2 Temmuz 2021 Cuma

HAZİRAN 2021


 1 HAZİRAN 2021 SALI Bugünlerde havalar dengesiz, bölme oğullar ve öteki oğullar yavruya geçtiler. Besin takviyesine ihtiyaçları var. 10 litre kadar şerbet hazırladım. Dört tane de yarımşar kavanoz donmuş balı alıp, İnece'ye gittim. Önce eve uğrayıp besleme kutularını aldım. Bahtiyar'ın kovanları eve bırakmıştım, onları aldım arılığa gittim. Hava parçalı bulutlu, önce oğulları yeni kovana aktarıp, Bahtiyar'a haber verdim. Sonra 2019 yılının heybetli oğulunu koyduğum kovanı açtım, Bu anaarıyla çalışamam. Geçen günü açtım felaket saldırmıştı. Bugün körüğü yakıp dumanı bastım, biraz saldırdı ama önemli değil. Anaarısını bulamadım. Açmışken iki kapalı, bir de açık yavrulu ve ballı çerçeve alarak bir bölme yaptım. 

Oğullara şerbet verdim. Bazı oğullara baktım. Maşallah iki çerçeve kadar kapalı yavru yapanlar var. Geç yapılan bölme oğul ve yakın zamanda çıkan oğulları kontrol edemedim.

2 HAZİRAN ÇARŞAMBA Öğleden sonra İnece'deki arılık... Arıların yanına yaklaşınca arılık tarafından daha önce hiç görmediğim yabancı bir erkek başı öne eğik vaziyete ekin tarlalarının içinden, tarlaların arasından geçen yola doğru geliyordu. Arabayı durdurdum, bana yaklaşınca elini yukarı kaldırarak selam verdi. Adama, hayırdır burada ne arıyorsun, diye sordum. Dolaştığını söyledi, neredensin, dedim. Dokuzhöyüklü, dedi. İnanmadım. Adam ekin tarlalarının arasında ilerledi.

Oğul yok, Bazı kovanları dıştan gözlemledim. oğul verenleri tespit etmeye çalışıyorum. Oğul veren 12 çerçevelik kovanları 10 çerçevelik kovanlar ile değiştiriyorum. 

iyi gelişme göstermeyen bir kovanın anaarısını değiştirmek için geçenlerde anaarıyı almıştım. Yaptıkları anaarı memelerini kestim.

Ceviz fidanlarının alt kısmında çıkan dalları kestim.

3 HAZİRAN 20221 PERŞEMBE İnece... Damızlık yeni ana arılara sahip ve yaklaşık iki çerçeve ve daha fazla kapalı yavru yapan arıların kovanını değitirdim.

İki tane 12 çerçevelik boş kovanı arabaya yükledim.

Akşam kirazlara ve asmalara ilaç attım. Orta sıradaki asmaların altındaki otlara fısfısla ot ilacı attım.

4 HAZİRAN 2021 CUMA Saat 16.00 sıraları baraj kıyısı... Arılğın olduğu yere  dün yağmur yağmış. Karaçalıda bir oğul... Hazırlanan kovana oğul silkelendi. Arabadaki 12 çerçevelik iki boş kovana iyi gelişme gösteren iki arının kovanı değiştirildi. Kovanlardan birinde kenar çerçevelere bal depolanmaya başlamış. Diğerinde ise ham petekleri kabartma işi gelişmiş.

Yanıma aldığım 5 litrelik şurubu oğullara verdim. 

Rahatsızlık geçiren iki kovanın anaarısı alındı. Daha önce anaarı verdiğim kovanda anaarıyı göremedim.

Boşalan kovanları arabaya aldım.

Karaçalılar açmak üzere...

5 HAZİRAN 2021 CUMARTESİ İnece... Yaklaşık 10 gündür havalar dengesiz, parçalı bulutlu, gündüzleri 17-21 derece arası, geceleri 9-10 derece civarlarında... Daha önce oğul veren kovanlarıdan birkaçını kontrol ettim.Yavruya geçen var, geçmeyen var. Yavru görülmeyen kovanlar önümüzdeki hafta tekrar kontrol edilecek.

2019 yılı 11 haziran tarihinde ikindi sonrası bir fidanın dalına sepet dolusu büyük bir oğul gelmişti. 2020 yılında bu oğuldan beklenen verim alınamadı. Bu yılda bahardan beri takip ediyorum, iyi gelişme gösteremedi. Anaarısını değiştirmeye karar verdim ve salı günü bir bölme yapmıştım. o kovanı kontrol ettim. Anaarı bölmeyle gitmiş. Yaptıkları anaarı memelerini kestim. Bu kovandan aldığım yavrulu peteklerle bölme yaptım.

30 Mayıs günü anaarısız bıraktığım bir kovana damızlıktan günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim ve 2 hazirandaki kontrolde 20 kadar anaarı memesi yapmıştı. Bugün kontrol edeyim dedim. Aman Allah'ım o da ne? Çerçevedeki anaarı memeleri bozulmuş, kapalı yavrulu bir çerçeve olmuş. Bir sorun var. Memeler bozulduğuna göre içeride bir anaarı olmalı. Bu kovanı anaarı yetiştirmek için hazırladım ve yavrulu bütün çerçeveleri üst kata almıştım. Bütün çerçeveleri elden geçirmeye başladım ve sinek gibi küçük bir anaarı gördüm ve kovandan aldım. Yeniden damızlıktan bir çerçeve alıp, kovana verdim.

6 HAZİRAN 2021 PAZAR 30 adet datant çerçeveye temel petek takıp İnece'ye gittim. Evden dört tane  kovan alıp arılığa geçtim. Önce 10 kadar kovanın tabanını temizleyip, polen  tepsilerini yerleştirdim.

Datand kovana aktaracağım kovanları belirledim. Kovanlardan ilkini sorunsuz aktardım ve bu kovan iyi bal yapmış. Fakat peteklere o kadar çok bal yüklenmiş ki anaarıya yavru atacak çerçeve kalmamış. Umarım verdiğim temel petekler kısa sürede kabartılır ve kraliçe yumurtlamaya devam eder.. İkinci kovan da sorunsuz aktarıldı ama bu öteki kadar güçlü değil, kapalı yavrusu fazla. Üçüncü kovan ise sorunlu çıktı. Yaklaşık on gün kadar önce anaarı memelerini kesmiştim. Oğul vermişe benziyor. Günlük ve açık yavru yok. Zordan anaarı memeleri yapmış gibi bir hali var. Kovandaki arı mevcudu iyi. Mevcut anaarı memelerini kestim ve kovanı aktardım. Dördüncü kovan umduğumdan güçlü çıktı ve maşallah iyi bal yapmış. Polen sepetine de iyi polen toplanmış.

Daha önce doğal petek bal için kat verdiğim bir kovanı geçenlerde açıp bakmıştım ve bir adet anaarısı çıkmış boş anaarı yüksüğü görmüştüm. Vakit geç olduğu için detaylı inceleme yapamadım. Arı oğul vermiş. Kovanı açınca anarı sesi duydum. Bu kez bütün çerçeveler elden geçecek, ne kadar anaarı memesi varsa kestim. Ben keserken prensesler memeden çıkıyor. Arabadan anaarı kutularını aldım ve çıkanları paketledim. Dünkü bölmelerle ilgili planım vardı ama hazır anaarıları bulmuşken kutuları bölmelere dağıttım. Tutar mı tutar.

7 HAZİRAN 2021 PAZARTESİ Datant kuluçkalığa iki kovan aktardım. Çok güçlü görünen kovan maalesef oğul vermiş. Açık ve kapalı yavru yok, yeni anaarıyı gördüm. İş yapacağını umuyorum.

İkinci kovana da aktarma yaptım. Bu kovanda da sanki problem var gibi, anaarısı görüldü.

Dün bölmelere verdiğim yeni kraliçeler kutu içinde ölmüş. Bunlar zaten erken doğan ve güvezde bakılan bebekler gibiydi. Mayıs başındaki bölme oğulların birkaçına baktım. işler yolunda.

MAŞALLAH Bugün dut, kiraz, elma, armut , ayva  ve asmaları yakından inceledim. maşallah çok iyi meyve tutmuşlar.

8 HAZİRAN 2021 SALI Sabahtan bulutlu bir hava, öğleye doğru açıldı ve baraj kıyısı... Hacı abinin yanındaki kovanlara baktım. Oğul veren iki kovanı tespit ettik. Oğullardan biri anasız kalmış, ona kovanlardan birinin analı çerçevesini verdim. Anası alınan kovana damızlıktan ana yaptırılacak.

Baraj kıyısına geçtik. Oğul yok, yukarıdan aldığımız 12 çerçevelik boş kovana sıkışmış olan bir kovanı aktardık. Üç kovana katını verdik. Anaarısını değiştiren kovanlara baktık, üç tanesi dört çerçeveye yakın kapalı yavru yapmış. Biri henüz yumurtaya geçmemiş. Birinde anaarıya rastlanmadı.

Karaçalılar açmış, açmak üzere olanlar var. Tirfiller, yaban gülleri, kekikler ve karaçalılar ve adını bilmediğim başka bitkiler ana nektar kaynaklarıdır.

9 HAZİRAN 2021 ÇARŞAMBA İnece... Hava sabahtan açık öğleden sonra bulutlandı, bir ara gök gürledi, şimşek çaktı, az yağmur çiseledi. Bugün oğul veren kovanlardan birkaçını karıştırdım. İkisinde anaarı göremedim. Yalancıya kaçma durumu şimdilik yok.

Bölme oğullardan birkaçına baktım, maşallah üç çerçeveye yakın yavru atanlar var.

Serdal'ın dükkandan yeni yaptığımız kovanları aldım.

10 HAZİRAN 2021 PERŞEMBE Yanıma yeni temel petekli çerçeveleri alarak baraj kıyısına gittim. Hava parçalı bulutlu... 26-27 derecelerde... Beş tane eski kovanı başka kovana aktardım. Maşallah büyük nektar akımı var. Geçen ay bahar bakımını yaparken verdiğim temel petekler kabartılıyor. Ballıktaki kenar petekler ham balla doluyor. 

Birkaç kovanın arıları dışarı sarkıyor. Birinden arılı ve kapalı yavrulu iki çerçeve alarak bölme yaptım. 

Önceki yılın bal şampiyonu altın analı kovan geçen yıl temmuz ayında anaarısını değiştirdi. Kovan yeni anasıyla bahara çok çok zayıf çıktı. Sonbaharda arıların hepsine aynı varroa mücadelesini yaptım. Nisan başlarında bu koloniye arılı ve kapalı yavrulu iki çerçeve ile takviye yaptım. Bugünkü kontrolde altı çerçeveye yakın yavru yaptığını gördüm ama çerçevenin birinde yeni çıkan varroa mağduru kanatsız yavru arılar gördüm. Hava sıcak da olsa peçeteye emdirilerek küçük ped şişede koruma altına aldığım formik asitli peçeteyi çerçevelerin üzerine serdim. Ayrıca bitkisel kekik kokusu ağırlıklı bir sıvıyı çerçeve aralarındaki arıları üzerine döktüm. Burada şimdilik durum iyi ama aklıma takılan burada tarım faaliyeti yok, kovan önlerinde ölü arılar var. Neden? 

Bu bölgeye son zamanlarda birkaç defa yağmur yağdı ve etkisini hissettirdi. Tirfiller gayet güzel, kekikler çiçekte, karaçalılar açıyor. Daha bir sürü çiçek ve bitki nektar veriyor.

11 HAZİRAN 2021 CUMA Bu günlerde  bölgemiz parçalı bulutlu ve yer yer sağanak yağışlı geçiyor. Öğle saatlerinde İnece...  Dün buraya biraz yağmur yağmış. Görünürde oğul yok. Yapmam gereken işler ise oğul veren kovanların anaarı durumunu kontrol etme... Kontrol ettiklerimden üç kovanda anaarıyı göremedim. Yalancıya kaçmaması için ve de ne kadar bakarsam bakayım varsa anaarıyı görememiş olabilirim, her ihtimale karşılık, bu kovanlara birer tane açık yavrulu çerçeve takviyesi yapıldı. Güzel nektar akışı var.

Anaarı üretmek için 5 haziranda verdiğim günlük yumurtalı çerçevenin olduğu kovanı  kontrol ettim. Epey bir anaarı memesi yapılmış ve çoğunu kapatmışlar.

Dutlarda maşallah çok dut var ve yere dökülmüşler.

Akşam üzeri Uğur'a direksiyon pratiği yaptırmak için Karakoç, Ahmet'çe ve Demircihalil istikametine gittik. Baraj kıyısındaki arılığa uğradık. Buraya yağmur yağmış. Kovanların önündeki karaçalıda bir oğul var. Hemen bir kovana yerleştirdim.

12 HAZİRAN 2021 CUMARTESİ  İnece'deyiz... Tekirdağ'dan konuklarımız var. Biz biraz erken gittik. Arılıkta diktiğimiz biber, domates, fasulye, patlıcan ve mısırlara baktık, birkaç kök acı biber fidesi diktik.

Sonra eve geçtik... Öğleden sonra konuklar geldi. 

Akşam gelirken arabaya iki adet yeni kovan aldım. Bir ara yağmur çiseledi.

13 HAZİRAN 2021 PAZAR Otuz kadar datand çerçeve hazırladım, 12 adet de normal çerççeve hazırladım. Son oğullar ve zorunlu bölmeler için 5 litre şerbet alıp baraj kıyısına gittim. Geçerken Şerif abiyi de aldım. Arılıkta bir oğul, Şerif abinin kısmeti. Eski kovanlardan ikisini yeni kovanlara aktardım. 

Kovanları belli bir sıraya göre inceliyorum. Burada galiba asıl oğul dönemi yeni başlıyor. Baktığımız dört beş kovandan anaarı yüksüğü kesmek zorunda kaldım. İki tane bölme, biri bana, biri misafire, anaarı yüksüklü. hayırlı olsun.

Daha önce aktardığım datand kuluçkalıklı kovanlardan üçüne baktım, maşallah biri verdiğim yedi çerçeveyi de kabartmaya başlamış, ötekiler biraz zayıf.

Bölmelere ve yeni oğullara şerbet verip, yukarıda çiftlikteki arılara geçtik. Bu arada birkaç dakika yağmur çiseledi. Kovanları dışarıdan gözlemledim, maşallah iyi çalışıyorlar. Birinin ise arıları uçuş tahtasında birikmiş. Açıp inceledim, sanki arısı  biraz zayıflamış gibi. Başladım çerçeveleri incelemeye, bir sürü anaarı memesi, görebildiklerimi kestim. Gelecek günlerde anaarısı değiştirilecek.

14 HAZİRAN 2021 PAZARTESİ Bugünlerde hava karışık, bulutlu, arada yerel yağışlar, çisentiler şeklinde geçiyor. Cevdet arkadaşa bir kraliçe sözüm vardı. Öğle saatlerinde beraber İnece'ye gittik. Yerler ıslak ve çamurlu...  Kraliçeyi iki yavrulu, bir ballı çerçeve ile teslim ettik, hayırlı olsun.

Ayva dalında bir oğul var, onu bir kovana yerleştirdik.

Eve geçtim ve arabaya kısa çerçeveli kasaları yükledim.

15 HAZİRAN 2021 SALI Kapalı bir hava, kapı komşumun annesi vefat etmiş. 

Öğleden sonra baraj kıyısı... Ağaçta bir oğul, hemen bir kovan ayarlayıp, kovana yerleştirdim. Arabadaki katları hızla uygun kovanlara verdim. Ara sıra kara bulutlar üstümüzden geçiyor. problemli üç arı vardı, yakın zamanda yeni anaarı yapmaları sağlanacak. Kendilerinden yaptıkları anaarı yüksüklerini bozdum. Oğul veren arılardan birini tespit ettim. Üç yıldır oğul veriyorlar, bal alamıyorum, onun da anası değişecek. 

Bugün başka bir şeyin farkına vardım. Yeterince güçlenmeyen kovanlara takvime göre geç kalmamak için yani mayıs ortalarında katlarını verdim. Hafif gerileme ve bozulma belirtileri var ama nektar akımı başladığı için toparlamış.

Önceki günkü bölmelere yağışlı günlerde destek olsun diye azar azar fondan şeker verdim.

16 HAZİRAN 2021  ÇARŞAMBA Sabahtan parçalı bulutlu bir hava, günün ilerleyen saatlerinde yağmur yağabilir. Saat 11.00'e doğru İnece... Evdeki ruşetleri arabaya yükledim ve arılık. Arada güneş çıkıyor, buraya gece bayağı bir yağmur yağmış. Geçen hafta bir türlü beklenen gelişmeyi gösteremeyen 2019'un güçlü oğulunun anaarısını alıp, dörde bölmüştüm. Bugün onlara damızlıktan hazırladığım anaarı yüksüklerini verdim. Fakat bir tanesinde yeni bir kraliçe gördüm. 

Oğul veren kovanların şimdiye kadar tespit edebildiğim kadarıyla üç tanesi yalancıya kaçmış, onlara da yüksük verdim. Mayıs başında yaptığım bölmelerden iki tanesinin kraliçesi yumurtlamaya geçtikten sonra ne olduysa oldu kraliçeleri yok oldu ve bu bölmeleri bugün kontrol ettim. Kendi yumurtalarından yeni kraliçe yapmışlar. Yine damızlıklardan biri oğul vermişti, yeni kraliçesi yavrulamaya başlamış. Hemen yanındaki kovan da onun kızıydı, o da oğula yöneldi. Yaptığı anaarı yüksüklerini temizledim ama eski ana gitti, başka bir damızlık kovandan verdiğim yeni anaarıyı gördüm. 

Bu sene mayıs başlarında oğula yönelen üç tanesinin anaarısını aldım. Kovandaki anaarı yüksüklerinden iyi görünen iki tanesini bıraktım ve diğer yüksükleri kestim. Bu anaarılardan biri damızlıklardan idi, diğeri üç yıllık idi, biri ise epey yaşlıydı ve imha edildi. O anaarıların bulunduğu kovanlar beşer çerçeve yavru yaptı. Birinin anaarısını iki çerçeve yavru ve arısıyla birlikte iki gün önce bir arkadaşa verdim. Bugün diğer bölme de 6 çerçeveye yakın açık ve kapalı yavrulu çerçeve yapmış, o anaarıyı da anaarısız başka bir kovana verdim.

17 HAZİRAN 2021 PERŞEMBE TS kovandan ürettiğim anaarıların çıkma zamanı yaklaştı.
Anaarısız kovanlara anaarı yüksüğü dağıtıldı. Bazı kovanlara yüksüklerden çıkan anaarılar kutu içinde verildi.
Hayırlısı olsun.
Baraj kıyısında işler karışıyor, iki kovandan birinde oğula yönelme var. Açtığım kovanlarda anaarı yüksüğü kesmeye bıktım. Sonra yüksük kesme de sorunu çözmüyor. Kovanlardan ikisinden kapalı yavrulu ve arılı iki çerçeve ve ballı bir çerçeve alarak bölme yaptım.

18 HAZİRAN 2021 CUMA Gün boyu kapalı bir hava, ara sıra çok ince yağmur çiseledi. Öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Arılığa uğradım. Pek iş yapılacak gibi değil, biraz kiraz toplayıp, köydeki eve döndüm.

19 HAZİRAN 2021 CUMARTESİ Parçalı bulutlu bir hava , eşimle İnece arılık...Gece yağan yağmur burada da etkili olmuş. Kirazlar toplama kıvamına geliyor ve ıhlamur çiçek açtı. İki misafir geldi, kiraz ikram edildi.

Arılarla uğraşıyorum. TS damızlıktan ürettiğim kraliçelerin kovanını açıyorum. Beş adet anaarı memesini kutu içine almıştım. Biri memeden çıkmış. Ana arılı çerçeveyi çıkarıyorum, bozulmamış anaarı memeleri var. Onları keserken anaarılar içinden çıkıyor. Çıkanı kutu içine alıyorum.
Arılıkta kenardaki bir kovana çoktandır bakmamıştım, kovan giriş - çıkışında arı yoğunluğu düşük, merak ettim. Kovan oğul vermiş ve yalancıya kaçmış. Kutulara koyduğum ana arılardan birini kovana verdim. 7 TEMMUZDAKİ KONTROLDE ANAARININ YAVRUYA GEÇTİĞİ GÖRÜLDÜ.

Oğulları kontrol etmeye devam, bir tanesi yalancı anaya kaçmış, ona da kutulardaki anaarılardan birini verdim.

Şu ya da bu nedenle bir türlü sorunu çözülmeyen kovanlar vardı, her geçen gün arı durumu azalıyor. Onları başka kovanlardan kapalı yavrulu ve arılı çerçeve ile destekledim.

Mayıs başındaki bölmelerden birkaçını inceledim, kimi üç çerçeve, kimi dört çerçeve yavru yapmış.
Bundan 35-40 gün önce çıkan oğullara da baktım. Maşallahları var. Bunlardan üç tanesi kuvvetli oğul idi. Beş altı çerçeveye yakın yavru yapmışlar.

11 Haziran 2019'un oğul iken süper ama arılığı beş para etmeyen kovanıyla bu sene çok ilgileniyorum. 2020 yılında büyük beklenti içinde olduğum kovan beni hayal kırıklığına uğrattı. Pek bal alamadım. Bu ilkbahar burada arılar için süper geçti diyebilirim. Bazı arılara üçüncü katı attım. Bu arı ise mayıs sonlarına doğru ancak beş altı çerçeve yavru atabildi. Üstelik de saldırgan bir arı, bu kovandaki her çalışmamda rahatsız ediyor, ara sıra iğneliyor. Bu arıdan bal olarak yararlanamadım, bari arı çoğaltarak fayda sağlayayım dedim ve üçe böldüm. B u bölmelere damızlıktan ürettiğim anaarılardan verdim. Asıl kovanın ise anaarısını imha etmiştim. Kendinden yaptığı anaarı yüksüklerini de belli bir süre sonra bozdum ve arının kendinden anaarı yapma şansı kalmadı. Mayıs başlarında oğula yönelen bir kraliçeyi kendi kovanından yavrulu iki çerçeve, ballı ve polenli iki çerçeve alarak bölme yapmıştım. İşte o kraliçeyi üç gün önce kovanından kanatlarından tutarak aldım ve bu kovana verdim. Bugünkü kontrolde arılar kraliçeye gayet saygılı davranıyordu. İşler yolunda....

20 HAZİRAN 2021 PAZAR Bulutlu bir sabah... Öğleye doğru bulut yoğunluğu azaldı ve hava ısındı. Baraj kıyısına gitmem gerek. Önce yukarıdaki oğullardan anasız kalanlara verdiğim anaarıları kontrol edip kutudan çıkarmam gerek. Beş adet anaarıyı serbest bıraktım, ikisi maalesef ölmüş. Ölenlerden birinin kovanı yalancıya yönelmiş, başka bir oğul da öyle. Arısı kovan dışına sarkan 12'lik kovanı kontrol ediyorum. İki adet açık anaarı yüksüklü çerçeveyi alarak yalancı anaya kaçan oğullara verdim. Ben arılıktayken arada sırada güneş çıkmaya başladı. Bu sürede arılar nektar dolu dönüyorlar ve kovanlar ham bal kokuyor.

Aşağıya baraj kıyısına geçtim. Arılar vızır vızır çalışıyor. 10-15 gündür hemen her gün ve genellikle de öğleden sonra yağmur yağdı. Ortalık ıslak, doğa tekrar yeşile büründü. Gölgesine malzeme koyduğum ve bir kovandan kestiğim mum kırıntılarını astığım ağacın dibinde yarım çerçevelik bir oğul... Başka bir kovandan aldığım kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve ile birleştirip bir kovana yerleştirdim. Bu işlemi yaparken İstanbul Petek Arı birleştirme ürününü kullanıyorum. Sprey tarzı.
Burada da anasız ve sorunlu birkaç kovan arı var. Önce rahatsızlık geçirdikleri için anarısını değiştirmek zorunda kaldığım üç kovanı inceledim. İkisinde kraliçeleri geziniyor. Üçüncü de sanki anaarı problemli gibi, bana kanatları kısa gibi geldi. Üstelik bu kovan yalancıya da kaçmış. 24 Haziranda yeni kraliçe verildi. Oğul veren ve anaarısız kaldığı için çıkması yakın anaarı yüksüğü verdiğim iki kovanda da yeni anaarı görüldü. Bir de anaarısnın ölümüne sebep olduğum oğulda da yeni anaarı görüldü.

Arısı kovan dışına sarkan kovandan iki çerçeve alarak bölme yaptım.
Oğullardan birinde varroa gördüm ve bütün oğullara duman verdim. Oğullardan bal almıyorum. Kendilerine iyi baksınlar, bana yük olmasınlar yeter.

21 HAZİRAN 2021 PAZARTESİ

21 Haziran 2021

İnece ... Temizlik günü...

Bal hasadında kullandığımız eski evin temizliği yapıldı.

Bal süzme makinesi, sır alma tezgahı, bal dinlendirme kazanları, paslanmaz malzemeden yapılmış bal taşıma kovaları, elekler, sır alma tarakları, bal süzgeçleri bol su ile yıkanıp, kullanıma hazır hale getirildi. Ayrıca bal hasadında kovandan alınan ballı çerçeveleri taşımada kullandığımız plâstik kasaları yıkayıp pakladık. Biz hazırlığımızı yaptık, sıra arılarda...

Bir şeyler üreterek geçimini sağlayan insanlara verimli bir yıl dilerim.

İnece'de akşamüstü eşimle arılıktayız. Ben önceki gün anaarısız kalan kovanlara anaarı memesi vermiştim. Hatta iki kovana kutu içinde birkaç saat tuttuktan sonra canlı canlı salıvermiştim. O kovanlardan dört tanesine baktım ve anaarıları gördüm. Bir tanesine yarın bakacağım.

Damızlıktan anaarı ürettiğim kovanda kutu içine aldığım iki memeden anaarılar çıkmış.

Başka bir kovana verdiğim günlük yumurtalı çerçeveden anaarıların çıkması yaklaştı. Üç memeyi kutu içine aldım.

22 HAZİRAN 2021 SALI Köyde bal hasadı için gerekli temizlik ve hazırlıklar yapıldı. Öğeleye doğru arılık, eşim kiraz topladı, ben arılara baktım.

Kontrol etmem gereken kovanlar vardı, onları kontrol ettim. Hepsinde yeni anaarıları gördüm.

Bir oğul var ağaçta. Bir kovan ayarlayıp, oğulu kovana aldım, Birkaç tane ana arı var.

Başka bir kovanın önüne arılar sarkmış, kapağı açtım, çerçevelerde bir sürü anaarı memesi... Analardan birini kontrolde anaarısını göremediğim problemli bir kovana saldım.


23 HAZİRAN 2021 ÇARŞAMBA Temel petek hazırlayıp baraj kıyısına gittim. Giderken kuzeyden karabulutlar göründü. Çiftlikteki arılara bakmam lazım. 12'lik kovanların çoğunda arılar ön tarafta birikmiş, körüğü yakıp kapaklarını açtım ve üstten duman verdim, hava kapanıyor ve serinlik ve rüzgar. Ben bir arı ile uğraşırken hava epey bozdu. Kapalı yavrulu iki çerçeve alıp, hem arıyı rahatlatmak, seyreltmek, hem de bölerek çoğaltmak için bir bölme yaptım. Başka bir kovandan da arılı ve kapalı yavrulu çerçeve verip, bir de ballı ve kabarmış çer.ççeve ile bölme tamam... Tam bu arada Hacı abi geldi. Hoş beş ederken meşenin üst dalında bir oğul, diğer boş kovana oğul veren arılardan fazlalık peteklerden alarak oğulu kovana silkeledik. Bu arada arkadaki karaçalıda da bir oğul... Daha önce bir arkadaşa oğul sözü vermiştim, o da dün akşam telefon etti ruşeti getirdim diye... Sabah ruşeti arabaya almıştım o oğulu da ruşete alırken yağmur hızlandı. Ruşetin kapağını kapatıp arabaya geçtik. 15-20 dakika kadar yağmur yağdı. Sonra kesildi ve bulutlar ayrışmaya başladı. Sonra baraj kıyısı... Petek verilmesi gereken arılar vardı onlara peteklerini verdim. Oğula kaçan bir kovanı açtım, Oğul vermiş ama halen vermeye devam edecek. Bütün çerçeveleri elden geçirdim, gördüğüm anaarı memelerinden iki tanesini bıraktım diğerlerini itina ile kestim. Bunlardan birinde anaarı çıktı, onu kutuya aldım, iki tane yüksüğü de kutuya aldım. Kutudaki canlı anayı geçen günkü bölmeye verdim.
Oğullardan birkaçının anasını kontrol ettim ve anaarılarını gördüm.

Dönüşte çiftliğe uğradım. Polen tepsilerini topladım. Çok kötü bazı kovanların polen tuzağında epey bir polen düşmüş ve küflenmiş.

Ruşetteki oğulu sahibine teslim ettim.

24 HAZİRAN 2021 PERŞEMBE SICAĞIN KENDİNİ HİSSTTİRDİĞİ BİR SABAH
inece... Diktiğimiz, birkaç kök domates, biber, patlıcan ve kabağın çapası yapılacak...
Önümüzdeki hafta bazı kovanlardan sırlanmış petekleri almayı düşünüyoruz. Bal alınacak kovanları kontrol ettim.
İnece'ye giderken yol boyunda bir tarlada ayçiçekleri çiçek açmaya başladığını gördüm. Bizim arıların olduğu mevkideki ayçiçeklerinde henüz çiçek görünmüyor ama son ayçiçeklerin gelişmesine büyük katkı sağladı. Bir anda kökenler kalınlaştı ve boy attılar.

25 HAZİRAN 2021 CUMA Güne arabanın klimasına gaz ekleterek başladık. Öğleye doğru Demircihalil... Hava sıcak... Önce çiftlikteki arıların kontrolü. Ön sıradaki 10 kovandan daha önce biri oğul vermişti. Bugün hepsini kontrol ettim. Üç tanesinde anaarı yüksüğü budaması yaptım. Yüksüklerin çoğundan yeni anaarılar çıkıveriyor. Damızlıklardan biri de oğula yönelmiş, ondan bir bölme yaptım. Dört tane de anaarıyı kutuya aldım.

Saat üç sıraları baraj kıyısına indim. Önceki gün kovanların çekmecesini biraz çekip alttan hava almasını sağladım. Faydası olmuş, arılar kovan önlerinde eskisi gibi toplanmamışlar.

Sepete bir oğul girmiş. Oradaki eski kovanlardan birine aldım. Fazla gelişen ve dışarı taşan bir kovandan bir de bölme yaptım. Bu bölmeye başka bir kovandan da arılı ve yavrulu bir çerçeve takviye ettim, oldu üç çerçevelik bir oğul...
Yeni oğulların bazılarını kontrol ettim. Anaarı yönünden. Buradaki amacım yeni anaarıların belli bir günden sonra çiftleşmeye gidiyor olması. Çiftleşme uçuşundan sonra kovana döndüyse işler yolunda demektir. Her arıcı bu kontrolü mutlaka yapmalı. Bazen anaarılar çiftleşme uçuşundan dönemeyebilir ve kovan önce yalancı anaya kaçar ve önlem alınmazsa bir buçuk ay sonra o kovanın arı özelliği biter. Anaarısını göremediğim bir kovana yeni anaarı verdim.

Son 4-5 günde nektar akımı üst düzeyde. Ballıklarda hemen hemen boş çerçeve yok, yeni petekler kabartılıyor ve gömeçler balla doluyor. Ballıkta yavru arıların çıktığı yerler ballanıyor. Maşallah beş on gün daha böyle nektar akımı olursa işler iyi demektir. Karaçalıların son günleri, yağmurlar tirfilleri coşturdu. Böğürtlenler çiçekte... Bazı dikenli bitkiler de çiçekte...


26 HAZİRAN 2021 CUMARTESİ Öğleye doğru yağmur yağdı. Öğleden sonra Keşan'ın Çamlık köyüne gittik.

27 HAZİRAN 2021 PAZAR Parçalı bulutlu bir hava... Öğleden sonra İnece... saat dörde doğru arılık... Ne yapacağım? Burada oğul zamanı geçiyor ama yine de arada dikkat etmek gerekiyor. Nitekim arıları kovan önüne toplanan bir kovan dikkatimi çekti. Oğul verme olasılığı var. Kontrol ettim ve bir sürü anaarı memesi kestim. Eski anaarı gitmiş. İki anaarı yüksüğü bırakıp kapattım.

10 Haziranda anaarısını değiştirmek istediğim bir kovana günlük yumurtalı bir çerçeve vermiştim. Çerçeve yeni kabartılmış ve gün gün izlenmiş bir damızlık kovandan alınmıştı. Bu kısma dikkat. Kitaplar anaarının 16 günde çıktığını yazar ama işin başka bir yönü daha var. Gerçekten 10 Haziran tarihini taşıyan yumurtalar 16 günde çıksaydı cuma ve cumartesi günü bu anaarıların çıkması gerekirdi. Nitekim 24 haziran perşembe günü kontrol ettim ve ne olur ne olmaz diyerek kestiğim dört anaarı yüksüğünü kutulara koydum. Hatta bir tanesi kutuya koyarken yüksükten çıktı.
Köyden arabaya çerçeve kasalarından birkaç tane, fırçalardan iki tane aldım.

28 HAZİRAN 2021 PAZARTESİ Baraj kıyısı... Kontrol edilmesi gereken bölme oğul ve doğal oğullar vardı. Onları kontrol ettim. İki kovan hariç hepsinde kraliçeyi gördüm. Oğul konan yerde yumruk kadar bir arı yumağı var. Onu küçük ruşete aldım. Kovanların alt çekmecesini çektim, hava alsınlar.



Bugünkü kontrolde daha kovanı açar açmaz anaarı sesi duydum. Aklımdan diğer memelerin bozulmuş olabileceği geçti. Hayır bozulmamış ama her an bozmaya başlayabilirler. Yanıma anaarı yüksüğü kutularını aldım ve başladım yüksükleri kesmeye... Kesip kovan kapağının üzerine bırakıyorum. Ve anaarılar birere birer çıkmaya başladı. Yakalayabildiğimi kutuya koruma altına aldım. Bu biraz da anasız bir kovana kraliçe yapma, elinde anaarısız kovan yoksa da esir tutma gibi bir şey...

Bahsettiğim kovan 12 çerçevelik bir kovan ve kalabalık bir arıya sahip. İkiye böldüm. Her iki kovanda da anaarılar iktidar kavgası ediyor. Dört kutunun ikisini birine , diğer ikisini de öteki kovana verdim. Baksınlar.

Geçen hafta anaarı verdiğim kovanların anaarıları çiftleşme uçuşuna çıkmış olmalı. Kovana dönüp dönmediğini kontrol ettim. İki tanesinde anaarıyı gördüm ama kovan yalancıya kaçmış. Yalancı ananın yumurtalarından olan kapalı yavruları el demiri ile bozdum. Çerçevelerdeki arıları kovan dışına silkeledim. Tabi bu işleri yaparken anaarıyı koruma altına alıyorum. Kovanlardan birinde anaarıyı göremedim, eldeki yeni anaarılardan birini kovana veriyorum. Dört kovanda ise anaarılar günlük yumurta atmış.

UYARI Buğdaylara süne ilacı atılmış, tarlacıların bir kısmını kaybettik. Bazı bölme oğullarda yiyecek sıkıntısı var.
Birkaç güne kalmaz ayçiçekler açar ve arılar rahatlar.



29 HAZİRAN 2021 SALI Sabah erkenden İnece' deki arılık. Ayçiçekler açmadan sırlanmış petekleri aldık ve 50 kilo kadar bal süzdük.

30 HAZİRAN 2021 ÇARŞAMBA Öğleye doğru İnece'den köye döndük.
Öğleden sonra baraj kıyısında kontrol edilmesi gereken oğullar vardı , onların kontrolü yapıldı. Damızlıkta kutu içindeki anaarı yüksüklerindeki kraliçeler çıkmış. Anaarısız olan iki kovana verildi. Yanımda Şeref abi de vardı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder