4 MART 2022 CUMA İnece'ye gittik. Arılara uğradık. Saat 13.00 sıraları ara sıra güneş çıktı. Arabanın termometresi 8-9 derecelerde... Bazı kovanların arıları çalışıyor. Birkaç kök kekik alıp, mezarlığa geçtik. Orada işimiz bitince eve geçtik.
5 MART 2022 CUMARTESİ İSTANBUL ARICILIK FUARI
BİR TÜRKÜ SÖYLESEM
........ YETKİ,
...........ETKİ,
.........TEPKİ,
................?
.........BUYRUK,
......... .....ZAM,
.........KUYRUK,
............ ..NAM
........... Uyaklı olsa…
Dün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan arıcılar ve arıcılık sektörü ile ilgili araç- gereç, malzeme üretimi yapan insanların düzenlediği bir fuara gittik. ARMASAD
Bu fuara gitmemizde desteği olan herkese teşekkür ederim.
Son on yıldır İstanbul’da arıcılıkla ilgili yapılan fuarların çoğuna - işim olmadığı zamanlar- katıldım. Fuara gitmek, arıcılık sektöründeki yenilikleri görmek insanlara bir şeyler kazandırır. İhtiyacını duyduğun malzemeleri alırsın. Büyük arıcıysan ürettiğin arı ürünlerini fuarda sergileyip satarsın.
Arıcılık fuarına en son 29 Şubat 2020’de gitmişiz. O zaman covıd-19 yeni yeni yayılmaya başlamıştı. Hastalık yayıldıkça bu tür etkinlikler yapılmaz oldu. Bilim insanları sağ olsun, onların gayretli çalışmaları sonucu bulunan aşılar hastalığın tedavisinde kullanıldı ve hastalığın eski öldürücü gücü azaldı. Hayat da yavaş yavaş normale dönmeye başlayacak.
Dünkü fuarda maskeli insanlar olduğu gibi maske kullanmayanlar da vardı.
Önceki yılarda gördüğümüz kalabalık bu yıl yoktu. Covıdin etkisi, ekonomik etkiler vb. sebeplerden dolayı önemli firmaların bir kısmını fuarda göremedik. Arıcı-balcı katılımı da çok değildi. Yine de fuarların açılmaya başlaması belki hayatı hareketlendirir.
Fuarda fiyatlar çıldırmış. Aynısını iki yıl önce 30 liraya aldığım bal çerçevesi taşıma kabına bu sene 100 lira dediler. 30-35 liraya aldığımız maske 50-60 lira; eldiven iki yıl önce 5-6 liraydı bu sene 25-30 lira olmuş. Paslanmaz 304 kalite çelikten yapılan elektrikli bal süzme makinesi çerçeve âdetine göre fiyatları 15.000-25.000 arası değişebiliyor. Bir tane elektrikli mum eritme makinesi sorduk.12.500 TL, dediler. Ayçiçek balı için tenekesini 700 ila 1000 lira arasında; kavanozunu 40-50 lira arasında satmakla arıcı malzemesi alınmaz. Fuarda fiyatlar el yakıyor.
Seneye bal fiyatları ne olur? Çünkü maliyetin önemli kalemlerinden birisi mazot, geçen sene bu zamanlar litresi 7-8 lira olan mazot, bu sene şimdiden 20 lirayı gördü.
Bugün çarşıya çıkarken, her zamanki gibi evin ana bakanına dışarıdan bir şeyler alınacak mı diye sordum. İki üç kalem bir şeyler söyledi. Gittim toptan markete ( aslında mahalle marketinden farkı yok ) dışarıda araba park edecek yer yok, biraz bekleyip, bir tur atınca bir müşteri gidince onun boşalttığı yere park ettim. Market, eski gördüğüm sakin market değil, kasaların önünde uzun kuyruklar oluşmuş, kuyruktaki vatandaşların market arabalarının hemen hepsinde yağ tenekesi var. Alacağım malzemeler için kuyruğa girip de 15-20 dakika sıra bekleyemem. Durumu anlayan ve beni tanıyan bir çalışan, Hocam, bizim öteki marketi biliyorsun, orası tenhadır, istersen oraya git. Şehrin girişindeki markete gittim. Gerçekten sakin, iki üç müşteri var. Alacaklarımı aldım ama yağ fiyatını merak ettim. 5 kiloluk ayçiçeği yağı 159 lira; bir çuval toz şeker 500 lira… Sonumuzun iyi olması dileğiyle…
7-10 MART 2022 Dört gündür günde ortalama 120 kadar çerçeve çaktım. Yeni kovanların çerçeve işini hallettim. Bu günlerde hava soğuk, gündüzleri 3-4, geceleri eksi 3-4 derece civarında...
11 MART 2022 CUMA Soğuk bir gün 1-2 derece... çerçevelerin bir kısmını köye götürdüm. Arılığa uğradım. Rüzgar sesi ve çalı gülü kokusu var...
14 MART 2022 PAZARTESİ Bulutlu, arada bir güneş çıkıyor. 7-8 derecelerde bir hava... Serdal'ın dükkanda kalan çerçeveleri alıp İnece'ye gittim. Çerçeveleri eve bırakıp, ilaçlama makinesini ve su alarak arılığa geçtim. Maydanoz ekmek için biraz toprak hazırladım. Maydanoz tohumlarını toprağa saçtım.
Arılar tek tük çıkıyor. Kovan uçuş tahtalarında ölü arılar var.
Dört dal kaya kekiğini köküyle aldım ve bir saksıya diktim.
İki adet kiraz fidanı ve birkaç kök mor zambak çıkardım.
Ağaçlara bordo bulamacı attım.
Komşuya on kadar köklendirme amaçlı asma çubuğu getirdim.
Güneşli, 9-10 derecelerde bir hava... Öğle saatlerinde baraj kıyısı... Önce Hacı abilerin çiftlikteki arılardayım. Yaklaşık on beş günlük soğuk havadan sonra arılar hava alacak bir gün buldu. Kovan saclarından anlaşılıyor arıların ne kadar sıkıştığı... Çünkü saclarda arı dışkıları var. Günlerce, uzun süreli kovan dışına çıkamayan arılar uygun buldukları ilk günde temizlik uçuşuna çıkarlar. Hatta sabah arıların kovandan çıkmaya başladığı zamanlarda arılıkta dolaşırsanız sizin de üstünüze kıl kalınlığında bir cm uzunluğunda haki renkte maddeler yağabilir.
Kovanların kapaklarını tek tek açıp fondan şeker durumunu kontrol ediyorum. Maalesef geçen yıl iyi bal aldığım bir kovan ölmüş. Geçen kontrolde arılara fondan verirken onu atlamışım. Üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Arılar turuncu renkte polen taşıyor.
Şerif abiyi de alarak baraj kıyısına geçtik. Burada da kovanları sırayla kontrolden geçirdim. İhtiyacı olanlara bal veya fondan şeker verdim. Kovanlardan birisinin arısı ölmüş.
Sarı çiğdemler, çiğirdikler ve adını bilmediğim sarı çiçekler açmış. Kızılcıklar tomurcuk halde...
17 MART 2022 PERŞEMBE Hava serin 6-7 derece, ara sıra güneş çıkıyor, İnece'deyim. Dün akşam başım ağrımaya başladı, bugün burnumda yanma var. Köyde rüzgar da var ve komşunun bahçesindeki ağaçlara sırt pompasıyla bordo bulamacı attım.
Sonra arılığa geçtim, kalınca giyinip, bazı kovanlara bal ve fondan şeker verdim. Saat dörde doğru döndüm, Çavuşla kahvede birer bardak çay içtim.
19 MART 2022 CUMARTESİ İki gündür rahatsızım. Çarşamba günü pazar alış verişi için çıktığımızda üşüdüğümü hissettim. Perşembe günü köyde üşüttüm ve o gece hapşırma, burun akıntısı, gözlerimin sulanması ve mide gazları ile covid endişesi yaşadım.
Mide gazları ve mide üşütmesi için benim ilacım belli: Bir tatlı kaşığı dolusu kekik, bir tatlı kaşığı dolusu naneden çay yapıyorum. Çayı büyük fincana koyup yarım limon sıkıyorum. Ilıyınca bir yemek kaşığı bal ekleyip karıştırıyorum ve sonra yavaş yavaş içiyorum. Birkaç saat sonra o şikayetim ortadan kalkıyor.
Cuma günü doktora gittim, etkili bir grip ilacı aldım.
Cuma günü doktor dönüşü sanayiye uğrayıp kovan kapaklarının üstü için tahta aldım.
20 MART 2022 PAZAR Dinlenmekteyim.
24 MART 2022 PERŞEMBE İNECE'DEYİM
2022 Yılı bahar havası bugün başladı diyebiliriz. Sabah hava açık ve güneşli saat 11.00 sıraları 11-12 derece... Öğle saatlerinde İnece... Köydeki evden arılar için şeker aldım. Arılığa geçtim. Önce geçen haftalarda kafama takılan kovanın dış gözlemini yaptım, durum iyi değil. Açtım ve arı bitmiş. Ballı çerçeveleri aldım ve diğer kovanlara paylaştırdım. Hemen onun yanındaki kovanda da hareket yok. Onu da açtım, yazık geçenlerde çalışıyordu. Balı var ama yavrulu çerçevenin üzerinde yumak halinde ölmüşler. Onun da ballarını paylaştırdım. Bu kovanın ölümünden çıkardığım ders: Kovanda kristalize olmuş bal var ama arı yan taraftaki çerçeveye veya çerçevenin diğer ucuna geçememiş. Bu durumda son on günlük soğukların da etkisi var. Gerçekten geçen hafta 6-7 gün gündüzleri 1-3 derede, geceleri eksi 6-8 derecelerde geçti. Arı bu soğuk süreçte yavruyu bırakmayarak kendini feda etti.
Arısını kaybeden kovanların ballı peteklerini dağıtırken açtığım iki üç kovanın çerçevelerini inceledim. Kovanlarda açık yavru yok, kapalı yavru ya çıkmış ya da çıkmak üzere çok az var.
Arıcılığa ilk başladığım yıllarda 4-5 nisanda kat verdiğim kovan hatırlıyorum. 6-7 çerçeve kapalı yavru yapmış kovanlar vardı. Geçtiğimiz yıllarda bu zamanlar tam dolu olmasa da ortalama 2-3 çerçeve, çerçeve ortaları kapalı yavrulu arılar olurdu. Hatta 2-3 yıl önce 26 mart
tarihinde fark ettiğim yalancı analı kovanlara günlük yumurtalı çerçeve vererek nisan ayında anaarı yetiştirmiştik. Bu sene üç haftalık bir gecikme var.
BARAJ KIYISI DEMİRCİHALİL'DEYİM
25 MART 2022 CUMA Dün bir, bugün iki artık bahar... Yılın ilk şerbetini hazırladım 20 litre. Besleme kapları yanımda, güneşli bir gün öğle saatleri 14 derecelerde...
Önce yukarıdaki arılara baktım. Burada fazla takılmadım, dönüşte uğrayacağım. Baraj kıyısına geçtim. Sıradan hızlı bir kontrol etmem gerekiyor.
Arı mevcudu,
Anaarı durumu,
Yavru durumu,
Besin durumu,
Kovanın sağlık durumu gibi yönlerini öğrenmek amaçlı kısa bir bakış yaptım.
Buradaki yetmişten fazla arının üçte ikisini saat dört buçuğa kadar kontrol ettim, diğerlerinin kapağını açıp besin durumuna baktım ve bir çay bardağı kadar çerçevelere şerbet döktüm.
Bugünkü kontrolde bir arıyı daha kaybettiğimi gördüm. Sonbahardan bugüne kadar bu arılıkta beş arı kaybı yaşadım.
Zayıf birkaç arı var, diğerleri yavru yapmaya başlamışlar.
Kaybedilen arıların ortak özelliği kışa zayıf girmeleri ve yeterince ballarının olmaması, başka ve önemli bir etken de anaarılarının durumu. Her arının anası verimli olmuyor. Özellikle arılığa gittin ağacın dalında bir oğul gördün, alıp kovana koydun. Ya iyi çıkar ya da hayal kırıklığı yaratır. Arıcı, çalıştığı arının özgeçmişini bilecek, verimli arıyla arıcılık yapacak.
Yukarıya çıktım. hava serinledi. Buradaki arılardan bir kısmına şerbet verdim, diğerlerinin fondan şeker durumuna baktım. Kovan açıp bakmam için hava uygun değildi. İş yoğunluğundan fotoğraf çekemedim.
27 MART 2022 PAZAR Güneşli bir ilkbahar sabahı... İnece'deki arılık. Öncelikle geçen yıl bölme yaparak ürettiğim büyük kovanlardaki arıların durumunu öğrenmek olacak. Çünkü bu kış büyük kovanlardan dört tanesi kışı çıkaramadı. Hepsini tek tek inceledim. Toplamda arılı 16 adet 14 çerçeveli büyük kovan var, üçü eski arı 13 adeti ise bölme oğul, maşallah hepsi yavruya geçmiş. 4 tanesinin besin takviyesine ihtiyaç var.
Diğer oğulları imcelemeye zamanım kalmadı. Azar azar şerbet verdim.
Bahçede budadığım dalların bir kısmını topladım.
28 MART 2022 PAZARTESİ Hava güneşli 17-18 derecelerde biraz şerbetle öğle saatlerinde Demircihalil'de Hacı abinin çiftlik ve Şeref abinin bahçesindeki iki adet yabani kiraza ziraat 900 ve Lambert ile bir kalem ak kiraz aşıladık. Hayırlı olsun.
Sonra baraj kıyısı... Körüğü yak, maskeyi ve eldivenleri giy, kaldığın yerden işe devam...
Dün akşam maskeyi çıkarırken başlık kısmının fermuarını açmıştım. Bugün maskeyi giyerken fermuara dikkat etmedim. İlk açtığım kovana duman sıksam da çerçeveleri kontrol etmeye başlayınca arı kızdı ve çerçeveden kalkarak bana saldırmaya başladı. Yüzümde arıları hissedince fermuarın açık olduğunu fark ettim ama bu arada epey bir arı içeri girdi. Kovandan kaçarak uzaklaştım. Yüzümün birkaç yerinden, alnımdan, boynumdan soktular. Sokan arı zaten intihar etmiş oluyor, sokunca yaşamıyor. Maskenin içine girenlerin bir kısmını da ben öldürdüm. Arabanın aynasına bakarak vücudumdaki iğneleri çıkardım. Arabadaki çantamda arı sokmasına karşı jel almıştım, hemen arının soktuğu yerlere sürdüm.
Bu jel ağrı giderici ve şişmeyi engelliyor, yani bir nevi zehiri etkisiz hale getiriyor.
Akşama doğru son bir kovan açtım, sanırım o arı da aç, arısı birden bire saldırmaya başladı. Maskenin dışından sağ alt dudağımdan soktu, nasıl canımı yaktı anlatamam. Bazen iğne sinire mi denk gelir ne felaket yakıyor. O iğneyi de çıkarıp, jel sürdüm. Dudağım şişti. Akşama doğru belli bir saatten sonra arılarda çalışmayı kesmek gerekir. Çünkü doğadaki arılar kovana dönmeye başlıyor. Havada serinlediği için arı kendini korumak istiyor.
Geçen gün bakamadığım arılara bugün baktım. İyi olanlar var, ölümden kıl payı kurtulanlar var ama bu zayıf olanlar bal sezonuna yetişemez. Bir tanesi anasız kalmış, erkek arı gibi arılar çıkmış, kontrol ettim yavru yok, anaarı yok. Hemen yanındaki arı zayıf... Anasız arının, arılı ve ballı çerçevelerini boş bir kata aldım. Yanındaki arının ballığı üzerindeydi, içinde fondan şeker ve birkaç çerçeve vardı. Bu kata biraz birleştirme esansı sıktım. Ana arısız kalan arıların katına da esans sıktım ve sonra katı öteki katın üzerine koyarak üç katlı arım oldu. Bundan sonra buraya geldiğim ilk günde hepsini kuluçkalığa toplayacağım.
Kuluçkalıkta yeteri kadar balı olmayan arılar sıkıntıda... Altı ay önce arıları kışa hazırlarken durumlar iyi gibiydi ama demek ki gözden kaçabiliyor.
30 MART 2022 ÇARŞAMBA Hava parçalı bulutlu, öğleden sonra İnece... Komşuya armut aşısı yaptım. Sonra arılığa geçtim. Bugün geçen yılın oğullarına öncelik verdim. Geçen yıl erken çıkan ve güçlü olan oğullarda besin problemi yoktu. Nitekim açtığım ilk iki kovanın birinden yarı ballı iki çerçeve aldım, yerlerine boş çerçeve verdim. Çünkü yaklaşık 7-8 kilo bal kaldı, o da arıya yeter. Bitişikteki kovandan da ballı bir çerçeve aldım ve boş kabartılmış bir petek verdim. Erken ve güçlü olan doğal oğullarda besin sıkıntısı yok. Yavru durumları maalesef soğuk havalardan dolayı yavru durumu iyi değil. Geçen yıl anaarı değiştiren kovanlardan birinde ana yok, arı yalancı anaya yönelmiş. Önümüzdeki hafta günlük yumurtalı bir çerçeve vereceğim.
Damızlıklardan ikisine baktım, birinin çerçevelerini tek tek inceledim, dört çerçeveye yavru atmış ama yavrular çerçevelerin orta kısmında, henüz kenarlara yavru atacak kadar kuvvetli değil. Diğer damızlık asıl damızlık, işler yolunda çerçeveleri kontrol etmedim.
Arılıkta birkaç kovana 10-15 gün şerbet beslemesi yapacağım, hem kuvvetlensin, hem de erkek yavru yetiştirmek için. Ayrıca zayıf kovanları birer yavrulu çerçeve ile desteklemek için.
Ağaçlardan kestiğim dalları topladım. İki tane armut fidanına aşı yaptım. Yan komşum diktiği fidanlara can suyu verdi.