10 Eylül 2012 Pazartesi

KÖTÜ BAŞLAYAN YAZ TATİLİ BİTTİ

Öğretmenlerin yaz tatili temmuz başında başlar, eylül  başında biter. Tatilde bir seyahat esnasında üzücü olaylar yaşadım. Sağlık olsun, daha dikkatli olmak gerekiyor. 
2012- 2013 eğitim - öğretim yılı 4+4+4 diye adlandırılan zorunlu eğitim sistemi ile başlamış bulunuyor. Ülkemize, ulusumuza ve insanlığa yararlı olması dileğiyle eğitim - öğretim yılının hayırlı olmasını diler, sevgili öğrencilerimize başarı ve mutluluklar dilerim.

Arıcılık çalışmalarımız mevsimsel işler şeklinde devam etti. Bal hasadımızı yaptık. Sonuç kovan başı  bal verimi Türkiye ortalamasının üzerinde. 10 kilo bal aldığımız kovan olduğu gibi 40 kilo bal aldığımız kovan da oldu. 
Haziran başından beri kayda değer yağış olmadı. Kuraklık da bal verimini olumsuz etkileyen bir faktör. Arılarımın olduğu yer sulak bir bölge, polen yönünden sıkıntımız yok. 

Bu sene arıları varovadan korumak için formik asit kullandım. Geçen sene deneme amaçlı formik asit çıtası kullanmıştım, bu sene bütün kovanlara bu çıtalardan hazırlayıp formik asit vermiş bulunuyorum. 


Geçen sene çıtadaki kanala asiti boşalttık, birkaç gün sonraki kontrolde kanalın propolisle kapatılmaya başlandığını gördüm. Bu sene önlemini alıyoruz. Gerçi arılıkta bu sene  şu ana kadar varrova görmedim. 


 
Çıtalar 5 -10 diye adlandırılan tahtalardan yapılmıştır. yaklaşık iki santim kalınlığında, Açılan kanallar 60 ml  sıvı almaktadır.

 
 
Kanalların propolisle kapanmaması  için üzerine bant  yapıştırdım.
Bantlar çivi ile delindi. Kovanlara yerleştirildi. Arılar banttaki delikleri propolisle kapayacaklardır. 

Formik asit enjektöre çekiliyor.

 
Arılıkta yalnız çalıştığım için yaptığım işi fotoğraflayayım derken enjektörün ucuna taktığım hortumdan örtü tahtasının üstüne dökülen asit ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Boya hemen kabardı.
 
 
Formik asitin asit çıtasına boşaltılması.
 

Formik asitle kullanmadan önce sanal ortamdan pek çok uygulamayı okuyup inceledim. Öncelikli olarak asitle çalışırken iş güvenliğiyle ilgili önlemlere disiplinli bir şekilde işin her aşamasında özenle dikkat edilmeli. 
Kovan başına kullanılacak formik asit ölçüsüne uymalı.


Oğulların keyfi yerinde


Geçen günlerde karakovandan aldığım balları komşu marketin tartı aletinde 

tarttık ve etiketledik. 

 

Okuyucu ve izleyicilere selam ve saygılar.

5 yorum:

  1. O çıtaların üzerine plastik sinek teli zımbalarsanız bir sezon gidiyor...

    Ayrıca bir turda 50 cc. biraz yüksek doz...

    Günlük buharlaşma 10 cc. üzerine çıkmamalı... O yüzden günlük 10 cc. verme şansınız varsa haftada 40 cc. uygulanması en uygun doz. Her gün veya gün aşırı 10 cc. / 4 uygulama / 1 hafta

    YanıtlaSil
  2. Sayın HB, yorumunuz için teşekkür ederim. Sinek teli fena fikir değil, hatta aklımdan elek teli geçmedi değil .
    Asit miktarı ve buharlaşmayla ilgili öneriler için de teşekkürler. Farklı yapıda kovanlarım var, deneyerek, uygulama yaparak bazı sonuçlara ulaşmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. değerli hocam üzücü olay kaza değildir inşallah,geçmiş olsun,öğretim yılında başarılar diler,kovanlarınızında sorunsuz şekilde kıştan çıkmalarını dilerim,saygılarımla

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim İlhami Bey, olay kaza değil. Arıların sağlıklı olması için uğraşıyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler aynı çıtalardan bende uygulamaktayım ve menmunum..

    YanıtlaSil