12 Ağustos 2016 Cuma

2016 YILI YAZ ÇALIŞMALARI VE BAL HASADI


2016 Yılı yaz mevsimi hem çok sıcak hem de çok kurak geçiyor. Mayıs sonları ile haziran başları yerel zayıf yağışlarla geçti. Ben o yağışlara ot yağmuru diyorum. Sonra bol güneşli, sıcak günler, haftalar, aylar... 
Burası birkaç kovan arımı getirdiğim baraj kenarında bir yer. Temmuza kadar iyiydi ama sonrası kuraklık...
 Burada karaçalı çok, adeta bir tirfil deryası, kekik ve daha pek çok kır çiçeği var, tarım alanı değil...

2-3 gün sonra olgunlaşan balları alacağım.
Boş zamanlarımda arılarla çok ilgileniyorum. Hangi mevsimde ne tür gelişmeler olur, bizzat gözlemleyerek bazı bilgilere ulaşıyorum. Örneğin ilkbaharda nektar gelmeye başladığı zaman akşam havanın kararmaya başladığı saatlerde özellikle güçlü kovanların yanından geçerken ham nektar kokusunu alıyorum. Bu koku kötü bir koku değil ama çok da hoş olduğu söylenemez. Nektar akımı birkaç gün devam ederse, ilerleyen günlerde kuluçkalığın kulpundan tutup kaldırdığımızda kovanların ağırlığının arttığını fark ederiz


Çok kaliteli bir anarı


Kovan içinde boş bırakılan yerlere böyle beyaz petekler örülmeye başlanmışsa, verilen ham petekler kısa sürede kabartılıyorsa iyi bir nektar akımı var demektir.

Üç dönümden fazla arı otu... Geçen yıllarda bir aya yakın çiçekte kalırdı, bu yıl yirmi gün kadar çiçekte kalabildi.
Yavru durumu iyi bir çerçeve
Nektar akımı iyi olduğu günlerde arılıkta bir mutluluk bir mutluluk sormayın gitsin. Arılar sokmayı unutmuş, rahat rahat çalışabiliyoruz. Bu sene çerçevelerin çoğunu yeniledim. Eski petekleri de bal hasadından sonra eriteceğim.

BALLARIN OLGUNLAŞIRKEN YAYDIĞI KOKU
Çocukluk yıllarımda, eylül ayı gelince köyümde bağlar bozulur ve pekmez kaynatılırdı. Kaynayan pekmezin mis gibi kokusu bütün mahalleye yayılırdı. Pişen pekmez kaplara doldurulur ve kazanın dibinde kalan pekmez biraz daha kaynatılırak kıvamı daha koyu bir hale getirilir ve meydana gelen bu pekmeze de akıda denirdi. İşte, temmuz ayıyla birlikte bal yapan kovanların yanından geçerken  olgunlaşan balın pekmez kokusu gibi kokusunu alırım. Aynı kokuyu makinede peteklerden balı süzerken de alırım.
Kuvvetli bal kaynağı ayçiçek


2016 BAL HASADI

Bazı kovanlardan iyi bal aldım, bazı kovanlar ise hayal kırıklığı yarattı.






 
Bu yıl yedi yüze yakın yeni çerçeve kullandım. Geçen yıl erittiğim yirmi beş kiloya yakın mum ile  çerçevelerden kestiğim altmış kilodan fazla eski peteği yeni petekle değiştirdim, Toplamda elli kilodan fazla İzmir Petek kullandım. Petek fiyatları el yakıyor.  Geçen yıl kilosu 20-22 TL arası olan fiyatlar, bu yıl 28 - 38 TL'den satıldı. Bal verimi düşük, bunda birinci neden olarak uzun süren sıcak ve kurak hava diyoruz.
Sağlığımız elverdiği sürece arılarla birlikteyiz. Şimdilik sadece bal üreticiliği yapıyoruz.
Okuyucu ve izleyicilere selam ve saygılar.

2 yorum: