10 Mart 2013 Pazar

BU BİTKİNİN ADINI BİLEN VAR MI?

Birkaç yıl önce okulun bahçesine bazı süs bitkileri dikildi. Bu bitkiler daha önce pek görmediğim türdendi. Adları yabancı olduğu için pek akılda tutulacak gibi değildi. O zamanlar arıcılık iş de yoktu. Bu bitkiler 2-3 senede büyüyüp, çiçek açmaya başladılar. Hepsi ilginçti ama içlerinden bir tanesi daha ilginçti bana göre. Bu, çalı cinsinden süs bitkisi kışa doğru havalar epey soğuyunca yaşlı
yapraklarını yarı yarıya dökmeye başlar.

 Havaların çok soğuk geçtiği bazı kışlar pek yaprak kalmaz.ama bu seneki gibi yumuşak geçen kışlarda eski yapraklar bahara kadar dallarda kalır.    Ağacın tomurcukları yılbaşına doğru kabarmaya başlar ve aşağıdaki görsellerde olduğu gibi 2-3 aylık bir çiçeklenme süreci vardır. Sonra yeni yemyeşil yapraklar çıkarır ve o yaprakların arasından seyrek bir şekilde kuş kirazı büyüklüğünde kırmızı yumuşak meyveler verir ve döngü bu şekilde devam eder.


 
 
 
 

Bu bitkinin genç sürgünlerinden genelde mart ayında keser dikerim ve yazın suyunu kaçırmazsam köklenirler ve büyümeye başlarlar. İkinci senesinden itibaren çiçek açmaya başlar. Şimdi arılarımın olduğu yerde 5-6 kök oldu. İlk diktiğim 1,5 metre boy attı ve sağına soluna kök salmaya başladı. Kış günü arılığa gittiğim zamanlar uzaktan kokusunu alırım ve bundan zevk duyarım. Hele bir de hafif bir esinti varsa  arılığın her tarafına sanki parfüm sıkmışsın gibi koku yayılır.
Arılar da çiçeklerini boş bırakmaz.
 
 Yukarıdaki fotoğrafı Kırklareli Sanayi Sitesinde çektim.
 
 
Bu fotoğraf bugüne ait. Bitkinin adı?
 
Okuyucu ve izleyicilere selam.  
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder