2021'DEN BİRKAÇ ANI FOTOĞRAFI
Özel bir kekik, kış şartlarına dayanıklı ve hızlı gelişiyor.
Kasım ayı geldi, sonbahar kendini iyiden iyiye gösteriyor. Bölgemizde mevsime uygun yağışlar oldu. Çiftçiler toprağını sürüp ekebiliyor. Doğada sonbahar çiçekleri açtı, arılar polen bulabiliyor. 5 Kasım günü Baraj kıyısına gittim, bazı kovanlara fondan şeker verdim.3-4 arıyı kontrol ettim, az da olsa yavru var. Bugünlerde gündüz 20 derecenin üstüne çıkıyor. Arılar biraz yavru yaparsa bahara iyi çıkarlar.
6 KASIM 2021 CUMARTESİ Sabahtan sisli bir hava... Arıcılar Birliği kanalıyla aldığımız şekerler gelmiş, Üzeyir telefon etti. Yarım gibi iki çuval şekeri alıp, İnece'ye gitim. Yolda bazı yerlerde sis yeni yeni kalkıyordu. Köyde güneş sisin ardından çıkıyordu. Kazandaki son balları aldım. Temizlik yaptım. Kazan dibindeki ve kova diplerindeki balları kaşıkla besleme kutularına almıştım.Ayrıca 3 litre bal şerbeti yaptımve arılığa gittim. Onları yiyecek durumu iyi olmayan arılara verdim. Bazı kovanlar az da olsa yavru uçuşu yaptırıyordu. Polenle ve propolisle kovana dönen arılar vardı.
10 KASIM 2021 ÇARŞAMBA Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtarıcı ve kurucu önderi Atatürk, ölüm yıl dönümünde anıldı.
Öğleden sonra İnece'deyim. Banyo penceresinin dış kısmına mantolamadan sonra bir mermer konması gerekiyordu, o işi hallettim.
Arılığa geçtim, ağaçlarda kalan elma, ayva ve armutları topladım.
11 KASIM 2021 PERŞEMBE Baraj kıyısı... Hava güneşli, 13-14 derecelerde... Saat 13.00'ten sonra gittim, arılar az da olsa polen getiriyorlar. Birkaç kovana petek bal takviyesi yaptım.
Kenardaki bir kovan yağmalanmış. Kontrol ettim, anasız kalmış, anaarı memeleri yapmış ama kendini koruyamamış.
Yukarıdaki arılara da baktım, burada da üç kovana petek bal verdim.
13 KASIM 2021 CUMARTESİ Güneşli, 13 derecelerde bir hava... İnece... Artık sonbaharın ortalarına geldik. Besleme işi bitti gibi, varroa mücadelesi de öyle. Örtü tahtalarındaki besleme deliklerini tamamen olmasa bile bir iki arı girip çıkacak şekilde karton parçalarıyla kapadım. Besleme kutularını kovanlardan aldım.
Burada saat 13.00 ile 16 arası en sıcak saatler olur ve arılar yavru uçuşu yaparlar. Birkaç kovan yavru uçurdu.
14 KASIM 2021 PAZAR Öğleye kadar kapalı, sisli bir hava, öğleden sonra biraz açıldı. İnece'ye gittim. Yan komşunun sınırındaki ağaçları kestik. Verimsiz eriklerden birini kökünden kestik, diğerini de budadık.
15 KASIM 2021 PAZARTESİ Öğleye doğru, Demircihalil'deyim, hava kapalı ve hafif rüzgarlı...
Baraj kıyısındaki kovanların örtü tahtasındaki besleme deliklerini kestiğim küçük kartonlarla kapatıyorum. Bazı kovanlarda az bir açıklık bırakıyorum. Kovan kapağını açarken çıkan tıkrtıya arılar tepki veriyor ve dışarı çıkıp bana hücum ediyorlar. Birkaç kovanı fondan şekerle kapadım.
Sonra yukarıya geçtim ve oradaki kovanlardan altı tanesinin örtü tahtasının üzerine şeker çuvalından kestiğim parçaları koydum. Diğer kovanların da örtü tahtası deliklerini kapadım. Ruşet kovanlara fondan şeker verdim.
18 KASIM 2021 PERŞEMBE Bugün güneş biraz çıktı, ben de soluğu arılıkta aldım. Kapalı ve serin geçen iki günden sonra arılar güneşi görünce araziye çıkmış. Yavru uçuran var, polen taşıyan var, su ve az da olsa propolis getirenler var.
22-28 KASIM 2021 Kısa ve hızlı bir Ege turu yaptık. Tire, Bayındır, Kuşadası, Torbalı, Menemen ve Altınoluk
29-30 KASIM 2021 Kırklareli'ne çok yağmur yağmış. Pazartesi günü İnece 'ye gittim. Önce arılığa uğradım. Çukur yerler suyla dolu. Sonra eve geçip arabanın kış lastiklerini aldım.
Salı günü lastikleri taktırıp, yaz lastiklerini köye götürdüm. İnece Belediyesine uğradım. Lodoslu ve çisentili bir gün. Akşama doğru hava sertleşti.
Aralık ayında çiçek açan bitki ( ebegümeci)
Yılın sonuna ve kışın başına yaklaştığımız şu günlerde güzel yağmurlar yağdı, henüz otları kıracak bir kırağı düşmedi, o yüzden etrafta yeşillikler göze çarpıyor.
Sonra yukarıda Hacı abinin yerindeki arılara uğradım orada da benzer durumlar var.
10 ARALIK 2021 CUMA Kırklareli kapalı pazar yerinde tarım makineleri ve gıda fuarı açıldı. Öğleden sonra gezdim. Arıcı arkadaşlarla bir süre sohbet edip vakit geçirdik.
20 ARALIK 2021 PAZARTESİ Eylül ayında alıp, köye götürdüğüm kovanlık keresteleri Serdal'a getirdim.
26 ARALIK 2021 PAZAR Hava lodos, 13-14 derecelerde ve çok bulutlu... İnece'ye gittim.
Önce eve uğrayıp, yazdan kalan kararmış, eski petekli çerçevelerin bir kısmının mumunu kestim. Evden ayrılırken yazdan hazırladığım beton kalıplardan kalanları arabaya yükledim.
Sonra arılığa geçip ortalığı kontrol ettim. Kokulu çalının fidanlarından birkaç tane söktüm. Birkaç kök de kekik aldım.
27 ARALIK 2021 PAZARTESİ Sabahtan Tarım İl Müdürlüğüne gitmek oldu. Sonra bıçkıcı sipariş verdiğim keresteleri kesip hazırladığını telefonda söyledi. Keresteleri alıp Serdal'a götürdüm.
Öğleden sonra Demircihalil'deki arılara gittim. Hava lodos, tek tük yağmur damlası atıştırıyor. 15 derece civarında bir sıcaklık var. Yukarıdaki arıların olduğu yerde kovanların arasını köstebekler kabartmış. Götürdüğüm kekiklerden dört adetini oraya diktik. Şeref abi yardım etti. Ruşetler yakın yakın duruyor. Götürdüğüm beton kalıpları yerleştirdik. Uygun zamanda ruşetlerin yerini değiştireceğiz.
Aşağıdaki arıları kontrol ettik. Arılar uçuş yapıyor.
Kasım ve aralık ayındaki yağışlar sonucu çataklardan baraja su akmaya başlamış.
HOŞÇA KAL 2021, ARTIK TARİH OLDUN, KISA YAZAYIM
Bilindiği üzere covıd-19 salgını 2021'de de yeni dallarıyla dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Ülkelerde işler bozulmaya başladı. Uzay bildiğimiz kadarıyla düzenini bozmadan akışa devam ediyor. Dünyamız bize sunduğu yaşam olanaklarını eski cömertlikle devam ettirmiyor. Ama yeryüzü ana bileşenlerine insan türü zarar vermeye devam ediyor. Toprak, hava, su insanlar tarafından kirletiliyor. Hatta bu insan soyu birbirini boğazlamaya devam ediyor.
2021 Yılına çok az arı kaybıyla girdim. Nisan ayında 35 kadar arı sattım. Nisan sonu ve sokağa çıkma yasağının olduğu mayıs başında arısını sattığım kovanlara bölme oğul koydum. Arılar nisan sonlarında İnece'deki arılıkta bir yem bitkisinden çok nektar taşıdı.
20 adet datant kovan yaptık, fakat arılara üç kat verdiğim için kuluçkalıktaki çerçeveleri pek kabartamadılar ve bu katı sonbaharda alarak arıları normal katlarla kışa soktum.
2021'de varroa mücadelesinde farklı etken maddeli malzemeler kullandım. Favorim formik asit, formik asit veremediğim kovanlara amitraz ve flumetrin etken maddeli ürünler verdim. Ayrıca pembe sıvı bir maddeyi hem bahar bakımlarında hem kontrollerde sürekli kullandım.
25 Kilo civarında normal temel petek, 15 kilo kadar da datant kovanlar için petek kullanıldı.
Bu yıl propolis üretimi yapmadım. Geçen yıl propolis ürettiğim Beeo firması 5 adet tek kat kovan hibe etti. Tekrar teşekkür ederim.
Çok az polen - kendi ihtiyacımız kadar- topladım.
Yaklaşık bir ton civarında bal üretimi yaptık.
ANAARI - KRALİÇE - ÜRETİMİ
Ticari olarak anaarı üretmiyorum. 2016 yılında bal hasadı yaparken bir kovan dikkatimi çekti.
Kovandan neredeyse 10 çerçeve bal aldım. Bir çerçevede anaarısı çıkmış boş bir anaarı yüksüğü gördüm. Bu arıdan bal alırken arı gayet sakin, çerçeveden uçup saldırmıyor. Sadece kıçını havaya kaldırıp kanat çırpıyor. O günden sonra o arıyı gözlem altına aldım. 2017 yılında tam emin değilim ama 3 anaarı ürettim. Ürettiğim anaarılar 2018 yılında denendi ve damızlıktaki analarına çektiler. Tabi bu arada 2018 baharında anaarısını kaybeden kovanlar için damızlıktan anaarı ürettim.
2019 yılında damızlıktan birkaç anaarı daha ürettim. Genelde bu hattan anaarıya sahip kovanlardan iyi bal aldım.
2020 Yılında elimde damızlıktan ve kızlarından üretilen 20 kadar kraliçe vardı.
Bu çalışmaları yaparken arılıkta verimsiz arıların anaarısını değiştirdim. Hastalığa yakalanan - az sayıda 3-4 kovan- kovanların anaarılarını değiştirdim. Çalışması zor, arısı saldırgan kovanların anaarısını değiştirdim. Arılıkta bu hattın dışında verimli kovanlardan da anaarı ürettim.
Geçen 3-4 yıllık sürede bir kovandan üretilen anaarılarla çalışmanın sakıncalı olabileceğini düşündüğüm için aynı yılda büyük çaplı anaarı değişimi yapmadım.
2020 yılı bahar bakımı sırasında damızlık kovanın anaarı değiştirdiğini fark ettim. Anaarı değişmiş ama kovandaki arıların karakteri aynı... Artık hem damızlıktan hem de kızlarından anaarı üretebilirdim. Bahara sorunlu çıkan kovanların anaarıları alınarak damızlıklardan günlük yumurtalı çerçeve verilerek anaarılarını yenilemeleri sağlandı.
2021 Yılında damızlıktan ve onun bir kızından Miller yöntemiyle 30 kadar kraliçe ürettim ve 2022'ye 60 kadar damızlıkla girdik. 2022 yılında bunların karakterleri incelenecek, memnun kaldıklarımızla yola devam, verimsiz kraliçe çıkarsa değiştirilecek.
2020 yılında kaybettiğimiz marangoz bacanağımın köydeki evinin önünde de kovanlardan biri iyi özellikler taşıyordu. 28 nisan 2021 bahar bakımı sırasında bu kovanlardan biri oğula yönelmiş. Çerçevelerde anaarı yüksükleri vardı. Bir çerçeveyi alarak arılığa götürdüm ve beş bölme kovana bunlardan yüksük verdim.
2021 YILI BÖLME OĞULLARIN ANAARILARI
Bu yılki bölme oğulların anaarıları doğal anaarıdır. Nisan sonlarında 35 kadar kovanın arısını sattım. Arısı satılan kovanlar genelde 14+14= 28 çerçevelik büyük kovanlardı. Elimde bir sürü kabarmış petek kaldı. Ayrıca yakınlara yem bitkisi şalgam otu ekmişler, arılar nisan sonunda üst kata bal depoladı, öyle ki kenar çerçeveler neredeyse sırlanma aşamasında idi. Soranlara arılar böyle on gün çalışsın iki hafta sonra bal süzerim, diyordum.
Tabi bir yandan da arılara bahar bakımı yapıyor, yeni çerçeve isteyene temel petekli çerçeve veriyorum. Çok kuvvetlenen kovanlardan tam kapalı yavrulu ve arılı ikişer çerçeve alarak boş kovanlara koydum. Bu çerçevelerin iki yanına ballı, polenli ve arılı birer çerçeve ekledim.
Mayıs başlarında bu bollukta bazı arılar oğula yöneldi. Damızlığın kızlarından ikisi de oğula yönelmiş. Yaptığım bölme oğullara bu damızlıklardan aldığım anaarı yüksüklü çerçeveleri verdim. Ana arı yüksüklü çerçeveyi vermeden önce kovanlardaki kapalı yavrulu çerçeveleri son kez gözden geçirdim ve anaarı ve anaarı yüksüğü olmadığından emin olduktan sonra çerçeveyi verdim.
29-30 nisan ve mayıs ayındaki sokağa çıkma yasağının olduğu günler bu tür çalışmalarla geçti.
Mayıs sonlarına doğru radikal bir karar alarak çalışmasından ve gelişmesinden memnun kalmadığım birkaç kovanın arılarını böldüm. Bunlardan birini kuvvetli bölme yaptım ve kapalı yavrulu çerçeveleri arılarıyla birlikte anaarı üretme kovanı yaptım. Bunun için asıl damızlığa temel petekli bir çerçeve koydum ve arıyı beslemeye başladım. Birkaç gün sonra petek kabartmaya başladılar, Anaarı üreteceğim kovanı defalarca kontrol ettim. Damızlıktaki çerçeveyi hemen her gün kontrol ettim ve anaarı yumurta attığı gün Miller yöntemiyle Anaarı üretme kovanına günlük yumurtalı peteği taşıdım.
Benzer çalışmayı başka bir kovanda da yaptım. Sonuçta altmış kadar damızlık arıyla 2022'ye girdik. İnşallah kış kaybımız olmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder