2020 HAZİRAN AYI DEĞERLENDİRME 2020 Yılı dünyada olumsuzluklarıyla farklı bir yıl. Bölgemizde iklim, hava durumu ve yağışlar yönünden şimdiye kadar ilk altı ayı kötü geçen bir yıl. Tarım ve ziraatte olumsuzluklar, yağış olmayınca zamansız ( 13-21 mayıs arası ) aşırı sıcaklar ve kuraklık tahıl kalitesini ve verimini epey kötü etkiledi. 23-24 nisanda yer yer don olayları meyvecilere zarar verdi. Haziran ayındaki doluyla karışık aşırı yağmurlar bazı bölgelere çok ciddi zararlar verdi.
Arıcılık çalışmaları da iyi gitmiyor. Nisan- mayısta kat verdiğimiz kovanlardaki arı mevcudu epey düşük. İnece'deki arılarımın çoğu ayçiçekte kendine çalışacak. Uysalbal'ın A Takımı arılarından 25-30 kovan yine iyi bal verecek. Bu da arı
kadrosunun tamamına yakınını A Takımından anaarı sahibi yapacağız.
Baraj kıyısındaki arıların oğul vermeyenleri iyi. Orada da arıların yarısından fazlası oğul verdi. Karaçalı döneminde de hemen her gün ikindi saatlerinde yağış oldu.
Bu yıl doğada daha önceki yıllarda görmediğim sinek gibi, arı gibi zar kanatlı hayvanlar görüyorum. Örneğin haziranın ortalarında bal arısı büyüklüğünde kapkara arı gibi kanatlı ve uçan yaratıklar gördüm.
Bu yılki kraliçelerden
BARAJ KIYISI A TAKIMI KRALİÇESİ 2020 HAZİRAN ÜRETİMİ
HAYIRLISI NEYSE O OLSUN, BEN GEREĞİNİ YAPTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM.
1 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Korona salgını nedeniyle alınan önlemlerin bir kısmı kaldırıldı ya da gevşek uygulanacak. Umarım her şey düşünüldüğü gibi gider ve salgın hastalık yayılmaz.
Serin ve ara sıra çiseleyen, arasıra güneş olan bir gün geçirdik.
Dünkü arı kontrollerinde besin sıkıntısı olan kovanlara denk gelmiştim. Akşam üstü bir tenekeye yakın donmuş balı arıların uçuş tahtasına birer porsiyon 200-250 gram kadar bıraktım. Bal ziyafeti çektim.Yarınki hava tahmini yağışlı gösteriyor.
Biraz ayrık ayıkladım.
2 HAZİRAN 2020 SALI Karışık bir hava, genellikle bulutlu, arada bir güneş çıkyor. Öğleden sonra çisentili ve yağmurlu bir gündü. İnece'ye giderken yol boyundan birkaç kök yeni çimlenmiş, arada bir mor çiçek açmış kekiklerden saksıya aldım. On kök pembe domates, on kök de acı biber fidesini iki hafta önce diktiğim salatalıkların yanına ekledim. Arılarda bu havada yapacak pek bir iş yok
3 HAZİRAN2020 ÇARŞAMBA Parçalı bulutlu 19-20 derecelerde bir hava, öğle saatlerinde arılık... Gelişimi zayıf kovanlar vardı. Onlara mesai harcadım. Biri anaarıyı değiştirmiş, geçen sene anaarısıydı. Biri bir türlü toparlayamadı. Kendinden anaarıya izin yok. Bir diğeri, geçen sene de bal alamadığım bir arıydı, kraliçe değiştirme operasyonu yapıldı. Anaarısı değiştirilenler kontrol edildi, yavruya geçenler var. Geçen hafta anaarı yüğsüğü verdiğim iki kovanda kızları gördüm. Akşamüstü kirazlara kurtlanmayı önleyici ilaç attım.
4 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Baraj kıyısındaki arılardayım. Dün akşam buraya kuvvetli yağmur yağmış. 15 gün önceki sıcaklar burada da etkili oldu ama ne de olsa dağlık ve mera içindeyiz. Her taraf yemyeşil değil ama yeşil sayılır. Hava 24 derecelerde gökyüzü parçalı bulutlu... Karaçalıda bir oğul, sepette bir oğul, başka bir çalıya astığım kutunun altında bir oğul. Neyse hazırlıklı gelmiştim. Arabada iki ruşet kovan; bir kovan tabanı bir de kovan kapağı... Ruşetlerde kabarmış petek vardı, peteklere biraz şerbet döküp kovana yerleştirdim ve oğulları yavaşça silkeledim. Birkaç kovana baktım, hala oğul verme riski olanlar var, bala yatanlar var. Karaçalılar az da olsa açmış. Önümüzdekki hafta havalar güzel giderse ana nektar akımı başlar.
GÖZLEM: Nisan başındaki kontrollerde geçen seneki bir oğula 9 çerçeve vermişim, onuncu çerççeve yerine arı kendi petek örmüş. Kontrolde kapalı yavru vardı. Arılara kat verirken bu kovanın fazla gelişmediğine tanık oldum. Çerçeveleri tekrar elden geçirdim. Günlük yumurta ve açık yavrı yok, anaarı yüğsüğü de yok. Zaman kısıtlı olduğu için detaylı inceleme yapamadım ama kafama takıldı. Sonraki gidişimde tekrar baktım, arı kalabalık, yavru yok, yalancıya kaçma yok, anaarıyı göremedim. Neyse kovanlardan kestiğim anaarı yğsüğüklerinden çıkan anaarılardan birkaç tanesini kovan girişinden içeri bıraktım. Bugün o kovanı kontrol ettim.Kenar çerçeveler balla dolmuş, üstten sırlama başlamış. hemen hemen bütün çerççevelerin kemerlerinde bal var. Bu arada anaarıyı da gördüm. Yeni bir anaarıya benziyor. Gözüm kapalı ya da açık yavru aramada ama yok. Bu anaarı musluklardan bıraktığım aanaarılardansa birkaç gün içinde yumurtlamaya başlar. Yumurtlamazsa kısır bir anaarıdır. Geçmişte kısır anaarıyla karşılaştım. Normal yumurtlama süresinden 20-25 gün geçmnesine rağman yumurtlayamayan anaarılarla karşılaştım ve zaman içinde yaşlı işçi arılar kaldı ve kapalı yavrulu ve açık yavrulu çerçeve vererek ve de anaarısını değiştirerek kovanı kurtarabildim.
SONUÇ: Yavrulu kovanlarda müthiş bir bal ve polen tüketimi var. Bu kovandaki bal durumu bunu gösterdi. Çünkü iki katlı güçlü kovanlardaki bal an itibariyle arıların 2-3 günlük ihtiyacını karşılar. Tabi bir de petek örme işinde de çok nektar tüketiliyor.
5 HAZİRAN 2020 CUMA Az bulutlu, 25-26 derecelerde bir hava, öğleden sonra rüzgarlı... Arılıkta iyi gelişme gösteren normal iki kovanı büyük kovana ( 14 çerçeveli) aktardım. Oğul veren bir kovanı tek katlı kovana aldım.
6 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Petek bal için iki kasa ( 20 çerç.eve) hazırladım ve baraj kıyısına gittim. Giderken bir arkadaş kovan verdi ve oğul istedi. Yaklaşık üç çerçevelik bir oğul, kovana aldım. Saat beş gibi arkadaş gelip oğolunu aldı.
Burada kat verme işi bitti. Anaarı yüğsüğü kontrolü var. Daha önce yüğsük kestiğim bazı kovanlar yine anaarı yüğsüğü yapmış. Oğullar kontrol edildi. Arılar üç gündür güzel nektar taşıyor. Kontrol ettiğim kovanlarda bu durumu fark ediyorum. tirfil, kekik ve açmaya başlayan karaçalılar şimdilik ana nektar kaynakları...
27 Mayıs günü yaptığım gömeç aşıda ( Miller yöntemine benzer ) pek çok anaarı yüğsüğü yapılmış.
7 HAZİRAN 2020 PAZAR İnece'ye gittim.Kovanını değiştirmem gereken arılar vardı. Oğula gidenleri standart kovanlara, iyi gelişenleri ayçiçek balı için 14 +14= 28 çerçevelik kovanlara aktardım. Asma yaprağın topladık. Motorlu tırpanla ot kestim.
8 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Havalar yine ısındı. Bahçedeki otları yok etmek için şimdiye kadar pek ilaç kullanmadım ama bu sene inatçı ayrıklarla baş etmek için bugün kullandım. Sonucu göreceğiz. arı çalışması olarak iyi gelişen kovanlarla, yeterli gelişmeyi göstermeyen kovanlar değiştirilidi. Çalışkan arılara 3+1, tembellere stüdyo daire. Petek bal üretme katlarından iki tanesini ve iki tane de dört çerçevelik kovanı arabaya yükledim.
9 HAZİRAN 2020 SALI Saat 11.30 gibi baraj kıyısındaki arılardayım. Hava güneşli ve sıcak. Buraya asıl geliş amacım bugün çıkacak anaarılar vardı. Onları kontrol altına alma. Arabadan indim, önce etrafı bir kolaçan ettim. İki tane oğul... Onlara kovan hazırlayıp, içine silkeledim. Sonra anaarı yetiştirdiğim kovanı açtım. Aşılama anaarı bunlar. Yani biraz mıller yöntemi. Daha kovanı açarken anaarı sesleri yükseldi. Neyse anaarı çerçevesini buldum. yüğsükşleri kontrol ediyorum. Kapalı olanları kesiyorum ama ben yüğsüğe dokununca yüğsükteki anaarılar kafayı vurup dışarı çıkıyor. Sekiz tanesini anaarı saklama kabına alıyorum. Diğerlerinden biri kovana hakim olsun. Petek bal katlarını verdim. bazı oğulları kontrol ettim.Yavruya geçen ve kapalı yavru yapan bazı oğulların anaarısı eski anaarı. Erken çıkan oğulların yumurtaları arı oldu. Bugünkü oğullara yer hazırladım ve yerleştiridim. Yanıma aldığım yeni anaarıları İnece'ye götürdüm ve ihtiyacı olan kovanlara verdim. hayırlısı olsun.
KARAÇALI ZAMANI Güçlü bir nektar akışı var. Havalar iyi giderse karaçalılar çok güzel ve canlı çiçek veriyor.
Birkaç gündür iki tür sinek istilası var. Bugün baraj kıyısındaki meralarda, özellikle çayırlarda arı büyüklüğünde kara bir sinek ve hayvanlara musallat olan yeşilbaşlı sinek.
Geçen gün bir tane iri boy, bal arısının neredeyse 4-5 kat büyüklüğünde kocaman bir arıyı kovan girişinde arıyı yakalarken imha ettim. 2020 çok farklı bir yıl hastalıklarıyla, virüsüyle, mikrobuyla, ekonomik olumsuzluklarıyla ...
10 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Çiçekçiden kendime iki saksı kekik, köyden sipariş edilen 10 saksı lavanataları alarak öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Hava sıcak, arılıkta bir tur... Sonra eve geçtim. 40 kadar yeni çerçeve aldım.
Bu sene dört ayrı kekik türü diktim. Biri Toros dağlarının kaya kekiği ki çok keskin bir kokuya sahip, krem rengi çiçek açar. Bir tür buranın yerli kekiği yere yapışık gibi büyür, fazla boy atmayan bircins, lila renginde çiçek açar. Başka bir tür İzmir Ürkmez'den ve bugün aldığım ise peyzaççıdan yöresini soracağım.
11 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Saat 11.00 sıraları baraj kıyısı, tahminlerde öğleden sonra yağmur bekleniyor. Kovanların önündeki ağaçta bir oğul 3 çerçeve kadar... Bir tanıdığa sözümüz vardı bugün ne çıkarsa onun olacaktı. Sepet kovan gibi yapılmış tahta kovana aldım.
KARAÇALILARI KONTROL ediyorum. gerçekten çiçeğin özünde yağ gibi bir sıvi var, parılparıl parlıyor. Geçen günlerde çıkan oğulları bir kontrol ettim, üç tanesi eski anaarıya sahip, yumurtlamışlar, kapamışlar... Yeni yumurtlayanlar var. Çiftleşip gelenler var. Salı günü verdiğim anaarılardan biri çerçevelerin arasında gezinip duruyor. Saat bire doğru uzaklardan gök gürlemeleri duyulmaya başladı. Yanıma aldığım 20 kadar temel petekli çerçeveleri ihtiyacı olan kovanlara verdim. Tek tük yağmur damlası gelmeye başlayınca arılıktan ayrıldım. Asfalta çıkmam 10 dakika kadar sürüyor. Asfalta çıkar çıkmaz şiddetli yağmurun içine daldım. Doluyla karışık yağıyor. İki kilometre kadar gittikten sonra yolda göz gözü görmüyor, bir kenara çekildim ve 10 dakika kadar bekledim. Demircihalil köyünde sokaklardan seller akıyordu.
Saat dörde doğru İnece'ye geçtim. Orada yağmur çok az yağmış. Bir kovana petek takviyesi yaptım. İki kovanı kontrol ettim, biri çok iyi maşallah, biri kendini ayçiçeğine hazırlıyor.
12 HAZİRAN 2020 CUMA İnece'deki arılık... Parçalı bulutlu bir hava 28-29 derecelerde...Giderken 2 saksı lavanta, bir de lavanta benzeri sarı çiçekli bir çiçek daha aldım ve arılığa asma aralarına diktim. Salı günü verdiğim anaarıları kafeslerinden çıkardım. Arılardan biri felaket saldırgan, buraların deyişiyle solak arı, ne duman fayda ediyor, ne bilmem ne... Anasını değiştirdi, değiştirdi, yoksa başka yere sürgüne göndereceğim. Karaçalılar çiçekte, polen ve nektar geliyor. Burada 15 güne kadar bazı tarlalarda ayçiçekler açar. Eve geçtim, daha önceden suya koyduğum besleme kablarını yıkadım.
Narlar çiçekte ve balarısı nar çiçeğinde...
13 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Parçalı bulutlu, 25 derece civarında bir hava... Baraj kıyısındayım. Önceki gün yukarılara yağan yağmur burada fazla yağmamış.
Oğul karşıladı. Bir arı konutuna buyur ettik, 4-5 çerçeve kadar... Kontrol edilecek birkaç oğul ve anaarı vardı, onları incelemeye aldım. Biri verdiğimiz anaarıyı kabul etmiş.Diğer ikisinde göremedim. Üretitiğim kovanda kalan kapalı anaarı yüğsükleri vardı. Ona baktım, iki tane kraliçe geziniyor, birini aldım.
Buradaki kovanlar bu sene çok oğul verdi. Arı yoğunluğu azalan kovanlara bakıyorum, boşalmış anaarı yüğsükleriyle karşılaşıyorum. Kendimi başarısız buluyorum. Haydi bakalım 5-6 tane kovandan anaarı yüğsüklerini kestim.
İkindi saatlerinde arılığın güneyinden bir oğul geldi. Ona mekan hazırladım. Hayırlı olsun. Denedikten sonra vize vereceğim.
Sağ olsunlar Hasan Göksu ziyaretime geldi.
Akşam üzeri arılar karaçalıya çalıştı. Bol fotoğraf çektim.
14 HAZİRAN 2020 PAZAR İnece'deki arıları öğle saatlerinde dolaştım. Saat dörde doğru biraz yağmur yağdı. Akşam saatlerinde şiddetli yağmur yağdı. Gök gürültülü ve şimşekli.
15 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Öğleye doğru İnece... Akşamki yağmur iyi yağmış. Geçenlerde verdiğim beş anaarıdan üçü kabul edilmiş. Daha önce anaarısını değiştirdiğim kovanlarda kraliçeler yumurtaya başlamış. Arılıktan iki taban ve iki kovan kapağı aldım.
Köydeki eve geçtim. Petek bal için yaptığımız katlardan üçünü ve çerçeveleri aldım. On beş kadar da temel petekli çerçeve ile baraj kıyısındaki arılara geçtim. Dün akşamki yağmur burada da etkili olmuş, havada güçlü yağmur sonrası temiz hava ve etraf çiçekle doluysa nefis bir manzarada ağacın dalında kalp şeklinde beş altı çerçevelik bir oğul.... Onu da konutuna aldık. Burada önce çıkan oğulları hızlı bir şekilde kontrol ettim. Anaarı yumurtaya başlamış mı, yeterince çerçeve var mı, bal durumu, anaarısı eski mi, yeni mi, gibi merak ettiğim konulardaki soruların yanıtını buldum. Bir kovan hariç işler yolunda... Saat altıyı geçtikten sonra kuzey batıdan karabulutlar ve gök gürültüsü gelmeye başladı. Toparlanmam lazım. Arabaya bindiğimde sileceklerin çalışması gerekiyordu. 30-40 dakika yağmur yağdı.
16 HAZİRAN 2020 SALI Dinlendim.
17 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde İnece... Hava karışık, her an yağmur yağabilir. Arılıkta, arılarda yapacak iş yok, Dün çok yağmur yağmış. Kirazlar yağmur suyunu yiyince şişmişler ve bazıları bozulmaya başlamış, bazısı çatlamış.
Otlu az bir yeri bel küreği ile belledim. İşlenmiş toprak çamur, ayağım batıyor, otlu işlenmemiş toprağın 10-15 cm altı taş gibi kuru. Saat 14.00'de doğru yağmur çiselemeye başladı. Hemen hıdırellez sıraları diktiğim salatalık fidelerinden birer tane salatalık kopardım. Arabaya gidince kabak alacaktım, sonra gelirim diye İnece'deki eve geçtim. Şiddetli bir yağmur başladı. Saat beşe doğru tekrar arılığa gidip kabakları aldım ve biraz da kiraz topladım.
Maydonoz ve lavanta çiçeğinde arılar vardı.
18 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Eşimle İnece arılıktayız. Dün ve öncesinde yağan yağmurlardan dolayı arazi ıslak... Eşim kiraz topladı. Yağmurlardan ve gece - gündüz ısı farkından dolayı kirazlar çatlamaya başlamış.
Ben ise asmalarda bakım yaptım. Diktiğim lavantaların çevresinin otlarını aldım.
Arılar, şimdilik hazırdan yiyor. Çünkü yağmurlar bugünlerin ana nektar kaynağı karaçalılarıın yıkanması sonuycu nektarın toprağa akıp gitmesi...
19 HAZİRAN 2020 CUMA Baraj kıyısı parçalı bulutlu,26-29 derecelerde bir sıcaklık... Dün ve önceki günlerde çok yağmur yağmış ve etkisini doğanın yeşermesi şeklinde kendini gösteriyor.
Karaçalıların son demleri, ikindiden sonra arılar karaçalıları ziyaret ediyor. Oğullu bir gün... Dört tane oğul. Oğullara kovan ve çerçeve hazırlığı yaparken ani bir rüzgar çıktı uzaklardan gök gürültüsü geldi.ve üç oğul rüzgara kapılarak kaçtı gitti. Birini kovanladık.
Oğul vermeyen arılar iyi çalışmış. Oğullardan kontrol edilmesi gerekenleri kontrol ettim. Oğul verenlerden çok zayıflayanların katını aldım. Güçlü arılara kat olarak verdim. Anaarı memelerini kestiğim kovanlardan oğul verenler var. Tek oğul veren kovanlardan birkaçı bal verecek gibi.
Geçen haftaki oğullardan biri anaarısız kalmış, bugün üç kez kontrol ettim, anaarı göremeyince bugünkü oğuldaki fazla anaarılardan birini kafesleyip iki saat kadar çerçevelerin arasında kafeste tuttuktan sonra kafesi açtım, anaarı çerçevelerin arasında gözden kayboldu. Bir saat sonraki kontrolde anaarının çerçevelerin üzerinde gezindiğini gördüm. Bir arı kraliçesiz kalırsa ( bir hafta kadar ) verilen anaarıyı kabul ediyor. Bugün akşam üzeri dönüş hazırlığı yaparken uzun bir yılan gördüm.
20 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ LGS nedeniyle saat 09.00 ile 15.00 arası sokağa çıkma yasağı var. Bilindiği gibi bunun da gerekçesi korona virüsü... Saat 15..00'den sonra İnece'ye gittim. İki tane anaarısız kovan vardı. Arılığın A takımı kovanlarıdan birinden günlük yumurtalı bir çerçeve alarak anaarısız kovana verdim. İkinci kovana yine başka bir A takımı kovandan açık yüğsüklü çerçeve transferi yapıldı.Arılarda üst üste gelen olumsuz hava koşullarından dolayı bal yok.A takımı dediğim kovanlar bal ve polen sıkıntısı yaşamıyor.
21 HAZİRAN 2020 PAZAR Gün dönümü.... Hava karışık, bulutlu arada sırada güneş çıkıyor. Evde duramadım. Arılığa kadar gittim. Kovanlar arası son yağmurlardan sonra epey otlandı. Birazdan gök gürültüleri gelmeye ve şimşek çakmaya başladı. Derken ince ince yağmur çiselemeye başladı. Arabaya atlayıp, çevrede bir tur attım. Arılığa 400-500 metre mesafede ayçiçekler açmaya başlamış. Geçen yıl 23 haziranda bahar balı süzmüştüm. Bu sene bazı kovanlar günü kurtarıyor. A takımında sıkıntı yok, onlar on günde petekleri doldurup, sırlarlar.
22 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Saat 11.00 sıraları İnece'deyiz. Anaarısını değiştirmem gereken 3 kovan vardı. Onlara şerbet verdim. Hava karışık... Ihlamurdan çiçekli birkaç dal kestim. Sonra eve geçtik. Biraz sonra gök gürültülü yağmur yağdı.
23 HAZİRAN 2020 SALI Hava tahminlerinde öğleden sonra yağmur bekleniyor. Sabah hava açık, saat 12.00'ye doğru baraj kıyısı... Bu günlerde bu bölgeye epey yağmur yağdı, neredeyse 15 gündür yerler ıslak. Tabii bu arada karaçalıdan beklediğimiz balı alamadık. yağışlar genelde ikindi saatlerinde yağdı. Arılar da karaçalıdan genelde ikididen sonra akşama doğru nektar alır.
Arılığa varınca karton kutunun altına konan kovan dolusu bir oğulla karşılaştım. Oğula kovan ve çerçeve ayarladım ve kovana aldım.
Geçen yılın bal şampiyonundan günlük yumurtalı bir çerçeve alarak, anaarısı değiştirilmesi gereken bir kovana verildi.
Saar 14.30'dan sonra karabulutlar görmeye ve arkasından gök gürlemeleri duyulmaya başladım. Toparlanıp arılıktan uzaklaştım. Bayağı bir yağmur yağdı, arada dolu taneleri de vardı.
24 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Dinlenmedeyim.
25 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Yağmurlu günler geride kaldı. Hava az bulutlu, 27-28 derecelerde baraj kıyısındayım. Yaklaşık 20 gündür yerler kurumadı hep yaş, bu yüzden doğa tekrar yeşerdi. Şükür bugün oğul yok. Oğul veren kovanları araştırdım. Oğulları kontrol ettim. Arılar saldırgan, bunda hemen her gün ikindi saatlerindeki yağışın etkisi olmalı. Balcı kraliçeler yavruya başlamış. Umarım analarına çeker. Yakın zamanda oğul veren kovanlarda nektar sıkıntısı var. Yaz ortasına geldik, pek hayra alamet değil.
26 HAZİRAN 2020 CUMA Siteden bir arkadaşa oğul sözü vermiştim. Oğulu mekanına taşıyalı tam 20 gün oldu. Telefonda gelip arıyı görmemi istedi. Arkadaşın mekanını görmüş olduk. Geçen günlerde çok yağmur yağmış. Oğul yavruya başlamış ve kapalı yavru vardı.
Öğleden sonra İnece'ye gittim. Hafta sonu burada kalacağım. Mum eritme kazanını hazırladım. Geçen yıldan kalan sır mumlarını erittim. Geçen sonbaharda da eritmiştim.
Akşam üzeri arılığı bir dolaştım.
27 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Bu hafta Üniversitelere giriş sınavı var. Sınavdan dolayı sınav saatlerinde sokağa çıkma yasağı var.
Bal süzme zamanı yaklaşıyor, Bal süzülecek mekanı ve bal süzmede kullanılacak araç gereçlerin temizliğiyle uğraştım.
Akşam üzeri arılığa uğradım. Bir komşum kekik fideleri vermişti. Onu 3-4 yere bölerek diktim.
Hava kararmaya yakın ot ilacı attım.
28 HAZİRAN 2020 PAZAR 20 kadar kara petek vardı, onları erittim. Temizlik işlerine devam edildi. Petek bal üretmek için yaptırdığım özel çerçevelerin hazırlığı yapıldı. Saat 18.00'den sonra arılığa pet şişelerle su götürdüm. Diktiğim sayılı sebzelerime su verdim. Salatalık, acı biber ve pembe domates...
29 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Baraj kıyısındayım.cuma günü hafif yağmur atıştırmış. Yağmursuz son üç gün, karaçalıların alt dalları, kıuzeye bakan yamaçlardakil karaçalılarda arı görebildim. İki üç güne karaçalı fasıl biter. Son bir aydır fasıl fasıl yağan yağmurlar doğayı yeşertti.
Oğul yok... Oğul veren kovanlar ile oğullar kontrol edildi. Petek isteyene petek verildi. Yavru durumlarına baktım. Son oğullarda anaarı kontrolü yapıldı. Haziranın dokuzunda çıkan anaarılar yumurtlamaya başlamış ve tek tük kapalı yavru görülüyor. Bunlar burada beş kardeş ve bir bal arısında aranan özelliklere sahipler. Fiziki ve renk farklılıkları var.
30 HAZİRAN 2020 SALI Yorucu bir ayı geride bıraktık. Dinlenme günü...
Arıcılık çalışmaları da iyi gitmiyor. Nisan- mayısta kat verdiğimiz kovanlardaki arı mevcudu epey düşük. İnece'deki arılarımın çoğu ayçiçekte kendine çalışacak. Uysalbal'ın A Takımı arılarından 25-30 kovan yine iyi bal verecek. Bu da arı
kadrosunun tamamına yakınını A Takımından anaarı sahibi yapacağız.
Baraj kıyısındaki arıların oğul vermeyenleri iyi. Orada da arıların yarısından fazlası oğul verdi. Karaçalı döneminde de hemen her gün ikindi saatlerinde yağış oldu.
Bu yıl doğada daha önceki yıllarda görmediğim sinek gibi, arı gibi zar kanatlı hayvanlar görüyorum. Örneğin haziranın ortalarında bal arısı büyüklüğünde kapkara arı gibi kanatlı ve uçan yaratıklar gördüm.
Bu yılki kraliçelerden
BARAJ KIYISI A TAKIMI KRALİÇESİ 2020 HAZİRAN ÜRETİMİ
HAYIRLISI NEYSE O OLSUN, BEN GEREĞİNİ YAPTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM.
1 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Korona salgını nedeniyle alınan önlemlerin bir kısmı kaldırıldı ya da gevşek uygulanacak. Umarım her şey düşünüldüğü gibi gider ve salgın hastalık yayılmaz.
Serin ve ara sıra çiseleyen, arasıra güneş olan bir gün geçirdik.
Dünkü arı kontrollerinde besin sıkıntısı olan kovanlara denk gelmiştim. Akşam üstü bir tenekeye yakın donmuş balı arıların uçuş tahtasına birer porsiyon 200-250 gram kadar bıraktım. Bal ziyafeti çektim.Yarınki hava tahmini yağışlı gösteriyor.
Biraz ayrık ayıkladım.
2 HAZİRAN 2020 SALI Karışık bir hava, genellikle bulutlu, arada bir güneş çıkyor. Öğleden sonra çisentili ve yağmurlu bir gündü. İnece'ye giderken yol boyundan birkaç kök yeni çimlenmiş, arada bir mor çiçek açmış kekiklerden saksıya aldım. On kök pembe domates, on kök de acı biber fidesini iki hafta önce diktiğim salatalıkların yanına ekledim. Arılarda bu havada yapacak pek bir iş yok
3 HAZİRAN2020 ÇARŞAMBA Parçalı bulutlu 19-20 derecelerde bir hava, öğle saatlerinde arılık... Gelişimi zayıf kovanlar vardı. Onlara mesai harcadım. Biri anaarıyı değiştirmiş, geçen sene anaarısıydı. Biri bir türlü toparlayamadı. Kendinden anaarıya izin yok. Bir diğeri, geçen sene de bal alamadığım bir arıydı, kraliçe değiştirme operasyonu yapıldı. Anaarısı değiştirilenler kontrol edildi, yavruya geçenler var. Geçen hafta anaarı yüğsüğü verdiğim iki kovanda kızları gördüm. Akşamüstü kirazlara kurtlanmayı önleyici ilaç attım.
4 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Baraj kıyısındaki arılardayım. Dün akşam buraya kuvvetli yağmur yağmış. 15 gün önceki sıcaklar burada da etkili oldu ama ne de olsa dağlık ve mera içindeyiz. Her taraf yemyeşil değil ama yeşil sayılır. Hava 24 derecelerde gökyüzü parçalı bulutlu... Karaçalıda bir oğul, sepette bir oğul, başka bir çalıya astığım kutunun altında bir oğul. Neyse hazırlıklı gelmiştim. Arabada iki ruşet kovan; bir kovan tabanı bir de kovan kapağı... Ruşetlerde kabarmış petek vardı, peteklere biraz şerbet döküp kovana yerleştirdim ve oğulları yavaşça silkeledim. Birkaç kovana baktım, hala oğul verme riski olanlar var, bala yatanlar var. Karaçalılar az da olsa açmış. Önümüzdekki hafta havalar güzel giderse ana nektar akımı başlar.
GÖZLEM: Nisan başındaki kontrollerde geçen seneki bir oğula 9 çerçeve vermişim, onuncu çerççeve yerine arı kendi petek örmüş. Kontrolde kapalı yavru vardı. Arılara kat verirken bu kovanın fazla gelişmediğine tanık oldum. Çerçeveleri tekrar elden geçirdim. Günlük yumurta ve açık yavrı yok, anaarı yüğsüğü de yok. Zaman kısıtlı olduğu için detaylı inceleme yapamadım ama kafama takıldı. Sonraki gidişimde tekrar baktım, arı kalabalık, yavru yok, yalancıya kaçma yok, anaarıyı göremedim. Neyse kovanlardan kestiğim anaarı yğsüğüklerinden çıkan anaarılardan birkaç tanesini kovan girişinden içeri bıraktım. Bugün o kovanı kontrol ettim.Kenar çerçeveler balla dolmuş, üstten sırlama başlamış. hemen hemen bütün çerççevelerin kemerlerinde bal var. Bu arada anaarıyı da gördüm. Yeni bir anaarıya benziyor. Gözüm kapalı ya da açık yavru aramada ama yok. Bu anaarı musluklardan bıraktığım aanaarılardansa birkaç gün içinde yumurtlamaya başlar. Yumurtlamazsa kısır bir anaarıdır. Geçmişte kısır anaarıyla karşılaştım. Normal yumurtlama süresinden 20-25 gün geçmnesine rağman yumurtlayamayan anaarılarla karşılaştım ve zaman içinde yaşlı işçi arılar kaldı ve kapalı yavrulu ve açık yavrulu çerçeve vererek ve de anaarısını değiştirerek kovanı kurtarabildim.
SONUÇ: Yavrulu kovanlarda müthiş bir bal ve polen tüketimi var. Bu kovandaki bal durumu bunu gösterdi. Çünkü iki katlı güçlü kovanlardaki bal an itibariyle arıların 2-3 günlük ihtiyacını karşılar. Tabi bir de petek örme işinde de çok nektar tüketiliyor.
5 HAZİRAN 2020 CUMA Az bulutlu, 25-26 derecelerde bir hava, öğleden sonra rüzgarlı... Arılıkta iyi gelişme gösteren normal iki kovanı büyük kovana ( 14 çerçeveli) aktardım. Oğul veren bir kovanı tek katlı kovana aldım.
6 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Petek bal için iki kasa ( 20 çerç.eve) hazırladım ve baraj kıyısına gittim. Giderken bir arkadaş kovan verdi ve oğul istedi. Yaklaşık üç çerçevelik bir oğul, kovana aldım. Saat beş gibi arkadaş gelip oğolunu aldı.
Burada kat verme işi bitti. Anaarı yüğsüğü kontrolü var. Daha önce yüğsük kestiğim bazı kovanlar yine anaarı yüğsüğü yapmış. Oğullar kontrol edildi. Arılar üç gündür güzel nektar taşıyor. Kontrol ettiğim kovanlarda bu durumu fark ediyorum. tirfil, kekik ve açmaya başlayan karaçalılar şimdilik ana nektar kaynakları...
27 Mayıs günü yaptığım gömeç aşıda ( Miller yöntemine benzer ) pek çok anaarı yüğsüğü yapılmış.
7 HAZİRAN 2020 PAZAR İnece'ye gittim.Kovanını değiştirmem gereken arılar vardı. Oğula gidenleri standart kovanlara, iyi gelişenleri ayçiçek balı için 14 +14= 28 çerçevelik kovanlara aktardım. Asma yaprağın topladık. Motorlu tırpanla ot kestim.
8 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Havalar yine ısındı. Bahçedeki otları yok etmek için şimdiye kadar pek ilaç kullanmadım ama bu sene inatçı ayrıklarla baş etmek için bugün kullandım. Sonucu göreceğiz. arı çalışması olarak iyi gelişen kovanlarla, yeterli gelişmeyi göstermeyen kovanlar değiştirilidi. Çalışkan arılara 3+1, tembellere stüdyo daire. Petek bal üretme katlarından iki tanesini ve iki tane de dört çerçevelik kovanı arabaya yükledim.
9 HAZİRAN 2020 SALI Saat 11.30 gibi baraj kıyısındaki arılardayım. Hava güneşli ve sıcak. Buraya asıl geliş amacım bugün çıkacak anaarılar vardı. Onları kontrol altına alma. Arabadan indim, önce etrafı bir kolaçan ettim. İki tane oğul... Onlara kovan hazırlayıp, içine silkeledim. Sonra anaarı yetiştirdiğim kovanı açtım. Aşılama anaarı bunlar. Yani biraz mıller yöntemi. Daha kovanı açarken anaarı sesleri yükseldi. Neyse anaarı çerçevesini buldum. yüğsükşleri kontrol ediyorum. Kapalı olanları kesiyorum ama ben yüğsüğe dokununca yüğsükteki anaarılar kafayı vurup dışarı çıkıyor. Sekiz tanesini anaarı saklama kabına alıyorum. Diğerlerinden biri kovana hakim olsun. Petek bal katlarını verdim. bazı oğulları kontrol ettim.Yavruya geçen ve kapalı yavru yapan bazı oğulların anaarısı eski anaarı. Erken çıkan oğulların yumurtaları arı oldu. Bugünkü oğullara yer hazırladım ve yerleştiridim. Yanıma aldığım yeni anaarıları İnece'ye götürdüm ve ihtiyacı olan kovanlara verdim. hayırlısı olsun.
KARAÇALI ZAMANI Güçlü bir nektar akışı var. Havalar iyi giderse karaçalılar çok güzel ve canlı çiçek veriyor.
Birkaç gündür iki tür sinek istilası var. Bugün baraj kıyısındaki meralarda, özellikle çayırlarda arı büyüklüğünde kara bir sinek ve hayvanlara musallat olan yeşilbaşlı sinek.
Geçen gün bir tane iri boy, bal arısının neredeyse 4-5 kat büyüklüğünde kocaman bir arıyı kovan girişinde arıyı yakalarken imha ettim. 2020 çok farklı bir yıl hastalıklarıyla, virüsüyle, mikrobuyla, ekonomik olumsuzluklarıyla ...
10 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Çiçekçiden kendime iki saksı kekik, köyden sipariş edilen 10 saksı lavanataları alarak öğle saatlerinde İnece'ye gittim. Hava sıcak, arılıkta bir tur... Sonra eve geçtim. 40 kadar yeni çerçeve aldım.
Bu sene dört ayrı kekik türü diktim. Biri Toros dağlarının kaya kekiği ki çok keskin bir kokuya sahip, krem rengi çiçek açar. Bir tür buranın yerli kekiği yere yapışık gibi büyür, fazla boy atmayan bircins, lila renginde çiçek açar. Başka bir tür İzmir Ürkmez'den ve bugün aldığım ise peyzaççıdan yöresini soracağım.
11 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Saat 11.00 sıraları baraj kıyısı, tahminlerde öğleden sonra yağmur bekleniyor. Kovanların önündeki ağaçta bir oğul 3 çerçeve kadar... Bir tanıdığa sözümüz vardı bugün ne çıkarsa onun olacaktı. Sepet kovan gibi yapılmış tahta kovana aldım.
KARAÇALILARI KONTROL ediyorum. gerçekten çiçeğin özünde yağ gibi bir sıvi var, parılparıl parlıyor. Geçen günlerde çıkan oğulları bir kontrol ettim, üç tanesi eski anaarıya sahip, yumurtlamışlar, kapamışlar... Yeni yumurtlayanlar var. Çiftleşip gelenler var. Salı günü verdiğim anaarılardan biri çerçevelerin arasında gezinip duruyor. Saat bire doğru uzaklardan gök gürlemeleri duyulmaya başladı. Yanıma aldığım 20 kadar temel petekli çerçeveleri ihtiyacı olan kovanlara verdim. Tek tük yağmur damlası gelmeye başlayınca arılıktan ayrıldım. Asfalta çıkmam 10 dakika kadar sürüyor. Asfalta çıkar çıkmaz şiddetli yağmurun içine daldım. Doluyla karışık yağıyor. İki kilometre kadar gittikten sonra yolda göz gözü görmüyor, bir kenara çekildim ve 10 dakika kadar bekledim. Demircihalil köyünde sokaklardan seller akıyordu.
Saat dörde doğru İnece'ye geçtim. Orada yağmur çok az yağmış. Bir kovana petek takviyesi yaptım. İki kovanı kontrol ettim, biri çok iyi maşallah, biri kendini ayçiçeğine hazırlıyor.
12 HAZİRAN 2020 CUMA İnece'deki arılık... Parçalı bulutlu bir hava 28-29 derecelerde...Giderken 2 saksı lavanta, bir de lavanta benzeri sarı çiçekli bir çiçek daha aldım ve arılığa asma aralarına diktim. Salı günü verdiğim anaarıları kafeslerinden çıkardım. Arılardan biri felaket saldırgan, buraların deyişiyle solak arı, ne duman fayda ediyor, ne bilmem ne... Anasını değiştirdi, değiştirdi, yoksa başka yere sürgüne göndereceğim. Karaçalılar çiçekte, polen ve nektar geliyor. Burada 15 güne kadar bazı tarlalarda ayçiçekler açar. Eve geçtim, daha önceden suya koyduğum besleme kablarını yıkadım.
Narlar çiçekte ve balarısı nar çiçeğinde...
13 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Parçalı bulutlu, 25 derece civarında bir hava... Baraj kıyısındayım. Önceki gün yukarılara yağan yağmur burada fazla yağmamış.
Oğul karşıladı. Bir arı konutuna buyur ettik, 4-5 çerçeve kadar... Kontrol edilecek birkaç oğul ve anaarı vardı, onları incelemeye aldım. Biri verdiğimiz anaarıyı kabul etmiş.Diğer ikisinde göremedim. Üretitiğim kovanda kalan kapalı anaarı yüğsükleri vardı. Ona baktım, iki tane kraliçe geziniyor, birini aldım.
Buradaki kovanlar bu sene çok oğul verdi. Arı yoğunluğu azalan kovanlara bakıyorum, boşalmış anaarı yüğsükleriyle karşılaşıyorum. Kendimi başarısız buluyorum. Haydi bakalım 5-6 tane kovandan anaarı yüğsüklerini kestim.
İkindi saatlerinde arılığın güneyinden bir oğul geldi. Ona mekan hazırladım. Hayırlı olsun. Denedikten sonra vize vereceğim.
Sağ olsunlar Hasan Göksu ziyaretime geldi.
Akşam üzeri arılar karaçalıya çalıştı. Bol fotoğraf çektim.
14 HAZİRAN 2020 PAZAR İnece'deki arıları öğle saatlerinde dolaştım. Saat dörde doğru biraz yağmur yağdı. Akşam saatlerinde şiddetli yağmur yağdı. Gök gürültülü ve şimşekli.
15 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Öğleye doğru İnece... Akşamki yağmur iyi yağmış. Geçenlerde verdiğim beş anaarıdan üçü kabul edilmiş. Daha önce anaarısını değiştirdiğim kovanlarda kraliçeler yumurtaya başlamış. Arılıktan iki taban ve iki kovan kapağı aldım.
Köydeki eve geçtim. Petek bal için yaptığımız katlardan üçünü ve çerçeveleri aldım. On beş kadar da temel petekli çerçeve ile baraj kıyısındaki arılara geçtim. Dün akşamki yağmur burada da etkili olmuş, havada güçlü yağmur sonrası temiz hava ve etraf çiçekle doluysa nefis bir manzarada ağacın dalında kalp şeklinde beş altı çerçevelik bir oğul.... Onu da konutuna aldık. Burada önce çıkan oğulları hızlı bir şekilde kontrol ettim. Anaarı yumurtaya başlamış mı, yeterince çerçeve var mı, bal durumu, anaarısı eski mi, yeni mi, gibi merak ettiğim konulardaki soruların yanıtını buldum. Bir kovan hariç işler yolunda... Saat altıyı geçtikten sonra kuzey batıdan karabulutlar ve gök gürültüsü gelmeye başladı. Toparlanmam lazım. Arabaya bindiğimde sileceklerin çalışması gerekiyordu. 30-40 dakika yağmur yağdı.
16 HAZİRAN 2020 SALI Dinlendim.
17 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Öğle saatlerinde İnece... Hava karışık, her an yağmur yağabilir. Arılıkta, arılarda yapacak iş yok, Dün çok yağmur yağmış. Kirazlar yağmur suyunu yiyince şişmişler ve bazıları bozulmaya başlamış, bazısı çatlamış.
Otlu az bir yeri bel küreği ile belledim. İşlenmiş toprak çamur, ayağım batıyor, otlu işlenmemiş toprağın 10-15 cm altı taş gibi kuru. Saat 14.00'de doğru yağmur çiselemeye başladı. Hemen hıdırellez sıraları diktiğim salatalık fidelerinden birer tane salatalık kopardım. Arabaya gidince kabak alacaktım, sonra gelirim diye İnece'deki eve geçtim. Şiddetli bir yağmur başladı. Saat beşe doğru tekrar arılığa gidip kabakları aldım ve biraz da kiraz topladım.
Maydonoz ve lavanta çiçeğinde arılar vardı.
18 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Eşimle İnece arılıktayız. Dün ve öncesinde yağan yağmurlardan dolayı arazi ıslak... Eşim kiraz topladı. Yağmurlardan ve gece - gündüz ısı farkından dolayı kirazlar çatlamaya başlamış.
Ben ise asmalarda bakım yaptım. Diktiğim lavantaların çevresinin otlarını aldım.
Arılar, şimdilik hazırdan yiyor. Çünkü yağmurlar bugünlerin ana nektar kaynağı karaçalılarıın yıkanması sonuycu nektarın toprağa akıp gitmesi...
19 HAZİRAN 2020 CUMA Baraj kıyısı parçalı bulutlu,26-29 derecelerde bir sıcaklık... Dün ve önceki günlerde çok yağmur yağmış ve etkisini doğanın yeşermesi şeklinde kendini gösteriyor.
Karaçalıların son demleri, ikindiden sonra arılar karaçalıları ziyaret ediyor. Oğullu bir gün... Dört tane oğul. Oğullara kovan ve çerçeve hazırlığı yaparken ani bir rüzgar çıktı uzaklardan gök gürültüsü geldi.ve üç oğul rüzgara kapılarak kaçtı gitti. Birini kovanladık.
Oğul vermeyen arılar iyi çalışmış. Oğullardan kontrol edilmesi gerekenleri kontrol ettim. Oğul verenlerden çok zayıflayanların katını aldım. Güçlü arılara kat olarak verdim. Anaarı memelerini kestiğim kovanlardan oğul verenler var. Tek oğul veren kovanlardan birkaçı bal verecek gibi.
Geçen haftaki oğullardan biri anaarısız kalmış, bugün üç kez kontrol ettim, anaarı göremeyince bugünkü oğuldaki fazla anaarılardan birini kafesleyip iki saat kadar çerçevelerin arasında kafeste tuttuktan sonra kafesi açtım, anaarı çerçevelerin arasında gözden kayboldu. Bir saat sonraki kontrolde anaarının çerçevelerin üzerinde gezindiğini gördüm. Bir arı kraliçesiz kalırsa ( bir hafta kadar ) verilen anaarıyı kabul ediyor. Bugün akşam üzeri dönüş hazırlığı yaparken uzun bir yılan gördüm.
20 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ LGS nedeniyle saat 09.00 ile 15.00 arası sokağa çıkma yasağı var. Bilindiği gibi bunun da gerekçesi korona virüsü... Saat 15..00'den sonra İnece'ye gittim. İki tane anaarısız kovan vardı. Arılığın A takımı kovanlarıdan birinden günlük yumurtalı bir çerçeve alarak anaarısız kovana verdim. İkinci kovana yine başka bir A takımı kovandan açık yüğsüklü çerçeve transferi yapıldı.Arılarda üst üste gelen olumsuz hava koşullarından dolayı bal yok.A takımı dediğim kovanlar bal ve polen sıkıntısı yaşamıyor.
21 HAZİRAN 2020 PAZAR Gün dönümü.... Hava karışık, bulutlu arada sırada güneş çıkıyor. Evde duramadım. Arılığa kadar gittim. Kovanlar arası son yağmurlardan sonra epey otlandı. Birazdan gök gürültüleri gelmeye ve şimşek çakmaya başladı. Derken ince ince yağmur çiselemeye başladı. Arabaya atlayıp, çevrede bir tur attım. Arılığa 400-500 metre mesafede ayçiçekler açmaya başlamış. Geçen yıl 23 haziranda bahar balı süzmüştüm. Bu sene bazı kovanlar günü kurtarıyor. A takımında sıkıntı yok, onlar on günde petekleri doldurup, sırlarlar.
22 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Saat 11.00 sıraları İnece'deyiz. Anaarısını değiştirmem gereken 3 kovan vardı. Onlara şerbet verdim. Hava karışık... Ihlamurdan çiçekli birkaç dal kestim. Sonra eve geçtik. Biraz sonra gök gürültülü yağmur yağdı.
23 HAZİRAN 2020 SALI Hava tahminlerinde öğleden sonra yağmur bekleniyor. Sabah hava açık, saat 12.00'ye doğru baraj kıyısı... Bu günlerde bu bölgeye epey yağmur yağdı, neredeyse 15 gündür yerler ıslak. Tabii bu arada karaçalıdan beklediğimiz balı alamadık. yağışlar genelde ikindi saatlerinde yağdı. Arılar da karaçalıdan genelde ikididen sonra akşama doğru nektar alır.
Arılığa varınca karton kutunun altına konan kovan dolusu bir oğulla karşılaştım. Oğula kovan ve çerçeve ayarladım ve kovana aldım.
Geçen yılın bal şampiyonundan günlük yumurtalı bir çerçeve alarak, anaarısı değiştirilmesi gereken bir kovana verildi.
Saar 14.30'dan sonra karabulutlar görmeye ve arkasından gök gürlemeleri duyulmaya başladım. Toparlanıp arılıktan uzaklaştım. Bayağı bir yağmur yağdı, arada dolu taneleri de vardı.
24 HAZİRAN 2020 ÇARŞAMBA Dinlenmedeyim.
25 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE Yağmurlu günler geride kaldı. Hava az bulutlu, 27-28 derecelerde baraj kıyısındayım. Yaklaşık 20 gündür yerler kurumadı hep yaş, bu yüzden doğa tekrar yeşerdi. Şükür bugün oğul yok. Oğul veren kovanları araştırdım. Oğulları kontrol ettim. Arılar saldırgan, bunda hemen her gün ikindi saatlerindeki yağışın etkisi olmalı. Balcı kraliçeler yavruya başlamış. Umarım analarına çeker. Yakın zamanda oğul veren kovanlarda nektar sıkıntısı var. Yaz ortasına geldik, pek hayra alamet değil.
26 HAZİRAN 2020 CUMA Siteden bir arkadaşa oğul sözü vermiştim. Oğulu mekanına taşıyalı tam 20 gün oldu. Telefonda gelip arıyı görmemi istedi. Arkadaşın mekanını görmüş olduk. Geçen günlerde çok yağmur yağmış. Oğul yavruya başlamış ve kapalı yavru vardı.
Öğleden sonra İnece'ye gittim. Hafta sonu burada kalacağım. Mum eritme kazanını hazırladım. Geçen yıldan kalan sır mumlarını erittim. Geçen sonbaharda da eritmiştim.
Akşam üzeri arılığı bir dolaştım.
27 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ Bu hafta Üniversitelere giriş sınavı var. Sınavdan dolayı sınav saatlerinde sokağa çıkma yasağı var.
Bal süzme zamanı yaklaşıyor, Bal süzülecek mekanı ve bal süzmede kullanılacak araç gereçlerin temizliğiyle uğraştım.
Akşam üzeri arılığa uğradım. Bir komşum kekik fideleri vermişti. Onu 3-4 yere bölerek diktim.
Hava kararmaya yakın ot ilacı attım.
28 HAZİRAN 2020 PAZAR 20 kadar kara petek vardı, onları erittim. Temizlik işlerine devam edildi. Petek bal üretmek için yaptırdığım özel çerçevelerin hazırlığı yapıldı. Saat 18.00'den sonra arılığa pet şişelerle su götürdüm. Diktiğim sayılı sebzelerime su verdim. Salatalık, acı biber ve pembe domates...
29 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ Baraj kıyısındayım.cuma günü hafif yağmur atıştırmış. Yağmursuz son üç gün, karaçalıların alt dalları, kıuzeye bakan yamaçlardakil karaçalılarda arı görebildim. İki üç güne karaçalı fasıl biter. Son bir aydır fasıl fasıl yağan yağmurlar doğayı yeşertti.
30 HAZİRAN 2020 SALI Yorucu bir ayı geride bıraktık. Dinlenme günü...
guzel gunluk olmus
YanıtlaSilbaşarılar
Teşekkür ederim, size de bereketli bir yıl dilerim.
Sil