1 EKİM 2020 PERŞEMBE Öğle saatlrtinde İnece'deki arılık.... Hava parçalı bulutlu 23-24 derecelerde... dün akşam çekmeceli kovanlara formik asit vermiştim. Kovanların çekmecesini sırayla kontrol edip, fotoğrafını çektim. Bazı kovanlarda epey varroa dökülmüş.
Sonbahar bakımını yapamadığım 15 kadar kovan vardı. O kovanları inceledim ve kış düzenine hazırladım. Bu sıradaki kovanlarda genelde iki çerçeveye yakın kapalı yavru var. Öğle saatlerinde gelince birkaç kovanın girişne dikkatle bakmıştım, arılar polenle geliyor. Zaten diğer yıllrda da eylül ayında sarı polen, ekim ayında da turuncu polen taşırlardı.
Kovan çerçevelerini tek tek elden geçiriyorum ve bal, polen, yavru durumu, görebilirsenm anaarıya bakıyorum.. Tabi bir de varroa yüzünden sakat doğan yavru durumuna ... Maalesef hala bazı kovanlarda kanatsız ve sakat yavru arılar göze çarpıyor.
Bu arılıkta bugün saydım 95 kovan arı var. Yazın 104 taneydi. Yağmalanan kovanlar, nedenini anlamadığım anaarısız kalan kovanlar demek ki dokuz tane arı kaybına yol açmış.
Üç dört kovana karınca musallat olmuş, karınca jeli kullanılacak.
Üç kovan sorunlu: Biri anaarı memeleri yapmış, izlenecek; diğer ikisinde kovanı açınca koku geldi. Kontrolü başka bir gün yapacağım.
2-3 EKİM 2020 CUMA- CUMARTESİ Dinlenme... Sağ dirseğimdeki ağrı geri geldi.
4 EKİM 2020 PAZAR Öğle saatlerinde İnece'deyim.... Evin önünde ıvır zıvir işlerle biraz ter attım.
5 EKİM 2020 PZARTESİ Öğleden sonra bal siparişlerine sahiplerine teslim ettim. Sonra İnece'deki arılığa uğradım, bazı kovanlara zayıf da olsa polen geliyor.
6 EKİM 2020 SALI 10 litre şerbet, 20 kilo kekle ve su tenekesi, artı su ile baraj kıyısı... Önce ruşetlerdeki arılara bu sefer kek verdim. malum çok kurak ve sıcak bir yazdan sonra sonbahar da aynı kuraklık ve sıcaklıkla devam ediyor. Geçen hafta buraya dolu ile karışık yağmur yağmış, Hiç yoktan iyi. Çünkü kurumaya yüz tutan kekik otları, çayırlar ve adını bilmediğim bazı otlar yeşermeye başlamış.
Sıcaklık bugün 33-34 derecelerde... Balı yetersiz olan arılara şerbet ve kekleri verdim. Son çıkan anaarılar vardı, yavruya geçmişler. Bir tanesi yağmalanmıştı, anasız kalan bir kovanla birleştrimiştim, o da yumurtlamaya başlamış. Ortalığa şerbet kokusu yayılınca sessiz olan arılıkta arı vızıltısı arttı. Dikkat etmek gerekir, yağma için ortam oluşuyor.
7 EKİM 2020 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde İnece'deki evdeyim. 10 litre su, 4 çerçevelik bir küçük kovan ve ilaçlama pompasını aldım, sonra arılık saat 16.00 gelirken arılıktayım. İlk iş temmuzda anaarısını değiştiren ve bir türlü güçlenemyen bir kovanı küçük kovana aktarmak oldu. Bu arada sarıcalar onun zayıf olduğunu öğrenmişler ve sorgusuz sualsiz içeri dalıyorlar. Birkaçını suçüstü yakaladım.Giriş deliğini iyice daralttım.Ondan boşalan 12'lik kovana damızlıklardan birini aktardım. Ama bugünlerde ve bu saatlerde kovan açılacak gibi değil, açık kovana diğer kovanların arıları hemen hücum ediyor. Bu işler sabahtan yapılmalı.
Bahçeye iki yıldır musallat olan bir ot çeşidi var. Hem onlara hem de biraz ayrık vardı onlara ilaç attım. Gerçi yarın yağmurlu gösteriyor amma neyse...
8 EKİM 2020 PERŞEMBE Aylardır beklenen yağmur günün ilk saatlerinden beri yağıyor. Umarım çiftçilerin toprağı işleyeceği kadar yağmıştır.
9 EKİM 2020 CUMA Dünkü yağmurdan sonra hava serinledi.Çok bulutlu bir gün...
10 EKİM 2020 CUMARTESİ Öğleden sonra İnece'ye geçtim. Evde ufak tefek işlerimi bitirince saat 16.00 sıraları arılıktayım. 22 derece civarı bir sıcaklık... Önce arılıkta bir tur attım, bazı kovanlar yavru uçuşu yaptırıyor. Yağmurdan sonra doğada yeşerme başladı. Arılar polen taşıyor.
Formik asit vereceğim, önce kovan çekmecelerini çektim. Sonra asit şişelerini ve enjeksiyonları bir kovanın üzerine çıkardım. Maskemi taktım, plastik eldivenimi giydim. Gözlük tamam. 3 tane 60 cc'lik enjeksiyona asiti çekiyorum. 10 çıtalık kovanlara 10cc, 12 çıtalık kovanlara 12 cc, 14 çıtalık kovanlara 15 cc asit verip geçiyorum. Kovan çekmecelerini çek, asiti hazırla, asiti kovanlara ver bir saatten fazla vaktimi aldı. Yaklaşık 90 kovana bu ikinci formik asit verişim. Akşam ezanı okunurken işi bitirdim.
11 EKİM 2020 PAZAR Önceden kararlaştırdığımız gibi bu gün öğle saatlerinde önce Ürünlü köyünde hanım tarafından akrabaları ziyaret ettik. Orada bir sepet kovana arabadaki varroset duman verdim.
İkindi ezanından sonra İnece'ye geçtik. Rahmetli bacanağımın yedi kovan arısı vardı. Onların kış bakımını yaptık. Arıların maşallahı var. Kuluçkalık balla dolu, hasat zamanı yavrulu olduğu için alamadığımız çerçeveler vardı, onlar balla dolmuş, hatta iki arı süzülen peteklere bayağı bir bal toplamışlar. Buradaki arılardan dördü tam damızlık çünkü on yıldan fazladır bu arıları takip ediyorum.
12 EKİM 2020 PAZARTESİ ...
13 EKİM 2020 SALI Hava tahminleri öğleden sonra yağmur yağacak diyor. Sabahtan İnece'ye gittik. Önce arılığa uğrayıp, bir kontrol ettik. Elma ağaçlarında bu yıl pek meyve yok, olanları topladık. Ürün olmayınca ilaç atmamıştım, çoğu çürümüş, bir kısmını yabani arılar yemeye başlamış.
Sonra eve geçtik ve dört teneke bal aldık. Saat ikiden sonra yağmur başladı.
14 EKİM 2020 ÇARŞAMBA Dinlenme ve pazar işleri...
15 EKİM 2020 PERŞEMBE Az bulutlu güzel bir sonbahar günü 24-25 derecelerde bir hava .. Baraj kıyıısndayım. Yağmurdan sonra doğada bir kıpırtı var, otlar çıkmaya başlamış. İlk iş arıları dışardan biraz izlemek, polen taşıyorlar. Bazı kovanlara fondan şeker verdim. Birkaç kovana şurup verdim..
16 EKİM 2020 CUMA Öğleden sonra arılıktayım. Az bulutlu bir sonbahar günü 25 derecelerde bie sıcaklık...Arıları kış düzenine sokraken bal hasadından sonra bir kovanın örtü tahtasını koymadığımı farkettim. Kapağı açar açmaz kötü bir koku geldi. Neyse katı alıp araya örtü tahtasını koydum, arıyı incelemedim. Başka bir arıda da benzer durum vardı. Bir de kış hazırlığı yaparken bir kovanın anaarı yüksükleri taptığını gördüm. İşte bugün arılıkta o arılara bakacağım.
Anaarı yüksüğü gördüğüm kovanda anaarıyı göremedim, arı mevcudu azalıyor. Önümüzdeki günlerde kontrole devam, yoksa birleştirme olacak.
Koku olan kovanlardan birinin kovanını değiştirdim. Bir ara yavru çürüklüğü yaşamış, yeni kapalı yavrular gayet düzgün. İlaçlı şerbet takviyesi yapıldı. Diğer kovanda koku çok az geliyor, çerçeveleri incelemedim, ona da şerbet verdim. Gerçi arıların bal durumu gayet iyi. Önümüzdeki yıl bu anaarılarla yollar ayrılacak.
Birileri arılıkta dolaşmış ve birkaç kovanın kapağıyla oynamış. Ayvada saymaca 5-6 ayva vardı, Kopardığı ayvalardan birini kapağını açtığı sandığın üzerinde bırakıp kaçmış, kapağı doğru dürüst kapatamamış, sanırım arı saldırısına uğradı.
17 EKİM 2020 CUMARTESİ Boş gün....
18 EKİM 2020 PAZAR Öğle saatlerinde İnece, arılıkta bir tur attım. Önceki gün kontrol ettiğim anaarısız kovan yağmalanmış.
19-20 EKİM PAZARTESİ - SALI Hava serin, arılıkta arılarda yapacak iş yok.
21 EKİM 2020 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde arılıktayım. Hava güneşli,21-22 derece bir sıcaklık... Çiftçiler tarla sürüyor, bir kısmı buğday ekiyor.
Arılıkta birkaç kovanı gözlemledim. Polen geliyor, ikindi saatlerinde yavru uçuşları var.
Deveci armutlarımı topladım, Ağaçlara ilaç atmadım, budama yok, gübre yok gibi bir şey, Su işi de bir ara iyi değildi. Armut meyveleri, yamuk yumuk, kara lekeli, tatlanmış ve sulu, kütür kütür bir yemesi var. "Armudun iyisini ayı yer." diye bir sözümüz var ama burada armudun iyilerini yabani arılar seçip yemeye başlamış. Aslında ben Deveci armudunun üzerine kırağı düşmesini tercih ederdim, o zaman daha bir güzel oluyor. Dondurma gibi...
22 EKİM 2020 PERŞEMBE Öğleye doğru baraj kıyısı... Varroa için burada Bayvarol kullanacağım. Saat beş buçuğa kadar altmışa yakın kovana bayvarol şerit verdim. 10 kadar kovanın arı mıktarı az, diğerlerine ikişer adet verdim. Bu yıl sıcaklık ve kuraklık kaynaklı zayıflık var. Arılar yavru üretimini erken kestiler ve arı nüfusu hızla azaldı. Baktığım birkaç kovanda avuç içi kadar yavru var, az. En az 2-3 çerçeve yavrulu arı olması gerekirdi. Her gittiğimde şerbet götürdüm. 15 gün önce 35 kovana kek vermiştim. Geçen hafta ihtiyacı olan kovanlara 30 kilodan fazla fondan şeker verdim. Kek verdiğim bazı kovanlara da fondan şeker takviyesi yaptım. 15 kadar kovanın yeterince balı var. Onlara herhangi bir şey vermedim.
Geç çıkan oğulları ayrı bir yerde topladım, onlara da varroa için duman ( amitraz) verdim.
23-24 EKİM 2020 CUMA-CUMARTESİ Arıcılık işi yapmadım.
25 EKİM 2020 PAZAR Öğleden sonra İnece'deki arılık... Hava parçalı bulutlu, 24 derece civarında bir sıcaklık... Kovanların kuşak yerleri kışın ıslak ve rutubetli kaldığı için 7-8 sene sonra çüürmeye başlıyor. Geçen sene yaptığımız kovanların kuşak yerlerine dayson diye bir çeşit tutkal sürdüm.
26 EKİM 2020 PAZARTESİ ...Arılı kovan tespit işleri yapıldı.
27 EKİM 2020 SALI 22-23 derecelerde bir hava, öğledeen sonra baraj kıyısı... Geçen hafta kovanların çoğuna bayvarol vermiştim, birkaç kovana verememiştim. Bugün o kovanlara da bayvarol verdim. Yağmurlar doğayı biraz yeşertip şenlendirdi.
28 EKİM 2020 ÇARŞAMBA Pazar alışvrişinden sonra İnece'deki arılık... Hava karışık 18-20 derecelerde bir hava... İki katlı olan kovanlardan ikiisni tek kata düşürdüm. Arılarda çok az kapalı yavru var.
29 EKİM 2020 PERŞEMBE Türkiye Cumhuriyeti'nin 97. yılı kutlu olsun.
30 EKİM 2020 CUMA Yağmur yağıyor. İzmir deperemi oldu.
31 EKİM 2020 CUMARTESİ Öğle saatlerinde İnece'ye gittim, arılığa uğradım. Dünkü yağmur epey etkli olmuş. Kovanlardan birisinin arısı üst kata çıkmış, onu kuluçkalığa aldım. Başak bir kovan iki katlıydı, onu da kuluçkalığa aldım. İki tane sorunlu arı var, sorunu hala devam ediyor. Zayıf da olsa bir yerlerden nektar geliyor. Bazı kovanlara polen girişleri oluyor.
Ekim bitti. 15 yıllık arıcılık serüvenimde bu yılki kadar sıcak ve kurak bir yıl yaşamadık. hem kış kuraklığı hem de yaz kuraklığı tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiledi. Bu yıla kadar ekim ayında anaarının yumurtayı kestiğine tanık olmamıştım. Bu yıl maalesef kovanlardaki arı mevcudu az. Beslediğim kovanlar var, onlarda da yavru azdı.
Ekim ayı diğer yılların ekimine göre sıcak geçti.Ortalama 20-25 derece civarında.
BAŞARILAR
YanıtlaSil