1-2 NİSAN 2021 PERŞEMBE -CUMA İki günde de İnece'ye gittim. Hava parçalı bulutlu 15-18 derece arasında bir hava... Arılar rengarenk polen taşıyor. Ballıbabalar arı kaynıyor. Az da olsa nektar geliyor. Yakınlardaki güvemler, erikler çiçekte... Bu günlerde ekinlere ilaç atılıyor. Hafta başında anaarısız bir kovana verdiğim günlük yumurtalı çerçeveyi kontrol ettim, maalesef anaarı yüğsüğü yapmamışlar, gelecek günlerde tekrar incelenecek.
31 mart çarşamba günü bahçeye kazayağı çekerken traktörün tekeri patlamıştı. Traktör hala tarlada duruyor.
3-4 NİSAN 2021 CUMARTESİ- PAZAR Hafta sonu covid-19 yüzünden şokağa çıkma yasağı var. Pazar günü sabah erken saatlerde yağmur yağmaya başladı.
7 NİSAN 2021 ÇARŞAMBA Geçen Hafta İnece Belediyesinde tarla toplulaştırma işlerine uğradım. Benim küçük bağlığıma ve arılığıma ne yaptılar, yerinden oynadı mı gibi merak ediyordum. Açtık toplulaştırma çalışması haritası taslağını, ne göreyim. Bana ait yerin asmaların olduğu yeri başkasına vermişler. Benim kareye yakın dikdörtgen tarlayı uzun kenarları uzun, kısa kıenarları kısa dar bir bağa çevirmişler. Bu kabul edilemez, 12 yıldır yetiştirmeye çalıştığım asmalarım ve onlara 2016'tıda diktirdiğim beton direkleri hiç gesaba katmadan bildiğiniz boş bir tarla öneriyorlar. Haliyle itiraz edeceğim. İşte bu sabah saat 08.45 givi DSİ'nin yolunu tuttum. O işlere bakan görevliyi buldum ve durumu alattım. Tapuda bağ yazıyor dedim. Onun önemi yok, bağ var mı dedi. Evet, bağ var, dedim. Gidip kontrol edeceğiz. dedi. Demek ki kontrol edilmeden taslak hazırlanmış. Tabi kontrol edebilirsiniz, dedim. Sonuçta toplulaştırma işleri için daha iki defa çalışmalar askıya çıkacakmış. İki ay sonra askıya çıkacağını söylediler, o zaman durumu görebilirmişim.
İnece'de çoğu kişi toplulaştırmadan mağdur olduğunu söylüyor.
Bugün öğleye doğru hava az bulutlu, 17-18 derecelerde ce az rüzgarlı... 5 Litre şurupla baraj kıyısına, geçen senenin geç çıkan ve kışı ruşette çıkaran oğullara gittim. Maşallah hepsi güzel çalışıyor. Bura ile İnece arasında bitkilerin gelişim durumu 10-15 günlük bir fark var. Polen taşımaları güzel. Örtü tahtasını kaldırıp bakıyorum, 5 çerçeve civarında arı var. On güne kadar bunları normal kovanlara aktarmam lazım. Son üç günde yağan yağmurlardan dolayı çukurlar su ile dolu. Yabani armutlar daha uyanmamış.
8 NİSAN 2021 PERŞEMBE Bahçenin ölçümünü yaptırdım. Net sınırlar belli olsun diye.
9 NİSAN 2021 CUMA Hava açık ama biraz serin. Öğleye doğru İnece...Bal işleri var. Bazı arılara şerbet var. Birkaç kovanın uçuş tahtasında sağlıklı olmayan yavru arı gördüm. Ayrıca bazı kovanlar ölü yavru söküyor.. Geride bıraktığımız hafta yağışlı ve serin geçti. Gece sıcaklıkları eksileri gördü. Bu yüzden ısıtılamayan ve ölüme terkedilen yavrular mı, yoksa başka bir sorun mu var? Sıcak bir günde anlamaya çalışacağız. Her ihtimale karşı ilk amitraz uygulamasını yaptım.
12 NİSAN 2021 PAZARTESİ 20 litre şerbet hazırlayıp, baraj kıyısındaki arılara gittim. Hava son günlerin en temiz havası. pırıl pırıl güneşli bir gökyüzü, sıcaklık öğleye doğru 12, ikindi saatlerinde 18 derecelerde... Önce ruşetlerdeki arılara şerbet verdim. Çok güzel polen taşıyorlar. Bir haftaya kadar normal sandığa almalı... Sonra öteki kovanları açtım, hem arı durumunu göreyim hem de organik varroa damlası yapayım. Buradaki 80 kadar kovandan daha önce arı mevcudu düşük olan üç kovan ölmüştü. Dünkü kontrolde 30 kadar kovana bakabildim. Bir kovan anaarısız kalmış, günlük yumurtalı bir çerçeve verdim. Başka bir kovan geçen yıl ağustos ayında anaarısını değiştirmişti. Demek ki yeterince yavru yetiştiremedi ve şu an çok az arısı kalmış. İlerleyen günlerde yavrulu çerçeve ile desteklenecek...Bazı kovanlar açlık sınırında şerbet takviyesi yapıldı. Genelde beş çerçeve yavrulu kovanlar, üç tanesi 6-7 çerçeve olmuş.
Burada ahlatlar, yabani kirazlar, erikler çiçekte, ballıbabalar açık, tirfiller yakında açar. Çiçek çeşitliliği var.
13 NİSAN 2021 SALI İnece'deyim. Hava sabahtan güneşli, öğleden sonra karıştı. Sıcaklık 17-18 derecelerde... Evde bzı işlerim vardı onları hallettim. Geç de olsa bahçeye maydonoz, marul ektim.
Akşama doğru hafif çisenti oldu. Arılara duman verdim. Ballıklar hazırlanıyor.
14 NİSAN 2021 ÇARŞAMBA Ruşet kovanlara bakıldı. Öğleden sonra yağmur yağdı.
15 NİSAN 2021 PERŞEMBE Karışık bir hava 10 derece dolaylarında bir sıcaklık , arasıra yağmur çiseliyor. Saat 14.00 sıraları İnece'ye gidip, kovanlık keresteleri getirdik. Serdal'ın dükkana bıraktık.
16 NİSAN 2021 CUMA Bugün sabahtan hava karışık, parçalı bulutlu , ikindiye doğru açtı ve 16-17 dereceleri gördü.
Günü kovan tahtalarını kesmek ve düzeltmekle geçirdik. 10 adet 12 çerçevelik, 10 adet de 10 çerçevelik kovan tahtası kestik. Kuluçkalıklar datant çerçeveye göre ayarlandı. Ballıklar ise Langstroth ölçülerine göre kestik.
19 NİSAN 2021 PAZARTESİ Bugünlerde havalar bulutlu ve serin gidiyor. Bugün akşama doğru yağmur yağdı. İkindi saatlerinde İnece'deki arıları dolaştım. Arılar genelde kovanda, dışarıdan kovana dönen tek tük arı var. Bazı kovanların uçuş tahtasında petek gözünden sökülmüş yavru arı ölüsü vardı.
20 NİSAN 2021 SALI Hava çok bulutlu, öğleye doğru biraz açılır giib oldu. Isı 13-15 derece arası. 15 litre şerbetle baraj kıyısındaki arılara gittim. gayet güzel çalışıyorlar. Dışardan polenle gelen arıları izledim. Ballıbabaya batanlar var, omuzları ve topukları kına yakılmış gibi... Şerbetleri dağıttım.
Baraj 2019 seviyesine gelmiş. Maşallah bu sene ocak ayıyla beraber yağışlı havalar başladı. Martın ikinci yarısından bugüne kadar haftada bir iki güz az güneşli günler oldu. Onun haricinde yağışlı ve bulutlu günler oldu. Yukarılara Dereköy ve Kofçaz taraflarına kar yağışları oldu.
22 NİSAN 2021 PERŞEMBE Hava güneşli, 18-19 derecelerde... Öğle saatlerinde İnece... Bu sene bazı arılara kat verdim. 30 kadar kovanın kontrolünü yaptım. Bazı kovanların gelişimi geyet iyi, bazılarının bal stoğu var, birkaçı balı bitirmiş. Sırayla gidersem, arılıkta kovanları ilk koyduğum yerden itibaren kovanlardan biri anaarısını değiştirmiş ve yumurtaya başlamış. İki sıra sonraki bir kovannın ara nüfusu gayet iyi ama anaarısız kalmış ve yalancıya kaçmış. Gerekli çalışmalardan sonra geçen yılın bal şampiyonundan günlük yumurtalı çerçeve verildi.
Demir sehpanın üzerindeki büyük kovanda arı neredeyse bitmiş. İki çerçevenin kenar kısmında avuç içi kadar arı kalmış. Bu arının atasını 2014 yılında bir arkadaş gece telefon etti, Karakoçun alt taraflarında tarla sürüyorum, çalıda bir oğuş var, istersen gel, al dedi. O gece aldığım oğulun kızı veya torunu... Hiç balı kalmammış. Kovanı değiştirdim ve ballı çerçeve verdim. Elmanın yanındaki 14'lük kovan da anaarısını değiştirmiş. Genç anaarıyı gördüm. Arı mevcudu güzel. Dün 14 çerçeveli kovanlara baktık. Baktıklarımızdan birkaç tanesi sorunlu, diğerleri iyi. 12 çerçevelik kovanlar kat ister. İlk fırsatta katlarını vermeliyim. 10'luk kovanlardan biri de yalancıya kaçmış, arılarını silkeleyip, damızlıktan bir çerçeve verdim.
25 NİSAN 2021 PAZAR Hava sabahtan bulutlu öğleden sonra biraz açılmaya başladı. 13-14 derecelerde... Geçen hafta AKS belgemi yeniledim. İnece'ye gittim. Baraj kıyısındaki bazı kovanların kuluçkalık kısmında çürüme ve açılma var. İnece'deki arılıkta yağmalanan, anaarısız kalan, arııs ölen boş kovanlardan sekiz tanesini hazırlayıp arabaya yükledim. Bazı arılara azar azar şerbet verdim.
Arılar sarı sarı polenle geliyor. Uzaklarda sarı çiçekli tarlalar var. Ya kanola ya da yem bitkisi. Arılar için iyi bir kaynak.
26 NİSAN 2021 PAZARTESİ COVİD 19 İKİNCİ AŞIYI OLDUK.
Hava açık 15-17 derecelerde... Baraj kıyısındaki arılara gittim. Ruşet kovanlardaki arıları normal kovanlara aktardım. 20 litre şerbet verdim. Bir kovanda nerdeyse arı kalmamış. Besin sıkıntısı çeken kovanlar var.
Servet abiye ruşetlerden ikisini aktardık.
27 NİSAN 2021 SALI Sabahtan hava kapalıydı, öğleye doğru açıldı ve güneş yüzünü gösterdi. İnece'deki arılık... Kıştan söz verdiğim genç bir arı meraklısına birkaç kovan arı aktardık ve Asilbeyli'ye gönderdik. Hayırlı olsun. Üç tanesine hemen kat verilmeli, zaten birinden anaarı memeleri kestik. Diğerlerine haftaya kat verilebilir.
Dokuzhöyük tarafında sarı çiçek tarlaları görülüyor. İki günde kovanlar balla dolmuş. Hızla katları vermem lazım. Kontrol ettiğim kovanlardan birkaçında kuluçkalıkta anaarının yumurtya atacağı yer kalmamış. Hatta bazı kovanlar örtü tahtasındaki besleme deliğinden çıkarak ballıktakli kabarmış peteklere bal taşımışlar.
Tarlalardaki ekinler son 4-5 günde sıcağı görünce birden yükselmiş. Papatyalar çiçek açtı.
28 NİSAN 2021 ÇARŞAMBA Hava sabahtan güneşli ve mevsim normalleri civarında sıcaklık 22-25 derece... 20 litre şerbet, bir koli fondan şeker istikamet baraj kıyısı... Geçenlerde ruşetşerden normal kovana aktadığım arılara fondan şeker verdim. Kontrol ettiğim birkaç kovanda havaların ısınmasıyla birlikte fazla olmasa da nektar gelmeye başlamış.
Daha sonra öteki kovanlara baktım.bir arı anaarı değiştirmiş ama yalancı ana yumurtasından çıkan erkek gözleri var. İzlenecek. Kat verme kıvamına gelenler var. Bir hafta içinde çoğu kat ister. Şerbetler ihtiyacı olana verildi. Anormal hava koşulları yaşamazsak besleme işi bitti.
29 NİSAN 2021 PERŞEMBE Bir konuğumuzla birlikte İnece... Hava açık ve sıcak, ince giysilerimizi giymeye başladık. Önce mezarlık ziyareti... Sonra 5 martta ektiğimiz soğanın çapasını eşim yaptı. Ben ise gelişen arılara bakıyorum. Anaarı memesini dikmişler. O kovanlardan anaarı yüksüklü ikişer çerçeve alıp üç bölme yaptım. Sonra İnece'ye geçen sene rahmetli olan bacanağımın arılarına bakmaya gittik. Maşallah yedi kovanla kışa girdik, hepsi çok kuvvetli bir şekilde çalışıyor. Arkadakı üç kovan yani nine, evlat ve torun olan üç kovanı inceledik. Nine ve evlat yüksük yapmışlar. Hemen bölerek bir torun daha yaptık. Öndeki arıların da örtü tahtasını kaldırıp arıları rahatlattık.
Bu nine dediğim kovandan anaarı yüksüklü bir çerçeve de ben aldım. Sonra tekrar arılığa döndüm. İki ayrı kovandan kapalı yavrulu ve arılı iki çerçeve alarak anaarı yüksüklü kovana destek verdim.
Not: Son 5-6 gündür arılara 5-6 yüz metre uzaklıkta sarı çiçek açmış tarlalar var. Kanola mı başka bir yem bitkisi mi bilemiyorum ama kovanlardaki peteklerde anaarının yumurta atacağı yer bırakmamışlar. Petekler su gibi nektar dolu. geçen yıldan kalan ham petekli çerçevelerden ikişer üçer kuluçkalığa vermeye başladım.
Kasım ayında temizliğini yaptığım çerçevelerden yüz kadarını arabaya yükledim. ve akşam 30 çerçeve hazırladım.
30 NİSAN 2021 CUMA Bu yıl ilk defa arılara temel petek vereceğim. Bazı kovanların ikinci katında geçen yıldan kalma temel petekler vardı. Bir kısmı hiç kabartılmamış, bir kısmı ise az kabartılmış idi. Bugüne kadar onlarala idare ettik. Akşamdan hazırladığım 30 peteği alıp öğleye doğru arılık.Arılıkta şu anda daha çok 12 çerçevelik kovanlarda arı var. Onların katını veriyorum. Bazı kovanlar 9-10 çerçeve yavru yapmış ve oğula yönelmiş. Hemen anaarı yüğsüğü göz dolduran çerçeveleri arılarıyla beraber boş bir kovana aktarıyorum. Dünden bugüne epey bir bölme yaptım. Bölmelerden birini geçen sene oğul için arılığa boş kovan getiren tarla komşum Güray'a yaptım, hayırlı olsun. Yorucu bir gündü.
Kirazlar tam çiçekte. bu sene geç kaldılar. Elmalar ve ayvalar da çiçeğe döndü.
Bloğumda sıkıntı olmuştur
YanıtlaSilguncelleme yaparsanzı sevınırım
başarılar kolay gelsin
https://balpetek008.blogspot.com/
Geçmiş olsun.
Sil