10 Mayıs 2023 Çarşamba

MAYIS 2023

 1 MAYIS 2023 PAZARTESİ İnece'deyim. Arılıkta bazı kovanları inceledim. Birkaç tanesine kat verdim. Burada henüz anaarı yüksüğüne rastlamadım. Bazı kovanlarda bal yönünden sıkıntı yok, bazılarında var. Şimdiye kadar düzenli ama az, ama yeterlice şeker şurubu verdiğim kovanlar rahat, az verdiklerim günü kurtarır, hiç vermediklerimde tehlike var, eğer iki üç gün daha havalar kötü gitsin, arılar açlıktan telef olur.

Gelişme göstermeyen kovanlardan birini açtım, ne açık ne de kapalı yavru yok, arı mevcudu çok düşük. Derken kovan tabanında anaarıyı gördüm. Peteğin birinde bozulmuş anaarı yüksüğü gördüm, muhtemelen ana değiştirdi. Kapalı yavrulu ve arılı bir çerçeve verdim.

Akşam arılara duman verdim.

Eve geçip, altmış çerçeve aldım. Yarım çuvaldan fazla şeker aldım.

2 MAYIS 2023 SALI Güneşli bir gün 15 litre şerbetle İnece'deki arılıktayım. Arılarda yiyecek sıkıntısı var. Sıkıntılı olan arılar iyi bir gelişme gösteremedi, beslemek gerekli.  

İhtiyacı olanlara şerbet verdim. Birkaçının ballığını verdim.  

4 MAYIS 2023 PERŞEMBE Az güneşli bir hava, biraz şerbetle Demircihalil... Nisan ayının yağmurlu geçmesi doğayı coşturdu. Her taraf yemyeşil oldu. Çiçek bolluğu var. Ağaçların gelişimi güzel.

  Yukarıdaki arılardan biri oğul vermiş, eski anaarı yok, kovandan yeni anaarı sesi geliyor. Çerçevelerdeki anaarı yüksüklerini kestim. Keserken anaarılar çıkı çıkıveriyor. Bu anaarılardan birini Ali Filiz Hocama getirdim.

Bazı kovanlara şerbet verdim.

Baraj kıyısına indim. Son yağmurlar barajın suyunu az da olsa bulandırmış. Geçtiğim bir çataktan iki haftadır su çoğalarak akmaya başladı.

Ahlat ağacının dalında kara üzüm salkımı gibi yılın ilk oğulunu görüyorum. Boş kovanlardan birine beş altı tane çerçeve koydum. Çerçevelerden ikisinin gömeçlerine şerbet koydum. Oğulu kovana silkeledim.

Oğulun birkaç metre yakınındaki kovandan pazar günü anaarı yüksüklü çerçeveler almıştım. Hemen o kovanı incelemeye aldım. Kovan kapağını açar açmaz yeni kraliçe sesiyle karşılaşıyorum. Kovandaki bütün çerçeveleri elden geçirdim ve gördüğüm anaarı yüksüklerini kestim. Kestiğim bazı yüksüklerden anaarılar çıktı. Kovana aldığım oğulu bu kovanın yanına yerleştirdim.

Bazı kovanları inceledim. Yeni anaarılardan biri henüz yavruya geçmedi. Boş kovanlardan birkaçını temizledim. İçine kabarmış eski petekli çerçevelerden koydum. Bu kovanlara oğul esansı sürdüm.

Bazı kovanlara şerbet verdim, birkaç kovanın örtü tahtasını kuluçkalıktan alıp, ballığın üzerine koydum.

Geçen yılın oğullarından birisinin arıları saldırgan, bu kovanı anaarı üretme kovanı yapmak için anaarısını aldım.

6 MAYIS 2023 CUMARTESİ Kapalı bir hava, ara sıra hafif bir yağmur yağıyor. İnece'ye gittik. Evin temizlik işleri yapıldı ve bahçedeki otu biçtik. Daha sonra arılığa geçtim. Çok hafif yağmur çiseledi. Geçenlerde su birikintilerinden dolayı otunu biçemediğim az bir yer vardı. Kalan o otları biçtim.

İki kovana kat verdim. Kovanlarda yiyecek sorunu var. 10 litre şerbetle gelmiştim, azar azar kovanlara paylaştırdım. Geçen gün sattığım kuvvetli iki kovanda arılı ve günlük yumurtalı çerçeveler vardı. O kovanları inceledim arı miktarı az ama ikisi de anaarı yüksüğü yapmış. Bu arılara donmuş bal verdim.

7 MAYIS 2023 PAZAR Güneşli bir hava, 20 dereceyi geçen bir sıcaklıkta İnece... 

Yorucu bir gün... Arılar için 10 litre şerbet getirmiştim, daha önce bakamadığım kovanlara baktım, birkaçına kat verdim. Şerbet verdim. 

Saat altıdan sonra bağlığa ot ilacı attım. Sonra eve geçtim. Evde de bahçeye ot ilacı attım.

UYARI: 7 Mayıs tarihinde havaların yaklaşık bir aydır yağmurlu ve serin gitmesinden dolayı kovanların çoğunda yiyecek sıkıntısı var. Besin yönünden ilgilendiğimiz ve beslediğimiz kovanların gelişimi güzel, az da olsa çerçeve kenarlarında bal var. Pek beslemediğim kovanlarda gelişme zayıf, arı aç... Uzun süreli yağışlı havalarda arıya besin desteği şart.

8 MAYIS 2023 PAZARTESİ Demircihalil'deki arılara gittim. Hava güneşli, bu yılın geçen beş aylık sürede en sıcak günü (22-23 derece) diyebilirim. Baraj kıyısındaki arılardayım kuluçkalık üzerindeki örtü tahtasını kaldırıp, ballığı kuluçkalığın üzerine koyuyorum. Bazı kovanları kontrol ettim, ana arı memesi yapanlar var. Hatta kovanın birini açar açmaz anaarı sesiyle karşılaştım. Yeni ana arıyı gördüm. Diğer ana arı yüksüklerini kesip aldım. Geçen hafta ana arı yüksüğü verdiğim kovanların birinde ana arıyı gördüm. Yanımda getirdiğim şerbetten ihtiyacı olanlara azar azar verdim.

Yukarıdaki arılara geçtim. Kontrol etmem gereken yeni ana arılı kovanlara baktım, biri yumurtaya geçmiş. Burada da arılara şerbet verdim. Şerif abinin arıları kontrol ettik. Biri bitik, dördü iyi, bir diğerini beslemek gerekir.

Arılar kat istiyor ama havalar yağmurlu ve serin geçiyor, dolayısıyla nektar akışı çok yetersiz. Kat vermezsek de kuluçkalıkta sıkışan arılar oğula meylediyor.

10 MAYIS 2023 ÇARŞAMBA İnece'deyim. Kışın arısı ölen kovanlar ile geçen günlerde sattığım kovanlarda kalan kabarmış petekleri ayıklamam gerekiyor.

Önce arısı ölen kovanlardan başladım. Çok eskimiş ve kararmış ve de ağırlaşmış petekleri ayıklıyorum. Sonra çok arı ekmeği kalan petekleri ayıklıyorum ki bunların bir kısmında ve polenli bazı peteklerde ağ kurdu izi gördüm. Kararmamış, kabartılmış, az kabartılmış ve az da olsa hiç kabartılmamış petekleri bir araya topluyorum. Bu petekleri başka arılarda kullanacağım. Şimdilik dört tane 12'lik kovana ayıkladığım kullanılabilecek petekleri doldurdum 24X 4 = 96 petek. Kara peteklerin bir kısmı kullanılabilir, bir kısmı ise geri dönüşüme gidecek, yani eritilecek ve temel peteğin ham madde kaynağı olacak. Kara petekleri koyduğum kovanlara ağ kurduna önlem olsun diye formik asit döktüm, bazı petekleri sakladığım kovanlara ise ceviz yaprağı koydum.

Birkaç kovan arımı kontrol ettim, henüz doğadan yeterli nektar gelmiyor. Nektar gelse arılar petek kabartmaya başlayacak. Kenar petekler balla dolacak. Şimdilik günü kurtaracak kadar nektar geliyor.

11 MAYIS 2023 PERŞEMBE Parçalı bulutlu, 16-17 derecelerde bir hava, az rüzgarlı bir gün... Demircihalil tarafındayım. Arabaya kışın arısı ölen boş kovanlardan dört tanesini yükleyip, baraj kıyısına gittim. Buradaki kovanlarımın çoğu eskidi, tabanlarda ve kuşak bölgelerinde çürüme var. 

Önce Hacı abinin yerindeki kovanlara baktım. Şerif abi yardım etti. Kovanı eskiyen üç kovan arıyı kısmen yeni kovanlara aktardık.

Ahlat ağacında bir oğulla karşılaştım. Onu bir kovana aldım. İki kovanı değiştirdim. Hava bulutlandı ve serinledi. Fazla bir iş yapamadım.

12 MAYIS 2023 CUMA Dünya Hemşireler Günü kutlu olsun. Parçalı bulutlu, 17-18 derecelerde bir hava, beş litre şerbetle İnece'deki arılık... Kata salmadığım arılar vardı. Onlarla işe başladım. Kuluçkalıktaki eski kara petekleri ballığa aldım. Ballıktaki kabarmış ya da az kabarmış sarı petekleri kuluçkalığa koydum. Arılarım uzun yılların çalışması sonucu sakin ama birkaç kovan var, iyi bal verdiği için sertliğine katlanıyorum. Bir kovanın arıları sert çıktı. 

Henüz İnece'deki arılarda oğul eğilimine rastlamadım. Kovanlarda pek bal stoğu yok. Neredeyse akasyalar açmak üzere ama havalar uzun süreli yağışlı ve serin gidince arılar doğadan nektar taşıyamadı.

Mart ayında budadığım asmalardan kestiğim dalları yaktım. Arabaya dört adet boş kovan yükledim.

 13 MAYIS 2023 CUMARTESİ Baraj kıyısındayım. Eski kovanlardan dört tanesini yeni kovanlara aktardım. Kovanlardan birinde ana arı yüksüğü yapmaya başlamışlar. Ana arı yüksüklü çerçeveyi alıp, bir de arılı çerçeve alarak bölme yaptım. Çünkü bu arı verimli  arı. Başka bir kovanı açtım, başladım birinci çerçeveden incelemeye, pek bal yok, ikinci, üçüncü , dördüncü çerçeve hala yavru yok ve açılmış anaarı memeleriyle karşılaştım. Arı geçen yıl oğulu, muhtemelen anaarısı eskiydi. Bütün çerçeveleri inceledim ana arıyı göremedim.

Ana arı üretmek için geçen hafta perşembe günü ana arısını aldığım kovanı son kez gözden geçirdim ve yaptığı anaarı yüksüklerini kestim. Damızlık kovanlardan birinden aldığım günlük yumurtalı bir çerçeve verdim.

Geçen günlerde çıkan oğulları kontrol ettim ve anaarıları gördüm.

Yukarıdaki arılara geçtim. OĞUL 3: Karaçalıda bir oğul, acaba hangi kovandan çıktı? Oğul karaçalının köküne yakın bir yere konmuş, dalları budadık, bir dalı kestik. İçine eski kararmaya başlamış peteklerden bir kaç tane koyduk. Bu peteklerden iki üç tanesine şerbet döktüm. Sonra kovanı oğulun olduğu bölgeye yaklaştırdım. Örtü tahtasının üzerine oğulun merkezini düşürdüm ve bu arıları kovana silkeledim. Dalda kalan arıları toplanmaları için bir kara petek koydum ve bu arada ana arıyı bulmaya çalışıyoruz derken ana arı, dala koyduğum çerçeveye geldi, hemen kovana aldım. Sonra 15-20 dakikada arı kovana girdi.

14 MSYIS 2023 PAZAR İnece'deki arılıktayım. Kontrol etmem gereken kovanlarla işe başladım. Bir arkadaşa arısını sattığım kovanlardan ikisinden kalan arılar kendilerine yeni ana arı yapmışlar. Sıkıntılı bir arı vardı. Onu küçük kovana alıp, anaarısını imha ettim. Yavru çürüklüğü ihtimali vardı. Ana arı üretmek için bir bölme yaptım.

Kuru ağaçların dallarını kesmiştim onları yaktım.

15 MAYIS 2023 PAZARTESİ Yorucu bir gün geçirdim. Önümüzdeki üç gün ( 17-18-19 mayıs ) yağışlı gösteriyor. Arılarda hala yeterli bal yok. Doğa yeşil, çiçek bol ama yeterli sıcaklık olmadı. O yüzden 15 litre şurup hazırlayarak baraj kıyısına gittim. Önce Hacı abinin yanındaki arılar kontrol edilecek. Oğul veren ve verme hazırlığındaki arılardan üçünü tespit ettim. Karaçalıda bir oğul, Hacı abinin boş kovana aldık. 

Baraj kıyısına geçtim. Boz armutlara koyduğum kara peteklerden ikisinde oğul var. Oğulları kovanlara yerleştirdim. Oğullar hangi kovanlardan çıktı? Kontroller sonucunda anlaşılacak ama açtığım iki kovandan biri ana arı yüksüğünü dikmiş. İşimiz zor. Geçen yılın oğullarından birini açmıştım önceki gün ana arıyı göremedim. Açık ve kapalı yavru yok ama arı sakindi. Bugünkü kontrolde ana arıyı gördüm. Yine geçenlerde kapağı açtığım zaman ana arı sesiyle karşılaştığım kovana baktım. Arı kalabalık ana arıyı göremedim. Başka bir kovanda da ana arıyı göremedim, ana arı yüksükleri vardı, kestim attım ama anası yaşlı olmalı, değişecek. Eski kovanlardan üçünü biraz daha yeni kovanlara aktardım.

16 MAYIS 2023 SALI İnece'deki arılıktayım. Sabahtan kapalı gibi, arada sırada güneş çıkan bir hava vardı. Öğleye doğru hava ısındı ve gün içinde bir ara 28 dereceyi gördüm. Bir kovanın kuluçkalık üzerindeki örtü tahtasını aldım ve bundan sonra arılar ballıkta çalışma yapabilecek. Damızlık kovana baktım, 10 çerçeve yavru yapmış, çerçevelerden birini aldım ve anaarısız olan bir kovana verdim.

14 Mayıs 2023 günü ana arı yetiştirmek için yaptığım bölmeyi kontrol ettim. Biraz arı ölmüş. 

Burada kovanlardan birinde sıkıntı oldu. Arı bir türlü benim istediğim gelişmeyi gösteremedi ve yavru çürüklüğü gibi bir durum oluştu. Bunu fark ettiğimde ilk iş kovanı anaarısız bırakmak oluyor. Geçen yıl yan yana iki kovan, kovanların ikisi de yeni ve aynı ölçülerde oğul vererek ana arı değiştirdi. Birinin ana arısını beğenmediğim için elimdeki damızlık ana arılardan birini kovana verdim. Bu kovan kışı iki katlı çıkardı ve şu anda arılığın en kuvvetli kovanlarından biri. Yanındaki kovan aynı gelişmeyi gösteremedi. Kovanda besin sıkıntısı olmadı. Sonuçta çalışkan, bölgeye uyumlu, bal yapan, hastalıklara dirençli, çalışması rahat verimli arılarla arıcılık yapmak lazım. Şükür arılarımın en az yüzde yirmi beşi kendi yetiştirdiğim ve bahsettiğim özellikleri taşıyan niteliktedirler. 

Kışı iki katlı çıkaran güçlü kovanlarımdan birinde ilginç görüntü vardı. Kuluçkalıkla ballık arasındaki boşlukta çalışıyorlar, bir kısmı girişe dönüp, kovana oradan giriyor.

Kuruyan ağaçların dallarından bir kısmını yaktım.

Arı sevdalısı iki insanla konuştum trafikte. 

17 MAYIS 2023 ÇARŞAMBA Kapalı bir hava, gece biraz yağmur yağmış. Öğle saatlerinde Demircihalil köyüne gittim. Oğul görülmedi. Bu sene çıkan oğullara azar azar şerbet verdim. İlk oğul yavruya geçmiş. Son oğulda ana arılardan birini sarmışlar, onu öldürecekler, başka bir ana arı peteklerde geziniyor. 



Geçen hafta bir kovana az arılı ve kapalı yavrulu bir çerçeve koymuştum. Onu inceledim ve damızlıklardan birinden aldığım kapalı ana arı yüksüklü ve arılı bir çerçeve ile destekledim.

19 MAYIS 2023 CUMA Türkiye Cumhuriyeti'nin var olmasında atılan en önemli adımlardan birinin yüz dördüncü yılı kutlu olsun.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.
Yurdumuzu ulusuyla birlikte el ele vererek düşman işgalinden kurtaran, devletimizi kuran, yeni devletin yönetim biçimini çağdaş anlayışa göre düzenleyen adımları atan yüce Atatürk'e, silah arkadaşlarına, kahraman şehit ve gazilerimize sonsuz saygılar olsun.
ATATÜRK'Ü ANMANIN VE ANLAMANIN EN İYİ YOLU, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN 1919 İLE 1927 YILLARI ARASINDAKİ KURTULUS VE KURULUŞUNU ANLATAN NUTUK KİTABINI OKUMAKTIR.

Öğleden sonra İnece'ye gittim. Önceki gece buraya yağmur yağmış. Kontrol etmem gereken arılar vardı. İlkin ana arı yetiştirmek için hazırladığım kovana göz attım, bazı peteklerde gördüğüm ana arı yüksüklerini bozdum. Besin verdim. Damızlık kovana koyduğum az kabartılmış peteğe baktım, daha pek faaliyet yok, ayrıca havalar iki gün kötü geçti, kovanda bal bitmiş. Allahtan bugün hava az bulutlu ve 23 derecelerde, arı en azından geçinebilecek kadar nektar ve polen taşır. Bazı kovanlara bal ve şurup verdim.
Sorunlu bir arı var son olarak ona baktım, ana arı yüksükleri yapmış, yapılan ana arı yüksüklerini bozdum.
İkindi saatlerinde merayı dolaştım. Geçtiğimiz yıllarda mayısın yirmisi gibi karaçalılar çiçek açardı, bu yıl henüz çiçek yok, çiçek açması ay sonunu bulur.
Eve geçtim, kavanozlardaki İnece ballarını aldım.

20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ KUTLU OLSUN.
ARI VARSA HAYAT VAR!
Günlerdir, haftalardır, aylardır, yıllardır arılarla iç içe yaşıyorum. Harika yaratıklar. Canlı hayatında kilit öneme sahip bir rolleri var.
1. ANA ARI ( KRALİÇE) Kovanda bir tanedir. Kraliçe memesinden 16 günde doğar. Yani bir kraliçe yumurtladığı zaman ana arı yetiştirilecekse yumurta halinden - beyaz iplik gibi birkaç milim uzunluğunda - canlanıp ana arı memesinden çıkma süresi 16 gün. Kovandaki bütün arıları o doğurmuştur. Yavruları tarafından arı sütü ile beslenir. 5-6 yıl yaşayabilir. Bahar aylarında ırkına ve yaşına göre günde 2000-3000 arası yumurta yumurtlayabilir. Ana arı memesinden çıktıktan sonra ortalama 8-10 günlük olunca çiftleşmek için kovandan çıkar ve havada uçmaya başlar, bu arada yaydığı koku ile erkek arılara çiftleşmeye çıktığını haber verir. on kadar erkek arıyla havada çiftleşir ve kovanına döner. Bir daha kovandan çıkması ancak arı oğul verdiğinde olur. Çiftleşmeden birkaç gün sonra kendi yavrularını petek içine yumurtlamaya başlar.
2 ERKEK ARI Kovandaki iri yapılı arılardır. Kovana dışarıdan herhangi bir şey taşımaz, tüketicidir. Ana arı, erkek arı gözlerine erkek arı doğsun diye yumurtlar. 24 dört günde dünyaya gelir. Ergen arı olunca çiftleşmeye çıkan kraliçe arıların yaydığı kokuyu alarak ( kısmetinde varsa kraliçe ile çiftleşmek) havada kraliçe ile çiftleşir ve çiftleşme sonrası ölür.
3 İŞÇİ ARI Kraliçe arının peteklerdeki işçi arı gözlerine yaptığı yumurtadan 21 günde çıkarlar. Doğumdan sonraki 21 günde kovan içi hizmetleri yapar. Ar sütü salgılayarak ana arı besleme, yavru arıların büyümesi için petek gözlerine arı sütü bırakırlar. Kovanın temizliği, kraliçenin bakımı gibi işleri yaptıktan sonra ömrünün geri kalan üç haftalık kısmını kovan dışı hizmetlerde geçirir. İşçi arıların bahar ve yaz aylarında yoğun çalıştıkları için tıpkı bir pil ve akü gibi ömrü biter ve ölür, Sonbaharda dünyaya gelen işçi arılar fazla yıpranmadığı için baharda yeni kuşak arılar dünyaya gelene kadar yaşayabilir. Yani bahar yaz işçi arısı altı hafta; güz ve kış işçi arısı altı ay kadar yaşayabilir. Bu Trakya bölgesi için geçerli. Burada havalar soğumaya başladı mı ana arı yavru işini yavaşlatır ve kasım ayı gibi yumurta işini keser. Yumurtlasa bile petek ortasında avuç içi kadar bir alana yumurtlar.
Akdeniz bölgesinde arılar on iki ay aktif çalışabildiği için orada genel kural geçerli.
İşçi arıların önemli rolü: Bitkiler çiçek açıp, koku yaymaya, polen ve nektar vermeye başladı mı bu kokuyu alan işçi arı çiçeklere doğru uçar. Bulduğu çiçek kaynağını kovanındaki arılara haber verir. Arılar, bitkiler ve çiçekler arasında sevgili, aşık ilişkisi gibi bir ilgi var. Bitkilerin tozlaşmasında oynadıkları rollerinden dolayı arıların canlılar için çok önemli görevleri var. Bitki çiçekten tohuma gidecek ve kendi neslinin devamını sağlayacak. Otçullar ve etçillerin yaşaması buna bağlı.
İşçi arılar, bal, polen, propolis gibi arı ürünlerini üretirler. Kovandaki arı ürünleri işçi arılar tarafından yapılır. 
ARI VARSA HAYAT VAR.

20 MAYIS 2023 CUMARTESİ Parçalı bulutlu 22 derecelerde bir hava, Demircihalil’deyim.

Oğul yok.  Ana arı yüksüğü olan arıların kontrolü yapıldı. DD kovandan alınan ana arı yüksüklü iki çerçeve ile bölme yapıldı. Kovanda ana arı görüldü. Bal gelmeye başlamış.

D kovan kontrolünde yeni ana arı yüksüğüne rastlanmadı. Ana arı görüldü. D kovandan birkaç gün önce ana arı yüksüklü bir çerçeve alıp, bölme oğul yapmıştım. Ana arı çıkmış ama bölmede işçi arıların sırtında çok varroa gördüm. Kovan tabanına formik asit döktüm.

Oğul 2’de ana arı göremedim. Başta ve sonda olan kovanların kontrolünde baştaki kovanda ana arı göremedim. Bu kovana kutu içinde ana arı memesi verildi. Yanındaki kovandan anaarı yüksükleri kestim. Bu sırada nisan ayında çıkan ana arılardan ilkini arılar değiştirmek istiyor. Ana arı memesi yapmışlar. İkinci yeni analı kovanda ise gelişmeler olumlu… Sondaki kovanda yeni kraliçe görüldü.

Orta sıra birinci kovanın ana arısı verimsiz, değiştirilecek. Çalının yanında oğul veren kovanda yeni ana arı görüldü. Damızlıktan üretilen ana arılardan birine baktım, ana arıyı gördüm, iyi gelişmiş, yakında yumurtlar.

Yukarıya geçtim. Geçen gün ana arı yüksüğü gördüğüm kovanları kontrol ettim. Biri oğul vermiş. Tek anaarı yüksüğü bıraktım. Yanındaki kovanda ana arıyı gördüm. Görebildiğim ana arı yüksüklerini kestim. Daha önce yalancıya kaçan bir kovana bu ana arı yüksüklerinden verdim. Ön sıradaki oğul veren iki arıyı kontrol ettim, ana arılar görüldü.

21 MAYIS 2023 PAZAR İnece'deki arılığa uğradım. Yapmam gereken ufak tefek bir iki iş vardı. Yarım saat kadar sürdü. Eve geçtim. bagajdaki eski ve yıpranmış petekleri bıraktım.

22 MAYIS 2023 PAZARTESİ Bu yıl ilk defa evden temel petekli çerçeve hazırlayarak çıktım. Öğle saatlerinde Demircihalil... Yukarıdaki arıların 15 kadarını hızlı bir şekilde kontrol edip, temel petek verdim. Bazı kovanlarda eksik çerçeve kalmadı. Bazılarına ise iki temel petek verdim, ileriki günlerde arının gelişimine göre eksik çerçeveler tamamlanacak. Bahara çıkan kovanlardan birinde yaklaşık bir ay önce gelişme olmadığı gibi, gerileme olduğunu fark ettim. Kovanı açtığımda, yalancı ana yavruları oluşmaya başlamış. Yalancı yavru gözlerini bozdum ve diğer kovanlardan iki adet çerçeve verdim. Çerçevelerden biri arılı ve kapalı yavrulu, diğeri ise arılı ve günlük yumurtalı bir çerçeve idi. Çerçeveleri verdikten yaklaşık beş altı gün sonra kovanı kontrol ettim, ana arı yüksüğü yapmamış. Başladım çerçeveleri kontrol etmeye, bir de ne göreyim bir tane ana arı var. İyi dedik ve ana arının yumurta yapmasını bekledim. Aradan bunca zaman geçti, şimdiye kadar iki çerçeveye yakın yavru yapması gerekirdi. Bugün kontrol ettim, yine yumurta yok, tek tük yalancı ana yavrusu var. Kovandaki ana arıyı imha ettim.

Baraj kıyısına indim. Burada da kontrol etmem gereken kovanlar var. İkisinde ana arıyı göremedim. Bir arının kovanını değiştirdim.

Buradaki arılardan biraz polen toplamak için çalışma yaptım.

23 MAYIS 2023 SALI Az güneşli, bulutlu ve bu tarih için serin bir havada İnece'ye gittim. Evden çerçeve aldım. Saat iki sıralarında arılığa uğradım. Sanki ölü şehir gibi çok az arı faaliyeti var. Oysa daha iki gün önce ne güzel çalışıyorlardı.

Birkaç kovanı açıp, nektar durumuna baktım, durum hiç de iç açıcı değil. İki gün hava bozuk gitse arılar açlıktan hasta olur. Birkaç ana arı üretmek için çalışma başlattım, maalesef damızlık anayı istediğimiz çerçeveye yumurta attıramadık.

Son bir haftadır çiftçiler tava gelen tarlalarına ayçiçek ekimi yapıyor, bazıları buğdaylara ilaç atıyor. Olumsuzluğun bir sebebi de bu durum olabilir.

Dönüşte Ömer Buluç abiye uğradım.

24 MAYIS 2023 ÇARŞAMBA İnece'deyim. Önceki sene yaptırdığım kovanların on tanesinin sacında sorun vardı. Yeni sac kestirdim ve kovan kapaklarına çaktım.

İnece'deki kovanlarda ilginç durumlar var. üç dört gün önceki arı kalabalıklığı bitmiş. Arılar kovanlara vızır vızır girip çıkıyorlardı. Dün ve bugün dikkatimi çekiyor. Kovanlardaki arı mevcudu çok düştü ve arı trafiği azaldı. Çiftçiler ayçiçeklerini son bir haftada ekmeye başladı. Ekerken ilaç atıyorlar, ayrıca buğdaylara da ilaç atılıyor ve bundan arılar zarar görüyor.

Akşam saatlerinde kirazlara kurtlanmasınlar diye ilaç attım.

25 MAYIS 2023 PERŞEMBE Az bulutlu, 24-25 derecelerde bir hava... Demircihalil'deyim. Yukarıda iki kovanda ana arı sorunu verdi. Kovanlar kontrol edildi ve ana arı görülmedi.

Aşağıya geçtim. Önce ana arı üretme kovanını açtım. Normalde dün gelmem gerekiyordu. Gelemedim ve bir günlük gecikmeyle kovandaki ana arı yüksüklerinin bozulmasına sebep oldum. Kovanda tek bir ana arı gördüm.

Oğulları ve yeni ana arılı kovanları inceledim. Oğullardan birinde ana arı göremedim. Daha sonra bu kovana kapalı ana arı yüksüğü verdim. Başka bir yeni analı kovana baktım. Yumurtaya geçmiş. Bir başkasına baktım o da yumurtlamaya başlamış. Oğul veren damızlığa baktım. Küçücük bir ana arı çerçevelerde gezinip duruyor. Geçen sene rahatsızlık geçiren kovanın ana arısını değiştirmiştim. O da yumurtlamaya başlamış. Bu kovanın eski çerçevelerini aldım.

Yanımda getirdiğim, temel petekli çerçeveleri ihtiyacı olan kovanlara vermeye başladım. Önce geçen yılın oğullarına verdim. Birkaçında oğula eğilim görüldü. Geçenlerde ana arı yüksüklerini kestiğim kovanlara baktım. Yine ana arı memesi yapmışlar. Bu kovanların ana arıları yenilenecek.

Geçen yıl bir teneke bal aldığım bir kovanı incelemeye başladım. Çerçevelerde kapalı ana arı yüksükleri var. Ana arısını aldım ve anasız kalan bir kovana verdim.

Çerçevelere nektar dolmaya başlamış. Nektar gelince petek kabartmalar da başlamış.

Yukarıdaki arılara çıktım. Şerif abi yardım etti. Hacı abinin oğula bir kapalı ana arı memesi, benim anasız bir arıya kapalı ana arı memesi ve Şerif abinin anasız bir arısına kapalı ana arı yüksüğü verdik.

Bazı kovanlara temel petek verdik. Eski kara petekleri kestik.

26 MAYIS 2023 CUMA Karışık bir hava... Öğleden sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne gittik. Kovan talebinde bulunanlara kovanları teslim edildi.

Sonra İnece'ye gittim. Yağmur başladı. Arabada epey bekledim. Saat beşten sonra yağmur durdu, hava açıldı. Arılıkta çok arı kuşu var. Bu son günlerde burada bazı olumsuzluklar var. Şu bir haftada bir şeyler oluyor. Arılar kovanlara sık sık girip çıkıyordu. Şimdi seyrek giriyor. Pek bal gelmiyor. Tarım ilaçları birinci etken. Bugün açtığım bir kovanda ana arı yüksükleriyle karşılaştım. Ana arı yok, açık yumurta yok. Oysa bu ana arı geçen yılın ana arısı.

Geçen yıllarda da bu zamanlar bir kaç kovanın anasız kalıp yeni ana arı yaptığına tanık oldum. Garip bir durum!

Kovanlara azar azar şerbet verdim.

27 MAYIS 2023 CUMARTESİ Parçalı bulutlu 22-23 derecelerde bir hava, Demircihalil'deyim.

Arılara kat ve temel petek vermeye devam... On kadar kovana temel petek verdim. Bazı kovanlar ana arı yüksüğü yapmış. Yüksükleri kestim ama onlar gene ana arı değiştirirler. Gelecek kontrolde kovanın ana arısını bulabilirsem kafese alacağım.
Damızlık olarak seçtiğim verimli iki kovanın ana arılarını aldım. Çünkü bu kovanlar ana arı değiştirmede kararlı. İki kez ana arı yüksüklerini kestim yine de ana arı yüksüğü yaptılar. Aldığım ana arıları anasız olan iki kovana aktardım.
Kovanlardan birini açtım ve çerçeveleri kontrole başladığım sırada genç ana arı sesiyle karşılandım. Yeni ana arılı çerçeve ile başka bir çerçeve daha alarak bölme yaptım. Kovanda eski ana arıyı göremedim ama bir iki günlük yumurtalar var. Ana arı yüksüklerini kestim ve bir tane yüksüğü kovanda bıraktım.

Oğulları kontrol ettim, İlk oğulların ilk yumurtaları kapanmış.

Karaçalılar çiçeğe hazırlanıyor. Salkım halinde tomurcuklar oluşmuş.


28 MAYIS 2023 PAZAR Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Cumhur İttifakı adayı R. T. Erdoğan üçüncü kez seçildi.

Öğleden sonra İnece'ye gittim. Evden petek bal için kısa katlardan üçünü aldım. sonra arılığa geçtim. Saat beşi geçiyor ve öğleden sonra az bir yağmur çiselemiş. Arılık çok sessiz. Dört kovana bakıp, durumu anlamaya çalıştım. Çok az nektar var. İki gün arı dışarı çıkamasın aç kalır.

29 MAYIS 2023 PAZARTESİ Hava parçalı bulutlu ve rüzgarlı, 21-22 derecelerde bir sıcaklık, baraj kıyısı... Önce yukarıya uğradım. Geçen gün verdiğimiz ana arı yüksüklerini kontrol ettik. Şeref abinin oğuldaki ana arı çıkmış, diğer ikisi daha çıkmamış. Alt sıradaki kovanlardan biri zayıf, henüz kata çok az arı çıkmış ve ortalardaki eski peteğe az bir bal yapmış.

Baraj kıyısına indik. Arabadan iner inmez arılar etrafımda uçuşmaya başladı. Arılıkta sorunlu arı olunca bu durum kaçınılmaz. Düzeni bozulan arı saldırgan olur.





Oğula meyleden arılardan birinin (DD) kovanını değiştirdim. Başka bir arının daha kovanını değiştirdim.

Bir kaç kovana temel petek takviyesi yaptım. Önceki gün DD ve D ana arıları kovanlarından alıp, anasız olan kovanlara vermiştim. Bir tanesine baktım, ana arı gezinip duruyor.

Polen tabaklarını topladım, bir kiloya yakın polen toplandı.

30 MAYIS 2023 SALI Bulutlu bir gün 23-26 derecelerde bir hava... İnece'de asma yaprağı topladık. Eve uğradık.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder