22 Ekim 2021 Cuma

DUYURU

"tahsin.uysall" adlı Istagram hesabım 12.10.2021 tarihinde bilinmeyen kişiler tarafından ele geçirilmiştir. Bu hesaptan ( kullanıcıdan) gelecek mesajlar ve paylaşımlar bana ait değildir. Engellemenizi ve şikayet etmenizi öneririm.


ANNOUNCEMENT

It is google translation from Turkish to English My Instagram account "tahsin.uysall" was taken over by unknown people on 12.10.2021. Messages and shares from this account (user) do not belong to me. I suggest you block and report. BEKANNTMACHUNG Es ist eine Google-Übersetzung vom Englischen ins Deutsche
Mein Instagram-Account "tahsin.uysall" wurde am 12.10.2021 von Unbekannten übernommen. Nachrichten und Freigaben von diesem Konto (Benutzer) gehören nicht mir. Ich schlage vor, Sie blockieren und melden. ANNONCE Google traduction du turc vers le français
Mon compte Instagram "tahsin.uysall" a été repris par des inconnus le 12.10.2021. Les messages et partages de ce compte (utilisateur) ne m'appartiennent pas. Je vous suggère de bloquer et de signaler.

2 Ekim 2021 Cumartesi

2021 EYLÜL

EYLÜL Sıcaklıkların düştüğü, bulutlu günlerin geldiği, ağaçların yaprakları dökmeye hazırlandığı ay...
Bazı tarım ürünlerinin hasat ayı... Okulların açıldığı, trafiğin belli saatlerde yoğunlaştığı ay... Evlerde kışlıkların hazırlandığı ay... Havaların serinlemesiyle birlikte grip gibi hastalıkların kapıda beklediği ay...

1 EYLÜL 2021 ÇARŞAMBA Pazar alışverişi yaptık, kargoları aldım. Öğleden sonra İnece... Hava bozdu. 10 litre şerbet yapmıştım, tam arılığa uğradık yağmur bastırdı ve geri geldik. 

2 EYLÜL 2021 PERŞEMBE Dünkü yağmur arılığa az yağmış ama cephanelik mıntıkası yıkanmış. Ko
vanların kontrolü yapılıyor. Balı fazla olandan fazlalık çıtalar alınıp, balı az olanlara veriyorum. Tam sırlı denk gelirse onları süzmeye alıyorum. Datant kovanları kontrol ediyorum, kuluçkalıkta kabaran petek az, hatta bazı kovanlarda pek kabarma da olmamış. Şerbet işine devam. 

           Arılar olgunlaşan armut ve üzümleri seviyor. Salkımdan ve ağaçtan kovana...

3 EYLÜL 2021 CUMA Arif'in kızının düğünü için öğle saatlerinde İnece'ye gittik. Dün 19 ballı çerçeve almıştım, onları süzdük. süzülen çerçeveleri kovanlara geri vermek için arılığa gittim. Damızlıklardan birinde anaarıyı göremedim ve kontrol amaçlı başka bir kovandan aldığım günlük yumurtalı çerçeveyi verdim. 

4 EYLÜL 2021 CUMARTESİ Öğle saatlerinde baraj kıyısı...Geçen günlerde buraya iyi bir yağmur yağmış. Yolda su-sel izleri var. Giderken Hacı abinin çiftlikteki arılara baktım. Ona iki çerçeve petek bal aldık. Baraj kıyısına geçtim. Datand kovanların alt katında pek bir faaliyet yok. Bazıları birkaç petek kabartmış. yavaş yavaş kış düzenine dönüş başladı. Ballıktaki ballı yavrulu petekler kuluçkalığa, kuluçkalıktaki boş petekler ballığa alındı.30 kadar ballı çerçeveyi kasalara koydum. Akşam üzeri varroa için azar azar duman verdim. Saat dokuza doğru İnece'ye gittik ve çerçeveleri süzdük. Geceyi inece'de geçirdik. 

5 EYLÜL 2021 PAZAR Sır mumlarının bir kısmını çerçeve kasasında az su ile yıkadım ve bu suya biraz şeker ekleyerek 15 litre şerbet yaptım. Öğleden sonra arılığa gittim, kontrol etmem gereken arılar vardı. Onların durumunu öğrendim. Birinde ne arı ne bal kalmış.Bölmelerden 3-4 tanesi zayıf kalmış, desteklenecek. Cuma günü günlük yumurtalı çerçeve verdiğim kovanı inceledim. Anaarı girişimi olmamış. Kovandaki çerçevelerde anaarı kontrolüne başladım ve yeni kraliçeyi gördüm. Hayırlı olsun. Hemen yanındaki kovandan hiç bal alamadım, bir proplem olmalı... Kovandaki bütün çerçeveleri inceledim, bu kovanda da anaarı sorunu var. Yalancı anaya kaçmış. Anaarısı çıkmış anaarı yüksüğüne rastladım. Anaarı göremeyince kontrol amaçlı damızlıktan aldığım günlük yumurtalı bir çerçeveyi verdim. Şerbetleri verdim.

6 EYLÜL 2021 PAZARTESİ Hava parçalı bulutlu... Öğleden sonra İnece... Arıların yanına biraz soğan ekmiştik. Onları topladık.  Çekmeceli kovanların çekmecesini temizledim. Rüzgar çıktı, kovan çekmecesine koyacağım kağıt ve tabaklar uçuşuyor. Bu havada formik asit vermekten vazgeçtim. Üzümleri topladık.
Güneyimize kalan bir yerin yeni sahipleri gelmiş. Ramadan abinin üzümleri toıpluyorlar. 

7 EYLÜL 2021 SALI Siparişleri sahiplerine ulaştırdım. Öğleye doğru İnece'deki arılık... Kovanları kışa hazırlama faslına geçtik. Bakım sırasında sorunlu arı var mı, yok mu dikkat ediyorum. Nitekim bu yıl bazı kovanlar bir türlü istenen canlılığı yakalayamadı.Saat üç buçuğa doğru zift kokusu gelmeye başladı. İnece- Dokuzhöyük köyü arasına asfalt yapıyorlar ve çalışmayı bıraktım.

Şehre dönünce bıçkıcıya uğradım, bana üç metre boyunda 34 adet kovanlaık kereste biçmiş.

8 EYLÜL 2021 ÇARŞAMBA Köydeki evi mantolama yaptırmıştık. Mermerciyle işimiz var. Dün aldığım kovanlık keresteleri onun arabasına yükleyip İnece'ye gittik. Hava karışık ve rüzgarlı. Evdeki işleri bitirince arılığa geçtim. Arı kuşu sürüleri göç halinde, uçarken çığlık çıkarıyorlar. Onların sesini duyan arılar kovandan çıkmıyor. 

SBS ( BİO ) İle sözleşme yapıp, propolis üretmiştim. Sağ olsunlar 5 adet kovan göndermişler, onları aldım. Tekrar teşekkür ederim.

9 EYLÜL 2021 PERŞEMBE Bal kazanından kavanozlara bal doldurma işi yaptık. Sipariş balları hazırladım.


10 EYLÜL 2021 CUMA Kargo işleri... Öğleden sonra İnece... Önce SBS'den (BİO'dan ) gelen kovanları bezir yağı ile yağladım. İkindi saatinde arılık... Bugün rüzgar hafif ve sıcaklık 24-25 derecelerde... Arılara formik asit vermek için uygun bir zaman... Kovanların çekmecelerini geçen gün temizlemiştim. Kovan çekmece sacına önce beyaz kağıt, üsrüne plastik tabak, tabağa da bir peçete... Üç tane 60 cc'lik enjektöre asiti çekiyorum. Bu arada önlem olarak, plastik eldiven, gözlük ve maske takıyorum. Sonra her kovana plastik tabağın içine 10 cc kadar asit boşaltıyorum. Sonucu iki gün sonraki fotoğraflarda göreceğim. Çekemeceleri çekip her kovanın fotoğrafını çekiyorum. Sonra bilgisayarda fotoğrafları büyüterek inceliyorum ve kovandaki varroa hakkında bilgi sahibi oluyorum.

11 EYLÜL 2021 CUMARTESİ Sabah Demircihalil'deki arılara gittim. Önce büyük kovanları tek tek elden geçirdim. Arıları kuluçkalığa aldım. Sonra da küçük kovanları kontrol ettim. Varroa için bitkisel yağlar emdirilmiş bir ürün kullandım ama bazı kovanlarda çok varroa olunca amitraz da ( duman da ) verdim. Altılı (ruşetlerin) kovanlarımın durumu iyi. Bahtiyar Beyin oğlunun düğünü var.

12 EYLÜL2021 PAZAR Öğle saatlerinde İnece... Kavanoz hazırlığı... Ballı sır mumlarının bir kısmını az su ile yıkadım. Suyu süzüp, biraz şeker ilave ederek  15 litre şerbet hazırladım. Arılığa gittim. Bir kovanda petek bal vardı onu aldım. Ballığı arızalı bir kovanın ballığını değiştirdim. 10 eylül günü formik asit verdiğim kovanların fotoğrafını çektim. Şerbet ihtiyacı olan kovanlara şerbetini verdim. Hava kararmaya yakın formik asit vermediğim kovanlara amitraz içerikli duman verdim.

13 EYLÜL 2021 PAZARTESİ Dinlenme...

14 EYLÜL 2021 SALI İnece... Önce arılık.... Su yapmam gerekiyor. Az su var telefon etim salacaklarını söylediler ama.. Cevizlerden birinin hasat zamanı, erişebildiğim dalları topladım. Sonra eve geçtik. Sır mumlarımın birkismini yıkayıp, şerbet yapmıştım. Mum kısmını ise bugün erittim. Tekrar arılığa döndüm. Su yine yok. 


Anaarı sorunu olan bir kovan vardı. Saldırgan bir arı... Körüğü yakıp dumanı bastım. Kapağı kaldırdım, yine de saldırıyor. Ballıktaki çerçeveleri sırayla kontrole başladım ve orta sıralarda yeni anaarıyı gördüm. Bir hafta önce anaarı var mı yok mu anlamak için günlük yumurtalı bir çerçeve verdim, anaarı yüğsüğü yapmadılar. Demek ki herhangi bir şekilde kovanda anaarı var, demiştim.  Haftaya yavruya geçmesi gerekir.

Haziran sonu bölmeler bu yıl arzu ettiğimiz şekilde gelişmedi. Birkaçını kontrol ettim. Zayıf..

Güneş uçarken ot ilacı attım.

15 EYLÜL 2021 Su kanalından su almak için küçük bir alıcı alıp arılığa gittim. kanaladaki az suyu alıcıyla su hortumların alıp elmalarımı suladım.

Arılar kış düzenine geçirme hazırlıkları yapıyorum. Bu esnada kovandaki bal durumunu, yavru durumunu ve arı durumunu gözlemleyebiliyorum. Yavrulu çerçevelere varroa var mı yok mu diye dikkatle bakıyorum. Bazı kovanlarda bir iki tane fazladan ballı çerçeve oluyor. Onları balı az olan bölme oğullara veriyorum. 



16 EYLÜL 2021 PERŞEMBE Son bir su işi... Elma, armut ve ayva için... Arıları kış düzenine hazırlama ve geçen günkü formik asit sonrası varroa miktarı çok olan kovanlar tesbit edilip, bu gün o kovanlara az miktarda formik asit verdim. 



17 EYLÜL 2021 CUMA....Dinlenme

18 EYLÜL 2021 CUMARTESİ Dinlenme

19 EYLÜL 2021 PAZAR 10 Litre şerbetle öğle saatlerinde İnece... Anaarısını yenileyen kovanın kontrolü yapıldı, yeni kraliçe yumurtaya başlamış, arının saldırganlığı hafiflemiş. Bir türlü istenen gelişmeyi göstermeyen oğul arılar vardı. Onları tek kata aldım ve şurup takviyesi yaptım. Geçenlerde verdiğim formik asit sonrası varroa miktarı fazla olan kovanlara tekrar formik asit verdim. 
Sonra köydeki eve uğrayıp süzülmüş iki kasa petek vardı onları aldım. 


20 EYLÜL 2021 PAZARTESİ Bugün öğle saatlerinde baraj kıyısı... Önce çiftlikteki arılara formik asit için hazırlık yapıldı ama hava sıcak... Sonra baraj kıyısına indim. Burada da formik asit için hazırlık yaptım. Saat beşe geldi hala sıcak. Süzülen çerçeveleri verdim. Kontrol etmem gereken kovanlar vardı onlara baktım. Yiyecek sıkıntısı olanlara destek amaçlı fondan şeker verdim. Bazı kovanların ballığındaki ballı çerçeveleri kuluçkalığa aldım. Kuluçkalıktaki boş petek ya da az ballı olanları ballığa aldım. İşim bitince çekmeceli kovanlara 5 cc yüzde 85'lik formik asit verdim.
Çiftlikteki arılara da aynı şekilde asit verdim. Klasik kovanlara amitrazlı duman verdim. 
Kovanları açınca çerçeve aralarına yeni aldığım bir sıvı damlatıyorum, o işlemi yapınca arıda rahat çalışıyorum.

21 EYLÜL 2021 SALI İlkbaharda yaptığımız datant kuluçkalıktaki petekler istenildiği kadar kabartılmadı. Kuluçkalıktaki peteklerde bal yok, yavru yok, önümüz kış, Ballık şu anda kuluçkalık olarak kullanılıyor. Kuluçkalıkları eve taşıdım.

Geleneksel tarım ve çiftçilik takvimine ( tecrübesine ) göre ayva çok olursa kış sert geçermiş. Notumuzu aldık. İlkbaharda sonucu görürüz. Güle güle git yaz, hoş geldin sonbahar...





Bugün hava serin akşamleyin 21-22 derece civarında... Formik asit için uygun. Doksana yakın kovana formik asit verdim. Diğer kovanlara amitraz içerikli duman...

22 EYLÜL 2021 ÇARŞAMBA ...
23 EYLÜL 2021 PERŞEMBE Öğle saatleri hava serin 19 derece civarında... İnece... Baharda yaptığımız kovanlarda düzeltme vardı onları hallettim. Arılıkta zayıf oğullara şerbet verdim.

24 EYLÜL 2021 CUMA Parçalı bulutlu, 22 derecelerde bir hava... Baraj kıyısı arılara formik asit için uygun bir hava... Öğleden sonra arılık... Önce hazırlık yapıldı. Pazartesi günü bazı kovanlara formik asit vermiştim, onların fotoğrafını çektim. Sonra kovanın büyüklüğüne göre 10-15 cc asit verdim. Klasik kovanlara duman sıktım.

Şeref abi keçi peyniri hazırlamış, onu verdi. Teşekkür ederiz.



25 EYLÜL 2021 CUMARTESİ Öğle saatlerinde İnece 22-23 derecelerde güneşli bir sonbahar günü... Kovanların altına koymak için beton kalıp yaptım 16 adet. İki kalıba iki kovan olacak şekilde... Sır mumlarından kalanların bir kısmınnı yıkayıp şerbet yaptım, şerbete bir miktar şeker ve bal ilave ettim.
Şerbeti akşamleyin verdim.

Havalar serinleyince biraz eğilip doğruldum mu belim ağrımaya başladı.

26 EYLÜL 2021 PAZAR Bal siparişlerini sahiplerine ulaştırdım. Öğle saatlerinde İnece... Hava sıcaklığı 30 dereceye yakın. Bazı kovanlar kontrol edildi. Bu yıl yeteri kadar kuvvetlenip, bal stoğu yapamadılar. Kontrol ettiğim kovanların ikisinde ana arı yumurtayı kesmiş. Teşviğe devam edilecek.

Salı günü formik asit vermiştim. Hatta dozu biraz yükseltmiştim. Birkaç kovanın çekmecesinin fotoğrafını çektim. Epey bir varroa dökülmüş.






27 EYLÜL 2021 PAZARTESİ Güneşli bir gün... Sabah baraj kıyısı... Önce Hacı abinin oraya uğradım. Arılarda bir gözlem yaptım, sabah sarı polen getiriyorlar. Cuma günü formik asit vermiştim, çekmeceleri çekip fotoğraflarını çektim.

Sonra aşağıya geçtim. Orada da gözlem yaptım. Fotoğraf çektim. 10 adet kovanın katını yükleyip döndüm.
Dönüşte Şeref abinin oğulları kontrol ettim. ikisi gayet iyi, birine besin desteği şart...

28 EYLÜL 2021 SALI İnece... Dün getirdiğim kovanlarda düzeltme yaptım.. Akşam İnece'deki arılara son formik asit uygulamasını yaptım. 
Geçen gün hazırladığım beton kalıpları arabaya yükledim.

29 EYLÜL 2021 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde Demircihalil... Arabadaki kalıpları indirip, taş üzerindeki kovanları yeni sehpalarına aldık. Hava serin ve biraz esintli olunca başka iş yapmadım.

30 EYLÜL 2021 PERŞEMBE Sonbahar kendini belli ediyor. Bulutlu ve serin bir gün 18-19 derecelik bir sıcaklık. Arılıkta ceviz topladık. Şerbet verdim. Klasik kovanlara duman verdim.






4 Eylül 2021 Cumartesi

2021 AĞUSTOS

BAL HASADI 

Bu yıl bal hasadı ağustos ayına kaldı. Havalar Trakya için sıcak sayılır. 38-41 deredce arası... Bal verimi idare eder. 

1 AĞUSTOS 2021 PAZAR Komşuda sünnet var. Evdeyiz. Sabaha karşı gök gürültülü yağmur yağdı.

2 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ İnece'ye gittim. Önce arılık geç çıkan oğullardan gelişemeyenler var, onlara birer su bardağı kadar şerbet verdim.

Eve geçip, bal hasadı için gerekli malzemeleri arabaya aldım.

3 AĞUSTOS 2021 SALI Baraj kıyısı bal hasadındayız. Gün bal alma ve bal süzme ile geçti.  Süzülen petekler akşamüstü büyük kovanlardaki oğullara verildi.



4 AĞUSTOS 2021 ÇARŞAMBA Sebzelere su verildi. Öğle saatlerinde Kırklareli'ne döndük.

5 AĞUSTOS 2021 PERŞEMBE Baraj kıyısı bal hasadına devam. 113 çerçeve alındı. Çerçevelerdeki ballar süüzldü. Dinlendirme kazanlarına dolduruldu.İki günkü hasatta 18 çerçeve petek bal olarak ayrıldı.

6 AĞUSTOS 2021 CUMA 10 koli ( kolide 30 adet ) kavanoz almıştım, onları sudan geçirdik.ve kasalara yerleştirdik. İkindi saatlerinde süzdüğümüz petekleri baraj kıyısına götürüp arılara verdik.

7 AĞUSTOS 2021 CUMARTESİ Dinlenme

8 AĞUSTOS 2021 PAZAR İnece, su işleri...

9 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ Öğle saatleri İnece... Sedatlar İzmir'den dün geldiler. Kazanlardan birindeki balı kavanozladık. 

10 AĞUSTOS 2021 SALI Saat 06.00'da kovana körükle dumanı verdik. Saat dokuza kadar hasada devam... Sonra İnece'ye bal süzme evimize gittik. Epeyce kararan 25 çerçeveyi akşam üzeri İnece'deki arılara verdim. Bir saat kadar su işi yaptım.

11 AĞUSTOS 2021 ÇARŞAMBA Küçük kazandaki balı kavanozlara doldurdum. İkindi saatlerinde balını süzdüğümüz petekleri Demircihalil'deki arılara vermek üzere evden çıktık. Dereköy tarafından karabulutlar geliyor. Köye yaklaşınca yağmur bastırdı, göz gözü görmüyor. Köy girişinde 10 dakika kadar arabayı kenara çekip bekjledim. Azalınca arılara doğru gittik. Kovanların yanına vardık, tekrar kısa süreli bir yağış geldi geçti.  Yarım saat sonra petekleri arılara vermeye başladık. İş bitti. Güneş doğdu. 

12 AĞUSTOS PERŞEMBE 2021 İnece, kaynanamın 3. ölüm yıldönümü... Allah rahmet eylesin.

13 AĞUSTOS 2021 CUMA İnece... Hava 30 derecelerde... Öğleden sonra arılıkta motorlu tırpanla ot biçtim. Arılardan uzak bir yere ot ilacı attım. Son ana arı çıkmış, küçücük... Sulama yaptım...


14 AĞUSTOS 2021 CUMARTESİ Dinlenme, çarşı pazar işleri

15 AĞUSTOS 2021 PAZAR İnece'deyiz, ev işleri... 

16 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ Dinlenme...

17 AĞUSTOS 2021 SALI Kavanoz işleri, bal doldurma, DOMATES, BİBER vs.



18 AĞUSTOS 2021 ÇARŞAMBA Arabada ufak tefek eksikler giderildi.

19 AĞUSTOS 2021 PERŞEMBE Baraj kıyısı, zayıf oğullara fondan şeker verdim. Ana arısı çıkması gereken bir kovan vardı, kontrolde anaarısı görüldü.

Ormanda kuruyan çamları kesme çalışması var.

20 AĞUSTOS 2021 CUMA Öğleden sonra İnece, su işleri, zayıf oğulların bir kısmına besin takviyesi yapıldı. Burada son çıkan ana arım kontrolünde ana arı görüldü.




21 AĞUSTOS 2021 CUMARTESİ Şehir işleri

22 AĞUSTOS 2021 PAZAR

23 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ İkindi saatlerinde İnece... Embiye abla da bizimle geldi. Yarın burada bal süzme işi yapacağız, evde hazırlıklar yapıldı.


 İnece-Dokuzhöyük köyü arasına mıcır dökmüşler.

24 AĞUSTOS 2021 SALI Sabah 6.30 gibi arılıktayız. saat 9.30'a kadar 110 çerçeve alıp eve geçtik. Bal süzme işiyle gün geçti. 


25 AĞUSTOS 2021 ÇARŞAMBA Bizim arılıkta birkaç kovan kalmıştı, saat 8.30'a kadar onların balını aldık. Sonra Rahmetli bacanağın İnece'deki evinin önünde birkaç kovan arısı vardı. Onlara baktık. Dört kovandan bal aldık. üç kovanın arsı bitmiş, petekleri ağ kurdu ve kelebekler sarmış. Burada arılardan birinin katını değiştirdik, arı saldırıya geçti.

Burada bu yılın son anaarısı yumurtaya başalmış.

26 AĞUSTOS 2021 PERŞEMBE Bal aldğımız yerin ve bazı malzemelerin temizliği yapıldı. Öğle saatlerinde arılağa geçip, biber, domates vb. toplayıp Kırklareli'ne döndük.

27 AĞUSTOS 2021 CUMA Baraj kıyısı... Sıcak ve kurak geçen temmuzdan sonra ağustos ayında kısa süreli iki yağış olduysa da doğa sarardı. Bazı meşelerin yaprakları kurudu. Taşlıktaki karaçalıların da durumu iyi değil. Kızılcıkların meyveleri dalında buruşup kurudu. Arazi sararıp soldu. Polen sıkıntııs olabilir.

 Kısa kasaları aldım. Yeni çıkan bir kraliçe vardı, onu kontrol ettim, yavruya başlamış. Sipariş balları teslim ettim.

28 AĞUSTOS 2021 CUMARTESİ Öğle saatlerinde İnece... Su işleri.. İkindiye doğru eve geçtim. Arabadaki eşyaları indirdim. 10 litre şurup hazırlayıp akşamleyin oğul arılara verdim. 

29 AĞUSTOS 2021 PAZAR  Dinlenme, bal siparişlerinin teslimi...

30 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ İkindiye doğru Koyunbaba üzerinden İnece... Koyunbaba'dan makarna yapımında kullanılmak üzere süt aldık. Akşama doğru arılıkta su işleri ve hazırladığım 10 litre şurubu ihtiyacı olan arılara verdim.

Kovan kapağına girip yuva yapan yaban arıları...

31 AĞUSTOS 2021 SALI Sabah saat 90.00'da arılıktayım. Su işlerine devam... Geçen defa bazı ağaçları sulamayı ihmal edmişim, o ağaçların yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı.


Arılıktaki ayva bu yıl çok meyve tuttu. Eskiler ayva çok olursa kış sert geçer demişler. 2018 yılında da çok meyve vardı, o kış yağış yönünden zengindi.

Bazı kovanları kontrol ettim. Bal alınacak çerçeveler var. Büyük kovanlardaki bölmelerin kontrolünde bazı bölmeler iyi durumda 3-4 tanesinin takviyeye ihtiyacı var. Bölmeleri 30 nisan ile 3 mayıs tarihleri arasında yapmıştım. Güçleri hemen hemen birbirine yakındı. Ara sıra bazılarına şerbet vermiştim. Hepsine vermek gerekirmiş. 

Ağustos da bitti...



1 Ağustos 2021 Pazar

TEMMUZ 2021

Temmuz başları oğulları izlemekle geçti. İlerleyen günlerde oğul işleri bitti. Oğul vermeyen arılar bal yapmaya devam ediyor. Oğul verenler kovandaki nüfusunu artırmaya çalışıyor. Yeni oğullara genelde kabartılmış patek veririm, petek örmeyle zaman geçirmesin, kışlık balını ve polenini hazırlasın diye.

Bu ay pek fotoğraf çekmedim. 

 1 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Sıcak bir gün.. İnece'ye gittim. Henüz kanala su verilmemiş. Eve gidip, aldığım kavanozları sudan geçirdim. Kuruyunca bal dinlendirmedeki balı kavanozlara doldurdum. Dönüşte arılığa uğrayıp son bölmelere balla destek verdim.

2 TEMMUZ 2021 CUMA  Dinlenme

3 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Baraj kıyısı, oğulların anaarı kontrolleri yapıldı. Bir bölme oğulda anaarı görülmedi. 

4 TEMMUZ 2021 PAZAR Öğle saatlerinde İnece... 

Yaklaşık on beş gündür arılık sessiz, kovanlardaki arı sayısı düştü. Haziran ortalarında süne ilaçlaması yapılacak diye mesaj gelmişti. İlaçlama yapıldı mı, yapılmadı mı bilmiyorum ama kovanlardaki arı nüfusu azaldı. 

Bu yıl hemen her bitki önceki yıllara göre 10-15 günlük gecikmeyle uyanıyor ve çiçek açıyor. Geçtiğimiz yıllarda haziranın 25 gibi çiçek açan ayçiçekler bu yıl daha yeni yeni açmaya başladılar. Birkaç kovanı gözlemledim, daha ayçiçekten polen gelmiyor.



Geç çıkan oğullara baktım, anaarılar kovanda yakında yumurtlamaya başlarlar. Dört tanesine azcık bal verdim.

Kanala su gelmiş iki sıra suladıktan sonra kesildi. 

5 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ Eşimle İnece'deyiz.kanalda su yok, birkaç kök pırasa diktik. Bu arada kanala su geldi. Elmaları ve kokulu bitkilerimi suladım. Sonra suyu ağaçlara çevirip, köydeki eve gittik. Su hortumlarını aldık, kazandaki balları doldurduk. Tekrar arılığa döndük. Kanalda su kesilmiş. Bu arada biber ve domateslere kadar olan yere naylon hortumları serdim. Bölme oğullara hazırladığım ballı şerbeti verdim, Kanalı kontrol ettim su geliyor. Biberleri ve domatesleri suladım.



6 TEMMUZ 2021 SALI İkindi saatlerinde baraj kıyısına gezinti... Bir bölme oğulda anaarı sıkıntısı vardı. Kontrol ettim ve anaarıyı göremedim. Diğer oğulları da kontrol ettim ve oğullardan biri galiba anaarıyı değiştirecek anaarı memeleri yapmaya başlamış, yüksükler terzi yüksüğü gibi daha kapanmamış. Bir çerççeveyi aldım ve sorunlu oğula verdim.

Birkaç kovanı kontrol ettim, ballıktaki kenar çerççeveler süzmeye hazır gibi. Diğer çerçeçeveler sırlanıyor ama nektar akımı azalmış. 

7 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA Datant kovanlarda çerçevesi eksik olanlar vardı. İhtiyaç kadar çerççeve hazırlayıp öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Kanala su talebinde bulundum. Su gelene kadar anaarısnı değiştirdiğim bir kovanı kontrol ettim, yeni anaarının yumurtaları kapanmak üzere.

Kanala epey bir su salmışlar. Kapkara kirli ve kırntılılarla dolu bir su akıyor. Yarım saat kadar bekledim, su biraz temiz akmaya başlayınca alıcıyı kanala attım ve ağaçları sulamaya başladım.

Ağaçlar sulanırken datant  kovanlardan çerçevesi eksik olanların eksiğini tamamladım. 

Bir tane kovanı eski bir kovana aktardım. Çünkü arı oğul vermiş ve yeni anaarı henüz yumurtaya başlamamış.

 Rahmetli bacanağın arısından bu yıl aldığım damızlığın olduğu oğul kovanı boşalan datant kovana aktardım.

8 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Akşam üzeri baraj kıyısı... Burada arazi birdenbire sarardı. O mıntıkada kurt görülmüş ve bir koyunu boğmuş, bir de kaza saldırmış.

Bölme oğullar ve geç çıkan oğulların kontrolü yapıldı. Bir oğul ana değiştirmeye kalkmış. Bir oğulda anaarı görülmedi. Anaarılı yüksüklü bir çerçeve verildi.

9 TEMMUZ 2021 CUMA İNECE...Sabah erkenden arılık...  Ayçiçeçkler açıyor ve doğa sarıya bürünüyor. Kovan girişleri sararmaya başlamış.Anaarı proplemi olan büyük kovanlardan birinde tarama yaptım.Anaarı göremedim. Elde kutu içinde tutulan son anaarıyı saldım. Son kullanma tarihine bakmadım.

10 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Akşam üzeri Baraj kıyıısı... Birkaç kovanın bal durumunu kontrol ettim. Durum pek içi açıcı değil..

11 TEMMUZ 2021 PAZAR bugün zorunlu dinlenme günü...

12 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ Güne alış verişle başladık. Öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Yol boyunca uçsuz bucaksız ayçiçek tarlaları ve çiçekli ayçiçekler... Arılıktayım. Kanaldan ağaçlara su tuttum. Oğul arıların hiç olmazsa ayçiçek zamanında kendilerine yetecek bal yapsalar. 20 Hazirandan sonra arılarda bir duraksama oldu. Bereket son günlerde bir canlanma var. 

13 TEMMUZ 2021 SALI Dinlenme...

14 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde İnece... Arılığa uğradım, kanala baktım çok az su akıyor.

Eve gidip, tekrar arılığa döndüm. Anaarısı kontrol edilmesi gereken kovanlar vardı onlara baktım.Anaarıları gördüm, birkaç tanesi önümüzdeki günlerde çiftleşir. 

Oğulların ayçiçekteki performansını merak ediyorum. Şu günlerde nektar ve polen girişi üst seviyede...

Akşama doğru bitişik tarlanın yeni sahipleri geldi. 

15 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE İkindiye doğru Demircihalil'e gittim, köy içi yoluna asfalt yapılıyor. İki kovanın üzerine saksıda fesleğen bırakmıştım. Dört günde yapraklar neredeyse kuruyacak. Bol su verdim ve yerlerini değiştirerek gölgeye günün yarısında güneş almayan kovanlara bıraktım.

Arılar güzel çalışıyor. 2019 yılının bal şampiyonu geçen yıl bu zamanlar anaarsını değiştirmişti. Yeni anaarı ile bahara çok zayıf çıktı. Başka kovanlardan iki çerçeve ile desteklemiştim. Bir ay önce kontrol ettiğimde varroa mağduru yavrular gördüm. O gün akşam üzeri hava uygun olunca formik asit verdim. Başka bir gün duman verdim. Dört gün önceki kontrolde anaarıyı gördüm ama bakımsızdı. Bazı peteklere anaarı yüksüğü yapmışlar.  Çerçevelerde varroa mağduru yavrular görünce yine formik asit vermiştim. Bugün kovanı kontrol ettim, açık yavru yok, kapalı yavrular da çıkmak üzere... Birkaç tane sakat yavru gördüm ve tekrar duman verdim. Anaarıyı göremedim. Dört tane anaarı yüksüğü var. 

16 TEMMUZ 2021 CUMA Öğleden sonra İnece'deki arılık... Bir küçük kovandaki arıyı büyük kovana aktardım. Yeni anaarı çıkarmış. Anaarı görüldü. ( Bu anaarı muhtemelen çiftleşme uçuşundan dönemedi. İlerleyen günlerdeki kontrollerde görülmedi.)

Boşalan büyük kovanlara mayıs ayı başında bölme yapmıştım. Onların hepsini kontrol ettim. Maşallah, Ayçiçekler açmadan önce arılarda besin sıkıntısı vardı. Şu bir haftalık sürede hem dört beş çıta bal yüklemişler hem de üç çerçeveye yakın kapalı ve açık yavru atmışlar. Genelde 14 çerçevelik bu kovanlara 8-9 adet kabartılmış çerçeve vermişim.

Bu bölme oğulların özelliği ise nisan ayının sonlarına doğru 30'dan fazla arı sattım. Elimde boş kovan ve kabartılmış petekler vardı. Arılar nisan sonu ve mayıs başında kovanlara çok iyi nektar taşıdı. Bazı kovanlar oğula yöneldi. Ben de oğula yönelen kovanlardan aldığım kapalı anaarı yüksüklü çerçeveleri arılarıyla beraber alarak bölme oğul yaptım. Başka bir kovandan da kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve verdim. Birer tane de ballı ve polenli en az dört çerçevelik bölme oğullar yaptım. Tabi bu işlemi yaparken saldırgan arılardan anaarı yüksüklü çerçeve almadım aksine saldırgan arıların anaarı memelerini kesip temizledim ve o kovanı bazen ikiye ya da üçe bölerek sakin arılardan aldığım anaarı yüksüğünü vererek anaarılarını değiştirdim. Önümüzdeki yıl daha kaliteli arılarla çalışacağımı umuyorum. 

Daha sonraki zamanlarda arılar çok kalabalık olunca oğula gitmesin diye ve anaarısını değiştirmem gereken birkaç kovan vardı onlardan da bölme yaptım ve bu kez özel damızlıktan ürettiğim yirmi kadar yeni kraliçe ile yola devam... Son bölmeler de yavruya başladı, tarlacıları bala ve polene gidiyor.

Bugün yine anaarı problemi olan üç kovanı kontrol ettim, şimdilik işler yolunda, analar çıkmış ve geziniyorlar.

Akşam üzeri biber ve domateslere su verdim.

17 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Dinlenme günü... Cumartesi pazarı... 

18 TEMMUZ 2021 PAZAR İnece... Ağaçlara su verdim. Eve uğradım, bal isteklerini yerine getirdim.

Ağaçlar sulanırken bal almam gereken kovanların birkaçına baktım. Ayçiçeğe iyi çalışıyorlar. 



19 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ KURBAN BAYRAMI ARİFESİ İkindiye doğru baraj kıyısına gittim. Bir çerçeve bal aldım. Burada da hem geçen gün geldiğim de hem de bugün arıları çalışmalarında iyi gördüm. Bazı kovanların ağırlıkları artmış. 

Bahardan sorunlu kovanlardan iki tanesine baktım. Birinin anaarısını değiştirdim. Şu an kovanda yedi çerçeve bırakmışım. Beşinde bal ve yavru var. Gelişmesi izlenecek. Öbür kovan 2019'un bal şampiyonu, geçen yıl temmuzda anaarısını yeniledi, bahara zayıf çıktı. başka kovanlardan alıp verdiğim kapalı yavrulu ve arılı çerçeveye rağmen yeterince gelişemedi, Şimdi kendi kendine anaarısını değiştirmiş. Kara kuru. zayıf bir kraliçe çıkmış. Eski kraliçe bakır altın karışımı bir renge sahipti.

Yukarıdaki arılıkta da PB bellikli kovanda arıların davranışından şüphelendim ve kontrolde açık ve kapalı yavru yok, iki tur taradım anaarı göremedim. Başka bir kovandan günlük yumurtalı çerçeve verdim. Kafama takılanlar 1. Anaarı olabilir, olmasaydı yalancı anaya kaçma ihtimali var. Zaman önemli, 2. Verdiğim günlük yumurtalı çerçeveye anaarı yüksüğü yaparsa doğru iş yapmış olacağım. Çünkü kovanı anaarısız kalmaktan kurtarmış olacağım. Anaarı varsa yüksük yapmazlar ve kısa sürede yumurtaya geçer.

20 TEMMUZ 2021 SALI Kurban Bayramı kutlu olsun. Kayalı'da kurban işini hallettik.

21 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA İnece'ye bayramlaşmaya gittik.

22 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE İnece'de sulama işi yaptım. 

Oğul verip de ana arısız kalan bir kovana anaarı vermiştim. Bugünkü kontrolde yumurtlamaya başladığını gördüm. Bir deneydi: Bu kovanın  anaarısız kaldığını biliyorum ve anaarı arayışındaydım. Haziran ayında anaarı ürettiğim kovanlardan birinde kutu içinde bir anaarı unutmuşum. O kovanı kontrol ederken kovan tabanında ana arı kutusunu gördüm ve içinde ana arı yaşıyordu. ama en az 10 gün falan kutu içinde kalmış olmalıydı. Bu kovana verdim. Çiftleşti ve yumurtaya başladı. Verimlilik durumunu zaman gösterecek.

Oğullarda anaarı değiştirenler vardı. Yeni analar görüldü. 

23 TEMMUZ 2021 CUMA Öğleden sonra baraj kıyısı.ama önce çiftlikteki sorunlu arıyı kontrol etmem gerekiyordu. Arife günü ana arı göremediğim bir kovana her ihtimale karşılık günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim. O çerçeveye baktım. ve yeni anaarıyı üzerinde gördüm. Muhtemelen çiftşeşmiştir.

Baraj kıyısında da oğul zamanı oğul veren ve anaarısız kalan bir kovana damızlıklardan biirnden aldığım günlük yumurtalı çerçeveyi vermiştim. Bundan 10 gün kadar önce kontrol ettim ve çerçeve üzerinde zor görmüştüm. Çünkü sinek giib küçük bir anaarıydı. Bugün onu da gördüm ve yumurtlamaya başlamış. 

Başka bir kovanda da sorun vardı. Anaarısını değiştiriyordu. Geçen hafta zayıf bir anaarı görmüştüm. Bu hafta göremedim. 

Mayıs başlarında sorunlu kovanlardan ikisinin ana arısını geçen yıllarda iyi bal veren bir arıdan ürettiğim yeni ana arılarla değiştirdim. Bugünkü kontrolümde maşallah iyi nüfusa ve yeterli bal ve polene sahip olduklarını gördüm.

24 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Dinlenme

25 TEMMUZ 2021 PAZAR Sabah saat 09.20'de covıd 19 aşısı olduk. 

Öğleden sonra İnece'deki arılık...Oğullardan üç tanesinde ana işi vardı. Üç kovanda da işler şimdilik yolunda.... Öteki oğulların çoğuna baktım. İyi gidiyor ama kovan önlerinde az da olsa arı ölüleri var. Sanırım bir yerlerde bir şeyler oluyor.

Oğullardan birini kontrol ettim, kapağını kapatırken yabani sarı arılar görmeye başladım. Kovanın altını kontrol ettim, b,r şey yok. Sonra kapağın iç kısmına baktım... Yabani arılar petek örmüş, çoğalmış, bir sürü kapalı yavru yapmış. Az ötede küçük bir petek daha... İmha edildiler.


Kovanlara 5-6 yüz metre mesafede yeni çiçek açan ayçiçek tarlaları var.


26 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ...

27 TEMMUZ 2021 SALI Öğleden sonra baraj kıyısı...Hava sıcak 35 derecelerde. Hacı abi koyun kesmiş, bize de kısmet oldu. Yukarıdaki arıları gözlemledim. Oğullar polen taşıyor. Oğul verenler kışlığını hazırlıyor. Buradaki kovanlardan bal alabileceklerim belli olmaya başladı.

Aşağıya geçtik. Anaarı proplemi olan kovanı kontrol ettim ve anaarıyı göremedim. Damızlık2'den günlük yumurtalı bir çerçeve verildi. Gelecek kontrolde anaarı yüksüğü yapılırsa doğru tercihte bulunmuşum demektir. Yeterince gelişemeyen oğullara teşvik şurubu verdim.

28 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA İnece'deyiz. Su işleri...

29 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE Son günler oldukça sıcak 37-38 derecelerde... Kovan saçları dokundun mu el yakıyor. 




Bu gün de su işine devam... Son oğullardan birinin dün ana arısını görememiştim. Bugün akşamüstü baktım ve yine göremedim. Bir kovandan aldığım günlük yumurtalı çerçeve verdim. 

Elma ve armutlar bu sene çok meyve tuttu. Meyveler büyüdükçe dallar çekemez oldu ve kırılmalar başladı.

30 TEMMUZ 2021 CUMA Dinlenme.. Hava çok çok sıcak...

31 TEMMUZ 2021 CUMARTESİ Türkiye'mizin ormanları yanıyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde... İçimiz yanıyor. Korkunç yangınlar can ve mal kaybına neden olmuştur. İnşallah bunlardan ders alırız ve bir daha böyle yangınlar yaşamayız. 

Orman yangınlarını önleme amacıyla ormanlık alanlara geçici bir süre giriş çıkış yasaklandı.

Bugün baraj kıyısındaki arılara gittim, hava aşırı sıcak. Kovan çekmecelerini geçenlerde çekmiştim. İyi olmuş. Birkaç kök çiçek dikmiştim onları suladım. Anaarısız kalan bir kovana 4 gün önce günlük yumurtalı çerçeve vermiştim, anaarı yüksüğü yapmaya başlamışlar.