14 Nisan 2017 Baraj kenarındaki arıları dolaştım. İlgilenilmesi gereken 16 kovan var. Galiba biri ana arısını değiştirmiş, 2-3 çerçeve arı var, küçük yapılı bir anarı, petek gözlerinde henüz kapanmamış açık yavrular,,, Bitişiğindeki kovan kat istiyor, anarı memeleri yapmış. bir tane anaarı memeli çerçeve ile ballı bir çerçeve alındı ve sonbaharda sönen kovana kondu. Başka bir anarılı çerçeve alınarak anaarısız kovana verildi. Çerçeve alınan kovana temel petek verildi. Başka bir kovanı açtım, harika bir manzara... 7 çerçeve kapalı yavru, kapalı yavrulu peteklerden birini bölme yaptığım kovana transfer ettim. Alta birkaç temel petek verilerek kat verdim. Yanındaki kovan henüz kat atılacak güçte değil. Bir başka harika kovan kuluçkalık taşmak üzere ve nektar da bulmuş, kapalı yavrulu çerçevelerden birini alarak üç çerçevelik bölmeyi tamamladım. Kuluçkalığa üç adet temel petek vererek katını verdim. Buradaki son kovan kontrol edildi, o da henüz kat verilecek güçte değil. Anarısı yeni yumurtlamaya başlayana, bölmeye, yalancıya kaçıp, anaarı memeli çerçeve verdiğim kovana ve yeterince güçlü olmayan kovana kek vererek şimdiki kontrolü bitirdim.
15 Nisan arılıkta yoğun geçen bir gün, bazı arılara kat verildi. Bazı arıların kovanları değiştirildi. Zayıf kovanların birkaçına kapalı yavrulu çerçeve desteği verildi.
16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu yapıldı. Görevliydim.
17 Nisan, 20-25 gündür arılığın olduğu mevkiye yağmur yağmıyordu. Bu gün gerçek anlamda bir nisan yağmuru yağdı. Sabah erken saatlerde ( altı sıraları) başlayan yağmur aralıksız bu yazıyı yazdığım 23.00 sıralarında devam ediyordu.
19 Nisan 2017 çarşamba Büyük oğlum Ozan'la arılığa gittim. Şubat ayında asmalar için diktirdiğim beton direklere tel çekmek için. Epey yağmur yağmış, yerlerde su var. Direklere iki sıra tel çektik. 10 litre şerbeti bazı arılara azar azar verdim. Eşim, kışın diktiğimiz soğan ve sarımsağın otlarını yoldu., maydanoz ve elma fidelerini ottan temizledi.
26 Nisan 2017 çarşamba Caddy aldım.
27 Nisan 2017 perşembe, TEOG sınav görevlisi olarak Dereköy Ortaokulundayız...
Sınavdan sonra arılıktayım. Kovan kontrolünde kovanlardan birinde anarı memesi görüldü.
27 Nisandan sonra genellikle kovan temizliği yapmak, temizlenen kovanlar ballık konan yani kat isteyen kovanlara verilerek işler devam etti.
1 Mayıs 2017 pazartesi, bu yılın ilk oğulu, üç çerçeve kadar, 11 mayıstaki kontrolde yavru attığı görüldü.
3 Mayıs 2017 çarşamba İsmail Ustaya iki kovan arı verdim.
4 Mayıs 2017 perşembe baraj kıyısına eski kovanları yeni kovanlara aktarmak için sekiz kovan götürdüm.
5 Mayıs 2017 Cuma, kayısıya konan oğul alındı.
6 Mayıs 2017 cumartesi, baraj kıyısındaki, arılar için katlar taşındı. Bu tarih itibariyle Baraj kıyısında bal yapacak epey arı kovanı var.
7 Mayıs 2017 pazar, Bozcaada gezisi..
.
8 Mayıs 2017 pazartesi öğleden sonra arılığa gittim ama yağmur yağınca köye geçtim. Yağmur durduktan sonra ikindi vakti arılığa uğradım, eriğe konmuş bir oğulu sandığa aldım.
9 Mayıs 2017 salı, hava karışık ikindi vakti yağmur yağdı. İyi yağdı.
10 Mayıs 2017 çarşamba, okul çıkışı arılıkta bazı ağaçların altındaki otları kopardım. Asmalara baktım. Hava serin olduğu için arılarla bir işlem olmadı.
11 Mayıs 2017 perşembe, küçük bir oğul boş bir sandığın altına toplanmaya çalışıyor. Oğulda çok ana arı var.
İlk oğul ve ikinci oğul kontrol edildi. Yavru faaliyeti başlamış. Bazı arıların katları verildi.
Kirazlı sıradaki bir arıya kat vereyim derken bir sürü anarı memesi gördüm. Yavrulu ve anarı memeli dört çerçeve alınarak bölme yapıldı.
12 Mayıs 2017 cuma, okul çıkışı arılık. Şimdiye kadar ilgilenemediğim ve de arı trafiği az olan kovanlara baktım.
13 Mayıs 2017 cumartesi, eşimle öğleye doğru arılık, evde hazırladığım 30 kadar petek ve 5 litre şerbet... Birkaç çeşit domates ve acı biber fideleri... Arılar dört bir yana çalışıyor. İlk iş daha önceden hazırladığım yerlere fideleri dikmek oldu. Sonra kat isteyen kovanlar kontrol edilerek katları verildi. İki kovanda bir sürü anarı memesi... Anarı memeleri kesildi. Oğullara ve yeterince gelişmeyen birkaç arıya şerbet verildi.
14 Mayıs 2017 pazar saat 15.30 sularında arılıktayım. Gece yağan yağmurdan hava biraz serin. Henüz kat vermediğim birkaç kovan var onların durumunu inceledim. Hafta sonunda kat verilebilir. Bahara güçlü çıkan ve yaklaşık bir ay önce kat verdiğim arılar hatırı sayılır derecede bal yapmış.
Geçen gün çıkan oğulun anarısnı inceledim. Kapkara bir kraliçe adını "Karakız" koydum. Bundan sonra anarılara ad koyacağım.
15 Mayıs 2017 pazartesi, Baraj kıyısındaki arılara gittim. Bütün kovanları inceledim. On altı kovana kat verildi. Birine bir hafta sonra kat verilmeli. Kat verdiğim üç kovan oğula yönelebilir. İzlenmeli. Geçen ay 14 nisan günü arılardan biri ana arı memelerini dikmiş. Kıştan anasını kayberek yalancıya kaçan bir arıya anaarı yüğsüklü çerçevelerin birini verdim. Bugünkü kontrolde anarıyı gördüm. Yavruya başlamış. Yine sonbaharda sönen ve boş olan bir kovana üç çerçevelik bir bölme yapmıştım, çerçevelerden biri anarı yüğsüklüydü. Üç çerçeveye yakın yavru atmış. Anaarı memelerinin görüldüğü asıl kovan da anarısını yenilemiş. Üç çerçeveye yakın yavru yapmış.
Bugünkü kontrolde anarı yüğsüğü olan çerçevelerden birini ayırmıştım. Çünkü kıştan bahara çıkan ama bir türlü gelişme gösteremeyen bir arı vardı. Kovandaki mevcut anaarıyı imha ettikten sonra anaarı yüğsüklü çerçeve ve başka bir kovandan aldığım kapalı yavrulu çerçeveyi bu kovana vererek yeni bir arı oluşturdum.
16 Mayıs 20217 salı, ikindi saatlerinde arılık. Hava bulutlu, 20 - 25 derece arası sıcaklık. Oğul görünmüyor ama eski bir kovanın önünde birkaç arı, kovanın içine bakıyorum çeyrek çerçeve kaçak oğul, ne işe yarar ki?
DENEYİM, PAHALI TECRÜBE: Arılarımın olduğu yere 2005 yılında üç kovan oğul ve iki sıra farklı türlerde meyve fidanı dikmiştim. Ertesi yıl 15 kadar arı aldım ve fidan sayısını da 60'a çıkardım. Fidanlar arasına arı kovanlarını koydum: Kovanlar aynı kaldı. Fidanlar büyüyüp ağaç oldu. İşte bizim arılar erken ilkbaharda gayet güzel gelişim gösterdiler ama gel gör ki çok iyi gelişme göstererek dallanıp budaklanan ceviz ağacının dalları altında kalan arılarım cevizlerin dallarında yeşil yapraklar büyüdükçe arılarım gerilemeye başladı. Ben kuvvetli arılarla uğraşırken bu arıları maalesef can çekişirken fark ettim. Kovanı açtığımda bal var, bahardan depolandığı belli olan çok polen var ama arı bir avuç kalmış. Artık arı olma niteliğini yitirmiş. Yine de ceviz altından uzaklaştırdım.
2005'te yan yana iki şeftali diktim. Fidanlar küçükken sorun yoktu, onlar da büyüdü, ağaç oldu. üç yıldır onların arasındaki üç kovandan da verim alamadım. İlk önceleri arılarda bir hata var diye anaarılarını değiştirdim. Maalesef üç arıyı da kaybettim. İlkbaharda ağaçlar yapraklanmaya başladı mı özellikle ceviz ağacının altında arı kovanı olmamalı. Aynı şey şeftali ağacı içinde geçerli.
17 Mayıs 2017 çarşamba. dinlendim. Kakava Şenliklerinin ilk günü ...
18 Mayıs 2017 perşembe Bu aralar havalar serin gidiyor. Gündüzleri parçalı bulutlu, 20 derece civarı, geceleri 10 derecenin altına düşüyor.
Tarlalar daha çok ekin dolu. Bazı çiftçiler, ektikleri ayçiçek ve mısır iyi çıkmayınca tekrar ekim yaptılar. Bu arada arılara zarar veren bir durum var ama ne acaba? Çiftçiler, bir şeylere tekrar ilaç mı atıyor?
19 Mayıs 2017 cuma Sabah saat dokuz gibi baraj kıyısına gittim. Giderken ana arısını yenileyen arılara şerbet götürdüm. İşimi bitirdim, dönüş hazırlığı yaparken, kovanlardan 30 metre kadar uzakta bir çalıya konmuş yaklaşık dört çıtalık bir oğul var. Oğulu boş kovana aldım ve yerleştirdim.
Öğleden sonra 5 litre şerbet hazırlayarak İnece'deki arılığa gittim. Armut ağacına konan bir oğul... Hemen boş kovanlardan birine, gözlerine şerbet döktüğüm dört tane kabarmış petek koydum ve daldaki oğulu kovana aldım., içinde birkaç anarı var. Gösterişli bir anaarıyı anaarı kutusuna aldım. Bir tane de küçük yapılı bir anaarıyı kutuya koydum ve kutuları da örtü tahtasının üstüne bıraktım. Biraz sonra işçi arılar, küçük yapılı anaarı kutusunun yanında toplanmaya başladı. Bir anaarıyı öldürmüşler. İlerleyen dakikalarda küçük anarının yanında yumak olmaya başladılar ve anaarıyı arıların seçimine saygı duyarak kutudan çıkarıp çerçevelerin arasına saldım.
Bu oğulla işim bitip ön tarafa doğru gidince havada yoğun bir arı uçuşu var. Bu bir oğuldan fazla bir trafik. Neyse hemen oğul esansı ve oğul otu ile oğulu yönlendirdim ve istediğim şekilde oğullardan biri yere, diğeri armudun dalına kondu. Maşallah harika bir oğul... İçinde çok ana arı var. Sarışın anaarılar, karakızlar... bir sarı, bir karakız paketlendi. Gerekli kovanlara verildi. İyi ki şerbet götürmüşüm, oğul zamanı şerbetli peteklerin konduğu kovanlarda sıkıntı olmuyor.
20 Mayıs 2017 cumartesi, saat 14.30 sıraları... Arılıktayım... Armudun dalında bir oğul sarkıyor. Bahçeyi bir turladım başka oğul var mı diye, görünürde başka oğul yok. Bu oğula bir kovan hazırladım ve daldan kovana aldım. Biraz sonra ön sıradaki kovanların üzerinde bir arı bulutu belirdi. Hemen oğul otu koparıp, ovalayarak armudun dalına sürttüm ve biraz sonra oğul orada toplandı. Onu da bir kovana yerleştirdim.
Geçen yıl bu mıntıkada hemen her ağaç iyi meyve verdi. Bu sene nisan başındaki kırağılar meyveleri çiçekteyken vurdu. Erikler, kayısılar, şeftaliler, bazı armutlar ve ayvada tadımlık meyve yok, ama ağaç gelişimi güzel gidiyor. Kirazlarda olan meyveleri de kurttan korumak için akşam geç saatte ilaç attım.
İzleyici ve okuyuculara selam olsun.
15 Nisan arılıkta yoğun geçen bir gün, bazı arılara kat verildi. Bazı arıların kovanları değiştirildi. Zayıf kovanların birkaçına kapalı yavrulu çerçeve desteği verildi.
16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu yapıldı. Görevliydim.
17 Nisan, 20-25 gündür arılığın olduğu mevkiye yağmur yağmıyordu. Bu gün gerçek anlamda bir nisan yağmuru yağdı. Sabah erken saatlerde ( altı sıraları) başlayan yağmur aralıksız bu yazıyı yazdığım 23.00 sıralarında devam ediyordu.
19 Nisan 2017 çarşamba Büyük oğlum Ozan'la arılığa gittim. Şubat ayında asmalar için diktirdiğim beton direklere tel çekmek için. Epey yağmur yağmış, yerlerde su var. Direklere iki sıra tel çektik. 10 litre şerbeti bazı arılara azar azar verdim. Eşim, kışın diktiğimiz soğan ve sarımsağın otlarını yoldu., maydanoz ve elma fidelerini ottan temizledi.
26 Nisan 2017 çarşamba Caddy aldım.
27 Nisan 2017 perşembe, TEOG sınav görevlisi olarak Dereköy Ortaokulundayız...
27 Nisandan sonra genellikle kovan temizliği yapmak, temizlenen kovanlar ballık konan yani kat isteyen kovanlara verilerek işler devam etti.
1 Mayıs 2017 pazartesi, bu yılın ilk oğulu, üç çerçeve kadar, 11 mayıstaki kontrolde yavru attığı görüldü.
3 Mayıs 2017 çarşamba İsmail Ustaya iki kovan arı verdim.
4 Mayıs 2017 perşembe baraj kıyısına eski kovanları yeni kovanlara aktarmak için sekiz kovan götürdüm.
6 Mayıs 2017 cumartesi, baraj kıyısındaki, arılar için katlar taşındı. Bu tarih itibariyle Baraj kıyısında bal yapacak epey arı kovanı var.
7 Mayıs 2017 pazar, Bozcaada gezisi..
8 Mayıs 2017 pazartesi öğleden sonra arılığa gittim ama yağmur yağınca köye geçtim. Yağmur durduktan sonra ikindi vakti arılığa uğradım, eriğe konmuş bir oğulu sandığa aldım.
9 Mayıs 2017 salı, hava karışık ikindi vakti yağmur yağdı. İyi yağdı.
10 Mayıs 2017 çarşamba, okul çıkışı arılıkta bazı ağaçların altındaki otları kopardım. Asmalara baktım. Hava serin olduğu için arılarla bir işlem olmadı.
11 Mayıs 2017 perşembe, küçük bir oğul boş bir sandığın altına toplanmaya çalışıyor. Oğulda çok ana arı var.
Kirazlı sıradaki bir arıya kat vereyim derken bir sürü anarı memesi gördüm. Yavrulu ve anarı memeli dört çerçeve alınarak bölme yapıldı.
12 Mayıs 2017 cuma, okul çıkışı arılık. Şimdiye kadar ilgilenemediğim ve de arı trafiği az olan kovanlara baktım.
13 Mayıs 2017 cumartesi, eşimle öğleye doğru arılık, evde hazırladığım 30 kadar petek ve 5 litre şerbet... Birkaç çeşit domates ve acı biber fideleri... Arılar dört bir yana çalışıyor. İlk iş daha önceden hazırladığım yerlere fideleri dikmek oldu. Sonra kat isteyen kovanlar kontrol edilerek katları verildi. İki kovanda bir sürü anarı memesi... Anarı memeleri kesildi. Oğullara ve yeterince gelişmeyen birkaç arıya şerbet verildi.
14 Mayıs 2017 pazar saat 15.30 sularında arılıktayım. Gece yağan yağmurdan hava biraz serin. Henüz kat vermediğim birkaç kovan var onların durumunu inceledim. Hafta sonunda kat verilebilir. Bahara güçlü çıkan ve yaklaşık bir ay önce kat verdiğim arılar hatırı sayılır derecede bal yapmış.
Geçen gün çıkan oğulun anarısnı inceledim. Kapkara bir kraliçe adını "Karakız" koydum. Bundan sonra anarılara ad koyacağım.
15 Mayıs 2017 pazartesi, Baraj kıyısındaki arılara gittim. Bütün kovanları inceledim. On altı kovana kat verildi. Birine bir hafta sonra kat verilmeli. Kat verdiğim üç kovan oğula yönelebilir. İzlenmeli. Geçen ay 14 nisan günü arılardan biri ana arı memelerini dikmiş. Kıştan anasını kayberek yalancıya kaçan bir arıya anaarı yüğsüklü çerçevelerin birini verdim. Bugünkü kontrolde anarıyı gördüm. Yavruya başlamış. Yine sonbaharda sönen ve boş olan bir kovana üç çerçevelik bir bölme yapmıştım, çerçevelerden biri anarı yüğsüklüydü. Üç çerçeveye yakın yavru atmış. Anaarı memelerinin görüldüğü asıl kovan da anarısını yenilemiş. Üç çerçeveye yakın yavru yapmış.
Bugünkü kontrolde anarı yüğsüğü olan çerçevelerden birini ayırmıştım. Çünkü kıştan bahara çıkan ama bir türlü gelişme gösteremeyen bir arı vardı. Kovandaki mevcut anaarıyı imha ettikten sonra anaarı yüğsüklü çerçeve ve başka bir kovandan aldığım kapalı yavrulu çerçeveyi bu kovana vererek yeni bir arı oluşturdum.
16 Mayıs 20217 salı, ikindi saatlerinde arılık. Hava bulutlu, 20 - 25 derece arası sıcaklık. Oğul görünmüyor ama eski bir kovanın önünde birkaç arı, kovanın içine bakıyorum çeyrek çerçeve kaçak oğul, ne işe yarar ki?
DENEYİM, PAHALI TECRÜBE: Arılarımın olduğu yere 2005 yılında üç kovan oğul ve iki sıra farklı türlerde meyve fidanı dikmiştim. Ertesi yıl 15 kadar arı aldım ve fidan sayısını da 60'a çıkardım. Fidanlar arasına arı kovanlarını koydum: Kovanlar aynı kaldı. Fidanlar büyüyüp ağaç oldu. İşte bizim arılar erken ilkbaharda gayet güzel gelişim gösterdiler ama gel gör ki çok iyi gelişme göstererek dallanıp budaklanan ceviz ağacının dalları altında kalan arılarım cevizlerin dallarında yeşil yapraklar büyüdükçe arılarım gerilemeye başladı. Ben kuvvetli arılarla uğraşırken bu arıları maalesef can çekişirken fark ettim. Kovanı açtığımda bal var, bahardan depolandığı belli olan çok polen var ama arı bir avuç kalmış. Artık arı olma niteliğini yitirmiş. Yine de ceviz altından uzaklaştırdım.
2005'te yan yana iki şeftali diktim. Fidanlar küçükken sorun yoktu, onlar da büyüdü, ağaç oldu. üç yıldır onların arasındaki üç kovandan da verim alamadım. İlk önceleri arılarda bir hata var diye anaarılarını değiştirdim. Maalesef üç arıyı da kaybettim. İlkbaharda ağaçlar yapraklanmaya başladı mı özellikle ceviz ağacının altında arı kovanı olmamalı. Aynı şey şeftali ağacı içinde geçerli.
17 Mayıs 2017 çarşamba. dinlendim. Kakava Şenliklerinin ilk günü ...
18 Mayıs 2017 perşembe Bu aralar havalar serin gidiyor. Gündüzleri parçalı bulutlu, 20 derece civarı, geceleri 10 derecenin altına düşüyor.
Tarlalar daha çok ekin dolu. Bazı çiftçiler, ektikleri ayçiçek ve mısır iyi çıkmayınca tekrar ekim yaptılar. Bu arada arılara zarar veren bir durum var ama ne acaba? Çiftçiler, bir şeylere tekrar ilaç mı atıyor?
19 Mayıs 2017 cuma Sabah saat dokuz gibi baraj kıyısına gittim. Giderken ana arısını yenileyen arılara şerbet götürdüm. İşimi bitirdim, dönüş hazırlığı yaparken, kovanlardan 30 metre kadar uzakta bir çalıya konmuş yaklaşık dört çıtalık bir oğul var. Oğulu boş kovana aldım ve yerleştirdim.
Bu oğulla işim bitip ön tarafa doğru gidince havada yoğun bir arı uçuşu var. Bu bir oğuldan fazla bir trafik. Neyse hemen oğul esansı ve oğul otu ile oğulu yönlendirdim ve istediğim şekilde oğullardan biri yere, diğeri armudun dalına kondu. Maşallah harika bir oğul... İçinde çok ana arı var. Sarışın anaarılar, karakızlar... bir sarı, bir karakız paketlendi. Gerekli kovanlara verildi. İyi ki şerbet götürmüşüm, oğul zamanı şerbetli peteklerin konduğu kovanlarda sıkıntı olmuyor.
20 Mayıs 2017 cumartesi, saat 14.30 sıraları... Arılıktayım... Armudun dalında bir oğul sarkıyor. Bahçeyi bir turladım başka oğul var mı diye, görünürde başka oğul yok. Bu oğula bir kovan hazırladım ve daldan kovana aldım. Biraz sonra ön sıradaki kovanların üzerinde bir arı bulutu belirdi. Hemen oğul otu koparıp, ovalayarak armudun dalına sürttüm ve biraz sonra oğul orada toplandı. Onu da bir kovana yerleştirdim.
Geçen yıl bu mıntıkada hemen her ağaç iyi meyve verdi. Bu sene nisan başındaki kırağılar meyveleri çiçekteyken vurdu. Erikler, kayısılar, şeftaliler, bazı armutlar ve ayvada tadımlık meyve yok, ama ağaç gelişimi güzel gidiyor. Kirazlarda olan meyveleri de kurttan korumak için akşam geç saatte ilaç attım.
İzleyici ve okuyuculara selam olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder