19 Mart 2016 Cumartesi

2016 ARILIKTA BAHAR ÇALIŞMALARI


Hava durumu:
Şubat bol lodoslu ve gündüzleri 20 derecenin üstü, geceleri 8-10 derecelerde, bademler ve erkenci kayısı ve erikler çiçek açtı; mart ayı ise dalgalı gidiyor. 12 marta kadar mevsim normallerindeydi. 13 mart itibariyle 5-6 günlük bir serinlik yaptı. Geceleri soğuktu. -2 ile +3 arasında geçti. Kırağı erken açan meyveleri yaktı. 
Bu kayısı şubat sonunda gelinlik giymiş gibi bembeyaz çiçekti.
kırağı işini bitirmiş.


2016 şimdiye kadar iyi gidiyor. Kovan içinde tamamen sönen yani ölen arım olmadı. Geçen yıllarda sönen kovanlarım olurdu. Kovandaki arıların bir kısmı kovan tabanında, bir kısmı da peteklerin arasında veya petek gözlerine başını sokmuş vaziyette ölü arılarla karşılaşırdım. Bu yıl şimdiye kadar böyle bir manzara ile karşılaşmadım.


Arı çalışıyor ama keyifsiz, bazı kovanlar gelişirken bazı kovanlar gelişmiyorsa aksine kovan giriş – çıkışında yavaş ve yaşlı arılardan oluşan bir trafik varsa o arıda sorun var demektir. Eğer bu durum erken fark edilirse – hava şartları ve mevsim uygunsa- arıcının seçimine göre ya başka bir arıyla birleştirilerek arıyı kurtarırız ya da günlük yumurtalı ve yavrulu bir çıta verilerek yeni ana arı yapması sağlanır.



2016’da şimdiye kadar dört kovan arım yukarıda bahsettiğim gibi gelişme göstermedi. Birini şubat ortalarında fark ettim. Aç kalan bir arıydı, başka bir arıyla birleştirdim. İkinci ve üçüncüyü 12 Mart 2016 tarihinde fark ettim. O gün birine günlük yumurtalı çerçeve verdim. Diğerini fark ettiğimde hava serinlemişti ve 19 Mart 2016 tarihinde günlük yumurtalı çerçeve verdim. Dördüncüyü de 19 Mart günü fark ettim ve ona da damızlıklardan birinden günlük yumurtalı ve yavrulu bir çerçeve verdim.


Ana arısız kalan arıların kendilerine ana arı yapması için bölgemizde bu zamanlarda verilen günlük yumurtalı çerçevelerden ana arı yapacaklar mı? Yaparlarsa çiftleşebilecek mi, her şey yolunda gider de çiftleşirse ana arının verimi nasıl olacak? Bu soruların yanıtlarını denemelerin sonunda göreceğiz, alacağız.

Yukarıda bahsettiğim arılar ana arı yapsa bile bana pek bir faydası dokunmaz. Kendine kışlık yapsınlar razıyım. Biraz da sezonun nektar akımıyla ilgili bir konu.

Sağlıklı arılarımızın gelişimi gayet iyidir. Bu günlerde bol bol polen taşıyorlar. Altı çerçeve kapalı yavru gözlemlediğimiz arılar olduğu gibi üç çerçevelikler de var. Şerbet beslemesi yaptığımız arıların gelişimi hızlı, kendi balıyla beslenenler o kadar hızlı değil. Şerbetle beslediklerimize, arıları hastalıklara karşı koruyan, ana arının yumurtlama gücünü artıran vitamin takviye ediyoruz. Dolayısıyla beslenen arı kendini gösteriyor.
Erkek arılar vızıldamaya başladı.

Arılığın ziyaretçileri gelmeye başlamış. Kovan önlerindeki otları yatırarak iz bırakmış kirpi.

Okuyucu ve izleyicilere selam olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder