1 Ağustos 2021 Pazar

TEMMUZ 2021

Temmuz başları oğulları izlemekle geçti. İlerleyen günlerde oğul işleri bitti. Oğul vermeyen arılar bal yapmaya devam ediyor. Oğul verenler kovandaki nüfusunu artırmaya çalışıyor. Yeni oğullara genelde kabartılmış patek veririm, petek örmeyle zaman geçirmesin, kışlık balını ve polenini hazırlasın diye.

Bu ay pek fotoğraf çekmedim. 

 1 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Sıcak bir gün.. İnece'ye gittim. Henüz kanala su verilmemiş. Eve gidip, aldığım kavanozları sudan geçirdim. Kuruyunca bal dinlendirmedeki balı kavanozlara doldurdum. Dönüşte arılığa uğrayıp son bölmelere balla destek verdim.

2 TEMMUZ 2021 CUMA  Dinlenme

3 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Baraj kıyısı, oğulların anaarı kontrolleri yapıldı. Bir bölme oğulda anaarı görülmedi. 

4 TEMMUZ 2021 PAZAR Öğle saatlerinde İnece... 

Yaklaşık on beş gündür arılık sessiz, kovanlardaki arı sayısı düştü. Haziran ortalarında süne ilaçlaması yapılacak diye mesaj gelmişti. İlaçlama yapıldı mı, yapılmadı mı bilmiyorum ama kovanlardaki arı nüfusu azaldı. 

Bu yıl hemen her bitki önceki yıllara göre 10-15 günlük gecikmeyle uyanıyor ve çiçek açıyor. Geçtiğimiz yıllarda haziranın 25 gibi çiçek açan ayçiçekler bu yıl daha yeni yeni açmaya başladılar. Birkaç kovanı gözlemledim, daha ayçiçekten polen gelmiyor.



Geç çıkan oğullara baktım, anaarılar kovanda yakında yumurtlamaya başlarlar. Dört tanesine azcık bal verdim.

Kanala su gelmiş iki sıra suladıktan sonra kesildi. 

5 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ Eşimle İnece'deyiz.kanalda su yok, birkaç kök pırasa diktik. Bu arada kanala su geldi. Elmaları ve kokulu bitkilerimi suladım. Sonra suyu ağaçlara çevirip, köydeki eve gittik. Su hortumlarını aldık, kazandaki balları doldurduk. Tekrar arılığa döndük. Kanalda su kesilmiş. Bu arada biber ve domateslere kadar olan yere naylon hortumları serdim. Bölme oğullara hazırladığım ballı şerbeti verdim, Kanalı kontrol ettim su geliyor. Biberleri ve domatesleri suladım.



6 TEMMUZ 2021 SALI İkindi saatlerinde baraj kıyısına gezinti... Bir bölme oğulda anaarı sıkıntısı vardı. Kontrol ettim ve anaarıyı göremedim. Diğer oğulları da kontrol ettim ve oğullardan biri galiba anaarıyı değiştirecek anaarı memeleri yapmaya başlamış, yüksükler terzi yüksüğü gibi daha kapanmamış. Bir çerççeveyi aldım ve sorunlu oğula verdim.

Birkaç kovanı kontrol ettim, ballıktaki kenar çerççeveler süzmeye hazır gibi. Diğer çerçeçeveler sırlanıyor ama nektar akımı azalmış. 

7 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA Datant kovanlarda çerçevesi eksik olanlar vardı. İhtiyaç kadar çerççeve hazırlayıp öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Kanala su talebinde bulundum. Su gelene kadar anaarısnı değiştirdiğim bir kovanı kontrol ettim, yeni anaarının yumurtaları kapanmak üzere.

Kanala epey bir su salmışlar. Kapkara kirli ve kırntılılarla dolu bir su akıyor. Yarım saat kadar bekledim, su biraz temiz akmaya başlayınca alıcıyı kanala attım ve ağaçları sulamaya başladım.

Ağaçlar sulanırken datant  kovanlardan çerçevesi eksik olanların eksiğini tamamladım. 

Bir tane kovanı eski bir kovana aktardım. Çünkü arı oğul vermiş ve yeni anaarı henüz yumurtaya başlamamış.

 Rahmetli bacanağın arısından bu yıl aldığım damızlığın olduğu oğul kovanı boşalan datant kovana aktardım.

8 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Akşam üzeri baraj kıyısı... Burada arazi birdenbire sarardı. O mıntıkada kurt görülmüş ve bir koyunu boğmuş, bir de kaza saldırmış.

Bölme oğullar ve geç çıkan oğulların kontrolü yapıldı. Bir oğul ana değiştirmeye kalkmış. Bir oğulda anaarı görülmedi. Anaarılı yüksüklü bir çerçeve verildi.

9 TEMMUZ 2021 CUMA İNECE...Sabah erkenden arılık...  Ayçiçeçkler açıyor ve doğa sarıya bürünüyor. Kovan girişleri sararmaya başlamış.Anaarı proplemi olan büyük kovanlardan birinde tarama yaptım.Anaarı göremedim. Elde kutu içinde tutulan son anaarıyı saldım. Son kullanma tarihine bakmadım.

10 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Akşam üzeri Baraj kıyıısı... Birkaç kovanın bal durumunu kontrol ettim. Durum pek içi açıcı değil..

11 TEMMUZ 2021 PAZAR bugün zorunlu dinlenme günü...

12 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ Güne alış verişle başladık. Öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Yol boyunca uçsuz bucaksız ayçiçek tarlaları ve çiçekli ayçiçekler... Arılıktayım. Kanaldan ağaçlara su tuttum. Oğul arıların hiç olmazsa ayçiçek zamanında kendilerine yetecek bal yapsalar. 20 Hazirandan sonra arılarda bir duraksama oldu. Bereket son günlerde bir canlanma var. 

13 TEMMUZ 2021 SALI Dinlenme...

14 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde İnece... Arılığa uğradım, kanala baktım çok az su akıyor.

Eve gidip, tekrar arılığa döndüm. Anaarısı kontrol edilmesi gereken kovanlar vardı onlara baktım.Anaarıları gördüm, birkaç tanesi önümüzdeki günlerde çiftleşir. 

Oğulların ayçiçekteki performansını merak ediyorum. Şu günlerde nektar ve polen girişi üst seviyede...

Akşama doğru bitişik tarlanın yeni sahipleri geldi. 

15 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE İkindiye doğru Demircihalil'e gittim, köy içi yoluna asfalt yapılıyor. İki kovanın üzerine saksıda fesleğen bırakmıştım. Dört günde yapraklar neredeyse kuruyacak. Bol su verdim ve yerlerini değiştirerek gölgeye günün yarısında güneş almayan kovanlara bıraktım.

Arılar güzel çalışıyor. 2019 yılının bal şampiyonu geçen yıl bu zamanlar anaarsını değiştirmişti. Yeni anaarı ile bahara çok zayıf çıktı. Başka kovanlardan iki çerçeve ile desteklemiştim. Bir ay önce kontrol ettiğimde varroa mağduru yavrular gördüm. O gün akşam üzeri hava uygun olunca formik asit verdim. Başka bir gün duman verdim. Dört gün önceki kontrolde anaarıyı gördüm ama bakımsızdı. Bazı peteklere anaarı yüksüğü yapmışlar.  Çerçevelerde varroa mağduru yavrular görünce yine formik asit vermiştim. Bugün kovanı kontrol ettim, açık yavru yok, kapalı yavrular da çıkmak üzere... Birkaç tane sakat yavru gördüm ve tekrar duman verdim. Anaarıyı göremedim. Dört tane anaarı yüksüğü var. 

16 TEMMUZ 2021 CUMA Öğleden sonra İnece'deki arılık... Bir küçük kovandaki arıyı büyük kovana aktardım. Yeni anaarı çıkarmış. Anaarı görüldü. ( Bu anaarı muhtemelen çiftleşme uçuşundan dönemedi. İlerleyen günlerdeki kontrollerde görülmedi.)

Boşalan büyük kovanlara mayıs ayı başında bölme yapmıştım. Onların hepsini kontrol ettim. Maşallah, Ayçiçekler açmadan önce arılarda besin sıkıntısı vardı. Şu bir haftalık sürede hem dört beş çıta bal yüklemişler hem de üç çerçeveye yakın kapalı ve açık yavru atmışlar. Genelde 14 çerçevelik bu kovanlara 8-9 adet kabartılmış çerçeve vermişim.

Bu bölme oğulların özelliği ise nisan ayının sonlarına doğru 30'dan fazla arı sattım. Elimde boş kovan ve kabartılmış petekler vardı. Arılar nisan sonu ve mayıs başında kovanlara çok iyi nektar taşıdı. Bazı kovanlar oğula yöneldi. Ben de oğula yönelen kovanlardan aldığım kapalı anaarı yüksüklü çerçeveleri arılarıyla beraber alarak bölme oğul yaptım. Başka bir kovandan da kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve verdim. Birer tane de ballı ve polenli en az dört çerçevelik bölme oğullar yaptım. Tabi bu işlemi yaparken saldırgan arılardan anaarı yüksüklü çerçeve almadım aksine saldırgan arıların anaarı memelerini kesip temizledim ve o kovanı bazen ikiye ya da üçe bölerek sakin arılardan aldığım anaarı yüksüğünü vererek anaarılarını değiştirdim. Önümüzdeki yıl daha kaliteli arılarla çalışacağımı umuyorum. 

Daha sonraki zamanlarda arılar çok kalabalık olunca oğula gitmesin diye ve anaarısını değiştirmem gereken birkaç kovan vardı onlardan da bölme yaptım ve bu kez özel damızlıktan ürettiğim yirmi kadar yeni kraliçe ile yola devam... Son bölmeler de yavruya başladı, tarlacıları bala ve polene gidiyor.

Bugün yine anaarı problemi olan üç kovanı kontrol ettim, şimdilik işler yolunda, analar çıkmış ve geziniyorlar.

Akşam üzeri biber ve domateslere su verdim.

17 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Dinlenme günü... Cumartesi pazarı... 

18 TEMMUZ 2021 PAZAR İnece... Ağaçlara su verdim. Eve uğradım, bal isteklerini yerine getirdim.

Ağaçlar sulanırken bal almam gereken kovanların birkaçına baktım. Ayçiçeğe iyi çalışıyorlar. 



19 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ KURBAN BAYRAMI ARİFESİ İkindiye doğru baraj kıyısına gittim. Bir çerçeve bal aldım. Burada da hem geçen gün geldiğim de hem de bugün arıları çalışmalarında iyi gördüm. Bazı kovanların ağırlıkları artmış. 

Bahardan sorunlu kovanlardan iki tanesine baktım. Birinin anaarısını değiştirdim. Şu an kovanda yedi çerçeve bırakmışım. Beşinde bal ve yavru var. Gelişmesi izlenecek. Öbür kovan 2019'un bal şampiyonu, geçen yıl temmuzda anaarısını yeniledi, bahara zayıf çıktı. başka kovanlardan alıp verdiğim kapalı yavrulu ve arılı çerçeveye rağmen yeterince gelişemedi, Şimdi kendi kendine anaarısını değiştirmiş. Kara kuru. zayıf bir kraliçe çıkmış. Eski kraliçe bakır altın karışımı bir renge sahipti.

Yukarıdaki arılıkta da PB bellikli kovanda arıların davranışından şüphelendim ve kontrolde açık ve kapalı yavru yok, iki tur taradım anaarı göremedim. Başka bir kovandan günlük yumurtalı çerçeve verdim. Kafama takılanlar 1. Anaarı olabilir, olmasaydı yalancı anaya kaçma ihtimali var. Zaman önemli, 2. Verdiğim günlük yumurtalı çerçeveye anaarı yüksüğü yaparsa doğru iş yapmış olacağım. Çünkü kovanı anaarısız kalmaktan kurtarmış olacağım. Anaarı varsa yüksük yapmazlar ve kısa sürede yumurtaya geçer.

20 TEMMUZ 2021 SALI Kurban Bayramı kutlu olsun. Kayalı'da kurban işini hallettik.

21 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA İnece'ye bayramlaşmaya gittik.

22 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE İnece'de sulama işi yaptım. 

Oğul verip de ana arısız kalan bir kovana anaarı vermiştim. Bugünkü kontrolde yumurtlamaya başladığını gördüm. Bir deneydi: Bu kovanın  anaarısız kaldığını biliyorum ve anaarı arayışındaydım. Haziran ayında anaarı ürettiğim kovanlardan birinde kutu içinde bir anaarı unutmuşum. O kovanı kontrol ederken kovan tabanında ana arı kutusunu gördüm ve içinde ana arı yaşıyordu. ama en az 10 gün falan kutu içinde kalmış olmalıydı. Bu kovana verdim. Çiftleşti ve yumurtaya başladı. Verimlilik durumunu zaman gösterecek.

Oğullarda anaarı değiştirenler vardı. Yeni analar görüldü. 

23 TEMMUZ 2021 CUMA Öğleden sonra baraj kıyısı.ama önce çiftlikteki sorunlu arıyı kontrol etmem gerekiyordu. Arife günü ana arı göremediğim bir kovana her ihtimale karşılık günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim. O çerçeveye baktım. ve yeni anaarıyı üzerinde gördüm. Muhtemelen çiftşeşmiştir.

Baraj kıyısında da oğul zamanı oğul veren ve anaarısız kalan bir kovana damızlıklardan biirnden aldığım günlük yumurtalı çerçeveyi vermiştim. Bundan 10 gün kadar önce kontrol ettim ve çerçeve üzerinde zor görmüştüm. Çünkü sinek giib küçük bir anaarıydı. Bugün onu da gördüm ve yumurtlamaya başlamış. 

Başka bir kovanda da sorun vardı. Anaarısını değiştiriyordu. Geçen hafta zayıf bir anaarı görmüştüm. Bu hafta göremedim. 

Mayıs başlarında sorunlu kovanlardan ikisinin ana arısını geçen yıllarda iyi bal veren bir arıdan ürettiğim yeni ana arılarla değiştirdim. Bugünkü kontrolümde maşallah iyi nüfusa ve yeterli bal ve polene sahip olduklarını gördüm.

24 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Dinlenme

25 TEMMUZ 2021 PAZAR Sabah saat 09.20'de covıd 19 aşısı olduk. 

Öğleden sonra İnece'deki arılık...Oğullardan üç tanesinde ana işi vardı. Üç kovanda da işler şimdilik yolunda.... Öteki oğulların çoğuna baktım. İyi gidiyor ama kovan önlerinde az da olsa arı ölüleri var. Sanırım bir yerlerde bir şeyler oluyor.

Oğullardan birini kontrol ettim, kapağını kapatırken yabani sarı arılar görmeye başladım. Kovanın altını kontrol ettim, b,r şey yok. Sonra kapağın iç kısmına baktım... Yabani arılar petek örmüş, çoğalmış, bir sürü kapalı yavru yapmış. Az ötede küçük bir petek daha... İmha edildiler.


Kovanlara 5-6 yüz metre mesafede yeni çiçek açan ayçiçek tarlaları var.


26 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ...

27 TEMMUZ 2021 SALI Öğleden sonra baraj kıyısı...Hava sıcak 35 derecelerde. Hacı abi koyun kesmiş, bize de kısmet oldu. Yukarıdaki arıları gözlemledim. Oğullar polen taşıyor. Oğul verenler kışlığını hazırlıyor. Buradaki kovanlardan bal alabileceklerim belli olmaya başladı.

Aşağıya geçtik. Anaarı proplemi olan kovanı kontrol ettim ve anaarıyı göremedim. Damızlık2'den günlük yumurtalı bir çerçeve verildi. Gelecek kontrolde anaarı yüksüğü yapılırsa doğru tercihte bulunmuşum demektir. Yeterince gelişemeyen oğullara teşvik şurubu verdim.

28 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA İnece'deyiz. Su işleri...

29 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Son günler oldukça sıcak 37-38 derecelerde... Kovan saçları dokundun mu el yakıyor. 




Bu gün de su işine devam... Son oğullardan birinin dün ana arısını görememiştim. Bugün akşamüstü baktım ve yine göremedim. Bir kovandan aldığım günlük yumurtalı çerçeve verdim. 

Elma ve armutlar bu sene çok meyve tuttu. Meyveler büyüdükçe dallar çekemez oldu ve kırılmalar başladı.

30 TEMMUZ 2021 CUMA Dinlenme.. Hava çok çok sıcak...

31 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Türkiye'mizin ormanları yanıyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde... İçimiz yanıyor. Korkunç yangınlar can ve mal kaybına neden olmuştur. İnşallah bunlardan ders alırız ve bir daha böyle yangınlar yaşamayız. 

Orman yangınlarını önleme amacıyla ormanlık alanlara geçici bir süre giriş çıkış yasaklandı.

Bugün baraj kıyısındaki arılara gittim, hava aşırı sıcak. Kovan çekmecelerini geçenlerde çekmiştim. İyi olmuş. Birkaç kök çiçek dikmiştim onları suladım. Anaarısız kalan bir kovana 4 gün önce günlük yumurtalı çerçeve vermiştim, anaarı yüksüğü yapmaya başlamışlar.