ARICILIK ÇALIŞMALARIM 2022
OCAK – ŞUBAT 2022
Bu yıl sonbahar yağışlı geçti ve ocak 2022’de de yağışlar devam ediyor. 2 Ocak günü İnece’ye gittik. Yazdan kalan eski çerçeveleri ve kararmış mumları değerlendirmek için. Yaklaşık 160 çerçeve var. Önce çerçevelerden petekleri kestim. Bu işlemi yaparken birinci gün tüpte mum eritme işi yaptım ama hava sisli ve soğuk, ertesi günde sisli ve soğuk… İkinci gün odun ateşinde eritmeye çalıştım ama randıman alamadım. Sisli havada gökten adeta çiy yağıyor. Ağaçların dallarında gümüş renkli su damlaları hiç eksik olmadı, tıpkı kulaktaki küpe gibi dallara asılı kaldı damlalar. Üçüncü günde mum eritme ve çerçeve temizleme işinden verim alamayınca dördüncü gün iş yapmaktan vazgeçtim.
7 Eylül 2021 tarihinde aldığım kovanlık kerestelerden kovan kasalarını kestik. 16 takım 12 çerçevelik; beş adet standart kovan tek kat, beş adet de altı çerçevelik ruşet kovan kasası çıktı.
Hazırladığımız kasaları bezir yağı ile üç gün ara ile iki kez yağladım.
11 OCAK 2022 Salı günü İnece’ye gittim. Arılığa uğradım, hava çok soğuk ve rüzgârlı… Sonra eve geçtim. İşlerimi görüp döndüm. Gece ve Çarşamba günü çok rüzgâr esti. Bazı çatılar uçmuş. Hava sıcaklığı eksilere düştü. Dereköy taraflarına kar yağmış.
19 OCAK 2022 Çarşamba… İnece… Hava güneşli, 6-7 derecelerde, öğleden sonra arılıktayım. Bazı kovanlara arılar girip çıkıyor. Çiçek açan keskin kokulu çalıya geliyorlar.
20 OCAK 2022 Perşembe günü Demircihalil’e gittim. O gece biraz kar yağdı. Öğle saatlerinde 6-7 derecelik bir ısı ve güneşli bir gün… Bazı kovanlardan arılar kısa süreliğine giriş çıkış yapıyor. Şeref abiyle arılara bir göz attık. Ruşetlerden birinin arıları ölmüş. Son verdiğim fondan şekerler bitmek üzere…
24 OCAK 2022 PAZARTESİ Bu yıl ocak ayı soğuk geçiyor. Bugün gündüz eksi 2 derece bu hafta böyle geçecekmiş. Zayıf arılar için hiç de iyi değil…
25 OCAK 2022 SALI Soğuk bir gün, gündüz eksi bir, eksi iki; gece eksi sekizlerde… Kovan kasalarını köye taşıdık.
30 OCAK 2022 PAZAR Demircihalil’deki arılara gittim. Hava 5-6 derecelerde az güneşli, çok bulutlu, hafif rüzgârlı… Arılarda bir faaliyet yok. Birkaç kovanın iki parçadan oluşan örtü tahtaları arasında ön cepheden bakınca boşluk görülüyor. Onları düzelttim.
31 OCAK 2022 PAZARTESİ Güneşli bir gün İnece’ye gittim. Öğleden sonra arılık… 8-9 derecelerde bir sıcaklık, bazı kovanlarda arılar temizlik uçuşu yapıyor. İğdenin yanındaki kovanın girişi kirli, yağma olduğu belli. Kovanlardan birkaçında hareket yoktu. Güzel kokulu çalının çiçeklerini kırağı yakmış ama yine de az sayıdaki çiçeğe arılar geliyordu.
ŞUBAT 2022
6 ŞUBAT 2022 PAZAR Güneşli bir gün öğle saatlerinde İnece… Hava 10-11 derecelerde arılıktayım. Salı ve çarşamba günkü yağışlardan dolayı tarlalardaki çukur yerler suyla dolu.
Arılar uçuşuyor. Uzun süren soğuk günlerden sonra arı kaybını merak ediyorum. Sıradan başladım kovanlarda arı giriş çıkışı var mı diye. Şüphelendiklerimi kontrol amacıyla not alıyorum. Bazı kovanların önünde epey arı ölüsü var. Bazı kovanlarda arı giriş çıkışı normal, bazı kovanlarda arı trafiği zayıf.
Yüzey kontrolü bitince şüphelendiğim kovanlardan birini açıyorum. Ölmüş, arı nüfusu az. Sonbaharda verdiğim fondan şekeri bitirememiş. İçerdeki ballı petekleri alıp başka arılara verdim. Dikkatimi çeken bir şey kapalı petek gözlerinde çıkamadan ölmüş kapalı yavrular…
Başka bir kovanda arı nüfusu epey azalmış. Zaten sonbaharda çok miktarda varroa vardı. Formik asitle mücadele, kışa girerken bayvarol şerit vermiştim. Balı azalmış. Bir paket fondan şeker ve az ballı bir çerçeve ile takviye yapıldı. Başka kovanlara da baktım arısı yaşıyor ama nüfusları az.
Bu yıl ocak ayı sıcaklık ortalaması düşük geçti. Şubatın ilk
haftası da öyle… Güzel kokulu çiçek açan çalımın çiçekleri gece ayazlarından
etkilenmiş ama hava biraz ısınsa açmaya hazır tomurcuklar var. Tek tük de olsa
çiçekleri arılar ziyaret ediyordu. Kovan önlerindeki ballıbabalar açmaya
başlamış. Yakınlardaki karaağaçlara baktım. Tomurcuk halindeler, yakında çiçeğe
geçer ve arılar krem renkli polenlerle kovana dönerler.
10 ŞUBAT 2022 PERŞEMBE Güneşli bir gün… Öğle saatlerinde İnece sıcaklık 11 derece… Arılar hareketli… Sıradan her kovanın önünde durup biraz inceliyorum. Trafiği kalabalık olanlar var, orta düzey var, seyrek olanlar var. Bir kovanın başında biraz fazla durdum neredeyse gelen 40-50 arıdan sadece biri az polenle geliyor.
Sonra geçen yılki bölmelerden iyi gelişme göstermeyen bir arının ( kovanın söndüğünü) öldüğünü fark ettim. Ballı çerçevelerini diğer kovanlara verdim. Yanımdaki fondan şekerlerden bir koliyi besin durumu zayıf olduğunu sandığım kovanlara verdim.
Giriş çıkışı zayıf bir kovanı açtım henüz yavru yok. Anaarıyı gördüm.
11 ŞUBAT 2022 CUMA Güneşli bir gün… Öğleden sonra Demircihalil… Sıcaklık 11 derecelerde… Hacı abinin yerindeki arılardayım. Önce kovan girişlerini tek tek izledim. Bazıları kovanlarda giriş çıkış yoğun, bazılarında seyrek ama bütün kovanlarda arı var. Bazı kovanların örtü tahtasında arı ölüleri var. Limon sarısı polen taşıyanlar var.
Kovanların kapaklarını açmaya son sıradan başladım. Bazıları sonbaharda verdiğim fondan şekeri bitirmiş, bazıları bitirememiş. Bu durum kovandaki arı nüfusuyla ilgili bir durumdur. Özellikle plastik tabanlı kovanları incelemeye daha fazla süre ayırdım. Birinde ölen arılar kovan tabanında birikmiş, onları el demiriyle temizlemeye çalıştım. Bu kovanların girişleri anahtar deliği tarzında olduğu için arılar ölen arıları dışarı taşımada zorluk çekiyor. Baharda dört beş deliği keserek birleştirmek gerekir ki arılar rahat girip çıksın.
Kontrol ettiğim kovanların besin durumunu dıştan el yordamıyla yaptım. Hafif olan kovanlara birer kiloluk fondan şeker verdim.
Arı giriş çıkışı zayıf olan kovanlardan 5-6 tanesine baktım. İkisinde anaarıyı gördüm ama henüz yavruya geçmemiş. Diğerlerinde hem bal durumunu hem de yavru durumunu anlamak için çerçeveleri tek tek inceledin, avuç içi kadar da olsa kapalı ve açık yavru gördüm. Bu durum sevindirici bir durum. Önümüzdeki günlerde havalar biraz ısınınca çiçekler açacak, arılar çok polen taşıyacak ve anaarının şimdi yumurtladığı arılar martın on beşinden sonra tarlacı arı olacak ve kovanına katkı sağlayacak.
Burada şu ana kadar sadece ruşet kovandaki arılardan birini kaybettik. Ama asıl gerçek durum mart 15-20’den sonra ortaya çıkacak. O zaman havanın güzel olduğu günlerde (20 derecelerde) kovanları ve çerçeveleri tek tek elden geçirince anlayacağız. Anaarı kaybı varsa o kovanlar yalancıya kaçar. Anaarı yaşlı ya da verimsiz ise o kovan verimli olamaz.
15 ŞUBAT 2022 SALI Güneşli bir gün, öğle saatlerinde 11-12 derece İnece’deyim. Arılar vızır vızır çalışıyor. Bugün kovan başlarında epey gözlem yaptım. Şu ana kadar kışı mutlu ve sağlıklı geçiren arılar kovanlarına iyi polen taşıyor. Bazı kovanlara giriş- çıkış zayıf. Sonbaharda anaarısını değiştiren bir kovan vardı. Arı giriş – çıkışı zayıf olunca kontrol ettim. Arı nüfusu az, balı da az kalmış. Bir çerçevede avuç içi kadar kapalı yavru gördüm. Kenarlardaki ballı petekleri arıların yoğun olduğu yere koydum.
Elma ve kirazlarda çalışmayı engelleyen dalları kestim.
Dayanıklı kekikten bir saksıya iki kök aldım.
17 ŞUBAT 2022 PERŞEMBE Güneşli bir gün, öğle saatlerinde 15 dereceye yakın… Baraj kıyısındayım. Derecikten arabayla geçerken biraz zorlandım. Önce kovanlara bir ön izleme, polen geliyor. Bazı kovanlarda giriş çıkış bu zaman göre iyi, bazılarındaysa zayıf. Yanıma aldığım fondan şekerlerden vermeye başlayacağım ama aksilik bu ya maskeyi giymeden, körüğü yakmadan bir kovanın kapağını açtım. Sonbaharda verdiğim bazı besin ambalajlarını alayım derken bir arı kulağıma küpe taktı ve ilk iğneyi yedik.
Başladım ihtiyacı olanlara fondan şekerini vermeye… Aralık ayında yağmalanan kovanın yanındaki kovan da maalesef ölmüş. Arısı az ve balı bitmiş. Burada bu sene üçüncü arı kaybım.
Henüz sarıçiğdem görmedim. Arılar turuncu renkli polen taşıyor.
19 ŞUBAT 2022 CUMARTESİ Hava iyi, 13-14 derecelerde, İnece’ye gittim. Son baharda ayçiçeği ballarını doldururken bal dinlendirmenin dibinde kalan balları besleme kaplarına almıştım. Donmuş olan o balları arılığa geçtim. Arılar polen taşıyor. Kovanların hemen hemen hepsini kısa süreli de olsa izledim. Sonra getirdiğim balları verdim. Elma fidanlarından bir ikisinin dibini belledim. Bir elma fidanı, iki ceviz fidanı çıkardım.
21 ŞUBAT 2022 PAZARTESİ Hava kapalı, ara sıra bulutların arasından güneş ışıklarını gönderiyor.13-15 derecelerde… Demircihalil’deyim. Ruşetlerde besin sıkıntısı olabilir. Kapakları açıyorum, gerçekten aybaşında verdiğim fondan şekerler bitmiş. Hemen yenisini veriyorum. Arılar polen taşıyor.
Önceki gün İnece’den söktüğüm fidanları buraya bıraktım.
25 ŞUBAT 2022 CUMA Güneşli bir gün, 12-13 derecelerde bir hava… Öğleden sonra İnece’ arılıktayım.
Kovanların giriş çıkışına tek tek baktım. Karaağaç, ballıbaba ve başka bitkilerden polen geliyor. Beş kovana besin takviyesi yaptım.
26 ŞUBAT 2022 CUMARTESİ Güneşli bir gün, baraj kıyısına gitmek için uygun bir gün. 12-13 derecelerde…
Önce Hacı abinin oraya uğradım. Kovanları tek tek izledim. Arılar çok güzel polen taşıyor. Kovanların çoğunda arı trafiğinin canlılığı keyif verici… Durumu şüpheli birkaç kovan var. İki arıya fondan şeker verdim. Ruşetlerin besin durumu iyi.
Sonra baraj kıyısına geçtim. Yanımdaki donmuş balları kovanlara dağıttım. Burada da güzel polen taşıyorlar.
Çiğirdikler açmış. Sarı çiçekler var. Barajın su seviyesi yükselmiş. Kızılcıklar tomurcukta…
28 ŞUBAT 2022 PAZARTESİ Dün akşam yağmur yağdı ve hava soğudu. Bugün soğuk bir gün. Kovanların çerçevesiyle ilgili çalışmalar yaptık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder