan o gün orada iş yapmayı unut, gün boyu saldırıyor. Arının huyunu öğrenince o arıya günün sonunda bakmaya başladım. Bu arı diğer arılara göre doğadan daha iyi yararlanıp, baharın çiçeklerinden bal yapıp, sırlıyor. Çünkü birisi haziranın yirmisinden sonra petek bal istemişti, bal beklediğim kovanlardan değil bu arıda taze petek bal bulmuştum. Ve bal tirfil kokuyordu. İşte sonbaharda kışa iki katlı giren bu kovanı açtım, maşallahı var. tabi birkaç yıl önce anaarısını değiştirdi ve eski saldırganlığı yok.

Gelişimi zayıf birkaç kovana azar azar şerbet verdim. Yol boylarında diş budaklar pamuk gibi çiçek açmış. İncelediğim bir karaçalıda çiçek tomurcukları belirmeye başlamış. 

17 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA İnece'ye arılığa uğradım. 5 litrelik şerbet ve dört kavanoz balı bazı kovanlara dağıttım. 31 mart günü anaarısız kalan iki kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim anaarı yapsınlar  diye, yeni anaarıları gördüm.

Eve geçtim çerçeve temizliğine devam edildi.

19 NİSAN 2024 CUMA
Öğleden sonra bahçede motorlu tırpanla ot biçtim. Yağmura çok acil ihtiyaç var. Buraya neredeyse bir aydır yağmur yağmıyor.
2024 yılı başlarındaki kış aylarında havalar ılık geçti. O nedenle doğa erken uyandı. Yıllardır arı işleri yaptığım için doğayla ilgili gözlemlerim var. Bu yıl otlar ve ağaçlar bahara erken başladı. Akasyalar normalde Kırklareli 'de hıdrellez zamanı çiçek açardı. Bu yıl nisanın on beşinden sonra açmaya başladı.
Demem o ki bu yıl bitkilerdeki gelişme geçmiş yıllara göre on beş yirmi gün daha erken başladı.
Aynı durum arılar için de geçerli. Bu yıl erken geliştiler. Arıcı ona göre hareket etmeli.
Verimli, bereketli bir yıl olur inşallah.




22 NİSAN 2024 PAZARTESİ İnece'de ot biçme işi yaptım. Tırpan arıza yaptı, biçmek için az bir ot kaldı.
Birkaç kovanı inceledim;
1. 7 Nisanda günlük yumurtalı çerçeve verdiğim kovanda küçük bir kraliçe arı gördüm.
2. Datand kuluçkalıklı kovanlardan birinde anaarıyı göremedim. Çok az çıkması yakın kapalı yavrulu göz var. Açık yavru da göremedim.....
3. 14 çerçevelik kovanlardan birini inceledim. Kıştan epey bir bal kalmış. Az ballı dört çerçeve aldım ve kabarmış petek verdim.
4. 10 çerçevelik bir kovanı 14 çerçevelik bir kovana aktardım.
5. Damızlık kovanlardan birini inceledim. Kuluçkalığa az kabarmış petek verdim.
6, Kovanlardan birindeki arılar çok iyi gelişme göstermiş, kat verdim.

Akşam üzeri Bahtiyar arkadaşımız geldi, ona iki kovanı aktardık. altışar çerçevelik kapalı yavrulu arılar...

Bahtiyar'ın motorlu testere ile kuru ağaçları kestik.

Arılara duman verdim.

24 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA Baraj kıyısına gittim. Hava ılık 20 derece... Hafif sisimsi bir ortam ( toz bulutu imiş), güneş görünmüyor. Son yağmurlardan sonra ortalık canlı bir yeşile bürünmüş. İlgilenmem gereken birkaç kovan vardı, onlara baktım. İki üç günlük serin ve yağışlı havada getirdikleri nektarı tüketmişler. Bazı kovanlara Timol (kekik) krem sürdüm varroa için. Bazılarına ise amitraz içerikli duman verdim.
Yukarıda iyi gelişme göstermeyen bir kovan yağmalanmış. 16 nisanda günlük yumurtalı çerçeve verdiğim anaarısız kovan birkaç anaarı yüksüğü yapmış.

25 NİSAN 2024 PERŞEMBE İnece'de ot biçme işi yapıldı. Pazartesi günü kapalı yavrulu ve arılı  altışar çerçeve arısını aldığımız kovanlarda kalan arıları kontrol ettim. Birinde üç çerçeve arı var ve çerçevelerden birinde o gün açık yumurtlar vardı, hemen anaarı yüksükleri yapılmaya başlanmış. Diğer kovanda ise arı mevcudu az ve hiç yavru yok, o kovana başka bir kovandan arılı ve günlük yumurtalı bir çerçeve alarak birleştirme yaptım. Hem de yeni anaarı yapsın.
Pazartesi günü kontrol ettiğimde anaarı ve yavru göremediğim bir kovanı kontrol ettim. Bu kovana da günlük yumurtalı bir çerçeve verdim. 

26 NİSAN 2024 CUMA Yeni bir akülü sırt pompası aldım. Akşamüstü İnece'ye gittim. Önce arılara amitraz içerikli duman sıktım. Sonra hava kararırken kirazlara ilaç attım. Dün ilgilendiğim iki artık arıya biraz bal takviyesi yaptım.

28 NİSAN 2024 PAZAR Öğleden sonra Ürünlü köyüne gittik. Prensesin mevlidi vardı.
İnece'de eve uğrayıp iki boş kovan aldım. Arılığa geçtim ve bazı arılara besin takviyesi yaptım. Önümüzdeki günlerde havalar yağışlı geçecek deniyor.



29 NİSAN 2024 PAZARTESİ Gün çisentili başladı. Hava tahmincileri bu haftanın serin ve yağışlı geçeceğini belirtiyorlar. Arı kovanlarında nüfusun kalabalık olduğu zamandayız. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için arıları beslemeliyiz. Bir teneke kristalize balı naylon keselere doldurmuştum. On litre de şerbet yaptım. Öğleden sonra bir arkadaşla baraj kıyısına gittik. Orada çisenti etkisini yitirmiş. İhtiyacı olan kovanlara bal verdim. Varroa için de bir uygulama yaptım. Sonra yukarıdaki arıların olduğu yere geçtik. Burada yağmur çiselemeye başladı. Şerif abi bizi misafir etti, yağmur süresince sohbet ettik. Bir saat kadar sonra yağmur durdu ve buradaki arılara şerbet verdim. Varroa içinde bir şeyler yaptık.


1 Nisan 2024 Pazartesi

MART 2024

 2 MART 2024 CUMARTESİ İnece'ye gittik. Bahçede daha önce budadığım ağaç dallarını topladım. Ayvalarda kuruyan ve gövdesinde çürümeler olan dalları kestim.

Arılar, kovanlara polen taşıyor. 


4 MART 2024 PAZARTESİ Açık, güneşli bir hava... 15 -16 derecelerde bir ısı... Baraj kıyısına yolculuk... Giderken evden biraz donmuş bal ve çarşıdan on kilo fondan şeker aldım. Önce yukarıdaki arılara baktık. Maşallah çok güzel polen geliyor. Burada üç kovanı açıp inceledim. İkisinde üç çerçevede kapalı yavru var. Çerçevelerin iki yüzünün yaklaşık üçte biri kadar olan bölümde yavru var. Başka bir kovandaysa az arı ve kapalı yavru var. Birkaç kovana fondan şeker verdim.




Baraj kıyısına geçtim. Arılar kovana polen taşıyor. Tek tek bütün kovanların arı giriş çıkışlarına baktım. 

Bir kovanın uçuş tahtasında ölü bir arı gördüm ve arıyı alıp inceledim. Sanki kanatları biraz gelişmemiş gibi geldi ve varroa mağduru olduğunu düşündüm. Arabada geçen yıl fuardan aldığım kekik kremi vardı. Onu aldım ve arılı çerçevelerin arasına birkaç çay kaşığı kadar sürdüm. Kovanın çekmecesini çekip temizledim ve peçete sererek kapadım. Başka bir zamanda sonucu göreceğim.

Burada da bazı kovanlara bal ve fondan şeker verdim.

7 MART 2024 PERŞEMBE
ÖĞLE SAATLERINDE İNECE 'YE GİTTİM. HAVA BULUTLU, ARABANIN TERMOMETRESİ 10 DERECEYİ GÖSTERİYOR. ÖNCE MUSTAFA'YA ALDIĞIMIZ ERIK FİDANLARINI EVİNİN BAHÇESİNE DİKİVERDİK. SONRA ARILIĞA GEÇTİM. EVDEKİ LÂLE SOĞANLARINI YANIMA ALMIŞTIM, ONLARI EKTİM. BU ARADA GÜNEŞ BULUTLARIN ARASINDAN KENDİNİ BİRAZ GÖSTERDİ VE ARILAR KOVANLARDAN ÇIKTI. BAHÇEDEN BİRKAÇ KARE.





10 MART 2024 PAZAR Az güneşli 13 derecelik bir sıcaklıkta öğle saatlerinde İnece... Evdeki işleri bitirince bahçeye geçtim. Arılar çalışıyor. Budama işine devam. Ağaçlara asılan asmaların dallarını kestim. Güzel kokulu ağaçtan kestiğim filizleri çimlendirmek için diktim. Birkaç arıya besin verdim.
Baraj kıyısına dikmek için birer adet dut, kokulu çalı ve hünnap fidanı söktüm. Bir parça da oğul otu...

11 MART 2024 PAZARTESİ Az güneşli bir havada Demircihalil'e gittim. Arılar iyi çalışıyor. Baraj kıyısında bazı kovanlara besin desteği verdim. 4 martta kekik kremi verdiğim kovanın taban tahtasını inceledim, varroa ile ilgili bir sonuca varamadım.
Dut ve kokulu çalıdan birer fidan diktim.
Yukarıdaki arılara dış gözlem yaptım. Arısı ölen son kovanın çerçevelerini aldım.

17 MART 2024 PAZAR Güneşli bir gün, 15-16 derecelerde bir sıcaklık İnece ve arılık...
Son yağmurlar bahçedeki çukur yerlerde birikmiş.
Erikler ve kayısılar çiçek açmış. Arılar harıl harıl çalışıyor. ballıbabalar haftalardır çiçekte...





Burada durumundan şüphelendiğim arılar vardı, Bu güneşli havada incelemem gerek.
Anaarısız kalan ve yalancı anaya kaçan kovan yağmalanıyor, kendi haline bıraktım.
27 Şubat günü durumundan şüphelendiğim arılar vardı. O zaman hızlıca çerçevelere baktım ve anaarı ve yavru göremedim. Şimdi o kovanlardan birinde kapalı yavru ve anaarıyı gördüm. Başka bir kovana baktım, anaarı yok, az bir yalancı ana yumurtası var. Damızlık kovanların birinden günlük yumurtalı bir çerçevenin arılarını kovanına silkeleyip, anaarısız kovana verdim.
Bu işlemi yapmadan önce kuvvetli kovanlardan birkaç tanesine baktım, kapalı erkek arı yavruları var. Yeni anaarı dünyaya gelene kadar onlar doğar ve ergen erkek arı durumuna gelir.
Başka bir kovana baktım, onda yalancı anaarı erkekleri çıkmış. Bu kovanın çerçevelerini başka bir kovana aktardım. yalancı anadan olan kapalı yavru gözlerini bozdum. Başka bir günde buna da yavrulu çerçeve takviyesi yapacağım.

Arı trafiğinin az olduğu başka bir kovana baktım. Çok az arı var. Avuç içi kadar kapalı yavru var. Ballı çerçeve çok. Bundan üç adet ballı çerçeve aldım ve başka kovanlara verdim.
Damızlık kovanlardan ikisine baktım, maşallah biri beşinci çerçeveye yavru atmaya başlamış. Biri dört çerçeve yavru yapmış.
İki katlı kışlattığım birkaç tane datand kovan vardı. Maşallah onlardan birine baktım, o da üç çerçeve dolu dolu yavru yapmış.

Bugün ilk defa 2024 yılında bal ve şeker karışımından hazırladığım beş litre şerbeti on kadar arıya paylaştırdım.

18 MART 2024 PAZARTESİ Çanakkale Savaşlarında kazanılan savaşın yıldönümü. Yurdu için canını veren kahramanlarımızı ve gazilerimizi sonsuz saygı ve minnetle anıyoruz.

Az bulutlu 15-16 derecelik bir sıcaklıkta öğle saatlerinde Demircihalil... Arılar polen taşıyor. Bazı kovanların besin durumuna baktım, yeterli balları var. Bir kovanın ön tahtası biraz kıvrılmış, onu inceledim. Üç çerçeveden fazla kapalı yavru var.
Baraj kıyısına geçtim, son yağmurlardan sonra dereciklerden sular akıyor.
Arabadaki bir elma fidanını yol kıyısına diktim.
Dönüşte Demircihalil'e uğradım. Tanıdıklarla sohbet ettik.

19 MART 2024 SALI Bulutlu bir gün... Gece UYSALBAL bloğuma baktım. Analizde bloğu ziyaret eden sayısı 5 ama hepsi diğer, yani hangi ülkeden, kimin izlediği belli değil.
Son zamanlarda Hong Kong, ABD; Kanada, Birleşik Krallık, Avrupa'dan birkaç ülkeden ziyaretçi
görünüyor.




23 MART 2024 CUMARTESİ Saat 10.00'da Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda Kırklareli Arıcılar Birliği toplantısı yapıldı.
Öğleden Sonra 5 litre şerbetle İnece'ye doğru yola çıktım. Ferudun Bey ile daha önce anlaştığımız gibi, onun bahçeden hanımeli fideleri aldık ve benim bahçeye geçtik. Asmaları budadık. Daha sonra bazı kovanlara şerbet verdim. Hanımeli fidelerinin bir kısmını köye diktim.

24 MART 2024 PAZAR Öğleye doğru hava açıldı. 10 litre şerbetle İnece... Eve uğrayıp, yarım çuval şeker aldım. Besleme kutusu yıkadım. Sonra arılığa geçtim. Komşunun biri ekinine ilaç atıyor. Dün asmaları budamıştık. Asma dallarını topladım. Sonra arılara şerbet verdim.

25 MART UYSALBAL BLOGGER ZİYARETÇİ (DİĞER ) BİLİNMEYENLER 19 ZİYARETÇİ




26 MART 2024 SALI Dokuzhöyük köyünden Ahmet Koç vefat etmiş, cenazesine katıldık.
Öğleden sonra arılığa geçtim. Arılar polen taşıyor. Asma dallarını yaktım.

28 MART 2024 PERŞEMBE Bulutlu bir hava, lodos esiyor, çok az ara sıra güneş ışığını gördüm. 20 derece sıcaklık var. Arılıkta kontrol etmem gereken arılar vardı. Öğle saatlerinde arılıktayım. Geçen yıllarda tarla komşularımdan biri de beş altı kovan arı koymuştu yerine onlar da arılarına bakıyordu. Hoş beş ettik, kovanlardan iki kovan arıları ölmüş.

Hazırlıklarımı yapıp 17 martta günlük yumurta verdiğim kovanı kontrol etmeye başladım. Verdiğim çerçevede anaarı yüksükleri ile karşılaşmayı beklerken bir tane bile anaarı yüksüğü göremedim. Aklınıza ne gelir? Acaba kovanda anaarı mı var. Kontrol ettim, anaarı göremedim. Çerçevelerde açık yavru da yok, aksine bir çerçevede yalancı ana yavruları var. Neyse çerçevelerdeki arıları kovan önüne silkeledim. Başka bir gün yine kontrol edilecek.

Durumundan şüphelendiğim ve gelişme göstermeyen başka bir kovanı açtım. Açık ya da kapalı yavru yok, henüz yalancıya da kaçmamış. Arı mevcudu yeterli. 2010 yılından beri takip ettiğim bir kovandan günlük yumurtalı ve arılı bir çerçeve verdim.

Sorunlu başka bir kovanı açtım, yalancı ana yavrularını kazıdım. Arıları kovan yakınına silkeledim. Bu kovana da başka bir kovandan arılı ve yavrulu bir çerçeve verdim. Birleştirme esnasında birleştirme kokusu kullanıyorum.

Gelişmesi zayıf bir kovana baktım ki bu kovanı sarıca arıların elinden zor kurtardım. Balı az kalmış, bir çerçevede avuç içi kadar kapalı yavru yapmış. Fondan şeker verip kapadım, güzel bir havada arı takviyesi yapacağım.

Geçen gün yaktığım asma filizlerinden başka kıyıda köşede kalanları da yaktım.

29 MART 2024 CUMA Yanıma şerbet ve donmuş bal alarak öğleden sonra Demircihalil'e gittim. Hava güneşli 22-23 derecelerde. Önce yukarıdaki arılara bir baktım, sonra aşağı geçtim. Yanımdaki şerbetten arılara azar azar verdim. Bazı arıların çok balı var. Fakat fondan şeker ya da şerbetle beslenen arılardaki çalışkanlık ve nüfus gelişimi daha fazla...
Bir kovanın arı giriş çıkışından şüphelendim ve incelemeye aldım. Anaarıyı göremedim. kovandaki çerçeveleri boşalttım ve kovanın içindeki arıları silkeledim. Çerçevelerdeki bütün arıları da kovan önüne silkeledim. Sonra buranın verimli arılarından birinden arılı ve günlük yumurtalı bir çerçeve alarak anaarısız kalan kovana verdim.

Yukarıya geçtim. Burada da bazı kovanlara şerbet verdim....

31 MART 2024 PAZAR Türkiye'de yerel seçim var, siyasetle ilgilenen ve siyasetten geçinenler için heyecan verici bir gün. Ülkem için, insanlarımızın tümünün mutluluğu için çalışacak olanlara başarılar diliyorum.
Öğleye doğru İnece'ye gittim. Eve uğrayıp bagajdaki eski çerçeveleri bıraktım. Diktiğim fidanları sulamak için su aldım.

Arılığa geçtim. Kontrol etmem gereken kovanlara baktım. Maşallah durumlar iyi. Geçen yıl anaarısını değiştiren bir kovan vardı. Onu açtım, bayağı kalabalık. Kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeveyi alarak, bahara zayıf çıkan bir kovana verdim. Çerçeve aldığım kovanın arılarının saldırısına uğradım. Bu kovanın ballığı ile kulaçkalık arasındaki örtü tahtasını kaldırdım.
Yani katını verdim. Damızlık kovanlarımdan biri maşallah yedi çerçeve yavru yapmış ve oldukça sakin bir arı... Çerçevelerde bal parlıyor. Havalar birkaç gündür 25 dereceyi görünce bitkiler nektar vermeye başladı.

Yanımda getirdiğim şerbeti arılara paylaştırdım. Arısı ölen kovanlardan ikisini arabaya yükledim.
Not: Havaların ısınması ve lodosun etkisiyle çukur yerlerdeki sular kaybolmuş. Toprak kurumaya başlamış. Ekinler boy atmaya başlamış.