2019 HAZİRAN AYINA GENEL BAKIŞ Arıların çalışkanlığına ayak uyduramadım. Baraj kıyısındaki arılar bahar deryasında mayısın yirmisinden önce açlık sınırındaydı. Sonra doğanın cömertliği tuttu ve arılar coştu. Bayram sırasında fazla ilgilenemedim ve çoğu kovan oğula kaçtı. Bol oğullu bir yıl...: Haziranın son günü iki oğul...
ŞİMDİDE HAZİRANDA GÜNÜ GÜNÜNE ÇALIŞMA NOTLARIM
1 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Çerçevelere temel petek yerleştirdim. Eski çerçevelerden temiz ve sağlam olanları sıcak sudan geçirip, mum ve propolislerini temizledim. Yeni yaptığımız kovanların eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum. İkindi saatlerinde biraz yağmur çiseledi.
2 HAZİRAN 2019 PAZAR İsmail bacanağı İnece'ye götürdüm. Köydeki evinin önünde beş kovan arısı var. Kovanları inceledik, petek takviyesi yaptık, kat verdik. İkindi saatlerinde biraz yağmur yağdı.
3 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Petek bal üretimi için yaptığım hazırlıklara devam, bugün üç kovanı daha petek bala yönlendirdim. İnece ve Dokuzhöyük merasındaki karaçalılar açtı. bugünlerde ama az ama çok biraz yağmur çiseliyor. Arıların olduğu bölgeye bayağı bir yağmur yağmış.
4 HAZİRAN 2019 SALI Bugün Ramazan Bayramı
5 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA İkindi saatleri arılık... Kat vermem gereken kovanlar vardı. Hem o kovanlara bakmak hem de oğul var mı diye bakmak için gittim. Oğul yok, olmaması iyi bir durum. Kat v ermem gereken kovanlarda geç kalmışım, arılar dışarı sarkmış. Hemen katlarını verdim. İki tanesinden epey bir anaarı yüksüğü kestim.
6 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE Arıcılıkta fırsat günleri... Yöremizde nektar akımının en yüksek olduğu dönemlerden birindeyiz. Kekik, tirfil, karaçalı ve başka bitkiler... Arıyı kontrol etme ve çalıştırma döneminde ipin ucunu kaçırdın mı avucunu yalarsın. Kovanlara katlar verildi. Nektar akışı kuvvetli, bugün verdiğin bir temel petek 2-3 gün içinde ya balla ya da yavruyla doluyorsa dikkat etmek gerekir. On bir gün önce gittiğim bir arılıkta ek kat isteyen kovanlar var. Kontrolde çok anaarı yüksüğü gördüm. Kesebildiğimi yüksükleri kestim. Bazılarında tek yüksük bıraktım. Birkaçında zayıf diye fazla petek koymamıştım, hemen kendilerinden başlamışlar petek örmeye.
7 HAZİRAN 2019 CUMA Geçen haftalarda oğul çıksa oğulu koyacak kovanım kalmamıştı. Bir arkadaşa boş kovanlarından getir, oğul çıkarsa koyalım demiştim. Üç kovandan birine özellikle bölme oğul yaptım, çünkü anaarısı has bir kraliçe. Arkadaşıma hayırlı olsun. Geçenlerde bir oğul, bugün de başka bir oğul üç kovan oğul hazır.
Şimdi artık kovan sıkıntısı bitti. Yeni kovanları kullanmaya başladım. Sekiz kovanı aktardım. Aktarma sırasında arıların gücünü görüyorum, maşallah bu sene bu zamanda harika bir nektar akışı var. Bir hafta daha böyle giderse bahar balı süzebilirim.
8 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Baraj kıyısındayız. Hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Arılar beni şaşırttı. Daha on beş gün önceye kadar bazı kovanlar günlük ihtiyacını karşılayacak bala sahipken, bazı kovanların beslenmeye ihtiyacı vardı. Maşallah kısa sürede çerçeveler balla dolmaya başladı. Bunda doğanın cömertliğini belirtelim. Bu yıl mart ayı bol güneşli ve ılık geçti. Arılar polen bolluğu yaşadı. Nisan azar azar bol çisentili geçti ve doğayı yeşile boyadı. Mayıs ayında da gerektiği zamanlarda yağmurlar yağdı. Neredeyse toprak tam kurumadan 5-6 gün ara ile yağmurlar yağdı. Havaların güzel geçmesi tarımla uğraşan herkese yaradı. Hem hayvansal üretim hem de bitkisel üretim yönünden verimli bir ilkbahar yaşadık.
ANAARI YÜKSÜKLERİNİ kesmekle geçirdim günü. Arılar maşallah çok kuvvetli birkaç tanesine üçüncü katı attım. Oğul eğilimini önlemek için bazılarından tam kapalı yavrulu ve arılı çerçeve alıp bölme oğul yapmaya çalışıyorum. Gelişme göstermeyen bir kovanın anaarısını değiştirmek için hazırlık yaptım ve kapalı yavrulu çerçeve birleştirmesiyle kuvvetlendirdim. Bunun kraliçesi özel olacak. Verimsiz kovanların anaarılarıyla yollar ayrılıyor.
9 HAZİRAN 2019 PAZAR Arkadaşım Bahtiyar Bey'den yeni sıvanmış iki sepet ile bir kovan almak için Kavaklı 'ya gittim. Gece Kavaklı' ya epey bir yağmur yağmış , her taraf ıslak. Öğleye doğru arılıktayım. Hava parçalı bulutlu, Edirne tarafından karabulutlar geliyor ve birazdan yağmur çiselemeye başladı. İnece'deki eve gittik. 2-3 saat kadar evde oyalandık, yağmur fazla yağmadı. Sonra tekrar arılığa döndüm. İki kovanı yeni kovanlara aktardım. Kapalı yavrulu ve arılı üç çerçevelik bir bölme yaptım. Önceki oğulları ve bölmeleri kontrol ettim.
10 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Öğleden sonra İnece... Yeni kovanlardan ikisini alarak arılığa geçtim. Kovanında sıkışan arıları tespit edip, eski kovandan yeni kovana aktarıyorum. Domates ve biberlerin çapası yapıldı. Saat beş sıralarında baraj kıyısındaki arılarla ilgili telefon geldi, arıların oğul veriyor diye. İnece'den baraj kıyısındaki arılara gidip, iki oğulu kovanlara koydum.
11 HAZİRAN 2019 SALI Çerçeveye acil ihtiyaç var. Serdal başladı çerçeveleri yapmaya. Hava bulutlu, bir ara hafif bir yağmur çiseledi. Saat 15.30 sıraları arıları dolaşmaya gittim. Köyde eve uğradım, yeni kovanların eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum. Saat 19.30 gibi motorlu tırpanı alıp, arılığa gittim. Harika bir oğulla karşılaştım. Biraz ot kestim.
12 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA Arı kovanlarını yapan Serdal'dan çerçevelerin bir kısmını aldım. İkindi saatleri arılık, biz gelmeden bir iki saat önce güzel bir yağmur yağmış, sepette bir oğul var. Ona bir kovan ayarlayıp, sepetteki arıyı kovana silkeledim. Bir sürü anaarı cirit atıyor. Daha önce oğul veren bir kovandan kabartılmış petek almak istediğimde, arının yalancıya kaçtığını fark ettim. Fazla anaarılardan birini besleme deliğinden kovana bıraktım. Geçmişte anaarısız kalan kovanlara bu şekilde verdiğim anaarılar kabul edilmişti.
Kendini bir türlü toparlayamayan kovanın anaarısını değiştirme hazırlığı yaptım. Eşim ıhlamur çiçeği topladı. Biraz ot kestim.
13 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE İkindi saatleri arılık, hava sıcak... Erikte bir oğul var. 30-31 mayıs tarihlerinde çıkan anaarıları kontrol ettim. Yavruya başlamışlar. Hatta bazılarının yavruları kapalı yavruya dönmeye başlamış. Petek bal için yaptığım katlardan ikisini güçlü kovanlara verdim.
14 HAZİRAN 2019 CUMA Öğleye doğru arılıktayım. Bölme oğulları kontrol ettim. İşler yolunda. Petek bal için ayırdığım üç kasayı ( katı ) güçlü arılara verdim. Arıların hızına yetişemedim. 15 kadar kovanın kontrolünü yaptım. Hepsi oğul vermek için anaarı yüksüklerini dikmiş. Yüksükleri kestim. Bazılarından yüksükleri keserken anaarılar çıkıyor. İşte böyle bir günün yedi saatini kovanlarda çalışarak geçirdim. Hırçın arılar var. Birkaç defa iğnelediler.
15 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Parçalı bulutlu bir hava, öğleye doğru arılık... Çıkan oğulların kovanlarını tespit etmeye çalıştım. Bulduklarımdan iki tanesi yalancı anaya kaçmış. onlardaki boş petekleri alıyorum. Kovanlarda anaarı yüksüğü ararken kovanın birinde sarışın bir prensesle karşılaştım. Çerçevesiyle beraber yalancıya kaçan kovana transfer edildi. Bir kovanın örtü tahtası üstünde gördüğüm bir anaarıyı yalancıya kaçan başka bir kovana verdim.
BALLAR SIRLANIYOR VE OLGUNLAŞIYOR Balcı arıların kovanlarından üçünü kontrol ettim. Kenar petekler sırlanmış.Ortaya doğru yavrusu çıkan peteklerin gözlerine bal yükleniyor ve yukarıdan aşağı sırlama işi devam ediyor.
16 HAZİRAN 2019 PAZAR Öğleye doğru eşimle İnece'ye gittik. Önce ve uğradık, alacaklarımızı alıp, arılığa geçtik. Bu yıl ilk kez ağaçlara su vermeye başladım. Cevizler ürün dökmeye başlamış. Aynı şey kayısı ağacı için de geçerli, kayısılar dibine dökülmüş.
Bir arının kovanını değiştirdim. Eski kovanın altı çürümüş.
Bugünkü kontrolde üç adet büyük kovanın oğul verdiğini gördüm. Mevcut anaarı yüksüklerinin irilerinden 2-3 tane bıraktım, diğer yüksükler yok edildi.
Baktığım kovanların birine maşallah 12 çerçeve sağıma hazır petek var.
Saat 19.00 sıraları dönüş hazırlığı yaparken erik ağacında bir oğul, hemen bir ruşet kovana alındı.
17 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ İkindiye doğru arılık, hava sıcak sayılır. Arılıkta bir tur attım. 15-20 gün önceki arı trafiği yok. Galiba tarlacılar azaldı. Bu sene tarım ilaçlarından dolayı kovan önlerinde toplu arı ölümü görmedik. Geçen günlerde çok yüksek düzeyde bal akımı oldu. Tarlacı ( balcı ) arısı olan kovanlar yükünü aldı. Bal akımına güçlü girmeyenler gücünü ayçiçeğine hazırladı muhtemelen. Oğul arıların kontrolünü yaptım, çerçeve takviyesi yaptım. Bu gün de oğul veren ve anaarısız kalan bir kovana rastladım. Geçenlerde o yağmur çisentili geçen günlerde arılık yakınlarında çok arı kuşu vardı. Muhtemelen bu anaarısız kalan kovanlar arı kuşu kurbanı oldular.
18 HAZİRAN 2019 SALI Öğleden sonra İnece'ye gittik. Bal süzeceğimiz yerin ve bal süzmede kullanacağımız bal süzme makinesini, sır alma teknesini, bal dinlendirme kazanlarını, sır alma taraklarını, süzgeç ve kovaların temizliğini yapıp, gözden geçirdik.
Akşam üzeri arılığa uğradım, ceviz ağacında bir oğul... Kovanladık gitti.Ayçiçekten polen gelmeye başladı.
ŞİMDİDE HAZİRANDA GÜNÜ GÜNÜNE ÇALIŞMA NOTLARIM
1 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Çerçevelere temel petek yerleştirdim. Eski çerçevelerden temiz ve sağlam olanları sıcak sudan geçirip, mum ve propolislerini temizledim. Yeni yaptığımız kovanların eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum. İkindi saatlerinde biraz yağmur çiseledi.
2 HAZİRAN 2019 PAZAR İsmail bacanağı İnece'ye götürdüm. Köydeki evinin önünde beş kovan arısı var. Kovanları inceledik, petek takviyesi yaptık, kat verdik. İkindi saatlerinde biraz yağmur yağdı.
3 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Petek bal üretimi için yaptığım hazırlıklara devam, bugün üç kovanı daha petek bala yönlendirdim. İnece ve Dokuzhöyük merasındaki karaçalılar açtı. bugünlerde ama az ama çok biraz yağmur çiseliyor. Arıların olduğu bölgeye bayağı bir yağmur yağmış.
4 HAZİRAN 2019 SALI Bugün Ramazan Bayramı
5 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA İkindi saatleri arılık... Kat vermem gereken kovanlar vardı. Hem o kovanlara bakmak hem de oğul var mı diye bakmak için gittim. Oğul yok, olmaması iyi bir durum. Kat v ermem gereken kovanlarda geç kalmışım, arılar dışarı sarkmış. Hemen katlarını verdim. İki tanesinden epey bir anaarı yüksüğü kestim.
6 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE Arıcılıkta fırsat günleri... Yöremizde nektar akımının en yüksek olduğu dönemlerden birindeyiz. Kekik, tirfil, karaçalı ve başka bitkiler... Arıyı kontrol etme ve çalıştırma döneminde ipin ucunu kaçırdın mı avucunu yalarsın. Kovanlara katlar verildi. Nektar akışı kuvvetli, bugün verdiğin bir temel petek 2-3 gün içinde ya balla ya da yavruyla doluyorsa dikkat etmek gerekir. On bir gün önce gittiğim bir arılıkta ek kat isteyen kovanlar var. Kontrolde çok anaarı yüksüğü gördüm. Kesebildiğimi yüksükleri kestim. Bazılarında tek yüksük bıraktım. Birkaçında zayıf diye fazla petek koymamıştım, hemen kendilerinden başlamışlar petek örmeye.
7 HAZİRAN 2019 CUMA Geçen haftalarda oğul çıksa oğulu koyacak kovanım kalmamıştı. Bir arkadaşa boş kovanlarından getir, oğul çıkarsa koyalım demiştim. Üç kovandan birine özellikle bölme oğul yaptım, çünkü anaarısı has bir kraliçe. Arkadaşıma hayırlı olsun. Geçenlerde bir oğul, bugün de başka bir oğul üç kovan oğul hazır.
Şimdi artık kovan sıkıntısı bitti. Yeni kovanları kullanmaya başladım. Sekiz kovanı aktardım. Aktarma sırasında arıların gücünü görüyorum, maşallah bu sene bu zamanda harika bir nektar akışı var. Bir hafta daha böyle giderse bahar balı süzebilirim.
8 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Baraj kıyısındayız. Hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Arılar beni şaşırttı. Daha on beş gün önceye kadar bazı kovanlar günlük ihtiyacını karşılayacak bala sahipken, bazı kovanların beslenmeye ihtiyacı vardı. Maşallah kısa sürede çerçeveler balla dolmaya başladı. Bunda doğanın cömertliğini belirtelim. Bu yıl mart ayı bol güneşli ve ılık geçti. Arılar polen bolluğu yaşadı. Nisan azar azar bol çisentili geçti ve doğayı yeşile boyadı. Mayıs ayında da gerektiği zamanlarda yağmurlar yağdı. Neredeyse toprak tam kurumadan 5-6 gün ara ile yağmurlar yağdı. Havaların güzel geçmesi tarımla uğraşan herkese yaradı. Hem hayvansal üretim hem de bitkisel üretim yönünden verimli bir ilkbahar yaşadık.
ANAARI YÜKSÜKLERİNİ kesmekle geçirdim günü. Arılar maşallah çok kuvvetli birkaç tanesine üçüncü katı attım. Oğul eğilimini önlemek için bazılarından tam kapalı yavrulu ve arılı çerçeve alıp bölme oğul yapmaya çalışıyorum. Gelişme göstermeyen bir kovanın anaarısını değiştirmek için hazırlık yaptım ve kapalı yavrulu çerçeve birleştirmesiyle kuvvetlendirdim. Bunun kraliçesi özel olacak. Verimsiz kovanların anaarılarıyla yollar ayrılıyor.
9 HAZİRAN 2019 PAZAR Arkadaşım Bahtiyar Bey'den yeni sıvanmış iki sepet ile bir kovan almak için Kavaklı 'ya gittim. Gece Kavaklı' ya epey bir yağmur yağmış , her taraf ıslak. Öğleye doğru arılıktayım. Hava parçalı bulutlu, Edirne tarafından karabulutlar geliyor ve birazdan yağmur çiselemeye başladı. İnece'deki eve gittik. 2-3 saat kadar evde oyalandık, yağmur fazla yağmadı. Sonra tekrar arılığa döndüm. İki kovanı yeni kovanlara aktardım. Kapalı yavrulu ve arılı üç çerçevelik bir bölme yaptım. Önceki oğulları ve bölmeleri kontrol ettim.
10 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Öğleden sonra İnece... Yeni kovanlardan ikisini alarak arılığa geçtim. Kovanında sıkışan arıları tespit edip, eski kovandan yeni kovana aktarıyorum. Domates ve biberlerin çapası yapıldı. Saat beş sıralarında baraj kıyısındaki arılarla ilgili telefon geldi, arıların oğul veriyor diye. İnece'den baraj kıyısındaki arılara gidip, iki oğulu kovanlara koydum.
11 HAZİRAN 2019 SALI Çerçeveye acil ihtiyaç var. Serdal başladı çerçeveleri yapmaya. Hava bulutlu, bir ara hafif bir yağmur çiseledi. Saat 15.30 sıraları arıları dolaşmaya gittim. Köyde eve uğradım, yeni kovanların eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum. Saat 19.30 gibi motorlu tırpanı alıp, arılığa gittim. Harika bir oğulla karşılaştım. Biraz ot kestim.
12 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA Arı kovanlarını yapan Serdal'dan çerçevelerin bir kısmını aldım. İkindi saatleri arılık, biz gelmeden bir iki saat önce güzel bir yağmur yağmış, sepette bir oğul var. Ona bir kovan ayarlayıp, sepetteki arıyı kovana silkeledim. Bir sürü anaarı cirit atıyor. Daha önce oğul veren bir kovandan kabartılmış petek almak istediğimde, arının yalancıya kaçtığını fark ettim. Fazla anaarılardan birini besleme deliğinden kovana bıraktım. Geçmişte anaarısız kalan kovanlara bu şekilde verdiğim anaarılar kabul edilmişti.
Kendini bir türlü toparlayamayan kovanın anaarısını değiştirme hazırlığı yaptım. Eşim ıhlamur çiçeği topladı. Biraz ot kestim.
13 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE İkindi saatleri arılık, hava sıcak... Erikte bir oğul var. 30-31 mayıs tarihlerinde çıkan anaarıları kontrol ettim. Yavruya başlamışlar. Hatta bazılarının yavruları kapalı yavruya dönmeye başlamış. Petek bal için yaptığım katlardan ikisini güçlü kovanlara verdim.
14 HAZİRAN 2019 CUMA Öğleye doğru arılıktayım. Bölme oğulları kontrol ettim. İşler yolunda. Petek bal için ayırdığım üç kasayı ( katı ) güçlü arılara verdim. Arıların hızına yetişemedim. 15 kadar kovanın kontrolünü yaptım. Hepsi oğul vermek için anaarı yüksüklerini dikmiş. Yüksükleri kestim. Bazılarından yüksükleri keserken anaarılar çıkıyor. İşte böyle bir günün yedi saatini kovanlarda çalışarak geçirdim. Hırçın arılar var. Birkaç defa iğnelediler.
15 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Parçalı bulutlu bir hava, öğleye doğru arılık... Çıkan oğulların kovanlarını tespit etmeye çalıştım. Bulduklarımdan iki tanesi yalancı anaya kaçmış. onlardaki boş petekleri alıyorum. Kovanlarda anaarı yüksüğü ararken kovanın birinde sarışın bir prensesle karşılaştım. Çerçevesiyle beraber yalancıya kaçan kovana transfer edildi. Bir kovanın örtü tahtası üstünde gördüğüm bir anaarıyı yalancıya kaçan başka bir kovana verdim.
BALLAR SIRLANIYOR VE OLGUNLAŞIYOR Balcı arıların kovanlarından üçünü kontrol ettim. Kenar petekler sırlanmış.Ortaya doğru yavrusu çıkan peteklerin gözlerine bal yükleniyor ve yukarıdan aşağı sırlama işi devam ediyor.
16 HAZİRAN 2019 PAZAR Öğleye doğru eşimle İnece'ye gittik. Önce ve uğradık, alacaklarımızı alıp, arılığa geçtik. Bu yıl ilk kez ağaçlara su vermeye başladım. Cevizler ürün dökmeye başlamış. Aynı şey kayısı ağacı için de geçerli, kayısılar dibine dökülmüş.
Bir arının kovanını değiştirdim. Eski kovanın altı çürümüş.
Bugünkü kontrolde üç adet büyük kovanın oğul verdiğini gördüm. Mevcut anaarı yüksüklerinin irilerinden 2-3 tane bıraktım, diğer yüksükler yok edildi.
Baktığım kovanların birine maşallah 12 çerçeve sağıma hazır petek var.
Saat 19.00 sıraları dönüş hazırlığı yaparken erik ağacında bir oğul, hemen bir ruşet kovana alındı.
17 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ İkindiye doğru arılık, hava sıcak sayılır. Arılıkta bir tur attım. 15-20 gün önceki arı trafiği yok. Galiba tarlacılar azaldı. Bu sene tarım ilaçlarından dolayı kovan önlerinde toplu arı ölümü görmedik. Geçen günlerde çok yüksek düzeyde bal akımı oldu. Tarlacı ( balcı ) arısı olan kovanlar yükünü aldı. Bal akımına güçlü girmeyenler gücünü ayçiçeğine hazırladı muhtemelen. Oğul arıların kontrolünü yaptım, çerçeve takviyesi yaptım. Bu gün de oğul veren ve anaarısız kalan bir kovana rastladım. Geçenlerde o yağmur çisentili geçen günlerde arılık yakınlarında çok arı kuşu vardı. Muhtemelen bu anaarısız kalan kovanlar arı kuşu kurbanı oldular.
18 HAZİRAN 2019 SALI Öğleden sonra İnece'ye gittik. Bal süzeceğimiz yerin ve bal süzmede kullanacağımız bal süzme makinesini, sır alma teknesini, bal dinlendirme kazanlarını, sır alma taraklarını, süzgeç ve kovaların temizliğini yapıp, gözden geçirdik.
Akşam üzeri arılığa uğradım, ceviz ağacında bir oğul... Kovanladık gitti.Ayçiçekten polen gelmeye başladı.
19 HAZİRAN 2019
ÇARŞAMBA Öğleden sonra arılık... Çıkan oğullar ve oğul veren kovanların
incelemesi yapıldı. Anaarı üretmek için yapılan bölmeye balcıdan günlük yumurta
verildi.
20 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE Yeni çerçeveleri İnece'ye taşıdım. Bal alabileceğim kovanları tespit ettim. Anaarı kontrolü yapıldı. Asmalarda seyreltme işlemi yapıldı.
21 HAZİRAN 2019 CUMA Öğleden sonra arılığa gittim. Giderken Bölge Trafiği geçince müthiş bir yağmur bastırdı. Az gidince yağmur seyreldi. Biraz sonra İnece'ye yaklaşınca bir daha şiddetlendi. İnece'ye eğilirken tek tük atıştırmaya başladı. İnece çıkışında Dokuzhöyük tarafında çok az bir çisenti vardı. Ruşet kovanlardan birini arabaya aldım, arılık kontrolü yaptım. Hava pek uygun olmayınca geri döndüm.
22 HAZiRAN 2019 CUMARTESİ RÜYA: Çoktandır rüya görmüyordum. Rüyamda arılığım talan edilmiş. Kovanlar parçalanmış, çerçeveler sökülmüş, temel petekler kıyılmış, bir arıcı için korkunç rüya... Öğleye doğru baraj kıyısına gittim. Sepette bir oğul, kızılcıkta bir oğul, ahlatta bir oğul... Sevinir misiniz, üzülür müsünüz? Üzüldüm. Oğul oğul oğul.... Bize balı hangi arı yapacak? Neyse giderken bir boş kovan götürmüştüm, sepettekini ona aldım. Ahlattakini başka bir sepete silkeledim ve sepete girdi. Kızılcıktaki arının bir kısmı yerde bir kısmı kızılcıkta.... Kızılcıktaki arıyı sepete silkeledim ve yerdeki arının yanına sepeti koydum.
Daha önceki bölme oğulları ve normal oğulları kontrol ettim. İşler yolunda... Anaarısını değiştirmem gereken iki kovana yakında çıkacak yüksükleri verdim.
23 HAZİRAN 2019 PAZAR Sabah saat yediye doğru arılıktayız, bal hasadına başlayacağız. Daha arabadan inerken dünden kalma bir oğul... Sepete silkeledim. Daha önceden belirlediğim kovanlara bakıyoruz. On gün önce alınabilecek peteklere anaarı yumurtayı basmış. Bir kovanın yanındaki armutta bir oğul daha, o da dünden kalma, kovana koydum. Akşamleyin öteki oğulu da kovana koydum. Yüz kilo kadar bal süzdük. Sıcak bir gündü 35 derece...
24 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Sıcak bir gün, saat 16.00 sıraları baraj kıyına gidiyorum. Arılığa vardığımda bir kovanın önünde kalabalık bir arı uçuşu var: Oğul... Oğul çekme esansını iki üç noktaya sürdüm. Beş on dakika sonra alçak bir dala kondu. İyi ki yanıma iki adet boş kovan almışım. Onlara oğul veren arılardan yarı ballı birkaç çerçeve alarak kovana koydum ve oğulu kovana silkeleyip örtü tahtasını kapadım. Cumartesi günkü oğullardan sepeti kötü olanı diğer kovana aynı yöntemle aktardım. Az kabartılmış ve az ballı petek ararken iki kovanın kapak altında, örtü tahtası üzerinde gezinen prensesler gördüm. Cuma günü bu mıntıkaya yağmur yağmış ama iki gündür 35 derecelerde bir sıcaklık otları hemen kurutmaya başlamış.
25 HAZİRAN 2019 SALI İkindiye doğru arılık, sıcak bir hava... Arılar ayçiçeğine çalışıyor. Sulama yapıldı. Arkadaşlarımdan biri, kendisine hazırladığım oğulları aldı.
26 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA Bulutlu bir sabaha uyandık. Öğleden sonra arılık... Oğul arıların anaarı ve anaarıların yumurtlama durumu kontrol edildi. Yalancıya kaçan arılar, verilen anaarıları kabul ettiler ve biri ( sarışın kraliçe ) yumurtayı döşemiş. Zaten sarışınlar diğer renkte olanlara göre daha erken yumurtluyor. Bahtiyar arkadaş için hazırladığım kovana iki anaarı verdim, oğul hangisini seçerse kovanın kraliçesi o olacak.
27 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE İkindi saatlerinde arılık... Su işleri yapıldı. Birkaç arıya çerçeve verildi. Arılar yoğun bir şekilde ayçiçeğine çalışıyor.
28 HAZİRAN 2018 CUMA İkindiye doğru arılık... Biraz sulama işi yaptım.
29 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Öğle saatlerinde arılık, hava az bulutlu ve 28-29 derecelerde... Arılar çalışıyor. Ağaçta küçük bir oğul... Muhtemelen yanındaki 14'lük kovandan çıkma. Koca kovanı açıyorum, ballıkta arı kalmamış. Kuluçkalığa indim, gezen anaarılar ve halen anaarısı çıkmak üzere olan anaarı yüksükleri... İlgilenilindi. Bir kovanı yeni kovana aktardım ve anaarı ızgarası koydum. Biraz da sulama yapıldı, biraz arı otu tohumu toplandı.
Hazineye ait 700 metre kare bir tarla satılmış, sahibi temizlik yapıyordu.
30 HAZİRAN 2019 PAZAR Baraj kıyısı...Doğa sararıyor. Dün bagaja iki kovan yüklemiştim. Arıların yanındaki ağaçlarda yakın yakın iki oğul... Kovanlara alındı. Oğul anaarıları kontrol, oğul veren arıların anaarıları kontrol edildi.
Oğullu bir yıl olarak yazdık 2019'u.
20 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE Yeni çerçeveleri İnece'ye taşıdım. Bal alabileceğim kovanları tespit ettim. Anaarı kontrolü yapıldı. Asmalarda seyreltme işlemi yapıldı.
21 HAZİRAN 2019 CUMA Öğleden sonra arılığa gittim. Giderken Bölge Trafiği geçince müthiş bir yağmur bastırdı. Az gidince yağmur seyreldi. Biraz sonra İnece'ye yaklaşınca bir daha şiddetlendi. İnece'ye eğilirken tek tük atıştırmaya başladı. İnece çıkışında Dokuzhöyük tarafında çok az bir çisenti vardı. Ruşet kovanlardan birini arabaya aldım, arılık kontrolü yaptım. Hava pek uygun olmayınca geri döndüm.
22 HAZiRAN 2019 CUMARTESİ RÜYA: Çoktandır rüya görmüyordum. Rüyamda arılığım talan edilmiş. Kovanlar parçalanmış, çerçeveler sökülmüş, temel petekler kıyılmış, bir arıcı için korkunç rüya... Öğleye doğru baraj kıyısına gittim. Sepette bir oğul, kızılcıkta bir oğul, ahlatta bir oğul... Sevinir misiniz, üzülür müsünüz? Üzüldüm. Oğul oğul oğul.... Bize balı hangi arı yapacak? Neyse giderken bir boş kovan götürmüştüm, sepettekini ona aldım. Ahlattakini başka bir sepete silkeledim ve sepete girdi. Kızılcıktaki arının bir kısmı yerde bir kısmı kızılcıkta.... Kızılcıktaki arıyı sepete silkeledim ve yerdeki arının yanına sepeti koydum.
Daha önceki bölme oğulları ve normal oğulları kontrol ettim. İşler yolunda... Anaarısını değiştirmem gereken iki kovana yakında çıkacak yüksükleri verdim.
23 HAZİRAN 2019 PAZAR Sabah saat yediye doğru arılıktayız, bal hasadına başlayacağız. Daha arabadan inerken dünden kalma bir oğul... Sepete silkeledim. Daha önceden belirlediğim kovanlara bakıyoruz. On gün önce alınabilecek peteklere anaarı yumurtayı basmış. Bir kovanın yanındaki armutta bir oğul daha, o da dünden kalma, kovana koydum. Akşamleyin öteki oğulu da kovana koydum. Yüz kilo kadar bal süzdük. Sıcak bir gündü 35 derece...
24 HAZİRAN 2019 PAZARTESİ Sıcak bir gün, saat 16.00 sıraları baraj kıyına gidiyorum. Arılığa vardığımda bir kovanın önünde kalabalık bir arı uçuşu var: Oğul... Oğul çekme esansını iki üç noktaya sürdüm. Beş on dakika sonra alçak bir dala kondu. İyi ki yanıma iki adet boş kovan almışım. Onlara oğul veren arılardan yarı ballı birkaç çerçeve alarak kovana koydum ve oğulu kovana silkeleyip örtü tahtasını kapadım. Cumartesi günkü oğullardan sepeti kötü olanı diğer kovana aynı yöntemle aktardım. Az kabartılmış ve az ballı petek ararken iki kovanın kapak altında, örtü tahtası üzerinde gezinen prensesler gördüm. Cuma günü bu mıntıkaya yağmur yağmış ama iki gündür 35 derecelerde bir sıcaklık otları hemen kurutmaya başlamış.
25 HAZİRAN 2019 SALI İkindiye doğru arılık, sıcak bir hava... Arılar ayçiçeğine çalışıyor. Sulama yapıldı. Arkadaşlarımdan biri, kendisine hazırladığım oğulları aldı.
26 HAZİRAN 2019 ÇARŞAMBA Bulutlu bir sabaha uyandık. Öğleden sonra arılık... Oğul arıların anaarı ve anaarıların yumurtlama durumu kontrol edildi. Yalancıya kaçan arılar, verilen anaarıları kabul ettiler ve biri ( sarışın kraliçe ) yumurtayı döşemiş. Zaten sarışınlar diğer renkte olanlara göre daha erken yumurtluyor. Bahtiyar arkadaş için hazırladığım kovana iki anaarı verdim, oğul hangisini seçerse kovanın kraliçesi o olacak.
27 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE İkindi saatlerinde arılık... Su işleri yapıldı. Birkaç arıya çerçeve verildi. Arılar yoğun bir şekilde ayçiçeğine çalışıyor.
28 HAZİRAN 2018 CUMA İkindiye doğru arılık... Biraz sulama işi yaptım.
29 HAZİRAN 2019 CUMARTESİ Öğle saatlerinde arılık, hava az bulutlu ve 28-29 derecelerde... Arılar çalışıyor. Ağaçta küçük bir oğul... Muhtemelen yanındaki 14'lük kovandan çıkma. Koca kovanı açıyorum, ballıkta arı kalmamış. Kuluçkalığa indim, gezen anaarılar ve halen anaarısı çıkmak üzere olan anaarı yüksükleri... İlgilenilindi. Bir kovanı yeni kovana aktardım ve anaarı ızgarası koydum. Biraz da sulama yapıldı, biraz arı otu tohumu toplandı.
Hazineye ait 700 metre kare bir tarla satılmış, sahibi temizlik yapıyordu.
30 HAZİRAN 2019 PAZAR Baraj kıyısı...Doğa sararıyor. Dün bagaja iki kovan yüklemiştim. Arıların yanındaki ağaçlarda yakın yakın iki oğul... Kovanlara alındı. Oğul anaarıları kontrol, oğul veren arıların anaarıları kontrol edildi.
Oğullu bir yıl olarak yazdık 2019'u.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder