3 Eylül 2024 Salı

2024 AĞUSTOS

2 AĞUSTOS 2024 CUMA Öğleden sonra İnece'ye gittim. Yine sıcak bir gün... Bal süzme sırasında ballı peteklerin sırlarını sır alma tezgahının süzgecine koyarız. Sırlarda bulunan ballar süzgeçten geçerek alttaki teknede birikir. Sırların balı büyük oranda süzüldükten sonra, sır mumlarını bir bal çerçevesi taşıma kasasına alırım. Uygun bir günde kasadaki sırlara biraz su dökerek ovalarım. Daha sonra büyük bir süzgeçle ( BAL DİNLENDİRMR KAZANI SÜZGECİ) başka bir kasaya sır şerbetini süzerim. Süzdüğüm sır mumlarını eriterek saf ve sapsarı mum elde ederim. Sırdan çıkan şerbete ise ya biraz bal eklerim ya da şeker. Akşam üstü bu şerbeti oğul arılara paylaştırırım. Bugün bu  işleri yaptım. Oğulları kontrol ettim, kesinlikle beslemek gerekiyor. 
Bahçedeki ağaçlar susuzluktan can çekişiyor. 

4 AĞUSTOS 2024 PAZAR Oğul arılar için şerbet hazırladım. Diktiğim birkaç kök kekik ve fidanlar için 12 adet 5 litrelik su alarak Demircihalil'e gittim. Geçen kaldığım yerden arılı kovanları kontrole başladım. Daha ikinci kovanda yalancı anaya kaçan kovanla karşılaştım. Günlük yumurtalı çerçeve verdim, belki kendine anaarı yapar. ( anaarı yapmadı)
Kovan kontrolü sırasında ballıktaki ballı çerçeveleri kuluçkalığa, kuluçkalıktaki balsız ya da az ballı çerçeveleri ikinci kata alıyorum. Fazladan ballı çerçeve çıkarsa oğul arılara paylaştırıyorum. 
İkindiye doğru gök gürlemeleri duymaya başladım. Şerbetleri oğullara, suları fidanlara verip, arabaya bindim. Çok az bir yağmur yağdı. Yukarıdaki oğullara da şerbet verdim. 

7 AĞUSTOS 2024 ÇARŞAMBA  İnece'de arı işleri. Önce 150 kavanozu ve kapaklarını sudan geçirip, sonra da kuruttum. 
Bal sırlarını yıkadım ve ballı şerbet elde ettim. Dört adet beş litrelik pet  şişeye biraz toz şeker koyup, üzerini bal şerbeti ile doldurdum. Akşama doğru arılığa geçip,  şerbetleri oğul  arılara dağıttım. Bu arada iki oğula baktım. Geçen iki haftada oğullara şerbet verdim. Hakikaten oğullarda olumlu gelişmeler var. İki çerçeve kapalı yavru yapmışlar.

8 AĞUSTOS 2024 PERŞEMBE 15 Litre şerbet hazırladım ve Demircihalil'e gittim.

Üç gün önce buraya önce biraz dolu, sonra kısa süreli şiddetli yağmur yağmış. Yamaç yerlerden küçük selcikler akmış. Kovan arkaları ıslaktı. 

Baraj kıyısında geçen gün kaldığım yerden kovan kontrolüne başladım. Kovanın ballığını kaldırıp, kuluçkalıkta varsa balsız ya da az ballı çerçeveleri alıp, ballıktaki ballı çerçeveleri kuluçkalığa koyuyorum. Fazladan ballı çerçeve çıkarsa onları oğul arılara veriyorum. 
Bugünkü kontrolde iki kovanın oğul verdiğini ve anaarısız kaldığını gördüm. Kontrol işi bitince oğullara şerbet verdim. Zayıf oğullardan üç tanesi geçen gün verdiğim şerbeti  bitirememiş. 
Son olarak buraya diktiğim fidanlara su verdim. 

10 AĞUSTOS 2024 CUMARTESİ  İnece'de arı işlerine devam. Sipariş balları hazırladım. Bal süzme makinesinde süzülen balları kovalara doldururuz. Kovada duran balların üzerinde bal köpüğü dediğimiz mum kırıntısı, polen vb.maddelerden oluşan bir köpük oluşur. Bu köpüğü bazen kaşık, kepçeyle bazen de peçeteyle alır ve besleme kapılarında toplarım. Baktım dokuz tane böyle besleme kutusu var,  onları yanıma alıp, arılığa geçtim. 

Bal hasadı yaparken alamadığım yavrulu çerçeveler vardı.  Bugün o kovanlardan fazlalık olan ballı çerçeveleri alıp, ihtiyacı olan kovanlara verdim. Ballı besleme kutularını ihtiyacı olan oğul arılara verdim. 

13 AĞUSTOS 2024 SALI İnece'de kavanozlara bal doldurduk. İkindiden sonra arılığa geçtim. Beş adet besleme kutusuna bal köpüğü koymuştum, onları besin durumu az olan kovanlara verdim. Damızlık arılardan böldüğüm dört oğulu inceledim. Ballı, polenli ve kapalı yavrulu aşağı yukarı yedi çerçevelik arı olmuşlar. Bu zaman anızlarda kaz otları var, ikinci ürün ekilen mısırlar var, daha başka bitkiler de var. Kışa kadar sanırım daha iyi duruma gelirler. 
Bazı bitkilerime  su verdim. Biraz üzüm toplayıp eve döndük. 
14 AĞUSTOS 2024 ÇARŞAMBA  Öğleden sonra Demircihalil'e gittim. Yukarıdaki arılardan ön sıradaki arıları kontrol ettim. Anaarısız kalan bir kovana 28 temmuzda günlük yumurtalı çerçeve vermiştim  yeni anaarı çıkmış. Oğullara şerbet verdim. 
Baraj kıyısına gittim. Anaarısız kalan kovanları inceledim. Zayıf olanlarda ağ kurdu çıkmaya başlamış. Bazı oğullar bir hafta önce verdiğim şerbeti bitirememiş. 
Burada bir oğul yağmalanmış. Burada da oğullara şerbet verdim. 

17 AĞUSTOS 2024 CUMARTESİ  İnece'de kavanozlara ayçiçek ağırlıklı ballarımızı doldurduk. 
Akşam üstü bağlığa geçip, fidanlara biraz su verdim. Üzüm topladık. Ortalık çoook kurak ve sıcak. 

18 AĞUSTOS 2024 PAZAR  Öğleden sonra Demircihalil'e gittim. Yukarıdaki kovanlardan altısına baktım. Altıncı kovan çok saldırgan çıktı. Ona baktım ve buradaki işi bugünlük bitirdim. Oğullardan birinde anaarıyı göremedim. 
Baraj kıyısına indim. Bitkilerime su verdim.  Son çıkan anaarıyı kovanında gördüm. 

20 AĞUSTOS 2024 SALI İnece'de Kasım abinin cenazesine katıldım. Allah rahmet eylesin. 
Ped şişelere su doldurup, bağlığa gittim. Henüz inceleme fırsatı bulamadığım 2017 yılında damızlık arıdan alınan günlük yumurtalı çerçeveden üretilen dadant kovanı inceledim.  Maşallahı var. Kuluçkaloktaki dadant çerçevelerim dörtte üçü ballı,  polenli ve yavrulu olanlar var. Ballı iki çerçeve alarak oğul arılara verdim. Derken Edirne tarafından karabulutlar gelmeye başladı ve beraberinde şiddetli rüzgar geldi,  yağmur yağar mı diye umut ettim ama maalesef yağmadı. Pet şişelerdeki suları çiçeklerime verdim.


24 AĞUSTOS 2024 CUMARTESİ Öğleye doğru Demircihalil'e gittim. Kış düzenine hazırlık yapıyorum. Bazı kovanlarda varroa mağduru sakat yavrular gördüm. Geçen yıl aldığım yüksek kaliteli kekik yağını varroaya karşı deneye başladım. 
Anaarısız kalan kovanların birkaçını kontrol edip, günlük yumurtalı çerçeve verdim.

26 AĞUSTOS 2024 PAZAR İnece'de makarna işleri... Bal kovalarını yıkadım. On litre şerbet hazırlayıp, akşamüstü arılara verdim. Biraz üzüm topladım. 
Birkaç kovana kekik yağı verdim. 

29 AĞUSTOS 2024 PERŞEMBE Emekli öğretmen ve arıcı Hasan Balı öldü.
İkindiden sonra Demircihalil'e gittim. Yukarıdaki anaarı yüksüklü kovana baktım. yüksükler bozulmuş, bir tane anaarı çerçevelerde geziniyor. Baraj kıyısına indim,  iki kovan yağmalanmış. Geçenlerde üç kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim, o kovanlara baktım. Anaarı yüksüğü yapmamışlar. 
Üç kovan hariç,  diğer kovanlara varroa için duman verdim. Sonra yukarıya geçip, orada da bir kovan hariç diğerlerine duman verdim. 

31 AĞUSTOS 2024 CUMARTESİ  İNECE'DE sır mumlarını erittim. 
İnece'ye giderken yağmur başladı, 3-4 cm kadar toprağı ıslattı. 
Akşamüstü arılara duman verdim. 

4 Haziran 2024 Salı

2024 MAYIS

 1 MAYIS 2024 ÇARŞAMBA İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI KUTLU OLSUN.

Arıcılıkta işçi arılar çok önemlidir. Kovana giren arı ürünleri işçi arılar tarafından doğadan getirilir.
İnece'ye gittim, bahçede traktör kazayağı ile ağaç aralarından birkaç defa geçti. Salih'e teşekkürler.
Cuma ve cumartesi günü kuvvetli yağmur beklentisi var. O nedenle arılara azar azar şerbet verdim. Eski kabarmış peteklere ağ kurdu zarar vermeye başlamış. O kovanlara formik asit verdim.

2 MAYIS 2024 PERŞEMBE İnece'de çerçeve temizliği, mum eritme çalışmalarına devam edildi.
Bahçeye on beş kadar domates ve acı biber diktim. Boş kovanlardan dört tanesini eve getirdim. Onları bezir yağı ile yağlayacağım.

5 MAYIS 2024 PAZAR İnece'de ilk oğul... Oğul veren kovan bulundu, genç bir kraliçe çerçevelerde geziniyor. diğer anaarı yüksükleri alındı.
2016 ve 2019 yıllarında yaptığımız ve bezir yağı ile yağladığımız kovanların bir kısmını yeni bezir yağı ile yağladım ( boyadım). 
6 MAYIS 2024 PAZARTESİ İnece'de çalışmalara devam... Bugün de bir oğul ve oğulda birkaç tane anaarı var. Analardan birini, geçenlerde sattığım arılardan birinde arta kalan arılardan oluşturduğum kovana verdim. Bir tanesini de kutuya aldım. Hangi kovan oğul verdi, bulamadım. Bugün yedi kovanı kontrol ettim, oğul eğilimi şimdilik yok ve kata saldım. Kıştan anaarısız kalan üç kovana günlük yumurtalı çerçeve vererek anaarı yapmalarını sağladık. Onlardan ikisinin arı nüfusu azdı. Birer çerçeve kapalı yavrulu ve arılı çerçeve ile nüfuslarını artırdık.

Geçen yazdan beri sorunlu bir kovan vardı. O kovan yağmalanmış. Kovanı eve götürüp, çamaşır suyu ile yıkadım.
Evde çerçeve temizlemeye devam edildi..

7 MAYIS 2024 SALI Baraj kıyısındayım. 44 adet temel petekli çerçeve hazırladım. Öğle saatlerinde Şerif abiye uğradım, bugün ilk oğul çıkmış onunla uğraşıyor. Sonra beraber baraj kıyısındaki arılara gittik. Başladık sıradan kontrol etmeye ve çerçeve vermeye... İki kovan sorunlu çıktı. Kovanlarda anaarı görülmedi. Kapalı ve açık yavru yok, yalancı ana yavruları da yok... Neyse o kovanları not aldık. Derken geçen yıl baharında anaarısız kalan ve oğula yönelen damızlıklardan birinden aldığım anaarı yüksüklü ve arılı bir çerçeve verdiğim kovanın arıları çok yoğun görünüyor. Büyük kovana aktarmak için açtık, kovan şişmiş arı dolu., Kenardan çektiğim .çerçevede kapanmamış anaarı yüksükleri var. Diğer çerçevelerde öyle, ama arı henüz oğul vermemiş. Sorunlu iki kovana birer adet anaarı yüksüklü ve arılı çerçeve verdik. Arıyı büyük kovana aktardık ve temel petekli çerçeve verdik.
Yukarıya geçtik. Burada da bazı arıların kovanlarını değiştirdim. Kendi yetiştirdiğim iyi niteliklere sahip bir arı kovanının dışına sarkmaya başlamış. Boş olan datand kovana aktardım. NOT: Eğer iklim şartları uygun giderse bu kovandan en az kırk kilo bal bekliyorum.

8 MAYIS 2024  ÇARŞAMBA Demircihalil'deki arılara gittim. Öğle saatlerinde 26 derecelerde bir hava vardı. Arılara bakmaya başladık. Derken kuzeyden karabulutlar, rüzgar ve yağmur taneleri ve gök gürültüsü olunca işi bıraktık. Yağmur fazla yağmadı.

9 MAYIS 2024 PERŞEMBE İnece... Arılık. Kuluçkalıktaki arıları ballığa salmaya devam. 2021 yılı damızlık analarından biri oğul vermiş. Kovanı açtım, anaarı yüksüklü çerçeve ile karşılaştım. Kenar çerçevelerden birinde yeni bir ana gezinip duruyor. Yandaki boş kovana yeni analı çerçeveyi aldım. Başka bir kovandan da kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve alarak bölme yaptım. Bu arada anaarı ötmeye başladı.
Birkaç kök pembe domates diktim.

11 MAYIS 2024 CUMARTESİ  İnece'de arılığa vardığım zaman iki oğulla karşılaştım. Onları kovanlara yerleştirdim. Birisi hediye olarak yola çıktı. 
Daha önce anlaşıp, kararlaştırdığımız arı satma işini gerçekleştirdik. Yorucu bir gündü. Bazı kovanların katını vermiştim. Özellikle onları yeni kovanlara aktarırken sıkıntı çektik. Ortalama yedi çerçeve arılı ve kapalı ve açık yavrulu çerçeve idi kovanlar. İki tanesi oğula yönelmiş, kapalı anaarı yüksükleri vardı. Alan arkadaşlara hayırlı olsun, kovanları balla dolsun.
12 MAYIS 2024 PAZAR Bugün 23-24 derecelerde bir sıcaklık, öğle saatlerinde İnece... Dün yarım kalan işlerim vardı, onları hallettim. Erikte bir oğul, kovanladık. Kalan arıların kontrolü yapıldı. En ön sıradaki kovanlardan birinde, bir de arka sıradaki kovanlardan birinde anaarı yüksüğüne rastlandı.


Bahara sorunlu çıkan iki kovanın anaarıları yumurtlamaya başlamış ve kapalı yavrulu petek oluşturmuş. Bir tanesinin anaarısı geç çıkmıştı o da akşam sabah yumurtaya geçer. 2024 doğumlu birkaç tane daha anaarımız var. Umarım çiftleşme uçuşunda arı kuşlarına yem olmaz.

13 MAYIS 2024 PAZARTESİ Parçalı bulutlu, rüzgarlı bir gün... Öğleye doğru Tarım İl Müdürlüğünden arı işlerine bakan görevliler telefon etti. Kırklareli arısı koruma bölgesinde bulunan arıların kontrolü yapılacak diye. Demircihalil Köyündeki arılığa gittik. Görevli arkadaşlar gelip arıları gördüler. Bir haftadır ben de gelmemiştim. Son yağan çisentili yağmurlardan sonra otlar bayağı büyümüş. Arılıkta kat verilmesi gereken arılar vardı. Birkaç kovanın katını verdim.

14 MAYIS 2024 SALI ÖĞLEYE doğru hazırladığım temel petekleri alarak baraj kıyısına gittim. Şerif abi yardım etti. 25 kadar kovanı inceledik, çoğunun katını verdik. Burada şimdilik görebildiğimiz kadarıyla oğula meyleden kovan yok. 
Saat 16.00'ya doğru yukarıya geçtik. Burada dün akşama doğru birkaç kovanın kuluçkalık üzerindeki örtü tahtasını kaldırıp, ballığın üzerine koymuştum. Bugün de kalan arılardan bir kısmının kuluçkalığına temel petek verdim. Kuluçkalıktaki çok eski yavrulu kara petekleri ballığa aldım. 

Kovanlardan birinde arı mevcudu az... İncelemeye başladım, Açık ve kapalı yavru yok... Petek kenarlarında çıkmak üzere olan erkek arı yavruları var. Tam bir yalancı ana işi değil bu yavrular... Aklımdan günlük yumurtalı bir çerçeve vermek geçerken, bir yandan da çerçeveleri incelemeye devam ediyorum. Küçük bir tane anaarıya benzer bir arı gördüm ve sanki çiftleşmeden yeni dönmüş gibi arka tarafında çiftleşen anaarılarda görülen parçalar var. Küçük bir anaarı, bir hafta sonra tekrar incelenecek. ( Daha sonraki kontrollerde anaarı görülmedi, oğula yönelen arılardan anaarı yüksüklü çerçeve verildi.) Kovanını değiştirdim.

GÖZLEM VE DENEYİM: 
1. Yaklaşık iki aydır düzenli beslenen kovanların arıları daha aktif ve daha fazla. Kendi balıyla beslenen kovanlar daha ehli keyf ama şerbetle beslenenler kadar kuvvetli değil. Arının kovanında balı olsa bile beslemek arıyı daha güçlü ve etkin hale getiriyor.
2. Zamanında kat almayı hak eden kuvvetli kovanların arıları daha çalışkan, kovana giriş - çıkışlar daha aktif. Arılar sanki daha mutlu ve istekli çalışıyor. Geçen hafta kat verdiğim kuvvetli bir kovana baktım, maşallah coşmuş.

15 MAYIS 2024 ÇARŞAMBA İnece'de bahçeye uğradım. Oğul zamanı ya etrafı bir kolaçan ettim. Niyetim boşalan kovanlardan birkaçını eve götürüp, bezir yağı ile yağlamaktı. Ortalıkta oğul moğul yok derken nektarin fidanında yaklaşık iki çerçevelik bir oğul... Hemen bir kovan hazırladım.ve yerden 70-80 cm yukarıdaki dalın altına koydum ve oğulu elimle kovana aldım. İki adet anaarı görebildim. Uçuşan arıların kovana girmesini beklerken daha önce çıkan oğulları incelemeye başladım. Henüz yavruya geçen yok. 

Bugünlerde arı kuşlarının göç zamanı... Arılıkta kaldığım dört beş saatlik sürede arı kuşu sesinden bıktım ve rahatsız oldum. O kuşlar yüzünden arılar pek çalışmıyor.
İnece'deki eve geçtim, Getirdiğim kovanlardan dört tanesini bezir yağı ile yağladım.

17 MAYIS 2024 CUMA Öğleden sonra Demircihalil'e gittim. Mayıs ve haziran ayları oğul zamanı olduğu için bu sene "oğulluk" yaptım. Umarım düşüncemiz gerçekleşir. Yerden bir metre kadar yükseklikte olacak şekilde beşe on tahtadan dört ayaklı bir buçuk metre uzunluğunda bir tezgah yaptık.  Yan yana üç kovan sığacak şekilde... Sadece içine iki üç tane kara petekli çerçeve koyduk ve mum kısmına oğul esansı sürdük.. Kasanın üstünü de örtü tahtası ile kapattık. Bu işleri Şerif abi ile yaptık.

Rüzgarlı ve serin geçen günlerden sonra bugün yirmi derecenin üstünde bir sıcaklık vardı. Birkaç kovana katını verdim şu ana kadar sadece çok sıkışan bir kovanda anaarı yüksükleri görmüştüm 7 mayıs 2024 günü. O gün ( 7 mayıs günü ) o iki kovana, anaarı yüksüklü kovandan anaarı yüksüklü çerçeve vermiştik. Bu gün o kovanlarda yeni çıkan anaarıları gördüm.( 6 Haziran günü yaptığım incelemede anaarılar yumurtaya başlamışlar.)

18 MAYIS 2024 CUMARTESİ İnece'deyiz. Arılıkta asmanın kök üstüne konmuş bir oğul, iki çerçeve ancak gelir. Kapkara bir anaarısı var. Geçen günlerde oğula yönelen bir kovanda anaarı yüksüklerini kesmiştim ve kutu içine almıştım. Kalan anaarı yüksüklerini de biri hariç kestim, bu arada yüksüğünden iki anaarı çıktı. Onları kutuya alarak anasız kovanlara verdim.
19 MAYIS 2024 PAZAR 
19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN. Yüce Atatürk'e, silah arkadaşlarına, 1919 yılının duygu ve düşünce ortamına uygun vatan ve milletini seven ve bu uğurda ölümü göze alan atalarımıza ve Kuvayı milliye ruhuna sonsuz saygılar olsun. 

Demircihalil köyünde yağmur duasına katıldım. Allah kabul etsin. Yağmur çiseledi... 

20 MAYIS 2024 PAZARTESİ Öğle saatlerinde İnece'deki bahçeye gittim. Bir oğul erik dalında, başka bir oğul kiraz dalında sallanıyor. DÜNYA ARI GÜNÜ armağanı olarak kabul ettik ve kovanlara yerleştirdik. 


Önceki çıkan oğulları kontrol ettim. Biri iki çerçeve yavru atmış, anaarısı eski olmalı. Kıştan anaarısız kalan ve iki defa günlük yumurtalı çerçeve verdikten sonra anaarı yapan kovanı inceledim. Yumurtlamaya başlamış. 
Akşamleyin kirazlara kurtlanmasın diye ilaç attım. 

21 MAYIS 2024 SALI Demircihalil'deki arılardayım. Arıları bala hazırlama işleri yaptık.
iki kovan arıyı Ş'a sattım. Biri yedi, diğeri altı çerçeve yavrulu...
Geçen yıl en çok bal veren kovanda anaarıyı göremedim. Günlük yumurta yok... Anaarı yüksüğü sadece bir tane var. 10 çerçeveden fazla kapalı yavru var. Kovanı ikiye böldüm. Tek anaarı yüksüklü çerçeve asıl kovanda kaldı. Diğer kovana ise, damızlık kovanın birinden günlük yumurtalı çerçeve. verdim.
Aşağıdaki kovanların birinde de anaarı yok, kovan yalancı anaya kaçmış. Yalancı ana yumurtalarını ezdim. Damızlıklardan birinden günlük yumurtalı çerçeve verdim.

22 MAYIS 2024 ÇARŞAMBA Öğleden sonra İnece... Hava bu yıl şimdiye kadarki en sıcak gün... 
Arılıktayım, etrafa göz gezdirdim, oğul görünmüyor. Datand kuluçkalıklı iki kovanın arıları örtü tahtasında birikmeye başlamışlar. Birinden kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve aldım ve zayıf bölmelerden birine destek verdim. Diğer datand kovandan biri kapalı yavrulu biri yavrusuz arılı çerçeve aldım.ve zayıf bölmelerden birine verdim.
Çerçeve aldığım kovanlara temel petek verdim. Burada bal akımı başladı. Kovanlardan mis gibi karaçalı balı kokusu geliyor.

23 MAYIS 2024 PERŞEMBE Demircihalil'deki arılardayız. Buradaki eskiyen ve kullanılamayacak durumda olan kovanlarım var.. Nitekim 2023 sonbaharında kovanın eskiliği yüzünden dört kovan yağmalandı. Eski kovanları yeni kovanlara aktarma işi yaptım. Bazı kovanlara temel petek verdim. 
Kat vermek için açtığım bir kovanda açık ve kapalı yavru görülmedi, yalancı ana yumurtasına da rastlanmadı. Çerçeveler tek tek kontrol edildi ve sonunda yeni kraliçe görüldü.
Arılar az da olsa bal getirmeye ve petek kabartmaya başladılar
Geçen yıl bu zamanlar ortalık oğul kaynıyordu, bu yıl burada şimdiye kadar bir oğul tutabildik. 
Karaçalılar bu yıl diğer yıllara göre bir hafta erken çiçek açmaya başladı. Tek tük de olsa çiçek açan karaçalılar var.
Bu tarih itibariyle toprak yeteri kadar nemli değil, yağmura ihtiyaç var. Güneye bakan yerlerin otlarında sararmalar var.

24 MAYIS 2024 CUMA İnece'yi dolaştım geldim. Yaklaşık bir aydır kurak olan eski bağlık mevkisine dün yağmur yağmış. Ağaçların ve otların yüzü gülüyor. Arılar nektar taşıyor. İlk oğulların anaarıları yumurtlamaya başlamış..

25 MAYIS 2024 CUMARTESİ Baraj kıyısında arı işlerine devam. Burada bal akımı başlama zamanı... Arılara temel petek ve ballık verme zamanı... Henüz kat vermediğim kovanlar vardı, onlara temel petek ve kat v eriyorum.
12 çerçevelik kovanlardan birkaç tanesinin arıları kovan dışına sarkıyor. Onlardan ikişer çerçeve alarak bölme yaptım.
Ağacın birinde yumruk kadar bir oğul... zorla da olsa kovana sokabildim. Yarım çerçeve arı var.


26 MAYIS 2024 PAZAR Öğleden sonra İnece'ye gittim. Rüzgarlı ve güneşli bir gün... 11 Mayısta arı satmıştım. 14 çerçevelik kovanların bazılarında yavrulu çerçeve sayısı fazlaydı. Alıcı 7 veya 8 çerçeve kapalı yavrulu ve arılı çerçeve alıyor. .Kalan yavrulu çerçevelerin bugünlerde anaarı çıkarma zamanı. Bugün birkaç kovana baktım. Henüz anaarı yüksükleri bozulmamış. Yani anaarılar çıkmamış. Arısı kalabalık yedi kovan vardı, oğula kaçmasınlar diye onlardan kapalı yavrulu ve arılı iki çerçeve alarak bölme yaptım. Bir kovanda hazır anaarı yüksüklü çerçeveler var. O çerçevelerden  bölmelere birer tane verdim.
Oğul veren kovanlardan birini daha buldum. Yeni anaarı yumurtlamaya başlamış.


27 MAYIS 2024 PAZARTESİ İnece'ye gittik.11 Mayısta sattığım arılardan arta kalanlardan bölme, suni oğul oluşturmuştum. Sattığım o arıların bir kısmı çok kalabalıktı. Alıcı, kovanına alabildiği kadar kapalı yavrulu ve arılı çerçeveleri aldı, alamadığı çerçeveler ile günlük yumurtalı çerçeveyi ve arıları bana kalmıştı. İşte bugün o kovanların anaarılarının çıkma günüydü. Kraliçe arı, kendisini doğuran anaarıdan sonra eğer anaarı üretilecekse günlük yumurta halinden - incecik, beyaz kıl gibi yaklaşık 3-4 milimetre uzunluğunda - doğum anına kadar geçen sürede yani 16 günde kraliçe olarak dünyaya gelir.   
Bugün o kovanları kontrol ettim ve yeni kraliçelerimle tanıştım.
İlk çıkan oğulları inceledim, yavruya geçmişler.

28 MAYIS 2024 SALI  KARAÇALI ZAMANI Karaçalılar çiçek açıyor , havalar uygun giderse kuvvetli kovanlar üç dört haftada bal yapar...
Baraj kıyısındayım, parçalı bulutlu 21 derecenin üstünde bir hava... Gittikten bir saat kadar sonra hafif yağmur çiseledi ama çalışmama engel olmadı.
 Yoğun çalışmayla geçen bir gün...
Ön taraftaki boz armutta yakın yakına iki küçük oğul... Kovan hazırlayıp, ikisini de ayrı ayrı kovanlara silkeledim. Sonra sanki iki oğul birleşti gibi, tek kovana düştü .

Arılara kat verme ve temel petek takviyesi yapma işleriyle uğraştım. Kat vermede geciktiğim kuvvetli kovanlar bir kısmı anaarı yüksüğü yapmaya başlamış. Kat verdiğim kovanlarda temel petekli çerçeve eksiği olanların da bazıları boşluğa petek örmeye başlamış. Kat verilmeyenlere hızla katını verdim. Petek eksiği olanlara da yanımda getirdiğim elli kadar temel peteği paylaştırdım.
Bu arada kapalı anaarı memesi gördüğüm kovanlardan iyi olanlarından anaarı yüksüklü ve arılı olan çerçeveleri alarak bölme oğullar yaptım.
Maşallah oğula meyletmeyen kuvvetli kovanlarda son bir hafta içinde petek kabartma ve bal taşıma işi hızlandı. 
Akşamüstü Hacı abinin yerindeki arılara baktım. Burada biri sabahtan oğul vermiş.
Geçen yılın bal şampiyonu olan kovanı geçen günlerde iki defa inceledim, anaarıyı göremedim. Anaarı yüksüğü yok, günlük yumurta yok. Bugün yine incelemek için kovanı açtım, daha ilk çektiğim çerçevede anaarıyı gördüm. Ne oluyor? Doğrusu merak ettim.
Burada da hazır anaarı yüksüklü bir çerçeve gördüm, hemen bir bölme yaptım. Birkaç kovana çerçeve takviyesi yaptım.

29 MAYIS 2024 ÇARŞAMBA Demircihalil'e gittim. Baraj kıyısında 5-6 çerçevelik bir oğul... .
Gün kat verme ve petek takviyesi ile geçti. Ballıkta eksik çerçeveli bazı kovanlar boşluğa petek örmeye girişmişler. Aşağıda bir kovan, yukarıda başka bir kovan çerçeve boyutunda doğal petek örmüş. petek bal için bıraktım.


Yukarıdaki arıların çoğunu inceledim, petek verme, oğula yönelme vb. Oğul veren bir kovanı tespit ettim. Üç tane anaarı gördüm, ikisini kutuya aldım ve bölme oğullara verdim.

30 MAYIS 2024 PERŞEMBE İnece'ye gittik. Bal siparişleri vardı, onları teslim ettim. Arılıkta asma yaprağı toplama işi yapıldı. Bu günlerde doğal oğulları ve bölme oğulları kontrol etmem gerekiyor. Doğal oğulların anaarıları çiftleşmeden sağ salim döndü mü, dönmedi mi durum öğrenilmeli. Bölme oğulların anaarıları çıktı mı, ya da hazır verilen anaarılar kabul edildi mi, edilmedi mi, incelemek gerekir. Bazı kovanları inceledim.

Eve geçtik. Koca kazanın altını yaktım ve mum eritme işi yaptım. Kırk kadar kara petek vardı, onları kazanın sepetine mumuyla beraber koydum ve mumları öyle erittim. Peteklerde çok polen varmış. Mum eriyince belli oluyor.

31 MAYIS 2024 CUMA İnece'de yarım kalan işleri bitirmeye çalıştım. Erittiğim mumları toparladım. 
Kısa katlardan dört tanesini, dört çerçevelik küçük kovanları yanıma aldım ve arılığa gittim. Birkaç tane datand kuluçkalıklı kovan var, bunlardan güçlü olan kovana kısa kat verdim. Sonra oğul veren arılara ve oğullara baktım. Damızlıklardan biri oğul verme eğilimine girmişti. Yaptığım bölme oğullardan üçüne bundan anaarı yüksüklü çerçeve vermiştim. Bugün o damızlık kovanı açtım, yeni kraliçeyi gördüm. Kalan anaarı yüksüklerini kestim. En ön sırada oğul veren iki kovanda anaarı göremeyince kestiğim memelerden ikişer ikişer verdim.

Bal akımı devam ediyor. Geçen haftaki yağmur bir serinlik getirmişti. Ağaçların, özellikle kirazların acilen suya ihtiyacı var.




24 Nisan 2024 Çarşamba

NİSAN 2024

Nisan ayında ihtiyacı olan arıları besleme ile geçti. Yeterli balı olan arılara besin vermedim ama gerek şerbetle, gerekse fondan şekerle beslenen arılar daha iyi gelişme gösterdi ve doğadan daha çok faydalandı.

Geçen sonbaharda arılar sıcaklığın etkisiyle ve de kuraklığın etkisiyle polen sıkıntısı çekti ve kışa zayıf girdi. Eylül ve ekim aylarında özellikle bahardan ve yazdan kalan polenli kara peteklere mum güveleri büyük zarar verdi ve üç yüz kadar mumlu çerçeve ziyan oldu. Nisan ayında o mumlu çerçevelerin kalan mumunu erittim, çerçeveleri kazanda kaynattım ve temizledim.

Bu yayını hazırlarken kovanlarda arılarla çalışırken fotoğraf çekmemişim. Dolayısıyla arı fotoğrafı yok.  

1 NİSAN 2024 PAZARTESİ Baraj kıyısına gittim. Hava güneşli, hafif lodos var, 25 derece dolaylarında bir hava... Burada 2008 ve 2009 yıllarında aldığım kovanlardan çoğu eskidi. Bugün iki adet boş kovan getirdim ve iyi gelişme gösteren kovanı eski iki arıyı yeni kovanlarına aktardım. Maşallah buradaki kovanlarda da arılar bal taşımaya başlamış. Şu anda ahlatlar, güvemler, yabani erikler çiçek açtı ya da açmak üzere, daha adını bilmediğim bir sürü ağaç var...

Bazı kovanlara şerbet verdim ama böyle giderse arı doğadan nektar alıyor beslemeye gerek yok.

Kovanların gelişimi iyi, bazı kovanlara erkek arılar girip çıkmaya başlamış. 29 Mart günü anaarısız kalan bir kovana günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim. O kovana baktım, iki adet yüksük yapmaya başlamışlar.

Yukarıdaki kovanlara geçtim, burada da bazı kovanlara şerbet verdim. Geçen sene anaarısını değiştiren bir damızlık vardı, ona baktım. Hayret ettim çünkü bu hattan arıların çoğu kat atmaya yakın bunda dört çerçeve yavru var ve çerçeveleri kontrole başlayınca hırçınlaştı, belki akşama yakın olduğu için de saldırganlaşabilir. Beklediğim sakinlikte değildi.

3 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA Mum eritme ve çerçeve kaynatıp, yıkamakla geçti günüm. Geçen yıl özellikle sonbaharda eski kara petekleri korumakta sıkıntı çektim ve mum güvesi ile başımız belaya girdi. Mum güvelerinin zarar verdiği çerçevelerin kalan mumlarını aldım ve eritmeye çalışıyorum. Çerçeveleri de büyük kazan yaptırdım, bir defada 30 kadar çerçeveyi kaynatıp, sonra temizliyorum.

4 NİSAN 2024 PERŞEMBE Mum eritme ve çerçeve temizleme işlerine devam edildi. Kısa süreliğine arılığa uğradım. Bu bölgeye üç haftadır yağış düşmedi, havalar sıcak ve rüzgarlı, ektiğim bir şeyler vardı, onlara su verdim. Laleler çiçek açmaya başlamış.

6 NİSAN 2023 CUMARTESİ İnece'de mum eritme ve çerçeve temizlemeye devam edildi. 

7 NİSAN 2024 PAZAR İnece'de mum eritme ve çerçeve temizleme işine devam edildi.                        

Bir ara arılığa geçtim. Arısı ölen kovanlardaki eski petekleri aldım. 28 Mart 2024 tarihinde anaarısız kalan iki kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim onları kontrol ettim. Ana arı memesi yapmışlar.  17 martta günlük yumurtalı çerçeve verdiğim ve anaarı yapmayan kovanı açtım. O çerçevedeki işçi arılar çıkmış ama birkaç tane varrao mağduru kanatları hasarlı yavrular gördüm ve moralim bozuldu. Bu kovana da damızlıklardan birinden günlük yumurtalı çerçeve verdim. Ayrıca kovanın çekmecesine formik asit döktüm. Daha önce çerçeve aldığım kovana da formik asit verdim. Geçenlerde zayıf bir kovana  kuvvetli kovanlardan birinden aldığım arılı ve kapalı yavrulu bir çerçeve vermiştim. Kovanı kontrol ettim, işler yolunda kraliçeyi gördüm, günlük yumurta atıyor.

Damızlıklardan birine kat verdim.

8 NİSAN 2024 PAZARTESİ Demircihalil'de baraj kıyısındayım. Önce Şerif abiyle birkaç kovanı ön inceleme yaptık. Benimkilerden üçünü kata saldık. Yani ballık verdik. Sonra aşağıya geçtim. Daha önce anaarısız kalan bir kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim. Geçen haftaki kontrolde iki adet anaarı yüksüğü vardı. Bugün ne yüksük görebildim, ne de anaarı... Kovanı değiştirdim, arıları kovan önüne silkeledim, anaarı göremedim.

Geçen yıl oğula yönelen siyah anaarılı bir kovandan anaarıları çıkmak üzere olan anaarı yüksükleri alıp, bölme kovanlardan ikisine vermiştim. Bugün o kovanlara da baktım, maşallah sakin arılar ve gelişimleri iyi. Burada da dört kovanın katını verdim. Bulabildiğim birkaç kara, eski mumlu çerçeveyi aldım.

 9 NİSAN 2023 SALI Ramazan Bayramı arifesi... İnece'ye gittik.25-26 derecelerde güneşli bir hava... Dün baraj kıyısından aldığım kara petekleri arabadan indirdim. Mezarlık ziyareti sonrası arılığa geçtim. Bazı çiçeklere su verdim. Arılar güzel çalışıyor.



12 NİSAN 2024 CUMA İkindi saatlerinde bahçeye gittim. Kestiğim ağaç dallarını yaktım. Anaarısız kalan ve günlük yumurtalı çerçeve verdiğim kovanı kontrol ettim. Anaarı yüksüğü yapmakta nazlanıyor. Kovandaki arıları kovan dışına silkeledim. Damızlıklardan birinin kuluçkalık ile ballık arasındaki örtü tahtasını kaldırdım ve arıyı kata saldım.

13 NİSAN 2024 CUMARTESİ Bayramda dinlenmiştim. Bugün bayağı yorucu bir gün geçirdim. Kara petekleri kesmeye devam ettim. Çerçevelerdeki mum ve propolisleri kazıdım. Hurda mumları eritmeye devam. Akşam üzeri evin avlusunun ve bahçenin otlarını motorlu tırpanla kestim.

14 NİSAN 2024  PAZAR İnece'de arılığa uğradım, diktiklerime su verdim. İki kovanı kata saldım. Eve geçtim. Mum eritme ve çerçeve yıkayıp temizleme işlerine devam ettim.




15 NİSAN 2024 PAZARTESİ Eski mumları temel mum petekle değiştim. Beş kilo eski muma bir kilo temel petek karşılığı... 

16 NİSAN 2024 SALI Baraj kıyısına gittim. 25 derecelerde bir sıcaklık... Yukarıdaki arılara baktım. Büyük kovanlardan birinin gelişimi iyi değildi. Bugün baktım, beklenen gelişme yok, küçük kovana aktardım. Başka bir arının kovanını değiştirdim.( Küçük kovana aktarılan arı birkaç gün sonra yağmalandı.)

 Buranın gözde arılarından yan yana iki kardeşe baktım. Durumları 16 nisan tarihi için oldukça iyi, kat ister ama önümüzde yaklaşık bir hafta kadar sürecek yağışlı ve serin bir havaya gireceğiz. yağışlı sistem geçince katlar verilecek...

Baraj kıyısına indim. Bir arının kovanı çok eskiydi, o arının kovanını değiştirdim. Burada anaarısız kalan ve yalancı ana yapan bir kovana daha önce ( 27 martta ) günlük yumurtalı çerçeve verdim ama arı anaarı yapmadı. Bugün tekrar balcı kovanın birinden aldığım günlük yumurtalı çerçeve verdim. 

Burada son baharda en kuvvetli görünen ve şubattan bu yana beslediğim bir kovana geçen hafta kat vermiştim. Bugün baktım maşallah ballıktaki çerçevelere bal gelmiş. Burada varroa için amitraz içerikli duman verecektim. Balı görünce duman vermekten vazgeçtim. 

Buraya ilk geldiğim yıllarda oğullardan biri 2015 veya 2016 olabilir felaket saldırgan çıktı. Arılığa gidip de ilkönce o kovana bakarsan o gün orada iş yapmayı unut, gün boyu saldırıyor. Arının huyunu öğrenince o arıya günün sonunda bakmaya başladım. Bu arı diğer arılara göre doğadan daha iyi yararlanıp, baharın çiçeklerinden bal yapıp, sırlıyor. Çünkü birisi haziranın yirmisinden sonra petek bal istemişti, bal beklediğim kovanlardan değil bu arıda taze petek bal bulmuştum. Ve bal tirfil kokuyordu. İşte sonbaharda kışa iki katlı giren bu kovanı açtım, maşallahı var. tabi birkaç yıl önce anaarısını değiştirdi ve eski saldırganlığı yok.

Gelişimi zayıf birkaç kovana azar azar şerbet verdim. Yol boylarında diş budaklar pamuk gibi çiçek açmış. İncelediğim bir karaçalıda çiçek tomurcukları belirmeye başlamış. 

17 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA İnece'ye arılığa uğradım. 5 litrelik şerbet ve dört kavanoz balı bazı kovanlara dağıttım. 31 mart günü anaarısız kalan iki kovana günlük yumurtalı çerçeve vermiştim anaarı yapsınlar  diye, yeni anaarıları gördüm.

Eve geçtim çerçeve temizliğine devam edildi.

19 NİSAN 2024 CUMA
Öğleden sonra bahçede motorlu tırpanla ot biçtim. Yağmura çok acil ihtiyaç var. Buraya neredeyse bir aydır yağmur yağmıyor.
2024 yılı başlarındaki kış aylarında havalar ılık geçti. O nedenle doğa erken uyandı. Yıllardır arı işleri yaptığım için doğayla ilgili gözlemlerim var. Bu yıl otlar ve ağaçlar bahara erken başladı. Akasyalar normalde Kırklareli 'de hıdrellez zamanı çiçek açardı. Bu yıl nisanın on beşinden sonra açmaya başladı.
Demem o ki bu yıl bitkilerdeki gelişme geçmiş yıllara göre on beş yirmi gün daha erken başladı.
Aynı durum arılar için de geçerli. Bu yıl erken geliştiler. Arıcı ona göre hareket etmeli.
Verimli, bereketli bir yıl olur inşallah.




22 NİSAN 2024 PAZARTESİ İnece'de ot biçme işi yaptım. Tırpan arıza yaptı, biçmek için az bir ot kaldı.
Birkaç kovanı inceledim;
1. 7 Nisanda günlük yumurtalı çerçeve verdiğim kovanda küçük bir kraliçe arı gördüm.
2. Datand kuluçkalıklı kovanlardan birinde anaarıyı göremedim. Çok az çıkması yakın kapalı yavrulu göz var. Açık yavru da göremedim.....
3. 14 çerçevelik kovanlardan birini inceledim. Kıştan epey bir bal kalmış. Az ballı dört çerçeve aldım ve kabarmış petek verdim.
4. 10 çerçevelik bir kovanı 14 çerçevelik bir kovana aktardım.
5. Damızlık kovanlardan birini inceledim. Kuluçkalığa az kabarmış petek verdim.
6, Kovanlardan birindeki arılar çok iyi gelişme göstermiş, kat verdim.

Akşam üzeri Bahtiyar arkadaşımız geldi, ona iki kovanı aktardık. altışar çerçevelik kapalı yavrulu arılar...

Bahtiyar'ın motorlu testere ile kuru ağaçları kestik.

Arılara duman verdim.

24 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA Baraj kıyısına gittim. Hava ılık 20 derece... Hafif sisimsi bir ortam ( toz bulutu imiş), güneş görünmüyor. Son yağmurlardan sonra ortalık canlı bir yeşile bürünmüş. İlgilenmem gereken birkaç kovan vardı, onlara baktım. İki üç günlük serin ve yağışlı havada getirdikleri nektarı tüketmişler. Bazı kovanlara Timol (kekik) krem sürdüm varroa için. Bazılarına ise amitraz içerikli duman verdim.
Yukarıda iyi gelişme göstermeyen bir kovan yağmalanmış. 16 nisanda günlük yumurtalı çerçeve verdiğim anaarısız kovan birkaç anaarı yüksüğü yapmış.

25 NİSAN 2024 PERŞEMBE İnece'de ot biçme işi yapıldı. Pazartesi günü kapalı yavrulu ve arılı  altışar çerçeve arısını aldığımız kovanlarda kalan arıları kontrol ettim. Birinde üç çerçeve arı var ve çerçevelerden birinde o gün açık yumurtlar vardı, hemen anaarı yüksükleri yapılmaya başlanmış. Diğer kovanda ise arı mevcudu az ve hiç yavru yok, o kovana başka bir kovandan arılı ve günlük yumurtalı bir çerçeve alarak birleştirme yaptım. Hem de yeni anaarı yapsın.
Pazartesi günü kontrol ettiğimde anaarı ve yavru göremediğim bir kovanı kontrol ettim. Bu kovana da günlük yumurtalı bir çerçeve verdim. 

26 NİSAN 2024 CUMA Yeni bir akülü sırt pompası aldım. Akşamüstü İnece'ye gittim. Önce arılara amitraz içerikli duman sıktım. Sonra hava kararırken kirazlara ilaç attım. Dün ilgilendiğim iki artık arıya biraz bal takviyesi yaptım.

28 NİSAN 2024 PAZAR Öğleden sonra Ürünlü köyüne gittik. Prensesin mevlidi vardı.
İnece'de eve uğrayıp iki boş kovan aldım. Arılığa geçtim ve bazı arılara besin takviyesi yaptım. Önümüzdeki günlerde havalar yağışlı geçecek deniyor.



29 NİSAN 2024 PAZARTESİ Gün çisentili başladı. Hava tahmincileri bu haftanın serin ve yağışlı geçeceğini belirtiyorlar. Arı kovanlarında nüfusun kalabalık olduğu zamandayız. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için arıları beslemeliyiz. Bir teneke kristalize balı naylon keselere doldurmuştum. On litre de şerbet yaptım. Öğleden sonra bir arkadaşla baraj kıyısına gittik. Orada çisenti etkisini yitirmiş. İhtiyacı olan kovanlara bal verdim. Varroa için de bir uygulama yaptım. Sonra yukarıdaki arıların olduğu yere geçtik. Burada yağmur çiselemeye başladı. Şerif abi bizi misafir etti, yağmur süresince sohbet ettik. Bir saat kadar sonra yağmur durdu ve buradaki arılara şerbet verdim. Varroa içinde bir şeyler yaptık.


1 Nisan 2024 Pazartesi

MART 2024

 2 MART 2024 CUMARTESİ İnece'ye gittik. Bahçede daha önce budadığım ağaç dallarını topladım. Ayvalarda kuruyan ve gövdesinde çürümeler olan dalları kestim.

Arılar, kovanlara polen taşıyor. 


4 MART 2024 PAZARTESİ Açık, güneşli bir hava... 15 -16 derecelerde bir ısı... Baraj kıyısına yolculuk... Giderken evden biraz donmuş bal ve çarşıdan on kilo fondan şeker aldım. Önce yukarıdaki arılara baktık. Maşallah çok güzel polen geliyor. Burada üç kovanı açıp inceledim. İkisinde üç çerçevede kapalı yavru var. Çerçevelerin iki yüzünün yaklaşık üçte biri kadar olan bölümde yavru var. Başka bir kovandaysa az arı ve kapalı yavru var. Birkaç kovana fondan şeker verdim.




Baraj kıyısına geçtim. Arılar kovana polen taşıyor. Tek tek bütün kovanların arı giriş çıkışlarına baktım. 

Bir kovanın uçuş tahtasında ölü bir arı gördüm ve arıyı alıp inceledim. Sanki kanatları biraz gelişmemiş gibi geldi ve varroa mağduru olduğunu düşündüm. Arabada geçen yıl fuardan aldığım kekik kremi vardı. Onu aldım ve arılı çerçevelerin arasına birkaç çay kaşığı kadar sürdüm. Kovanın çekmecesini çekip temizledim ve peçete sererek kapadım. Başka bir zamanda sonucu göreceğim.

Burada da bazı kovanlara bal ve fondan şeker verdim.

7 MART 2024 PERŞEMBE
ÖĞLE SAATLERINDE İNECE 'YE GİTTİM. HAVA BULUTLU, ARABANIN TERMOMETRESİ 10 DERECEYİ GÖSTERİYOR. ÖNCE MUSTAFA'YA ALDIĞIMIZ ERIK FİDANLARINI EVİNİN BAHÇESİNE DİKİVERDİK. SONRA ARILIĞA GEÇTİM. EVDEKİ LÂLE SOĞANLARINI YANIMA ALMIŞTIM, ONLARI EKTİM. BU ARADA GÜNEŞ BULUTLARIN ARASINDAN KENDİNİ BİRAZ GÖSTERDİ VE ARILAR KOVANLARDAN ÇIKTI. BAHÇEDEN BİRKAÇ KARE.





10 MART 2024 PAZAR Az güneşli 13 derecelik bir sıcaklıkta öğle saatlerinde İnece... Evdeki işleri bitirince bahçeye geçtim. Arılar çalışıyor. Budama işine devam. Ağaçlara asılan asmaların dallarını kestim. Güzel kokulu ağaçtan kestiğim filizleri çimlendirmek için diktim. Birkaç arıya besin verdim.
Baraj kıyısına dikmek için birer adet dut, kokulu çalı ve hünnap fidanı söktüm. Bir parça da oğul otu...

11 MART 2024 PAZARTESİ Az güneşli bir havada Demircihalil'e gittim. Arılar iyi çalışıyor. Baraj kıyısında bazı kovanlara besin desteği verdim. 4 martta kekik kremi verdiğim kovanın taban tahtasını inceledim, varroa ile ilgili bir sonuca varamadım.
Dut ve kokulu çalıdan birer fidan diktim.
Yukarıdaki arılara dış gözlem yaptım. Arısı ölen son kovanın çerçevelerini aldım.

17 MART 2024 PAZAR Güneşli bir gün, 15-16 derecelerde bir sıcaklık İnece ve arılık...
Son yağmurlar bahçedeki çukur yerlerde birikmiş.
Erikler ve kayısılar çiçek açmış. Arılar harıl harıl çalışıyor. ballıbabalar haftalardır çiçekte...





Burada durumundan şüphelendiğim arılar vardı, Bu güneşli havada incelemem gerek.
Anaarısız kalan ve yalancı anaya kaçan kovan yağmalanıyor, kendi haline bıraktım.
27 Şubat günü durumundan şüphelendiğim arılar vardı. O zaman hızlıca çerçevelere baktım ve anaarı ve yavru göremedim. Şimdi o kovanlardan birinde kapalı yavru ve anaarıyı gördüm. Başka bir kovana baktım, anaarı yok, az bir yalancı ana yumurtası var. Damızlık kovanların birinden günlük yumurtalı bir çerçevenin arılarını kovanına silkeleyip, anaarısız kovana verdim.
Bu işlemi yapmadan önce kuvvetli kovanlardan birkaç tanesine baktım, kapalı erkek arı yavruları var. Yeni anaarı dünyaya gelene kadar onlar doğar ve ergen erkek arı durumuna gelir.
Başka bir kovana baktım, onda yalancı anaarı erkekleri çıkmış. Bu kovanın çerçevelerini başka bir kovana aktardım. yalancı anadan olan kapalı yavru gözlerini bozdum. Başka bir günde buna da yavrulu çerçeve takviyesi yapacağım.

Arı trafiğinin az olduğu başka bir kovana baktım. Çok az arı var. Avuç içi kadar kapalı yavru var. Ballı çerçeve çok. Bundan üç adet ballı çerçeve aldım ve başka kovanlara verdim.
Damızlık kovanlardan ikisine baktım, maşallah biri beşinci çerçeveye yavru atmaya başlamış. Biri dört çerçeve yavru yapmış.
İki katlı kışlattığım birkaç tane datand kovan vardı. Maşallah onlardan birine baktım, o da üç çerçeve dolu dolu yavru yapmış.

Bugün ilk defa 2024 yılında bal ve şeker karışımından hazırladığım beş litre şerbeti on kadar arıya paylaştırdım.

18 MART 2024 PAZARTESİ Çanakkale Savaşlarında kazanılan savaşın yıldönümü. Yurdu için canını veren kahramanlarımızı ve gazilerimizi sonsuz saygı ve minnetle anıyoruz.

Az bulutlu 15-16 derecelik bir sıcaklıkta öğle saatlerinde Demircihalil... Arılar polen taşıyor. Bazı kovanların besin durumuna baktım, yeterli balları var. Bir kovanın ön tahtası biraz kıvrılmış, onu inceledim. Üç çerçeveden fazla kapalı yavru var.
Baraj kıyısına geçtim, son yağmurlardan sonra dereciklerden sular akıyor.
Arabadaki bir elma fidanını yol kıyısına diktim.
Dönüşte Demircihalil'e uğradım. Tanıdıklarla sohbet ettik.

19 MART 2024 SALI Bulutlu bir gün... Gece UYSALBAL bloğuma baktım. Analizde bloğu ziyaret eden sayısı 5 ama hepsi diğer, yani hangi ülkeden, kimin izlediği belli değil.
Son zamanlarda Hong Kong, ABD; Kanada, Birleşik Krallık, Avrupa'dan birkaç ülkeden ziyaretçi
görünüyor.




23 MART 2024 CUMARTESİ Saat 10.00'da Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda Kırklareli Arıcılar Birliği toplantısı yapıldı.
Öğleden Sonra 5 litre şerbetle İnece'ye doğru yola çıktım. Ferudun Bey ile daha önce anlaştığımız gibi, onun bahçeden hanımeli fideleri aldık ve benim bahçeye geçtik. Asmaları budadık. Daha sonra bazı kovanlara şerbet verdim. Hanımeli fidelerinin bir kısmını köye diktim.

24 MART 2024 PAZAR Öğleye doğru hava açıldı. 10 litre şerbetle İnece... Eve uğrayıp, yarım çuval şeker aldım. Besleme kutusu yıkadım. Sonra arılığa geçtim. Komşunun biri ekinine ilaç atıyor. Dün asmaları budamıştık. Asma dallarını topladım. Sonra arılara şerbet verdim.

25 MART UYSALBAL BLOGGER ZİYARETÇİ (DİĞER ) BİLİNMEYENLER 19 ZİYARETÇİ




26 MART 2024 SALI Dokuzhöyük köyünden Ahmet Koç vefat etmiş, cenazesine katıldık.
Öğleden sonra arılığa geçtim. Arılar polen taşıyor. Asma dallarını yaktım.

28 MART 2024 PERŞEMBE Bulutlu bir hava, lodos esiyor, çok az ara sıra güneş ışığını gördüm. 20 derece sıcaklık var. Arılıkta kontrol etmem gereken arılar vardı. Öğle saatlerinde arılıktayım. Geçen yıllarda tarla komşularımdan biri de beş altı kovan arı koymuştu yerine onlar da arılarına bakıyordu. Hoş beş ettik, kovanlardan iki kovan arıları ölmüş.

Hazırlıklarımı yapıp 17 martta günlük yumurta verdiğim kovanı kontrol etmeye başladım. Verdiğim çerçevede anaarı yüksükleri ile karşılaşmayı beklerken bir tane bile anaarı yüksüğü göremedim. Aklınıza ne gelir? Acaba kovanda anaarı mı var. Kontrol ettim, anaarı göremedim. Çerçevelerde açık yavru da yok, aksine bir çerçevede yalancı ana yavruları var. Neyse çerçevelerdeki arıları kovan önüne silkeledim. Başka bir gün yine kontrol edilecek.

Durumundan şüphelendiğim ve gelişme göstermeyen başka bir kovanı açtım. Açık ya da kapalı yavru yok, henüz yalancıya da kaçmamış. Arı mevcudu yeterli. 2010 yılından beri takip ettiğim bir kovandan günlük yumurtalı ve arılı bir çerçeve verdim.

Sorunlu başka bir kovanı açtım, yalancı ana yavrularını kazıdım. Arıları kovan yakınına silkeledim. Bu kovana da başka bir kovandan arılı ve yavrulu bir çerçeve verdim. Birleştirme esnasında birleştirme kokusu kullanıyorum.

Gelişmesi zayıf bir kovana baktım ki bu kovanı sarıca arıların elinden zor kurtardım. Balı az kalmış, bir çerçevede avuç içi kadar kapalı yavru yapmış. Fondan şeker verip kapadım, güzel bir havada arı takviyesi yapacağım.

Geçen gün yaktığım asma filizlerinden başka kıyıda köşede kalanları da yaktım.

29 MART 2024 CUMA Yanıma şerbet ve donmuş bal alarak öğleden sonra Demircihalil'e gittim. Hava güneşli 22-23 derecelerde. Önce yukarıdaki arılara bir baktım, sonra aşağı geçtim. Yanımdaki şerbetten arılara azar azar verdim. Bazı arıların çok balı var. Fakat fondan şeker ya da şerbetle beslenen arılardaki çalışkanlık ve nüfus gelişimi daha fazla...
Bir kovanın arı giriş çıkışından şüphelendim ve incelemeye aldım. Anaarıyı göremedim. kovandaki çerçeveleri boşalttım ve kovanın içindeki arıları silkeledim. Çerçevelerdeki bütün arıları da kovan önüne silkeledim. Sonra buranın verimli arılarından birinden arılı ve günlük yumurtalı bir çerçeve alarak anaarısız kalan kovana verdim.

Yukarıya geçtim. Burada da bazı kovanlara şerbet verdim....

31 MART 2024 PAZAR Türkiye'de yerel seçim var, siyasetle ilgilenen ve siyasetten geçinenler için heyecan verici bir gün. Ülkem için, insanlarımızın tümünün mutluluğu için çalışacak olanlara başarılar diliyorum.
Öğleye doğru İnece'ye gittim. Eve uğrayıp bagajdaki eski çerçeveleri bıraktım. Diktiğim fidanları sulamak için su aldım.

Arılığa geçtim. Kontrol etmem gereken kovanlara baktım. Maşallah durumlar iyi. Geçen yıl anaarısını değiştiren bir kovan vardı. Onu açtım, bayağı kalabalık. Kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeveyi alarak, bahara zayıf çıkan bir kovana verdim. Çerçeve aldığım kovanın arılarının saldırısına uğradım. Bu kovanın ballığı ile kulaçkalık arasındaki örtü tahtasını kaldırdım.
Yani katını verdim. Damızlık kovanlarımdan biri maşallah yedi çerçeve yavru yapmış ve oldukça sakin bir arı... Çerçevelerde bal parlıyor. Havalar birkaç gündür 25 dereceyi görünce bitkiler nektar vermeye başladı.

Yanımda getirdiğim şerbeti arılara paylaştırdım. Arısı ölen kovanlardan ikisini arabaya yükledim.
Not: Havaların ısınması ve lodosun etkisiyle çukur yerlerdeki sular kaybolmuş. Toprak kurumaya başlamış. Ekinler boy atmaya başlamış.






17 Ocak 2024 Çarşamba

OCAK - ŞUBAT 2024

 



3 OCAK 2024 ÇARŞAMBA

KABAK ÇEKİRDEĞİ
Geçenlerde sosyal medyada gezinirken kabak çekirdeğinin faydalarından bahseden bir yazı okudum. Ara sıra pazardan bal kabağı alıp, tüketiriz. Bizim pazarcılardan Şafak, bugünlerde pazara epey bal kabağı getirip, kesiyor, çekirdeklerini ayırıp, kabuklarını soyuyor ve paketleyip satıyor. Baktım kabak çekirdeklerini bir poşette toplamış. İstedim, sağ olsun verdi.
Evde çekirdekleri tek tek ayıklamak için iki saat kadar uğraştım. Sonra bol su ile yıkadım. Suyu süzüldükten sonra tuz katıp ovaladım. Birkaç saat bekledikten sonra fırına atıp, azcık kavurduk. Nefis oldu.


6 OCAK 2024 CUMARTESİ Demircihalil'e gittim. Yukarıdaki kovanlara baktım. İkisinin örtü tahtası aralanmış. Onları düzelttim. Aşağıya geçtim, derede su akıyor. Burada birkaç cevizi toprağa gömdüm. Bakarsın fidan olur, ağaç olur, gelip geçene hayır olur. 

Kabak çekirdeği veren arkadaşla Cumartesi pazarında

11 OCAK 2024 PERŞEMBE İnece'ye gittim. Önce eve uğradım, sonra arılığa geçtim. Hava güneşli ama soğuk, arabanın termometresi 4-5 dereceleri gösteriyor. Son yağmurlardan sonra çukurlar su ile dolmuş ve bazı yerlerde buzlanma var. Toprak vıcık vıcık... Kovanların her birinin önünden geçip baktım. İki kovanın arıları giriş deliğinde tek tük uçuşuyor ama hemen kovana dönüyor. 





17 OCAK 2024 ÇARŞAMBA Az bulutlu 8-9 derecelerde bir hava ve öğle saatlerinde Demircihalil'deki arılara gittim. Geçen günlerde yağan yağmur bayağı etkili olmuş. Toprak yolda arabanın batma riski var. O yüzden riske girmedim. Yukarıdaki arıların önünden tek tek baktım. Çoğu temizlik uçuşuna çıkmış. Kovan önlerine ölü arıları atmışlar. 

18 OCAK 2024  PERŞEMBE Parçalı bulutlu, 14-15 derecelerde bir havada öğle saatlerinde İnece'ye gittik. Dokuzhöyük köyüne uğradık. Arılıkta kovanları dıştan kontrol ettim. Genelde uçuşuyorlar ama arılar zayıf... 

25 OCAK 2024 PERŞEMBE Parçalı bulutlu 8-10 derecelik bir havada İnece'ye gittik. Öğleden sonra arılığa geçtim. Ağaç altlarına dökülen yaprakların yoğun olduğu yerlerdeki yaprakları toplayıp yaktım.

26 OCAK 2024 CUMA  9-10 derecelerde karışık bir hava Demircihalil'deki arılardayım. Kovanlardan biri yağmalanıyor. Kovanı açtım, arıları ölmüş.  Arı mevcudu çok az imiş. Ballı çerçeveleri diğer kovanlara verdim. Alt tarafa geçtim, buradaki zayıf kovanlardan biri de ölmüş. Dikkatimi çeken şu: Her iki kovanda da bal var ancak bu zayıf arılar bir çerçevenin onda biri kadar bile bir  yer kaplamıyor. Ve öldükleri yer çerçevede balın olmadığı kısımlar. Yoksa yan çerçevelerde ve çerçevenin üst kenarlarında bal var.

ŞUBAT 2024

2 ŞUBAT 2024 CUMA Kapalı ( bulutlu) bir hava,8-9 derecelerde bir sıcaklık... Mum eritme ve çerçeve kaynatıp, yıkama için yaptırdığım kazanın üst kısmına iki adet şerit düzeneği hazırlamıştık. Onları Emrah'tan ( Erksan Makine) alıp köye geçtim. Kazanın parçasını eve bırakıp, arılığa geçtim. Bahçede kuruyan ağaçları ve budadığım dalları bir yere toplamıştım. Onları arabaya sığacak şekilde küçülttüm ve yükledim. Eve bıraktım. 

5ŞUBAT 2024 PAZARTESİ Az bulutlu 17 derecelik sıcaklık. İnece... Mum eritme kazanını deneme günü. Kazana su doldurdum, altını yaktım. 26 çerçeve koydum. Suyun kaynaması çok uzun sürdü. Arılığa geçtim. Kovanlara tek tek baktım. Aralık ayı sonlarında erkek arı gördüğüm kovanı inceledim. Düşündüğüm gibi anaarı yok, yalancı anaarıdan olma erkekler... Başka bir zaman zayıf bir arı ile birleştireceğim.



Büyük kovanlardan birinde hareket yok, açtım, baktım. arı açlıktan ölmüş. Geçen aylarda bu kovanın kapağıyla oynamışlardı. Başka bir kovanda da bal sıkıntısı vardı. Ona ballı iki çerçeve ve fondan şeker takviyesi yaptım.

Bugün yetmişten fazla çerçeve yıkadım. 

6 ŞUBAT 2024 SALI Güneşli bir gün, öğle saatlerinde Demircihalil baraj kıyısı... Kovanlara dış gözlem ( arı giriş- çıkışı var mı) yapıldı. Durum iyi görünüyor. Yalancı safranlar çiçekte... Sonbaharın güçlü arılarına fondan şeker verdim. Buradaki damızlık anadan olan iki oğulun örtü tahtasını açıp baktım, maşallah iyi görünüyorlar. Yukarıdaki arılara baktık, onlar da iyi... Hem aşağıda hem de yukarıdaki arılar yoğun olmamakla birlikte kovana sarı sarı polen taşıyorlar. Hatta bir arının limon renginde açık sarı polenle geldiğine tanık oldum.

9 ŞUBAT 2024 CUMA Ara sıra güneşli, 15 derecelerde bir sıcaklık öğle saatlerinde İnece... Geçen günlerde kazanda kaynattığım çerçeveleri bir kez daha sıcak sudan geçirdikten sonra bıçakla üzerindeki propolis ve mum kalıntılarını kazıdım. Biraz da ağartma işlemi yapıp bol su ile duruladım. Yağmurlarda da iyice durulansın.

18 ŞUBAT 2024 PAZAR
Öğleye doğru İnece'ye hareket ettim. Arabanın termometresi 4 dereceyi gösteriyor. İnece'ye varınca saat on üçü, termometre ise 6-7 dereceyi gösteriyordu.
Önce bahçeye uğradım. Bu kapalı ve serin havada tek tük arı görüyorum. Ocak ayı sonlarında çiçek açmaya başlayan ve iki aya yakın çiçekli kalabilen nefis ve güzel keskin kokusu olan çalı şeklindeki bitkim çiçeğe bürünmüş ve kokusunu cömertçe çevreye yayıyor. Fotoğrafını çekmek için yaklaşıyorum. Çalının çiçekleri arı kaynıyor. Hem de yedi derecelik bir sıcaklıkta. Kovanların hepsinin önüne baktım. Yarım saat sonra güneş çıktı ,güneşle beraber sıcaklık yükseldi. Ortalık arıyla doldu.



Ballı babalar da çiçek açmış. Onlarda da arılar gördüm.
Bahar yakın, doğa süslenmeye başlamış. Her canlı neslinin devamı için dönemsel çalışmalarını sürdürüyor.
Bu çalı çiçeğini başta arıcılar ve bahçe sahibi olmak üzere doğaseverlere öneriyorum. Şubat ayında doğal parfüm kokusu yayıyor.

23 ŞUBAT 2024 CUMA Parçalı bulutlu,16-17 derecelerde bir sıcaklık öğle saatlerinde baraj kıyısı... Yanıma fondan şeker ve biraz donmuş bal aldım. Şerif abi ile önce yukarıdaki arıları, sonra baraj kıyısındaki arıları kontrol ettik.
Yukarıda bir arı yağmalanıyor.


Sarı çiğdemler açmış, üzerlerinde arılar geziniyor.
Baraj kıyısında birkaç kovana fondan şeker ve bal verdim. Kovan giriş - çıkışındaki arı azlığından arıların nüfus yönünden zayıf olduğu anlaşılıyor.

24 ŞUBAT 2024 CUMARTESİ Sabahtan az bulutlu bir hava, İnece'ye gittik Köyden bir komşu rahmetli olmuş. Allah rahmet eylesin. Cenazesine katıldık. Sonra arılığa uğradım. Ön taraftaki arılara fondan şeker verdim. Diğer arıları da kontrol ettim. Onların da bir kısmına ikiye böldüğüm fondanlardan verdim.

Arılar için güzel bir gün... Kovanlara polenle dönüyorlar.

İki kök çiçek diktim.

Söz verdiğim arkadaşlara kokulu çalıdan köklü fidan ve köklendirmek için çubuk getirdim.

26 ŞUBAT 2024 PAZARTESİ Parçalı bulutlu 19 dereceyi gören bir günde İnece'ye gittim. Eski çerçevelerin temizlik işleri yapıldı. Yeni yaptığımız mum eritme ve çerçeve kaynatma kazanını temizleyip arabaya aldım.
Bahçeye uğradım, arılar çalışıyor. Bir adet zeytin fidanı diktim. Kayısı ve papaz eriğinden kalem kestim. Eve gelince bahçedeki erik fidanını aşıladım.

27 ŞUBAT 2024 SALI Güneşli bir gün... Öğle saatlerinde İnece ve arılık... ağaçlarda budama yaptım. Ağaç aralarından traktörün rahat geçmesi için hazırlık yapıldı.


Arıları inceledim. Birinde hiç arı trafiği yok. Bu sonbaharda anaarısını değiştiren bir kovandı. Açtım, mevcudu çok azalmış. Klasik zayıf arı ölümü. Çerçevede bal var ama soğukta balsız bölgede salkıma girmişler ve ölmüşler. Başka bir kovanı açtım arı var, bal var. Yavru yok, anaarıyı göremedim. Başka bir kovana ölen arının ballı çerçevelerinden verdim. Avuç içi kadar kapalı yavru yapmış. Son bir kovana daha baktım. Çok az kapalı yavru var. ballı çerçeve takviyesi yapıldı.
Yılların gözlemleri ve deneyimleri sonucu şunu söyleyebilirim. Bu bölgede her arı ile başarılı arıcılık yapılmaz. Burada geçmişi on on beş yıl öncesine dayanan kovanlar var. Onlardan memnunum. Hele içlerinde bir hat var ki ben ona bal arısı derim. Maşallah bugün onlardan birkaç tanesini özellikle izledim. Çok güzel polen getiriyorlar.

Bu arada arılar ballıbabaya çalışmaya başlamış. Enseleri kızıl kahverengi arası bir renge boyanmış ve ayaklarında kırmızı polenle gelenler var.